SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA
Danijela Kaučič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: IZVLEČEK Dandanes so rakave bolezni zelo razširjene, ne samo pri nas, tudi v svetu, in zato je njihovo pravočasno odkritje in prepoznavanje simptomov zelo pomembno za nadaljnjo zdravljenje in rehabilitacijo. Rak materničnega vratu je v Sloveniji na osmem mestu razširjenosti vseh rakov, in kar na prvem mestu pri ženskah od 20–40 let starosti. Na žalost se dandanes, kljub promocijskem materialu, ženske premalo zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov. V diplomskem delu z naslovom Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA, je predstavljen rak materničnega vratu in dodatni dejavniki, ki pospešujejo razvoj predstopenj v karcinom, in način odkrivanja predvsem z vlogo medicinske sestre, v okviru Državnega programa ZORA. Poudarjena je predvsem vloga medicinske sestre, z različnimi načini osveščanja žensk o preventivi raka materničnega vratu. Medicinska sestra lahko z osveščanjem ženske populacije prispeva k prepoznavnosti raka materničnega vratu. Metodologija raziskovanja. Z analizo in interpretacijo smo, iz primarnih in sekundarnih virov, z grafikoni predstavili zbrane podatke o vlogi medicinske sestre v Državnem programu ZORA. Predstavili smo tudi načine osveščanja žensk o odkrivanju raka materničnega vratu, ki ga medicinske sestre uporabljajo. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika pa smo dobili želene rezultate. V raziskavo smo zajeli 32 medicinskih sester, iz različnih zdravstvenih domov zaposlenih v dispanzerju za ženske, ter zasebnih ginekoloških ambulant v Podravski in Pomurski regiji. Obdelane podatke pa smo s pomočjo računalniškega programa prikazali z grafikoni. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da medicinske sestre poznajo Državni program ZORA, in da s pomočjo različnih načinov osveščanja, želijo ženski populaciji sporočiti pomembnost preventivnih zdravstvenih pregledov na materničnem vratu. Sklep. Državni program ZORA deluje uspešno, saj se je število žensk zbolelih za rakom na materničnem vratu, od leta 2003–2008 zmanjšalo za 38 %. K temu so pripomogle tudi medicinske sestre, ki s svojim znanjem osveščajo ženske ter odpošiljajo vabila za preventivne zdravstvene preglede materničnega vratu.
Keywords: Ključne besede: Rak materničnega vratu, medicinska sestra, Državni program ZORA, osveščanje, preventiva, zdravljenje.
Published: 11.11.2011; Views: 1589; Downloads: 198
.pdf Full text (503,85 KB)

2.
Osveščenost žensk o brisu materničnega vratu - test PAP
Lea Kovačec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja osveščenost žensk o brisu materničnega vratu – test PAP, državni program ZORA, osnovne in dodatne preiskave za ugotavljanje raka na materničnem vratu in zdravstveno vzgojo diplomirane medicinske sestre. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu je predstavljen bris PAP, ki zajema definicijo, dejavnike tveganja za nastanek raka na materničnem vratu, metode za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, klasifikacijo citoloških preiskav materničnega vratu ter postopke pri nenormalnem izvidu testa PAP. Predstavljena sta tudi državni program ZORA in zdravstvena vzgoja žensk v Zdravstvenem domu Murska Sobota. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk o pomenu testa PAP. Raziskava je bila opravljena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2011. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede in da so vse anketiranke seznanjene s terminom test PAP.
Keywords: bris PAP, državni program ZORA, zdravstvena vzgoja, HPV, rak materničnega vratu.
Published: 12.06.2012; Views: 1635; Downloads: 267
.pdf Full text (1,12 MB)

3.
OSVEŠČENOST ŽENSK O REDNIH GINEKOLOŠKIH PREGLEDIH
Maja Kline, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na osveščenost žensk glede možnosti ginekoloških pregledov vplivajo informacije preko različnih medijev, strokovno svetovanje medicinskih sester in ostalih zdravstvenih delavcev ter različni preventivni programi v državi. Pravočasno odkrivanje različnih bolezni, blaži pogoste težave in nevarnosti, ki pretijo ženskam.
Keywords: osveščenost žensk, ginekološki pregledi, medicinska sestra, ginekološke bolezni, državni program ZORA.
Published: 07.10.2014; Views: 530; Downloads: 85
.pdf Full text (1,23 MB)

4.
NADGRADNJA MODULA KONTROLNIH PREGLEDOV V PRESEJALNEM REGISTRU ZORA
Mojca Florjančič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu je najstarejši presejalni program za raka v Sloveniji, ki z aktivnim pristopom in presejanjem navidezno zdravih žensk s pregledom celic materničnega vratu pravočasno odkrije tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Register ZORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbira vse izvide brisov materničnega vratu, histopatoloških preiskav in izvide triažnih testov HPV. Glede na to, da koordinacijski center programa ZORA pošilja vabila na preventivne preglede, lahko ženske s predhodnim patološkim izvidom brisa materničnega vratu ostanejo brez spodbude za kontrolni pregled, kar ni v skladu s strokovnimi smernicami. Cilj diplomske naloge je priprava funkcionalnih specifikacij za nadgradnjo modula kontrolnih pregledov v presejalnem registru ZORA in testiranje rešitve v praksi. Diplomsko delo sestavljata teoretični del, v katerem so prikazani trenutni procesi v Registru ZORA ter strokovne podlage za nadgradnjo modula, in praktični del, v katerem je prikazana rešitev nadgradnje modula z delnimi rezultati. Rezultat naloge so pripravljene funkcionalne specifikacije za pripravo modula za izbor in izpis žensk brez kontrolnega pregleda po patološkem izvidu brisa materničnega vratu z možnostjo vnosa odgovorov ginekologov in predstavitev programske rešitve nadgradnje modula. Za potrebe nadgradnje informacijskega sistema registra ZORA so popisani tudi trenutni procesi, ki potekajo v registru. Prvi rezultati nadgrajenega modula kažejo na uspešno izveden projekt, s katerim smo zajeli vse ženske, ki v izbranem obdobju niso bile obravnavane skladno s strokovnimi smernicami. Izvajalci programa ZORA — ginekologi, so odlično sprejeli spremembo, ki jim omogoča optimalnejše delo z manj stroški in boljšo obravnavo žensk.
Keywords: Državni program ZORA, register ZORA, kontrolni pregled, bris materničnega vratu
Published: 09.11.2016; Views: 330; Downloads: 28
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica