| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
SIMULACIJA OBNAŠANJA TKANIN IN PLETIV
Dragica Kobovc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstavitev simulacije ploskih tekstilij —tkanine in pletiva — na različnih 3D objektih z programsko opremo OptiTex, in primerjava simulacij z obnašanjem realnih materialov na realnih objektih, kadar določimo podobne mehanskofizikalne parametre materiala. Moderna računalniška oprema omogoča efektivne simulacije ploskih tekstilij, kot tudi simulacije oblačil, izdelke tekstilnih materialov. Realistična zunanjost in obnašanje tkanin in pletiv je odvisno od aplikacij, značilna za mehansko fizikalne parametre in ostale vplivne lastnosti simulacij. Virtualna predstavitev nekega tekstilnega produkta zagotavlja unčikovito orodje za ocenjevanje v realnosti. Pomemben je prihranek pri času in stroških. Razen tega, lahko dosežemo precejšnjo konkurenčno prednost, katera predstavlja danes enega od pogojev za uspešno in zahtevno celostno tržišče.
Keywords: tkanine, pletiva, mehanskofizikalne lastnosti, simulacija, drapiranje, OptiTex
Published: 07.12.2010; Views: 2138; Downloads: 173
.pdf Full text (5,55 MB)

3.
RAČUNALNIŠKA SIMULACIJA TEKSTILIJ IN OBLAČIL
Tilen Polšak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti računalniške simulacije tekstilij na različnih 3D pred-metih in tudi na virtualnem človeku, pridobljenem s pomočjo 3D skenerjev. Metode, ki nam omogočajo te tehnike, so danes že kar dodobra znane. Mednje vsekakor sodi-jo 3D skenerji za zajemanje človeških mer in oblik telesa, ki so zelo pomembni, saj z njimi dobimo bistvene podatke, ki jih kasneje vnesemo v programe, kot je na primer Optitex, da jih lahko obdelujemo in z njimi pridobimo želene rezultate. Rezultati računalniških simulacij nam vsekakor koristijo v realnem življenju, kajti ravno z njimi dobimo vpogled, kako neka stvar, v tem primeru tekstilna forma, deluje v realnosti. Simuliranje nam torej lajša vpogled v realnost nekega materiala in hkrati omogoča, da nam ni potrebno fizično ustvarjati nekaterih stvari ter nam s tem prihrani čas in denar, za katerega vsi dobro vemo, da ima dandanes veliko vlogo.
Keywords: drapiranje, mehansko-fizikalne lastnosti, metode modeliranja, virtualne tekstilije, Optitex
Published: 11.10.2010; Views: 1908; Downloads: 207
.pdf Full text (2,71 MB)

4.
ANALIZA POROZNOSTI IN DRAPIRANJA TEKSTILIJ ZA FILTRIRANJE BAZENSKE VODE
Jasmina Sraka, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomska naloga obravnava analizo poroznosti in sposobnosti prileganja različnih filtrnih vreč za filtriranje bazenske vode, z namenom ugotavljanja primernosti tekstilij (določenega proizvajalca) za filtrne vreče ter primernosti metode živosrebrne porozimetrije za določanje parametrov poroznosti tovrstnih materialov. Parametre poroznosti sem merila s porozimetrom Pascal 140, parametre sposobnosti prileganja tekstilij pa s pomočjo Drape metra. Testirala sem štiri različne vrste tekstilij za bazenske filtrne vreče, od tega tri dvosnutkovna pletiva (Viking, Aquacat 3000, Aquacat Alpha) in eno tkanino (Aquacat 3000), ki so vsa imela podobno vrednost volumenske poroznosti (90%), razlikovala pa so se po drugih konstrukcijskih parametrih (debelini, masi) in po deklarirani vrednosti velikosti zadrževanja delcev umazanije. Ugotovila sem, da je pri uporabi metode živosrebrne porozimetrije pomembna izbira ustreznega dilatometra za posamezne vrste analiziranih tekstilij. Za tanjše in površinsko bolj porozne materiale je bolj smiselno uporabiti metodo merjenja parametrov poroznosti s pomočjo ultradilatometra, kjer je pritisk vbrizgavanja živega srebra nižji, medtem ko je za debelejše, kompaktnejše in bolj toge materiale bolje uporabiti metodo merjenja parametrov poroznosti s pomočjo navadnega dilatometra. Rezultati srednjega premera por so odvisni od nastavitve števila velikostnih razredov, če uporabimo metodo izračunavanja srednjega premera por na podlagi porazdelitve por po velikostnih razredih ter od vrste tekstilije, ki jo analiziramo. Tako je za vzorca 3000-80 in VIKING-80 bolje uporabiti ultradilatometer, medtem ko je za vzorca 3000-15 in ALPHA-20 primernejši navadni dilatometer. Izmerjeni parametri drapiranja (koeficient drapiranja, število gub) so pokazali, da ima najnižjo sposobnost drapiranja vzorec 3000-15, najvišjo pa vzorec ALPHA-20. Glede na rezultate analize parametrov poroznosti in parametrov drapiranja, sem ugotovila, da je izmed analiziranih vzorcev tekstilij za filtrne vreče na področju bazenske tehnike najprimernejša tkanina 3000-15.
Keywords: filtriranje bazenske vode, konstrukcija tekstilij, poroznost, drapiranje
Published: 25.09.2009; Views: 2551; Downloads: 163
.pdf Full text (4,25 MB)

5.
6.
Vpliv nadržka pri vstavljanju rokava : diplomsko delo
Aleksandra Kovačič, 2006, undergraduate thesis

Keywords: konstrukcija rokavov, drapiranje, šivanje, nadržek, ocenjevanje šivanja
Published: 26.07.2007; Views: 3474; Downloads: 0

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica