SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Socialno poreklo in študentsko delo : diplomsko delo univerzitetnega študija
Dora Jerič, 2007, undergraduate thesis

Keywords: socialno poreklo, študentsko delo, družbeni razred
Published: 31.03.2008; Views: 2092; Downloads: 196
.pdf Full text (515,23 KB)

2.
IZOBRAZBA IN KARIERA
Dejan Begović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu analiziramo vpliv različnih dejavnikov na uspešnost kariere. Raziskovali smo, kateri dejavniki so pomembnega značaja pri ustvarjanju in razvoju kariere. Zanimalo nas je tudi, v kolikšni meri dosežena stopnja izobrazbe vpliva na neto osebni dohodek, napredovanje in število podrejenih delavcev. Ugotavljali smo vpliv dosežene stopnje izobrazbe posameznika in njegovih staršev, družbeni razred staršev, spol, starost, trajanje študija, čas do redne zaposlitve, pogostost napredovanja na kariero. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo podrobneje obdelali osnovne pojme ter korelacije med njimi. V empiričnem delu smo opisali problemsko stanje. Po opravljenih raziskavah ter analizi teh raziskav smo prikazali rezultate svojih spoznanj in ugotavljali prednosti dosežene višje stopnje izobrazbe. Raziskava je vključevala 307 naključno izbranih redno zaposlenih ljudi. Na osnovi rezultatov raziskave smo pritrdilno odgovorili na svoje osnovno raziskovalno vprašanje: »Ljudje z višjo stopnjo izobrazbe imajo uspešnejšo kariero kot ljudje z nižjo stopnjo izobrazbe«. Ugotovili smo, da je eden ključnih dejavnikov uspešne kariere dosežena stopnja izobrazbe, pomembna pa je tudi dosežena stopnja izobrazbe staršev in njun družbeni razred.
Keywords: izobrazba, kariera, družbeni razred, napredovanje, neto osebni dohodek
Published: 29.09.2009; Views: 1836; Downloads: 294
.pdf Full text (1,31 MB)

3.
VPLIV DRUŽBENIH RAZREDOV NA IZOBRAZBO ZAPOSLENIH IN NAČIN ZAPOSLOVANJA
Suzana Širec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V vseh človeških skupnostih obstaja družbena neenakost, zato je pomembno, da poznamo njene vplive na življenja posameznikov in skupnosti oziroma dejavnike, ki vplivajo na neenakost v družbi. Vedno aktualno vprašanje v družbah, kjer je preživetje oziroma dostojno življenje odvisno predvsem od finančnih zmožnosti, je kje iskati in dobiti zaposlitev, po možnosti tako, za katero imamo pridobljeno izobrazbo. Na drugi strani se tudi organizacije zavedajo vrednosti, ki jo podjetju prinašajo zaposleni, zato se trudijo izbrati take metode pridobivanja novih zaposlenih, ki bodo zagotovile učinkovite, strokovne in predane delavce. V diplomskem delu smo tako želeli ugotoviti medsebojno povezanost družbenih razredov, načina zaposlovanja in pridobljene izobrazbe zaposlenega. Delo smo razdelili na teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem delu smo opredelili kadrovanje, načine zaposlovanja oziroma pridobivanja kadrov. Kratko smo opisali izobraževanje in izobraževalni sistem v Sloveniji, ter družbeno neenakost in družbeno stratifikacijo ter delitev posameznikov v družbene razrede glede na delo, ki ga opravljajo. V raziskovalnem delu smo na podlagi pridobljenih teoretičnih znanj sestavili anketni vprašalnik, ter si glede na zastavljene cilje postavili hipoteze. Vprašalnik smo posredovali zaposlenim s prebivališčem v podravski statistični regiji. Pridobljene podatke smo obdelali s pomočjo programa Microsoft Excel in IBM SPSS Statistics, ter jih interpretirali s pomočjo opisne statistike. S pomočjo analize podatkov, pridobljenih z anketnim vprašalnikom, smo sprejeli oziroma zavrnili postavljene hipoteze. Ugotovili smo, da v podravski statistični regiji obstaja zmerna povezava med družbenim razredom posameznika in družbenim razredom, iz katerega posameznik izhaja, ter izobrazbo. Povezanosti oziroma odvisnosti nismo ugotovili med načinom zaposlovanja, ki ga izbere podjetje za pridobitev novega zaposlenega in družbenim razredom, ki mu ta pripada, niti ne obstaja povezava med načinom zaposlovanja ter stopnjo izobrazbe zaposlenega.
Keywords: družbeni razred, izobrazba, način zaposlovanja
Published: 18.01.2013; Views: 869; Downloads: 68
.pdf Full text (1,44 MB)

4.
KRITIČNA DISKURZIVNA ANALIZA NACIONALNIH ALEGORIJ SAMORASTNIKI IN VLAK V PAKISTAN Z VIDIKA FEMINISTIČNE TER NEOKOLONIALISTIČNE TEORIJE
Andreja Vinko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo procese nadvlade in podreditve v nacionalnih alegorijah Samorastniki Prežihovega Voranca in Vlak v Pakistan Khushwanta Singha. Za raziskavo smo uporabili metodo kritične diskurzivne analize (KDA), in sicer Faircloughov pristop (1995). V ospredje analize postavljamo strukturalni vpliv politično-ekonomskega sistema in diskurzov moči na izgradnjo identitet in s tem povezano vzpostavljanje drugosti ter pokažemo na medsebojno povezavo med ekonomsko-političnimi praksami in družbeno-kulturnimi obrazci (npr. patriarhat). Obravnavani deli izpostavljata zlasti naslednje politične kategorije, na osnovi katerih se hierarhično vzpostavljajo pozicije nadpostavljenih in podrejenih subjektov: spol, družbeni razred in etnija. Ugotavljamo, da je v Samorastnikih vzorec prevlade določen z družbenim spolom ter razredom in v Vlaku v Pakistan s kategorijo etnije. Deli poskušata odgovoriti na vprašanje, kako diskurz razmerij moči in poustvarjene drugosti nadomestiti z diskurzom enakosti in družbene pravičnosti. Avtorja vidita rešitev v sistemski spremembi in pozivata k revolucionarnemu boju za (spolno, narodnostno, razredno) enakopravnost.
Keywords: Samorastniki, Vlak v Pakistan, kritična diskurzivna analiza, družbeni spol, družbeni razred, nacija, neokolonializem, neoimperializem
Published: 08.07.2013; Views: 1382; Downloads: 251
.pdf Full text (1,10 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica