| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 81
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Upravljanje prostovoljcev v igralski skupini viteza gašperja lambergarja
Amon Lavtar, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava upravljanje s človeškimi viri igralske skupine Gašperja Lambergarja, katere člani so prostovoljci. Na kratko je povzeta zgodovina prostovoljnega dela in načinov upravljanja z ljudmi znotraj prostovoljnih društev. Analiziran je pregled delovanja prostovoljnih društev skozi zakonodajni vidik na območju Republike Slovenije.. Upravljanje prostovoljcev danes predstavlja izziv, saj delo bazira na neplačanem delu in zavzetosti posameznikov, kar velikokrat otežuje koordinacijo vseh članov prostovoljnega društva. S tem problemom se srečuje tudi vodstvo igralske skupine Gašperja Lambergarja, ki skuša na različne načine pridobiti nove člane, jih obdržati in čim bolj zmanjšati njihovo fluktuacijo. V ta namen je bila znotraj magistrskega dela opravljena raziskava, kjer so bili izvedeni intervjuji z vodstvom igralske skupine Gašperja Lambergarja in intervjuji z vodji drugih prostovoljnih društev, ki se ukvarjajo s sorodnimi aktivnostmi. Rezultati analize intervjujev so pokazali, da rešujejo prostovoljska igralska društva svoje probleme na podoben način. Na podlagi tega so v sklopu ugotovitev podani predlogi za izboljšanje managementa društva.
Keywords: društva, prostovoljstvo, teater, organizacija, management
Published in DKUM: 01.03.2023; Views: 64; Downloads: 11
.pdf Full text (933,12 KB)

2.
Mladi in prostovoljstvo v lokalnih turističnih društvih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Vanessa Šuler, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo obravnavali prostovoljstvo mladih in njihovo motivacijo za vključevanje v lokalna turistična društva. V teoretičnem delu smo predstavili opredelitve in oblike prostovoljstva, pomen prostovoljstva v družbi in v Sloveniji ter vključevanje mladih v prostovoljstvo. Opisali smo motive in motivacijske dejavnike, ki vplivajo na posameznika, razliko med intrinzično (notranjo) in ekstrinzično (zunanjo) motivacijo ter teorijo samodoločenosti. V nadaljevanju pa smo se bolj podrobneje posvetili turizmu kot prostovoljni dejavnosti in predstavili področja delovanja Turistične zveze Slovenije in lokalnih turističnih društev ter vključevanje mladih v prostovoljske dejavnosti le teh. V empiričnem delu smo opravili anketno raziskovanje med študenti Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, kjer smo ugotovili, da se študenti v povprečju strinjajo, da imajo turistična društva pomembno vlogo v lokalnem okolju, a je manj kot petina anketiranih študentov turizma že sodelovala v prostovoljski dejavnosti v okviru turističnih društev. Rezultati sicer potrjujejo, da višje, kot študent ocenjuje vlogo prostovoljstva v družbi, bolj je motiviran za prostovoljsko delo v turističnem društvu. Študentje v povprečju najbolj prepoznajo pomanjkanje časa kot oviro pri prostovoljnem delu v lokalnih turističnih društvih, sledi pomanjkanje informacij ter dislociranost študentskega življenja od stalnega prebivališča. S pomočjo ugotovitev smo podali napotke za nadaljnji razvoj prostovoljstva mladih v lokalnih turističnih društvih.
Keywords: Mladi, lokalna turistična društva, prostovoljstvo, prostovoljstvo v turizmu, prostovoljski turizem, motivacija, Turistična zveza Slovenije
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 169; Downloads: 44
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
Delovanje Zveze slovenskih vojakov v času med svetovnima vojnama na Slovenskem : magistrsko delo
Sara Hajdinac, 2022, master's thesis

Abstract: Posledica prve svetovne vojne (1914–1918), prvega globalnega spopada, je bilo ogromno število mrtvih, invalidnih in pogrešanih vojakov. Preživeli so potrebovali zadoščenje, ki so ga delno dobili tudi s komemoracijo padlih v vojni. Vsaj delno zadoščenje so preživelim prinašale tako komemoracije padlih v vojni kot tudi delovanje v okviru stanovskih zvez preživelih vojne. Magistrsko delo obravnava delovanje Zveze slovenskih vojakov (kasneje Zveze bojevnikov), slovenske veteranske organizacije iz obdobja med obema svetovnima vojnama. Zveza se je od svojega nastanka leta 1925 zavzemala za mir in »nepolitičnost«, prijateljstvo med člani (tako dobrovoljci kot avstroogrskimi vojaki), pieteto (skrb za vojne grobove, postavljanje spomenikov in spominskih plošč padlim) in spremembo invalidskega zakona ter skrbela za slovenske vojne invalide. Leta 1931 je Zveza začela izdajati društveni časnik Bojevnik (1931–1936). Leta 1934 se je slovenska Zveza bojevnikov za kratek čas povezala z jugoslovanskimi stanovskimi društvi v Združenje borcev Kraljevine Jugoslavije, imenovano tudi Boj, ki pa so ga oblasti prepovedale že leta 1935. Po letu 1936 je Zveza bojevnikov ponovno delovala samostojno. Njihov najvidnejši projekt je bila zagotovo načrtovana prenova prostora pred brezjansko baziliko, kamor bi bil postavljen tudi grob neznanega slovenskega vojaka. Projekt je ostal neuresničen in je zaradi začetka druge svetovne vojne aprila 1941 »utonil« v pozabo. Enako usodo je doživela Zveza bojevnikov, ki je bila po okupaciji slovenskega ozemlja prepovedana skupaj z drugimi društvi.
Keywords: Zveza slovenskih vojakov, Zveza bojevnikov, veteranske organizacije, veteranska društva, prva svetovna vojna (1914–1918)
Published in DKUM: 10.10.2022; Views: 149; Downloads: 45
.pdf Full text (2,03 MB)

4.
Dolgotrajna kakovost življenja žensk obolelih za rakom dojke
Doroteja Povše, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: V Sloveniji se je petletno preživetje obolelih za rakom dojke povečalo za 3 %, zato je rehabilitacija obolelih usmerjena v izboljšanje kakovosti življenja in ne le podaljšanje življenja. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako pacientke z rakom dojke 5 let ali več po postavitvi diagnoze ocenjujejo kakovost svojega življenja. Metode: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika. Namenski vzorec je zajemal 22 žensk, članic skupine za samopomoč obolelih za rakom dojke. Pridobljene podatke smo analizirali s pomočjo opisne statistike. Rezultati: Ugotovili smo, da 72 % žensk 5 let ali več po postavitvi diagnoze rak dojke ocenjuje kakovost svojega življenja boljše kot pred postavitvijo diagnoze. Zaznanih je bilo nekaj negativnih posledic. 54 % jih zelo skrbi, ko zbolijo, 46 % jih spolnost ne zanima preveč, težave s hojo po stopnicah in negotovostjo ima 41 % žensk, 23 % jih ima težave s spominom. Zaznani pa so bili tudi pozitivni rezultati. 82 % jih je mnenja, da odkar so premagale raka dojke, so močne osebe, prav tako jih 82 % navaja, da se lahko zanesejo na svoje bližnje. Samo 9 % jih ima težave s samopodobo. Razprava in sklep: Kljub temu, da v večini ženske po prebolelem raku dojke ocenjujejo kakovost svojega življenja kot dobro, so zaznane težave na posameznih področjih življenja. Potrebno je zavedanje medicinske sestre o pomenu kakovosti življenja za posameznico in vrednotenje kakovosti življenja ter sledenje in celostna rehabilitacija obolelih žensk.
Keywords: rak dojke, zdravljenje, preživeli, vloga medicinske sestre, društva za samopomoč
Published in DKUM: 17.06.2022; Views: 328; Downloads: 78
.pdf Full text (1,27 MB)

5.
Kazalniki za spremljanje uspešnosti delovanja društev v smučarskih skokih : diplomsko delo
Tilen Gros, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Smučarskoskakalna društva so športne organizacije, ki ustvarjajo bazo za doseganje vrhunskih rezultatov slovenskih reprezentanc v smučarskih skokih. Namen diplomskega dela je kratek prikaz zgodovine razvoja smučarskih skokov ter analiza dejavnikov uspešnosti društev v Sloveniji. Obravnavani so dejavniki, za katere so na voljo znani podatki, poleg tega pa so bili opravljeni intervjuji, preko katerih se je ugotavljalo, kako razmišljajo športni delavci in aktivni tekmovalci. Široka baza tekmovalcev v društvih je obravnavana z vidika števila članov in registriranih športnikov. V povprečju ima slovensko društvo 20,38 člana in 17,42 registriranega športnika, od katerih se pričakuje zagnanost, korektnost, športni pristop in uspešen športni rezultat. Podatki so pridobljeni glede na uspehe tekmovalcev do 6. mesta v skupni razvrstitvi tekmovanja za slovenski pokal. Društvo ima v povprečju 2,88 uspešnega moškega tekmovalca in 2 uspešni ženski tekmovalki. K uspešnim rezultatom prispeva kakovost trenažnega procesa, ki je obravnavana z vidika aktivnih in profesionalnih trenerjev. Od trenerjev se v trenažnem procesu pričakuje poštenost, odličen pedagoški pristop, poznavanje zakonitosti smučarskega skoka in ambicioznost, vendar z upoštevanjem sposobnosti tekmovalca. V povprečju ima društvo 2,17 aktivnega neprofesionalnega in manj kot enega profesionalnega trenerja. Poleg trenerjev imajo društva v povprečju tudi 6,96 sodnika, ki skrbi za izvajanje tekmovalnega sistema. Slovenska društva imajo v povprečju 3,83 skakalnice, skaklne dolžine so najpogosteje od 5 do 29 metrov. Vsi dejavniki so med seboj tudi vsaj zmerno pozitivno povezani, s spremembo enega vplivamo na spremembo drugega. Ugotovljena stanja bodo v pomoč pri razvoju posameznega društva in predvsem skupne usmeritve delovanja klubov v prihodnje.
Keywords: kazalniki uspešnosti, smučarski skoki, društva, zgodovina
Published in DKUM: 13.12.2021; Views: 312; Downloads: 19
.pdf Full text (8,37 MB)

6.
Turistične kmetije in stanje podeželskega turizma v občini Gornja Radgona
Gregor Lešnjak, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z naslovom Turistične kmetije in stanje podeželskega turizma v občini Gornja Radgona predstavim pojma podeželje in podeželski turizem, opišem vlogo turističnih društev in značilnosti turistične dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter predstavim dvojnost občine v naravnogeografskem pogledu in njene družbenogeografske značilnosti. Občina Gornja Radgona leži na prehodu Slovenskih goric in Murske ravni, zato je za občino značilna dvojnost v pokrajini. V svoji turistični ponudbi nima edinstvenih atrakcij, ima pa široko ponudbo. Širok nabor turističnih potencialov je namenjen izletniškemu turizmu in gostom, ki kraj obiščejo za en dan. V drugem delu magistrskega dela se osredotočim na pet turističnih kmetij, ki se nahajajo v občini. Poznamo tri vrste turističnih kmetij. To so kmetije z nastanitvijo, izletniške kmetije ter vinotoči in osmice. Obiskal sem turistične kmetije Fleisinger, Pri Alenki, Borko, Hari in Benko. Podatke o njih sem pridobil s pomočjo anketnega vprašalnika. Obiskane kmetije imajo različno dolgo tradicijo, razlikujejo se tudi po velikosti. Vse ponujajo domačo lokalno kulinariko, dve kmetiji ponujata tudi prenočitev. Zadnji del magistrskega dela predstavlja moj primer geografske strokovne ekskurzije na Turistično kmetijo pri Alenki, v katero sem vključil tudi obisk slatinskega vrelca, ki je značilen za Ščavniško dolino, kjer se kmetija nahaja. Podeželski turizem sem povezal z vzgojo in izobraževanjem, da bi mladim pokazal pomen turističnih kmetij za razvoj podeželja, na katerem živijo.
Keywords: Podeželje, podeželski turizem, občina Gornja Radgona, turistične kmetije, turistična društva, geografska ekskurzija.
Published in DKUM: 26.10.2021; Views: 721; Downloads: 66
.pdf Full text (12,11 MB)

7.
Strokovna in interesna združenja za otroke z motnjo avtističnega spekra
Lara Gašparić, 2021, master's thesis

Abstract: Avtistična motnja je vseživljenjska razvojna motnja, katero se najpogosteje diagnosticira v otroštvu, večinoma v prvih treh letih. Zanjo so značilni primanjkljaji na področjih socialne interakcije in komunikacije, pojavljanje stereotipnih oblik vedenja, interesov ali aktivnosti. Takšna oblika vedenja vpliva na možnost zadovoljevanja osnovnih človeških potreb kot tudi na skupno kvaliteto bivanja. Izjemnega pomena sta zgodnja obravnava in postavljanje diagnoze, tako da lahko otroka ob pravem času vključimo v sistem pravilne in kontinuirane rehabilitacije in izobraževanja. Potrebna je vsakodnevna skrb, ki spodbuja normalen razvoj otroka na vseh področjih življenja, spodbuja samostojnost in socializacijo kot tudi zatiranje neželenih oblik vedenja. Pomembno vlogo pri tem imajo strokovnjaki, defektologi, logopedi, pedagogi, psihologi in psihiatri za otroško in mladostniško obdobje. Dokazano je, da je otroka s posebnimi potrebami najbolje čim prej integrirati v družbeno skupnost, saj bo na ta način odnos med družbeno skupnostjo in otrokom s posebnimi potrebami bolj produktiven. Integracija je varna pot proti stigmatizaciji oseb s posebnimi potrebami.
Keywords: motnje avtističnega spektra, avtistična motnja, Aspergerjev sindrom, pristopi, društva
Published in DKUM: 18.02.2021; Views: 577; Downloads: 77
.pdf Full text (573,93 KB)

8.
Sponzorstvo v športnih društvih na primeru nš mura
Sašo Kopunović, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V teoriji diplomske naloge bomo predstavili športna društva, njihovo delovanje in njihov management, saj imajo športna društva v Sloveniji zelo velik razpon. Med športna društva spadajo tako tista, ki se s športom samo rekreativno kot tudi tista, ki tekmujejo v tekmovalnih sistemih na najvišjem nivoju. Še posebej nas zanima, kakšno vlogo ima sponzoriranje pri financiranju športnih društev saj sponzorji velikokrat sodelujejo zgolj zaradi družbene odgovornosti, tako bomo v praktičnem delu raziskali kako sponzoriranje vpliva na športno društvo NŠ Mura. Športno društvo NŠ Mura dobro opravlja svoje delo na področju sponzorstva in čeprav imajo veliko lokalnih sponzorjev na podlagi raziskave ne moremo trditi, da so sponzorji prisotni zgolj zaradi družbene odgovornosti saj največji lokalni sponzorji že nekaj let zapored povečujejo svoje sponzorske vložke, pa tudi generalni sponzor kluba ni lokalno podjetje. Za dobro delovanje na področju sponzorstva je zaslužen predvsem dober management društva, ki skrbi za to, da klub rase enakomerno tako na športnem kot poslovnem področju. Klub je nedvomno odvisen od sponzorskih prispevkov, saj športna društva v Sloveniji nimajo tako velikih prihodkov iz komercialnega vira dohodkov, predvsem dobijo veliko manj v primerjavi z ostalimi evropskimi državami na področju prodaje televizijskih pravic.
Keywords: Športna društva, management športnih društev, management v športu, sponzorstva v športnih društvih.
Published in DKUM: 11.11.2020; Views: 414; Downloads: 64
.pdf Full text (465,46 KB)

9.
ŠOLSKA, KULTURNA IN DRUŽBENA ZGODOVINA POLZELE V 19. IN V 1. POLOVICI 20. STOLETJA
Karmen Turnšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska seminarska naloga z naslovom Šolska, kulturna in družbena zgodovina Polzele v 19. in v 1. polovici 20. stoletja obravnava moj domači kraj. Naloga temelji na dogajanju na Polzeli in v njeni bližnji okolici v letih od 1826 do 1941. Mejni letnici predstavljata razvoj kraja od začetka delovanja redne osnovne šole do prihoda okupatorjev. Nalogo sem začela s krajšim opisom kraja in z gibanjem prebivalstva v omenjenem času. Ker so raziskovani samo posamezni drobci polzelske zgodovine, sem v uvodnem poglavju zaradi boljše preglednosti umestila zgodovino kraja v razvoj celotne Spodnje Savinjske doline. Sledita najpomembnejši poglavji o zgodovini polzelske osnovne šole, od ustanovitve do aprila 1941 in začetki kulturnega življenja s pregledom vseh najpomembnejših društev v obravnavanem času. Germanizacija ni prizanesla niti Polzeli, zato sem to problematiko opisala v posebnem poglavju. Nalogo sem zaključila s kratkim pregledom razvoja gospodarstva, po katerem je Polzela poznana še danes.
Keywords: Polzela, zgodovina, šolstvo, kultura, društva, gospodarstvo.
Published in DKUM: 03.06.2020; Views: 585; Downloads: 61
.pdf Full text (2,73 MB)

10.
Spletna aplikacija za motoristične klube z uporabo tehnologije .NET : diplomsko delo
Jure Klemen, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu je predstavljena spletna aplikacija, ki je namenjena motoristom in motorističnim društvom za lažje vodenje društva. Pri izdelavi spletne aplikacije smo uporabili tehnologije HTML, JavaScript, Razor in podatkovno bazo SQL. Spletno aplikacijo smo načrtovali in ločili na zasebni in javni del. Javni del je namenjen vsem obiskovalcem spletne aplikacije, zasebni del pa je namenjen registriranim uporabnikom oz. zastopnikom društev. V javnem delu je obiskovalcu omogočeno iskanje dogodkov, ki so jih društva objavila. V zasebnem delu uporabniku omogočamo vodenje članov, dodajanje in urejanje dogodkov, dodajanje in pregled zapisnikov sestankov in urejanje koledarja.
Keywords: spletna aplikacija, motoristična društva, ASP.NET, JavaScript, jQuery, SQL
Published in DKUM: 19.12.2019; Views: 1029; Downloads: 244
.pdf Full text (3,34 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica