| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij : diplomsko delo
Tomaž Plajnšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij. Sistem in naprava bosta v podjetju omogočala hitro in predvsem manj naporno menjavo kovaških orodij. Na začetku je opisan obstoječi problem in omejitve ter zahteve podjetja. Iz podanih zahtev je bila pripravljena funkcijska struktura in konstrukcijski zahtevnik. Z ozirom na delne funkcije so bile poiskane variantne rešitve, ki so bile uporabljene za koncipiranje različnih konceptov. Izmed več konceptov je bil izbran najprimernejši in zasnovan do podrobnosti. Za kontrolo vgrajenih delov so bili narejeni trdnostni preračuni. Po fazi snovanja so bili pridobljeni predračuni za vgrajene dele in narejen stroškovni izračun materiala. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, s katero bo podjetje lahko izdelalo izdelek in z njim prihranilo napor in čas v proizvodnji.
Keywords: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilna dvižna miza, kovaško orodje
Published in DKUM: 22.05.2023; Views: 463; Downloads: 124
.pdf Full text (2,87 MB)

2.
Parametrično modeliranje in trdnostna analiza hidravlične dvižne mize : diplomsko delo
Rene Peklar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje, kjer sem opravljal prakso se ukvarja z razvojem in konstruiranjem hidravličnih dvižnih miz. Trenutno podjetje razpolaga zgolj z določenimi vhodnimi parametri (višina in širina). Ker se v praksi zahteve strank razlikujejo, je v tem diplomskem delu predstavljeno parametrično modeliranje hidravlične dvižne mize. Postopek parametričnega modeliranja in konstrukcijska preglednica sta bila narejena v programskem paketu Solidworks. Prikazanih je 5 konfiguracij z različnimi vhodnimi parametri. Prikazana je tudi numerična simulacija in možna nadgradnja, ki bi izboljšala izdelek.
Keywords: hidravlična dvižna miza, parametrično modeliranje, vhodni parametri, konstruiranje, trdnostna analiza
Published in DKUM: 30.08.2022; Views: 640; Downloads: 109
.pdf Full text (2,61 MB)

3.
Idejna zasnova večnamenske risalne mize : magistrsko delo
Rok Kladnik, 2022, master's thesis

Abstract: Uporaba risalnih miz se je zmanjšala z digitalizacijo, pri čemer se danes za risanje in slikanje večinoma uporablja računalnik. Skozi magistrsko nalogo smo pregledali današnji pomen risanja v oblikovanju, analizirali uporabnike ter preučili probleme, ki nastanejo pri večurnem sedenju za mizo. Z metodo dvojnega diamanta smo nato zasnovali sodobno in ergonomsko risalno mizo, ki bo namenjena za ročno likovno delo, hkrati pa omogočala običajno pisarniško delo. Z združevanjem različnih funkcij smo skušali pri uporabi združiti različne uporabnike, jih približati k pogostejšemu risanju ter omogočiti lažji prehod med delom z računalnikom in risanjem. Zasnovo končnega izdelka smo predstavili s 3D modelom.
Keywords: inženirsko oblikovanje, idejna zasnova, risalna miza, dvižna miza, multifunkcionalnost
Published in DKUM: 23.06.2022; Views: 2107; Downloads: 64
.pdf Full text (6,45 MB)

4.
Razvoj modularne dvižne mize z integriranim računalnikom
Luka Pavlović, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj rešitve problema prekomernega sedenja in slabe integracije računalnika v naše okolje. Diplomsko delo je namenjeno razvoju celotnega izdelka od opisa problema, do končne rešitve. Sledi vsem fazam razvoja: problem, ideja, koncept, raziskava tržišča, analize trženja, konstruiranje, izbira materiala, izbira komponent, izračun stroškov in končni izdelek (računalniški model). Pri tem je večji del namenjen sami zasnovi in iskanju tehničnih rešitev za probleme, do katerih prihaja v razvoju. Pri razvoju izdelka se bom držal uveljavljenih pravil, standardov in načinov dela, ki mi bodo pomagali pri ustvarjanju najboljšega možnega izdelka, s kar čim manj zapleti in čim nižjimi stroški.
Keywords: Modularnost, dvižna miza, razvoj izdelka, računalniška miza
Published in DKUM: 02.10.2017; Views: 1586; Downloads: 175
.pdf Full text (1,69 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA DVIŽNE MIZE S KRMILNIKOM SIEMENS S7-400
Mitja Kovačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema predstavitev proizvodne linije v avtomobilski industriji in sicer združitev karoserije s podvozjem. Tematsko delo vkljucuje predstavitev dveh kljucnih komponent sistema. Mednju sodita Siemensov krmilnik S7-400 s njegovo programsko in strojno opremo ter škarjasta dvižna miza s integriranim transportnim sistemom.
Keywords: Siemens, STEP7, dvižna miza, transportni sistemi
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1753; Downloads: 108
.pdf Full text (8,33 MB)

6.
Numerična simulacija dvižne mize s trakom
Lio Pavlič, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava analizo reakcij na dvižno mizo s trakom, ki je obremenjena z različnimi obremenitvami, spreminja se tudi hitrost dviga zgornjega dela dvižne mize. V magistrskem delu so opisane dvižne mize z različnimi elementi pogona, opisan je numerični model dvižne mize s trakom, opravljena je tudi analiza rezultatov na različne načine obremenjenega numeričnega modela. Analiza numeričnega modela je opravljena v programskem paketu MSC Adams. Rezultati, ki smo jih v magistrskem delu predstavili so lahko uporabljeni kot osnova za dimenzioniranje glavnih elementov pogona.
Keywords: dvižna miza, numerična simulacija, trak
Published in DKUM: 05.11.2014; Views: 2027; Downloads: 234
.pdf Full text (2,09 MB)

7.
Modifikacija konstrukcije hidravlične dvižne mize
Matej Pogorevc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju, kjer sem opravljal strokovno prakso, je bilo potrebno modificirati obstoječo dvižno mizo. Obstoječa dvižna miza je bila namenjena za dvig bremena mase 500 kg, vendar je imela nekatere konstrukcijske napake. Pri ponovnem konstruiranju je bilo potrebno povečati nosilnost dvižne mize na 800 kg in odpraviti konstrukcijske napake kritičnih delov. Za modificirano dvižno mizo smo preračunali samo kritične dele oz. izvedli dimenzioniranje nosilnih presekov. V diplomski nalogi smo s pomočjo računalniškega modela dokazali, da je dvižna miza zmožna prenašati breme 800 kg, brez prekomernega zvijanja in upogibanja konstrukcije. Izdelali smo 3-D model dvižne mize v programu Solid Edge in pripadajočo tehnično dokumentacijo.
Keywords: konstruiranje, modeliranje, dvižna miza, modifikacija konstrukcije
Published in DKUM: 04.03.2014; Views: 2187; Downloads: 248
.pdf Full text (4,39 MB)

8.
Dvižna miza na jermenski pogon
Sendi Mićić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena dvižna miza na jermenski pogon. Na kratko je opisana delitev dvižnih miz za manipulacijo tovora. Predstavljeni so podsistemi dvižne mize skupaj z njihovo uporabo. Dvižna miza se uporablja za dvig ter spust tovora, zato je predstavljen preračun sil, ki nastopijo v dvižnem mehanizmu. Opisani so tudi deli dvižne mize, ki so bili zmodelirani s 3D programom za računalniško modeliranje PRO/Engineer WILDFIRE 5. Kot pri vsakem stroju, pridejo tudi pri dvižni mizi v poštev varnostni elementi, varnostne zahteve ter določeni standardi, ki narekujejo pogoje in navodila za varno uporabo dvižne mize.
Keywords: dvižna miza, jermen, pogon, standardizacija
Published in DKUM: 05.12.2013; Views: 2313; Downloads: 253
.pdf Full text (3,21 MB)

9.
ZASNOVA UNIVERZALNE DVIŽNE MIZE
Samoel Uran, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je prikazano snovanje univerzalne hidravlične dvižne mize, ki služi kot pripomoček pri delu in omogoča boljše ergonomske pogoje za delavca. V prvem delu so predstavljene različne izvedbe dvižnih miz, razdeljene so glede na vrsto pogona in primere uporabe v različnih proizvodnih procesih. Osrednji del predstavlja modeliranje konstrukcije dvigala. Na podlagi zahtev delovanja, je zasnovan hidravlični sistem, ter izračunani podatki potrebni za izbiro primernih komponent. Opisan je tudi električni sistem, ki je pogoj za pravilno delovanje hidravlike. Na koncu je predstavljena nadgradnja osnovne izvedbe v smislu mobilne enote.
Keywords: dvižna miza, hidravlični sistem, hidravlični pogon
Published in DKUM: 13.10.2011; Views: 2914; Downloads: 505
.pdf Full text (1,78 MB)

10.
IZDELAVA TER VZDRŽEVANJE PNEVMATSKE DVIŽNE MIZE NA LINIJI DEMAG ZA IZDELAVO KADI PRALNIH STROJEV
Aleš Dvornik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje predstavitev postopka konstruiranja dvižne mize. Menim, da je predlagana dobra tehnološka rešitev, hkrati pa je naprava med predstavljenimi tipi dvižnih miz najenostavnejša za vzdrževanje in cenovno ugodna. Med raziskavo, opravljeno v okviru diplomskega dela, je bila ugotovljena povezanost konstruiranja z vzdrževanjem, saj je za tekoč proizvodni proces slednje potrebno upoštevati že v sami fazi načrtovanja vsakršne naprave.
Keywords: Vzdrževanje, dvižna miza.
Published in DKUM: 12.03.2010; Views: 3556; Downloads: 330
.pdf Full text (6,33 MB)

Search done in 2.77 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica