SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MODEL DVOSISTEMSKEGA DALJNOVODA S SNOPOM DVEH VRVI
Aleš Bele, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega izdelavo modela dvosistemskega daljnovoda z dvema vrvema v snopu – izpopolnjen vezni model voda. Podan je splošen opis daljnovodne tehnike, in sicer vse od izgradnje, izbire materiala, različnih izračunov, preizkusov ter končnega obratovalnega stanja. Nekoliko podrobneje je opisana tudi izgradnja daljnovoda Beričevo–Krško. Rezultati dobljeni z modelom daljnovoda so primerjani z rezultati študije z naslovom "Medsebojni vplivi med večimi daljnovodnimi sistemi" ter rezultati tako imenovanega ekvivalentnega veznega modela voda. Ob tem smo preverili še izračune vrednosti parametrov kapacitivnosti, induktivnosti ter upornosti obravnavanega voda. Izpopolnjen model smo na koncu uporabili še za izračune induciranih napetosti, in sicer na primeru daljnovoda Beričevo–Krško.
Keywords: Elektroenergetski sistem, dvosistemski daljnovod, dinamični model, parametri voda
Published: 19.02.2015; Views: 590; Downloads: 110
.pdf Full text (2,73 MB)

2.
MEDSEBOJNI VPLIVI MED SISTEMI DVOSISTEMSKEGA PRENOSNEGA VODA
Ernest Lampret, 2015, master's thesis

Abstract: Nesimetrije, ki se pojavijo v elektroenergetskem sistemu, lahko imajo izvor v nesimetričnem odjemu električne energije ali pa v samih elementih prenosnega sistema (transformatorjih, prenosnih vodih ....). Prav pri slednjih so napetostne in tokovne nesimetrije posledica elektromagnetne sklopljenosti med vodnik in sistemi, ki so asimetrično razporejeni v glavah stebrov. Izpeljani izrazi za izračun parametrov voda so bili uporabljeni kot vhodni podatki v modelu dvosistemskega prenosnega voda z enim zaščitnim vodnikom. Model je bil zasnovan v programskem okolju Matlab-Simulink, s katerim so bile opravljene simulacije medsebojnih vplivov in tokovnih nesimetrij. Analiza je bila izvedena za različna obratovalna stanja relativno kratkega voda in v nadaljevanju za vod z vkomponirano transpozicijo vodnikov. V razcepljenem vodu smo poiskali tisto optimalno kombinacijo prepleta faznih vodnikov (transpozicijo), v odvisnosti od razdalje, pri kateri je bila tokovna disimetrija na vhodu vzankanega kraka najmanjša.
Keywords: prenosni vod, dvosistemski vod, nesimetrije tokov, brezžični prenos moči, medsebojni vplivi, elektromagnetna sklopljenost, izgube, prepletanje
Published: 23.06.2015; Views: 543; Downloads: 90
.pdf Full text (14,72 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica