| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
GLOBALIZAIJA KOT PROCES
Julijana Žilavec, 2010, final seminar paper

Abstract: Po vsem raziskanem je pomembno to, da globalizacija ni povsem nov pojav v svetovni zgodovini. Številni trdijo, da je zgolj novo ime za dolgoročen pojav. Začetek »kapitalističnega svetovnega sistema« izhaja iz 16. stoletja, iz začetka kolonializma. Za nekatere se globalizacija uvršča v čas mednarodnih koncernov, drugi pa spet trdijo, da se je začela z odpravo menjalnih tečajev ali pa z razpadom Vzhodnega bloka. Globalizacija je zagotovo najbolj uporabljena, zlorabljena in najredkeje definirana, tudi najbolj napačno razumljena beseda zadnjih in tudi prihodnjih let. Globalizacijska teorija se prikazuje kot projekt brez želje, tako tudi brez posameznika, ampak hkrati brez posameznika ne more. Posameznik jo strukturira in jo opremlja, da je lahko taka kot je. Koncept globalizacije ne pomeni samo medsebojne povezanosti, ampak nakazuje, da vedno večji obseg, doseg, hitrost in globina sodobne medsebojne povezanosti odpravljajo pomen meja in razmejitev. Namesto večje medsebojne odvisnosti med samostojnimi, razmejenimi nacionalnimi državami ali internacionalizacije, skuša koncept globalizacije ujeti premik. Ta premik se dogaja v organiziranosti človeških zadev. Globalizacija torej zavzema premik na ravni družbene organiziranosti, in to na vseh področjih, od gospodarstva do varnosti, ki presega glavne predele sveta in celine.
Keywords: globalizacija, internacionalizacija, denacionalizacija, regionalizacija, družbeni razvoj, svetovno gospodarstvo, modernizacija
Published: 02.12.2010; Views: 1964; Downloads: 231
.pdf Full text (432,75 KB)

5.
6.
"Preveč se je verjelo v moč države in trga."
2011, interview

Keywords: družbena odgovornost, podjetje, razvoj, družba, družbeni vidik
Published: 30.05.2012; Views: 937; Downloads: 35
URL Link to full text

7.
8.
Innovating measurement of economic success for more accurate information
Zdenka Ženko, Matjaž Mulej, 2011, original scientific article

Abstract: Humankind lives now in the 'bubble and affluence economy', like never before. Thus, the currently used measures of economic success are obsolete and too onesided to provide effectively usable information any longer. When industrial society was the main economic activity, the results were measured inquantities. Society evolved to become innovative and is now becoming the affluent society destroying both the motivation for hard work (in order to have) and the natural preconditions of humankind's survival. A more requisite holistic approach is necessary, taking into account the complexity of the entire innovation process and creativity-based wellbeing.
Keywords: ekonomski razvoj, družbeni razvoj, postindustrijska družba, informacije, bruto domači proizvod, inovacije, inovativnost, uspešnost, merjenje, dialektična teorija sistemov, sistemi
Published: 10.07.2015; Views: 517; Downloads: 23
URL Link to full text

9.
Družbena odgovornost multinacionalnih podjetij
Maja Pavlović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava koncept družbene odgovornosti v multinacionalnih podjetjih. Uvodni del zajema teoretična izhodišča vezana na mednarodno poslovanje in globalizacijo. Sledi predstavitev koncepta družbene odgovornosti, njene zgodovine, področij, prednosti, integracije ter poročanja. V nadaljevanju družbeno odgovornost podjetij razčlenimo na notranjo in zunanjo dimenzijo. Ker je etika zelo prepletena z družbeno odgovornostjo, so v nalogi predstavljeni tudi etični kodeksi ravnanja ter standardi, ki se uporabljajo za presojo družbene odgovornosti. Praktični del naloge pa predstavlja analizo primera družbene odgovornosti v multinacionalnem podjetju National Instruments. Primer predstavlja strukturiran pristop k družbeni odgovornosti ter programe ter aktivnosti, ki jih podjetje izvaja na tem področju.
Keywords: družbena odgovornost podjetja, multinacionalna podjetja, trajnostni razvoj, poročanje o družbeni odgovornosti, etika.
Published: 03.08.2016; Views: 915; Downloads: 163
.pdf Full text (923,90 KB)

10.
Vključenost družbenih vidikov trajnosti v učna načrta za geografijo v osnovni šoli in splošni gimnaziji v Sloveniji
Petra Banfi, Karmen Kolnik, 2013, original scientific article

Abstract: Analize učnih načrtov za geografijo v osnovni šoli in splošni gimnaziji z vidika zastopanosti učnih ciljev in vsebin družbene trajnosti ter načel vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, ki jih je kot s Smernic vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj izdalo Ministrstvo Republike Slovenije za šolstvo in šport pokaže ustrezno zastopanost učnih ciljev z vidika družbene trajnosti ter njihovo relativno uravnoteženo število v primerjavi z številom učnih ciljev okoljske in ekonomske trajnosti. Vendar pa so le-ti pogosto vsebinsko preozki glede na opredelitve družbene trajnost ter tudi, da je obravnava vsebin z vidika družbene trajnosti v veliki meri odvisna od učiteljevega znanja, osebne ozaveščenosti in lastne angažiranosti. Zato je bil izdelan dopolnilni nabor učnih ciljev, vsebin in dejavnosti s področja družbene trajnosti.
Keywords: didaktika geografije, geografija, osnovna šola, gimnazija, trajnostni razvoj, družbeni vidiki
Published: 10.04.2018; Views: 362; Downloads: 83
.pdf Full text (134,73 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica