| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 115
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ESEJISTIČNI SLOG BESEDILA (Na primeru dela Dialoški princip, Martin Buber)
Maja Ambrož, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Prvine esejističnega sloga so blizu umetnostnemu, publicističnemu, poljudnoznanstvenemu, retoričnemu slogu, vendar se od njih razlikujejo v smeri subjektivnega obravnavanja teme, na drugi strani z videzom, kakor da je obravnava predmeta tudi objektivizirana. Posebnosti se kažejo na mikro- oziroma makronivoju besedila, izstopajoča je zlasti avtoretoričnost tvorca besedila, vendar je skrita za jezikovnim izražanjem. Uporabljene metode v diplomskem delu: deskriptivna, analitična, komparativna, sintetična, statistična, primerjalna metoda, sondažna raziskava po besednih vrstah, vertikalna analiza leksikalne distribucije in mikrokompozicijska podoba deležev oblikovnih elementov.
Keywords: Ključne besede: esejistični slog, subjektivnost, ilokucija, referenca, mikrokompozicija, makrokompozicija.
Published: 01.06.2009; Views: 3111; Downloads: 272
.pdf Full text (655,76 KB)

5.
6.
7.
VPLIV PREHRANE NA ZDRAVJE ŠOLSKIH OTROK
Darja Lukman, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je poudarjena preventivna dejavnost z namenom, da opozorimo na potrebno vzgojo otrok, da bi lahko že zgodaj osvojili znanja o zdravem načinu življenja in tako živeli tudi v odrasli dobi. Osrednja tema so smernice zdravega prehranjevanja in vloga medicinske sestre pri promociji zdrave prehrane. Zaradi prezaposlenosti staršev so otroci mnogokrat prepuščeni samemu sebi in čas zapolnijo z gledanjem televizije in sedenjem pred računalnikom. Premalo se gibljejo na svežem zraku in uživajo nezdravo hrano, vse to pa vodi v slabe življenjske navade. Predstavili smo organizacijo zdravstvenega varstva otrok in mladine nekoč in danes, opisali determinante zdravja in motnje hranjenja. Veliko časa otroci preživijo v šoli, zato smo opisali Evropski projekt Zdravih šol. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli na Osnovni šoli Frankolovo v januarju 2009. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako zdravo se prehranjujejo šolarji na Osnovni šoli Frankolovo in kakšno je njihovo znanje in odnos do zdrave prehrane. Ugotovili smo, da imajo slabe prehranjevalne navade, premalo uživajo sadje in zelenjavo, preveč uživajo slaščic in pijejo sladkane pijače.
Keywords: zdrava prehrana, promocija, zdravstvena vzgoja, šolski otroci, mladostniki, zdrav življenjski slog, medicinska sestra.
Published: 30.04.2009; Views: 4236; Downloads: 1027
.pdf Full text (294,93 KB)

8.
JABOLKO V ŠOLI IN TRAJNOSTNI RAZVOJ
Natalija Ožek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Trajnostni razvoj je pomembno vodilo k boljšemu življenju za vse in na vseh področjih življenja. V diplomskem delu je pokazana povezava med trajnostnim razvojem in uživanjem jabolk v šoli. Osnova naše raziskave je bil projekt Jabolko v šoli, ki ga je razpisalo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije. Na petih šolah iz okolice Celja smo izvajali polstrukturirani intervju o prehranjevalnih navadah učencev prvega triletja. Hkrati nas je zanimalo kaj učitelji naredijo za to, da bi učenci pojedli več jabolk. Ugotovili smo, da je kar nekaj šol s ponudbo jabolk na ožjem področju celjske okolice. Rezultati so pokazali, da učenci v šoli jedo jabolka v katerikoli obliki, najpogosteje celo. Na šolah, ki ponujajo jabolka, kar 70 % učencev poseže po jabolku, medtem ko to stori na šoli brez ponudbe jabolk le 25 % učencev. Spodbujanje uživanja jabolk poveča pogostost uživanja tega nadvse koristnega sadeža.
Keywords: trajnostni razvoj, zdrav življenjski slog, prehrana, sadje, jabolka, prvo triletje
Published: 06.07.2009; Views: 2196; Downloads: 245
.pdf Full text (601,62 KB)

9.
Pomen preventivnega merjenja krvnega tlaka
Dagmar Gojčičova, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje, kaj je krvni tlak, kako vpliva zvišanje krvnega tlaka na organizem, dejavnike tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka ter nefarmakološke ukrepe in vpliv nezdravega življenjskega sloga na razvoj srčno žilnih bolezni. Poudarjena je preventivna dejavnost in vloga medicinske sestre pri meritvah krvnega tlaka na terenu, ki jo izvaja Območno združenje Rdečega križa Maribor z namenom, da opozori ljudi na pomembnost kontrole krvnega tlaka in zdrav življenjski slog. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, katera je bila izvedena med udeleženci meritev krvnega tlaka v Mariboru in okoliških vaseh. Raziskava je trajala od meseca marca do meseca maja 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kakšna starostna skupina prevladuje med udeleženci meritev krvnega tlaka, ali imajo ljudje normalen oziroma zvišan krvni tlak. Z raziskavo smo ugotovili, da se meritev udeležujejo predvsem starejši ljudje in da ima večina zvišan krvni tlak. Ugotovili smo tudi, da med udeleženci prevladujejo osebe ženskega spola.
Keywords: zvišan krvni tlak, merjenje krvnega tlaka, dejavnik tveganja, vloga medicinske sestre, zdrav življenjski slog
Published: 20.07.2009; Views: 3824; Downloads: 460
.pdf Full text (1,03 MB)

10.
UVEDBA E-RAČUNOV V SLOVENSKIH ELEKTRONSKIH BANKAH
Tina Šešić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V delu prikazujemo predstavitev e—bančništva, njegovo kratko zgodovino in varnostne elemente e—poslovanja. V okviru e—računov predstavljamo njegov razvoj, zakonodajo s tega področja in projekt e—SLOG. Osrednja tema diplomskega dela je nova storitev dveh slovenskih bank. Osredotočamo se na poseben sistem izmenjave e—računov, ki jih prejmemo neposredno v e—banko. Zelo podrobno je prikazan tudi primer uporabe e—računov na strani prejemnika. Na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli z osebnim anketiranjem ter s pomočjo interneta, smo prišli do nekaterih spoznanj. Ugotovili smo, da skoraj vsi anketiranci uporabljajo internet, a kljub temu jih skoraj polovica ne uporablja e—banke. Z raziskavo smo potrdili nekatere naše teze in hkrati ugotovili, da je tretjina anketirancev neodločenih glede zamenjave papirnih računov. V končnem ocenjujemo, da bi banke morale privabiti čim več novih uporabnikov njihovih e—bank ter s tem posledično nove prejemnike e—računov. Z velikim vzorcem uporabnikov bi lahko razširili uporabo nove storitve, saj posamezniki lahko od podjetij zahtevajo uporabo novega sistema izmenjave. Na ta način bi bila podjetja primorana začeti uporabljati nov način poslovanja.
Keywords: e–bančništvo, varnost, e–račun, e–SLOG, internet
Published: 01.12.2009; Views: 1987; Downloads: 167
.pdf Full text (2,71 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica