| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAČUNALNIŠKE REŠITVE ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA V SLOVENSKIH BANKAH
Teja Emeršič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili računalniške rešitve elektronskega bančništva petih slovenskih bank. Izbrano temo smo raziskali predvsem zaradi izjemnega porasta elektronskega bančništva pri nas. Elektronsko bančništvo pomeni poslovanje banke s stranko, ki je lahko pravna ali fizična oseba, preko elektronskih prodajnih poti. Diplomska delo je razdeljeno v več tematskih sklopov. V prvem delu je razlaga pojma elektronskega bančništva. Opisali smo še razvoj elektronskega bančništva, ponudbo in trende elektronskega bančništva. V drugem delu opisujemo proizvajalce računalniških rešitev. Med te spada podjetje Hermes Softlab, ki ponuja Bančni asistent, Večbančni asistent plus in Poslovno VEZ za podjetja ter Bančni asistent za fizične osebe. Podjetje Halcom ponuja na eni strani Hal E-Bank/WebRetail za osebno uporabo na drugi pa Hal E-Bank/Personal in Hal E-Bank Corporate za podjetja. Pri podjetju Zrcalo smo opisali EPP (elektronski plačilni promet) in ZRCALO e-banka. Adacta pa ponuja AdInetBank. V tretjem delu smo opisali pet slovenskih bank, ki uporabljajo različne računalniške programe različnih proizvajalcev. Pri banki Sparkasse smo opisali Net.Stik in Net.Stik PRO za podjetja, Tel.Stik (telefonska banka), servisne centre in mobilne sodelavce. Banka Koper ponuja Banko IN (spletna banka), sistem elektronskega bančništva I-Net ter Infotel (telefonsko bančništvo). Pri Novi Ljubljanski banki smo opisali NLB Klik za fizične osebe, NLB Proklik za pravne osebe, NLB Moba (mobilna banka) in NLB Teledom. UniCredit banka ponuja Online b@nko, E-Bank in MultiCash (mednarodni sistem elektronskega bančništva). Pri Nova KBM pa smo opisali Bank@Net za fizične osebe, Poslovni Bank@Net za pravne osebe, TeleBanka in SMS sporočila. Pri vseh bankah smo se dotaknili tudi varnosti elektronskega bančništva. Opisali smo storitve, ki jih lahko uporabniki opravljajo, kakšne tehnične zahtevnosti morajo imeti računalniki za lažjo obdelavo podatkov in kaj morajo uporabniki kupiti za uporabo. Elektronsko bančništvo je izrednega pomena za banko, ki ni postala samo poslovna priložnost, ampak nuja, če želi ostati na trgu konkurenčna. Pomanjkanje ustreznega znanja ljudi in posledično nezaupanje v sodobno tehnologijo ter varnost poslovanja preko elektronskega bančništva, je glavna ovira pri njihovi širitvi.
Keywords: elektronsko bančništvo, programske rešitve, Hermes Softlab, Bančni asistent, Poslovna VEZ, Halcom, Hal E-Bank, Zrcalo, ZRCALO e-bank, Adacta, Sparkasse, Net.Stik, Tel. Stik, banka Koper, I-Net Bank, Banka IN, Infotel, NLB, NLB Klik, NLB Moba, NLB Teledom, UniCredit banka, Online b@nka, Multicash, Varnost, Nova KBM, Bank@Net, TeleBanka, SMS sporočila.
Published: 15.10.2009; Views: 3217; Downloads: 341
.pdf Full text (1,87 MB)

2.
Uporaba ERPa v trgovskem podjetju in uvajanje DMS v poslovanje : diplomsko delo
Aljoša Ortl, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Že dalj časa se podjetniki zavedajo pomembnosti informatizacije poslovanja. Pri tem so jim v veliko pomoč celovite programske rešitve ERP, ki omogočajo učinkovito obvladovanje vseh procesov v podjetju in med podjetji. Ker pa informacijske tehnologije hitro napredujejo, podjetja iščejo konkurenčne prednosti in prihranke tudi v uvedbi posebnih modulov, ki niso del osnovnih paketov sistemov ERP. Rešitev je uvedba dokumentnega sistema — DMS. Nadalje smo opisali dokumentne sisteme, ki omogočajo zakonsko skladen prehod na brezpapirno poslovanje, pri tem pa ponujajo prednosti skupinskega dela in optimizacijo delovnih procesov. Opisali smo delovanje in funkcionalnosti dokumentnih sistemov ter zakonodajne vire, ki določajo pravno veljavnost digitaliziranih dokumentov. Poleg teoretičnih osnov obeh sistemov smo nakazali tudi trende, kot je računalništvo »v oblakih«, CMIS, SOA, mobilni dostop itd. Zadnji del diplomske naloge je namenjen podrobni analizi dotičnega sistema DMS ter opredelitvi prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti vpeljave v obravnavano manjše trgovsko podjetje. Prikazali smo tudi smernice za nadaljnjo informatizacijo obravnavanega podjetja.
Keywords: DMS, dokumentni sistem, ERP, asistent DMS, ZVDAGA
Published: 04.11.2010; Views: 2097; Downloads: 363
.pdf Full text (2,32 MB)

3.
UPORABA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE DOKUMENTOV V RAČUNOVODSTVU NA PRIMERU REŠITVE PANTHEON
Špela Pavlin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo proučuje uporabo dokumentnega sistema za upravljanje z dokumenti v računovodstvu na primeru rešitve Pantheon. Razdeljeno je na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opredelili celovite informacijske rešitve, njihove značilnosti, prednosti in slabosti. V nadaljevanju smo opisali dokumentni sistem, njegove prednosti in slabosti. Spoznali smo dokumentni sistem Asistent DMS za Datalab. V praktičnem delu smo se osredotočili na konkreten primer - Podjetje X. Opisali smo celovito informacijsko rešitev Pantheon SE 5.5, ki jo uporablja podjetje X. Opisali smo dopolnitev celovite informacijske rešitve Pantheon z Asistent DMS v podjetju X. Analizirali smo nakup dokumentnega sistema Asistent DMS ter primernost programske rešitve Pantheon za podjetje X in uporabo DMS v programu Pantheon.
Keywords: Celovite informacijske rešitve, ERP, Pantheon, dokumentni sistem, Asistent DMS
Published: 07.12.2012; Views: 1323; Downloads: 118
.pdf Full text (1,82 MB)

4.
UPORABA INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE PRI POUKU SLOVENŠČINE V OSNOVNIH ŠOLAH OBČINE ŠENTJUR
Jože Arbajter, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Družba prihodnosti je informacijska družba, družba znanja. Z uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije se spreminja narava učno vzgojnega procesa. Učitelji so dobili v roke orodje, s katerim lahko učijo drugače, bolj kvalitetno in pokažejo učencem stvari, ki jih prej ni bilo mogoče pokazati. Pojavlja se vprašanje, ali so učitelji dovolj usposobljeni za vključevanje sodobne IKT v pouk. Še pomembnejše je vprašanje, ali nova tehnologija omogoča lažje delo ali je učiteljem le v breme. V diplomskem delu je v empiričnem delu prikazana uporaba IKT-ja pri pouku slovenščine v osnovnih šolah občine Šentjur. Anketirani uporabljajo sodobno IKT in jo vključujejo v pouk slovenščine, kar potrjuje dejstvo, da vsi anketirani uporabljajo pri pouku slovenščine računalnik in ostalo tehnologijo vsaj enkrat do dvakrat tedensko. Kljub razlikam v delovni dobi in starosti učitelji slovenščine v osnovnih šolah v občini Šentjur v večini menijo, da so dovolj osveščeni za vključevanje IKT-ja v učni proces. Poleg tega se udeležujejo izobraževanj s področja IKT-ja. Vendar so vsi enotni, da nobena, tudi najsodobnejša tehnologija, ne more zamenjati učitelja in njegove vloge, ki jo ima pri vzgoji in izobraževanju.
Keywords: pouk slovenščine, sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT), e-šolstvo, informatizacija šolstva, e-asistent
Published: 08.07.2013; Views: 1103; Downloads: 144
.pdf Full text (1,43 MB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBOR ASISTENTA ZA PODPORO POSLOVANJU V PODJETJU
Dejan Krstev, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Ustrezni, usposobljeni, učinkoviti in motivirani kadri so vse bolj ključen faktor uspešnosti podjetja. Zaradi trenutnih gospodarskih in ekonomskih razmer ter visoke stopnje brezposelnosti v državi podjetja vsakodnevno prejemajo številne ponudbe za delo, še posebej takrat, ko objavijo povpraševanje po določenem delovnem mestu. Ker je konkurenca med iskalci zaposlitve ogromna, je za podjetje tako bistvenega pomena, da si pri odločanju in izbiri pomaga tudi z orodji oziroma modeli, ki so namenjeni hitri, a objektivni in kvalitetni izbiri. Cilj diplomske naloge je predstaviti odločitveni model, zgrajen v računalniškem programu DEXi, ki nam je pomagal izbrati najustreznejšega kandidata za delovno mesto asistenta za podporo poslovanju, s tem pa se je sam postopek izbire bistveno pospešil in hkrati tudi olajšal. V programu DEXi smo namreč s pomočjo vnaprej določenih parametrov izdelali drevo kriterijev, katerega smo ocenili s pomočjo merskih lestvic. Parametre smo izbrali in določili glede na potrebe izbranega podjetja in razpisanega delovnega mesta. Predstavljeni računalniški program za večparametrsko odločanje se je izkazal za zelo uporabnega, saj ne le da je njegova uporaba dokaj enostavna, temveč omogoča celovitejšo analizo posameznih kriterijev, posledično pa hitrejšo, objektivno in kvalitetnejšo izbiro kandidata za določeno delovno mesto. Prav tako je predstavljeni program zadovoljil pričakovanja vodstva podjetja.
Keywords: proces zaposlovanja, odločitveni model, izbira kadrov, asistent za podporo poslovanju, večparametrsko odločanje, program DEXi
Published: 04.07.2016; Views: 545; Downloads: 36
.pdf Full text (1,31 MB)

6.
Uporaba okolja IBM Watson conversations za izdelavo virtualnega asistenta
Matic Strajnšak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena kognitivna rešitev IBM Watson Conversations oz. Assistant, ki spada v področje kognitivnih virtualnih asistentov. Predstavili in razložili smo osnovne pojme, ki se v področju pojavljajo, ter opisali delovanje same storitve. Opisali smo kako se pripravi znanje za samega asistenta in kako mu ga posredujemo, da se iz njega lahko uči, ter izdelali asistenta »Watson zlitine« z znanjem o zlitinah. Opisali smo tudi, kako se asistenta vključi v namensko aplikacijo in izdelali aplikacijo, ki omogoča končnim uporabnikom pridobivanje novega znanja iz danega področja.
Keywords: virtualni asistent, kognitivno računalništvo, strojno učenje, IBM Cloud, IBM Watson Assistant, IBM Watson Conversations, IBM Bluemix, računalništvo v oblaku
Published: 25.10.2018; Views: 446; Downloads: 66
.pdf Full text (1,40 MB)

7.
Analiza digitalnih sistemov za takojšnje svetovanje strankam v spletnih trgovinah
Kristjan Vogrinc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Analiza digitalnih sistemov za takojšnje svetovanje strankam v spletnih trgovinah smo raziskali tri različne skupine digitalnih sistemov, ki so sposobni v trenutku pomagati stranki pri odločitvi o nakupu, jih primerjali med sabo in posledično ugotovili, kateri izmed njih ima največji potencial na trgu. V prvem delu smo se osredotočili na potrebe in navade strank (odjemalcev) in na sisteme, ki so v Sloveniji dostopni. Izbrali smo tri kategorije, ki se v praksi pojavijo največkrat: - Komentarji uporabnikov - Pogovor »v živo« - Asistenti za navidezno pomerjanje izdelkov Za vsakega smo poiskali eden primer iz prakse, ga podrobneje preiskali in v drugem delu raziskave med seboj primerjali te sisteme.
Keywords: digitalni asistent, asistenti za navidezno pomerjanje izdelkov, komentarji uporabnikov, pogovor v živo, digitalno svetovanje strankam, spletna trgovina
Published: 10.12.2019; Views: 66; Downloads: 7
.pdf Full text (1,15 MB)

8.
Zasnova in razvoj aplikacije miradio za pametne zvočnike google home
Matej Drobnič, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi opisujemo razvoj multimedijske aplikacije za pametne zvočnike Google Home. Pregledali smo trg pametnih zvočnikov in platformi Actions on Google ter DialogFlow, ki sta potrebna za delovanje aplikacije. Analizirali smo tudi kodiranje FLAC. Na podlagi vseh ugotovitev smo nato izdelali aplikacijo, ki sprejema uporabnikove ukaze iz zvočnika Google Home in se na te ukaze odzove z ustreznim odgovorom.
Keywords: pametni asistent, pametni zvočnik, Google Assistant, Actions on Google, Dialogflow, inteligentni radio
Published: 03.02.2020; Views: 44; Downloads: 4
.pdf Full text (687,80 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica