| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 76
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Diskretne strukture
Iztok Peterin, 2020

Abstract: V učbeniku so predstavljene nekatere veje diskretne matematike, ki so še posebej uporabne v računalništvu. Tako se sprehodimo skozi logiko, s posebnim poudarkom na dokazu. Sledijo teorije, pri katerih igra poglavitno vlogo matematična indukcija oziroma bolj splošno induktivna posplošitev. Spoznamo osnove kombinatorike in teorije števil. Predstavljene so rekurzivne relacije, s katerimi lahko opišemo ponavljajoče se procese. To nam omogoča tudi vrednotenje algoritmov glede na čas potreben za njegovo izvedbo. Relacije, ki so podmnožice kartezičnega produkta poljubnih množic, predstavljajo širok vir presenetljivih rezultatov. Eden izmed njih rezultira v mrežah in njihovih posebnih predstavnikih Booleovih algebrah. Končamo z grafi, ki predstavljajo neverjetno uporaben matematični model za simuliranje procesov iz realnega življenja.
Keywords: izjavni račun, indukcija, kombinatorika, rekurzivna relacija, časovna zahtevnost, teorija števil, relacija, mreža, Booleova algebra, graf
Published: 27.10.2020; Views: 173; Downloads: 72
.pdf Full text (5,40 MB)

2.
Analiza učinkovitosti instituta seznama dolžnikovega premoženja in možnosti upnika v primeru terjatve s čezmejnim elementom
Tadeja Špolarič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava institut seznama dolžnikovega premoženja, ki je eno izmed področij, ki je bilo z zadnjo novelo Zakona o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ) spremenjeno oziroma dopolnjeno. Sam institut je sicer svojo podobo že večkrat spremenil, saj zakonodajalec teži k temu, da bi bil urejen na način, da bi v postopku izvršbe dosegal svoj cilj, ki pa je v čim lažjem in čim hitrejšem poplačilu upnika. V začetnem poglavju je tako predstavljen institut seznama dolžnikovega premoženja skozi novele ZIZ, z namenom predstavitve postopnega izoblikovanja instituta in njegovega spreminjanja skozi čas. V nadaljnjem poglavju je opredeljena novost, sprejeta z novelo ZIZ-L, in sicer informativni seznam dolžnikovega premoženja, sam zaključek predstavitve predmetnega instituta pa se v nadaljevanju zaključi s celovitim pregledom instituta kot takega s poudarkom na sodni praksi. V nadaljevanju je predstavljena primerjalno pravna ureditev seznama dolžnikovega premoženja, z ureditvijo v Avstriji in na Hrvaškem. Drugi del predmetnega magistrskega dela pa je namenjen obravnavanju Uredbe o čezmejni zamrznitvi bančnih računov, s katero lahko upnik doseže zamrznitev bančnega računa v drugi državi članici, ki jo uredba zavezuje, ter tako lažje pride do poplačila njegove terjatve in do izpolnitve cilja izvršilnega postopka. Magistro delo tako prikaže nekatere rešitve in težave, ki jih prinašajo omenjene možnosti, ki so na voljo upniku.
Keywords: izvršba, izvršilni postopek, izvršilna sredstva, seznam dolžnikovega premoženja, informativni seznam dolžnikovega premoženja, novela ZIZ-L, Uredba o zamrznitvi bančnih računov, transakcijski račun.
Published: 19.12.2019; Views: 425; Downloads: 46
.pdf Full text (694,99 KB)

3.
Izmenjava elektronskih računov s pomočjo tehnologije veriženja blokov in umestitev v procese organizacije
Patrik Ahej, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo razvili informacijsko rešitev za izmenjavo elektronskih računov med deležniki s pomočjo tehnologije veriženja blokov. Najprej si bomo pogledali uporabljene tehnologije, s katerimi smo informacijsko rešitev implementirali. Nato bomo spoznali nujne pojme za razumevanje področja in delovanja rešitve za izmenjavo, kot so: elektronski račun, ovojnica, razmerje med deležniki ipd. Sledil bo korak, kjer bomo rešitev za izmenjavo elektronskih računov tudi implementirali. Na koncu pa si bomo pogledali še umestitev rešitve v organizacijo MBILLS d.o.o. ter postopek, ki privede to tega.
Keywords: elektronski račun, veriženje blokov, izmenjava datotek, hyperledger fabric, interplanetarni datotečni sistem
Published: 07.11.2018; Views: 420; Downloads: 68
.pdf Full text (3,11 MB)

4.
Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev
Barbara Visočnik, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev se osredotoča prav na analizo stališč do plačilnih sredstev s poudarkom na kriptovalutah. Kriptovalute so različne digitalne valute, ki jim je skupno, da temeljijo na kriptografiji. V teoretičnem delu smo se posvetili temam, ki so povezana z različnimi plačilnimi sredstvi, ter temam o stališčih. Najprej smo podrobneje razložili, kaj vse smatramo pod pojmi gotovina, plačilna kartica, plačilo prek transakcijskega računa. Pojasnili smo tudi, na kakšen način deluje sistem PayPal, ki nam omogoča spletno plačevanje. Na kratko smo predstavili tudi druge načine plačevanja. Omenili smo kredit in leasing. Kar nekaj strani našega magistrskega dela pa smo namenili kriptovalutam, ki smo jih tudi podrobneje predstavili. Najprej smo pojasnili nekaj pojmov, kot so digitalni denar, virtualni denar, elektronski denar, nato smo predstavili začetke kriptovalut. Sistem kriptovalut nezahtevnim odjemalcem ni najbolj poznan, zato smo se odločili, da nekaj več povemo tudi o tem, kako pri kriptovalutah vse skupaj sploh deluje. Predstavili smo tudi trg kriptovalut in omenili nekaj stvari o tem, kaj strokovnjaki napovedujejo za prihodnost na področju poslovanja s kriptovalutami. Že v samem naslovu omenjamo tudi stališča, ki so rdeča nit pisanja našega magistrskega dela. Stališča smo najprej opredelili in povedali, da so slednja neke vrste pridobljena tendenca, na kak način reagiramo na določeno stvar. Zapisali smo, da ločimo med seboj tri vrste komponent, in sicer čustveno komponento, spoznavno komponento in konativno komponento. Izjemnega pomena je uravnoteženost med naštetimi komponentami. Nekaj besed smo namenili še nastanku, oblikovanju ter spreminjanju stališč. Opredelili smo funkcije stališč in vpliv le-teh na vedenje odjemalcev. Na koncu teoretičnega dela pa smo opisali še, na katere načine lahko merimo stališča. Pri praktičnem delu smo najprej naredili SWOT analizo kriptovalut, kjer smo ugotavljali, katere so prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti kriptovalut. Nato pa smo izvedli in naredili analizo ankete, kjer smo poskušali ugotoviti, kakšna so stališča anketiranih do različnih plačilnih sredstev, vključno s kriptovalutami. Anketo smo izvedli na priložnostnem vzorcu 100 anketiranih. V tem delu smo tudi sprejeli oziroma ovrgli hipoteze, ki smo si jih zastavili na začetku pisanja tega dela. Čisto na koncu smo nekaj besed namenili še temu, na kakšen način bi bilo trenutno možno vpeljati kriptovalute v slovensko podjetje. V sklepu smo zapisali, kaj smo ugotovili ob pisanju našega magistrskega dela, predstavili rezultate, ki smo jih pridobili z izvedeno anketo in jih poskušali povezati s zapisano teorijo.
Keywords: plačilna sredstva, gotovina, plačilne kartice, bančni račun, PayPal, kriptovalute, stališča, merjenje stališč, funkcije stališč, sistem kriptovalut, trg kriptovalut
Published: 15.10.2018; Views: 444; Downloads: 79
.pdf Full text (1,98 MB)

5.
Elektronsko poslovanje komunalnih podjetij
Simon Pernovšek, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo opisuje problem uporabnikovega dostopa do informacij. Za izboljšanje komunikacije med komunalnim podjetjem in uporabnikom bi bilo smotrno uvesti dodatne komunikacijske kanale, ki uporabnikom ponujajo vpogled v uporabniške podatke in podajajo odgovore na vprašanja. Za čim bolj avtomatizirano posredovanje informacij, morajo komunalna podjetja dvigniti kakovost logistične podpore in s tem kvaliteto njihovih storitev. Uporabniki komunalnih storitev smo pri dostopu do podatkov časovno omejeni, saj ima komunalno podjetje določene uradne ure. V času uradnih ur smo lahko odsotni, zato se moramo s komunalnim podjetjem uskladiti, da bi prišli do želenih informacij ob pravem času in na pravem mestu. Vožnja do komunalnega podjetja je za zaposlene v drugih regijah okoljsko in časovno zamudna. Rešitev vidimo predvsem v načinih, ki bi uporabniku omogočala dostop do informacij in rešitev aktivnosti kjerkoli in kadarkoli. Z uvedbo spletnih portalov ima uporabnik možnost dostopa do informacij zgolj z dostopom do spleta in uporabniškimi podatki. Uporabnik lahko nemoteno uredi aktivnosti tudi ko komunalno podjetje nima uradnih ur. V magistrskem delu predstavljamo infrastrukturo in različne tehnologije, ki so vir informacij in jih spletni portal distribuira uporabniku. Z uvedbo takšnih tehnologij se digitalizirajo tudi delovni procesi in nadzor nad delom znotraj komunalnega podjetja. Nove tehnologije se razvijajo vsak dan, zato je uvedba takšnih tehnologij postala nujna.
Keywords: komunalno podjetje, gospodarska javna služba, oskrba s pitno vodo, odvajanje odpadne vode, čiščenje odpadne vode, ravnanje z odpadki, spletni portal, elektronsko poslovanje, geografski informacijski sistem, e-račun
Published: 24.05.2018; Views: 515; Downloads: 69
.pdf Full text (8,77 MB)

6.
Diskretna matematika
Aleksandra Tepeh, Riste Škrekovski, 2018, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Abstract: Učbenik je namenjen študentom visokošolskega študija računalništva in infor- matike. Predstavlja uvod v izbrana poglavja iz matematike, ki so potrebna za razumevanje in reševanje problemov, ki se pojavljajo v računalništvu. Poleg izjavnega računa, relacij in teorije grafov, ki sodijo v področje diskretne matematike, učbenik zajema tudi poglavji o geometrijskih vektorjih in matrikah. Poleg teoretične obravnave snovi učbenik vsebuje veliko zgledov za lažje razumevanje, kakor tudi naloge s postopki in rešitvami.
Keywords: matematika, izjavni račun, matrike, vektorji, relacije, grafi, učbeniki
Published: 12.04.2018; Views: 2686; Downloads: 1154
.pdf Full text (9,41 MB)
This document has many files! More...

7.
Izdelava sistema za administracijo in izdelavo digitalnega računa v primeru podjetja Uprastan d.o.o.
Alen Pušnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izdelava sistema za administracijo in izdelavo digitalnega računa za podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin. Diplomska naloga vsebuje pet poglavij. Na kratko je predstavljeno podjetje Uprastan d.o.o. in njihovi cilji prenove, predstavljene so uporabljene tehnologije za izdelavo projekta, opisan je postopek izdelave tako novih, preglednejših računov, kot sistema za administracijo. Zaključen projekt je doprinesel k uspešnejšemu poslovanju omenjenega podjetja, saj so prav na podlagi tega pridobili nove stranke in povišali zadovoljstvo starih.
Keywords: sistem za administracijo, digitalni račun, spletna aplikacija
Published: 17.10.2017; Views: 532; Downloads: 40
.pdf Full text (2,35 MB)

8.
Uvedba e-računov na intranet portal podjetja Brihteja, d.o.o.
Maja Romih, 2017, master's thesis

Abstract: Z razvojem informacijske tehnologije dokumente v papirni obliki nadomeščajo dokumenti v elektronski obliki, med drugimi tako tudi papirne račune nadomeščajo e-računi. Podjetja namreč s pripravo, pošiljanjem, prejemanjem in obdelavo e-računov avtomatizirajo svoje poslovne procese, povečajo preglednost poslovanja, znižajo materialne stroške in stroške dela ter hkrati poenostavijo obvezno arhiviranje le-teh. Vseh teh koristi se podjetja navadno ne zavedajo dokler e-računi ne postanejo obvezujoči. Slovenija sledi razvoju informacijske tehnologije in primerom dobre prakse in je tako z letom 2015 uvedla obvezno izdajanje in prejemanje e-računov proračunskim uporabnikom. S tem je mnogo podjetji prisilila v spremembo procesa izdajanja računa, s tem pa so mnoga podjetja spoznala koristi, ki jih prinašajo e-računi. Podjetje Brihteja, d. o. o. za podporo poslovanja in poslovnih procesov uporablja intranet portal. Podjetje izdaja papirne račune preko modula Računi, ki nima avtomatiziranega izpisa e-računa. Strankam, ki so proračunski uporabniki izda e-račun tako, da ustvarjen papirni račun na intranetu, ponovno ročno vnese v e-banko. Takšen način dela je zamuden in podvržen napakam, zato smo se v podjetju Brihteja, d. o. o. odločili, da bomo modul Računi nagradili, tako da bo omogočal izpis e-računa po predpisanem standardu e-SLOG. V magistrskem delu predstavljamo opis stanja izdajanja e-računov v podjetju Brihteja, d. o. o. pred uvedbo rešitve, postopek nadgradnje modula in rezultat uvedene rešitve.
Keywords: Brihteja, d.o.o., e-račun, e-SLOG, intranet
Published: 11.07.2017; Views: 606; Downloads: 99
.pdf Full text (2,61 MB)

9.
Višja matematika v fiziki
Milan Ambrožič, Robert Repnik, Mitja Slavinec, 2017, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Abstract: V fiziki se da vse zakone in izreke, povezane s fizikalnimi količinami, ki so odvisne od kraja in časa, zapisati z diferencialnimi enačbami. Le-te so lahko navadne ali parcialne, skalarne ali vektorske, velikokrat pa gre celo za sistem več ali mnogo sklopljenih diferencialnih enačb, odvisno od dimenzije in kompleksnosti fizikalnega problema. Medtem ko so diferencialne enačbe lokalna oblika zapisa fizikalnih zakonov, zajemajo integralske enačbe cel prostor ali čas ali pa določeno prostorsko in časovno območje. Značilen zgled zapisa enačb v obeh oblikah so Maxwellove enačbe v elektromagnetizmu ali pa variacijski račun, povezan z minimizacijo proste energije. S postavitvijo in reševanjem (analitičnim ali numeričnim) teh enačb lahko zajamemo vsa področja fizike, od mehanike in gibanja točkastih teles, kjer posebna fizikalna veja analitična mehanika vpelje koncepte posplošenih koordinat in impulzov, Lagrangiana in Hamiltoniana, do obravnave skalarnih in vektorskih polj v elektromagnetizmu in valovni optiki, kvantni fiziki, termodinamiki, fiziki tekočin, teoriji verjetnosti itd.
Keywords: navadne diferencialne enačbe, parcialne diferencialne enačbe, variacijski račun, Euler-Lagrangeove enačbe, verjetnost
Published: 10.04.2017; Views: 818; Downloads: 109
.pdf Full text (3,72 MB)
This document has many files! More...

10.
RAZVOJ FUNKCIONALNIH SPECIFIKACIJ E-RAČUNA V MOBILNI BANKI ZA PODJETJA
Goran Vučenović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo načrtovanje uvedbe e-računa v mobilni banki za podjetja. V analizi obstoječega stanja v banki smo preučili organizacijo bančnega poslovanja in mobilno banko za podjetja. Seznanili smo se s potekom in z načinom razvoja obstoječe mobilne banke ter si pridobili celovitejšo sliko načina delovanja varnostnih elementov v mobilni banki. Podrobneje smo proučili in analizirali podatkovni model za e-račun, ker je ta ključnega pomena pri implementaciji e-računa v mobilni banki za podjetja. Za proces obdelave e-računa smo uporabili BPMN diagram za modeliranje poslovnih procesov. Osnova za oblikovanje vmesnikov za e-račun nam je bil podatkovni model e-računa. Vmesnike smo oblikovali s pomočjo programske rešitve Balsamiq Mockups. Na podlagi vmesnikov smo izdelali prototip e-računa v mobilni banki za podjetja s pomočjo Justinmind Prototyper programske rešitve. Prototipno rešitev smo predstavili obstoječim in ključnim uporabnikom mobilne banke od katerih smo dobili tudi povratne informacije, zapisane v intervjujih. V priporočilih za organizacijo smo podali mnenja uporabnikov in nekaj dodatnih priporočil za izboljšavo funkcionalnosti mobilne banke.
Keywords: - mobilna banka - načrtovanje - specifikacije - e-račun - prototip
Published: 22.11.2016; Views: 489; Downloads: 71
.pdf Full text (2,79 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica