| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: FASADNE OBLOGE IZ LESA
Jasmina Kotnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo obravnava fasadne obloge iz lesa kot arhitekturni element, zasnovan na principu trajnostnega načrtovanja. V tem diplomskem delu se v prvem sklopu lotevamo problematike lesenih oblog iz vidika izbire materiala, načinov in postopkov pritrjevanja glede na tipologijo fasadnih sistemov, kompozicije oblikovanja lesenih elementov ter nujnosti upoštevanja trajnega cikličnega vzdrževanja lesa zaradi izpostavljenosti različnim vplivom. V drugem sklopu so prikazani arhitekturni primeri, izbrani na osnovi različnih tipologij fasadnih oblog. V njihovi obravnavi povzemamo arhitekturne, oblikovne in tehnične rešitve ter analiziramo, kako so predstavljena teoretična izhodišča prenesena v praktično izvedbo.
Keywords: les, lesene fasade, vrste lesa, hiša Radizel, hiša Levart, kapela Rogla, Celjska koča
Published: 24.09.2010; Views: 2230; Downloads: 391
.pdf Full text (10,92 MB)

5.
OZELENJEN FASADNI OVOJ
Blaž Repnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja nove koncepte naravnih fasadnih ovojev in njihov vpliv na urbano okolje. Nazorno sta prikazana splošna razdelitev in opis fasadnega ovoja s funkcijo posameznih delov. Podrobnejše so opisani različni tipi naravnega fasadnega ovoja, med katerimi je posebej izpostavljen ozelenjen fasadni ovoj. V sklopu ozelenjenega fasadnega ovoja so predstavljene zelene fasade in živi zidovi ter panelni, geotekstilni in rešetkasto vrvni sistem ozelenitve fasade. Vsi ti sistemi so predstavljeni na primerih dobre prakse v Evropi in svetu, katerim so priloženi načrti v prilogi. Ob koncu je predstavljen še vpliv ozelenjenega fasadnega ovoja na urbano okolje.
Keywords: fasadni ovoj, zelene fasade, živi zidovi, urbano okolje
Published: 07.12.2010; Views: 2921; Downloads: 252
.pdf Full text (8,38 MB)

6.
FASADNI OVOJ: UPORABA NARAVNIH OKOLJU PRIJAZNIH MATERIALOV
Klemen Markota, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je nazorno prikazana splošna razdelitev in opis fasadnega ovoja. Predstavljena je funkcija posameznih elementov, kateri nam bistveno izboljšajo bivalno ugodje, če so vgrajeni pravilno in zadovoljujejo trenutno zakonodajo. Podan je pregled elementov fasadnega ovoja, z opisanimi pripadajočimi naravnimi okolju prijaznimi materiali. Opisane so gradbeno fizikalne lastnosti, ki pripomorejo k pravilni izbiri materialov. Podrobneje je opisana sestava »eko« fasade, ki daje bralcu širšo predstavo, o okolju prijazni izvedbi fasadnega ovoja.
Keywords: fasadni ovoj, eko fasade, eko material, les, glina
Published: 29.05.2012; Views: 1389; Downloads: 219
.pdf Full text (7,15 MB)

7.
Sanacija fasade na stanovanjskem objektu
Tina Kodrič, 2015, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga govori o fasadah in fasadnih sistemih. Sestavljena je iz dveh delov in sicer teoretičnega in raziskovalnega. V teoretičnem delu je predtavljen pomen fasad, sestava fasad in fasadni sistemi. Raziskovalni del pa obsega sanacijo obstoječega stanovanjskega objekta v Kungoti. Prav sanacija stanovanjskega objekta je glavna tema te naloge. V teoretičnem delu je poudarek na podajanju informacij o samih fasadah in sicer kako so sestavljene, kakšni materiali so na tržišču, kakšne fasadne sisteme poznamo in pa najpogostejše poškodbe na fasadah z zaključnim ovojem iz ometa. V raziskovalnem delu pa so predstavljene poškode na obstoječi fasadi in nato tri rešitve, ki bi te poškodbe odpravile. Pri vsaki izmed rešitev je izračunana tudi gradbena fizika. Cilj naloge pa je najti najboljšo rešitev izmed treh raziskanih rešitev.
Keywords: Fasade, fasadni sistemi, zaključni sloj, toplotna izolacija
Published: 16.12.2015; Views: 867; Downloads: 195
.pdf Full text (5,19 MB)

8.
Vpliv zasteklitve na energetsko učinkovitost montažnih lesenih stavb
Vesna Žegarac Leskovar, Miroslav Premrov, 2011, original scientific article

Abstract: Prispevek prikazuje numerično parametrično analizo vpliva povečanega deleža zasteklitev na energetsko učinkovitost montažnih lesenih enodružinskih hiš z osnovnim ciljem prikaza vpliva zasteklitve na južni strani, tako na novih velikopanelnih stenskih sistemih z različno toplotno prehodnostjo kakor tudi na starih malopanelnih sistemih, pri katerih predstavlja ustrezna izbira velikosti zasteklitve enega od mogočih načinov učinkovite energijske sanacije.Pri tem so parametrično na primeru dvoetažne stanovanjske hiše analizirani vplivi povečanega deleža steklenih površin ob upoštevanju klimatskih pogojev za Ljubljano. Kot rezultat študije je podana funkcijska odvisnost letnih energijskih potreb za ogrevanje in ohlajevanje v odvisnosti od deleža steklenih površin južne fasade objekta ob predpostavki, da se vplivi aktivnih sistemov ne spreminjajo. Rezultati so po eni strani potrdili nekatera že poznana dejstva izvedenih parametričnih analiz različnih avtorjev, po drugi strani pa dodatno privedli do nekaterih povsem novih ugotovitev, predvsem glede optimalnih vrednosti deleža zasteklitve na južni fasadi v odvisnosti od stopnje toplotne prehodnosti zunanjih lesenih stenskih elementov ob upoštevanju klimatskih pogojev za Ljubljano.
Keywords: zasteklitev, energetsko učinkovita gradnja, montažna gradnja, montažne hiše, fasade
Published: 21.12.2015; Views: 427; Downloads: 33
URL Link to full text

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica