| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza turizma kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji in raziskava samooskrbe turističnih kmetij v Slovenskih goricah
Sara Golob, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Podeželski turizem postaja ena izmed najpomembnejših vrst slovenskega turizma. Diplomsko delo je sestavljeno iz empiričnega in teoretičnega dela, v katerem smo s strokovno in znanstveno literature opredelili teoretična izhodišča, kot so turizem, podeželski turizem, slovenske kmetije, kmetije z dopolnilno dejavnostjo, kmetije s turistično dopolnilno dejavnostjo, prehranska samooskrba ter območje raziskave (Slovenske gorice). V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo, in sicer opravili smo anonimne spletne ankete s turističnimi kmetijami na območju Slovenskih goric. Po analizi spletnih anket smo opravili evalvacijo raziskave in ugotovili, da ima večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah turistično dejavnost registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, in sicer zato, ker tako dostopajo do dodatnega vira zaslužka, izboljšanega življenja na podeželju ter do možnosti za nove zaposlitve. Večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah se poslužuje prehranske samooskrbe, kljub temu da jim predstavlja večji finančni zalogaj kot kupovanje surovin in izdelkov v trgovinah ter pri lokalnih ponudnikih. Ugotovili smo tudi, da imajo z lastno pridelavo surovin in predelavo izdelkov dobre dosedanje izkušnje. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da prehranska samooskrba po mnenju anketirancev ni dovolj dobro vključena v ponudbo turističnih kmetij v Slovenskih goricah, vendar je vseeno dovolj dobro prepoznana kot ena izmed vodilnih lastnosti podeželskega turizma. Na podlagi ugotovitev smo podali predloge za izboljšavo prepoznavnosti in promocije prehranske samooskrbe na turističnih kmetijah v Slovenskih goricah.
Keywords: podeželski turizem, turistična kmetija, dopolnilna dejavnost na kmetiji, prehranska samooskrba, Slovenske gorice
Published in DKUM: 26.11.2021; Views: 641; Downloads: 121
.pdf Full text (3,00 MB)

2.
Davčne blagajne pri dopolnilnih dejavnostih na kmetiji
Katja Zadravec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi veljave zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR, 2015) se davčnim blagajnam niso mogli izogniti niti kmetje, ki so zavezanci za DDV in vsi tisti, ki imajo ob osnovni kmetijski dejavnosti na svoji kmetiji registrirano tudi dopolnilno dejavnost. Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR, 2015) določa obvezno uporabo davčnih blagajn, katere pa so povzročile upad dopolnilnih dejavnostih na kmetijah. Davčne blagajne predstavljajo problem dopolnilnim dejavnostim na kmetiji. Ta problem bomo v delu diplomskega seminarja definirali in reševali, pri tem pa si bomo pomagali s pomočjo metod ustvarjalnega reševanja problemov. S pomočjo tehnik ustvarjalnega reševanja problemov, katere bomo uporabili v delu diplomskega seminarja, bomo prišli do boljšega analiziranja problema, novih idej in na koncu pridobili rešitev. Pri uporabi teh tehnik bomo upoštevali njihova pravila in uporabili svojo ustvarjalnost. Delo diplomskega seminarja zajema teoretičen in praktičen del. V teoretičnem delu dela diplomskega seminarja opisujemo tehnike za definiranje problemov in priložnosti, tehnike za ustvarjalno razmišljanje ter predstavitev dopolnilne dejavnosti in zakonodaje po različnih avtorjih strokovne literature. V praktičnem delu pa rešujemo problem davčnih blagajn za dopolnilne dejavnosti na kmetiji s pomočjo tehnik. Uporabili smo tehniko W, ribjo kost, listo oznak ter zapisovanje idej.
Keywords: ustvarjalno reševanje problemov, metode reševanja problemov, dopolnilna dejavnost na kmetiji, davčne blagajne.
Published in DKUM: 08.11.2017; Views: 853; Downloads: 87
.pdf Full text (2,21 MB)

3.
PODJETNIŠKE PRILOŽNOSTI V SLOVENIJI: ŠTUDIJA PRIMERA TURISTIČNE KMETIJE
Petra Horvat, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podeželje skriva veliko podjetniških priložnosti, ampak le za tiste, ki to želijo in znajo izkoristiti. Ena najbolj znanih oblik samozaposlovanja, ki ga prakticirajo predvsem na podeželju, je registracija dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Omenjena oblika zajema predvsem dejavnosti, ki se izvajajo na kmetijah. Predstavlja predvsem dejavnosti, ki jih lahko izvajajo ljudje na podeželju in v vaseh. Izvajalci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji v večini primerov živijo na kmetiji sami, velikokrat jim je v veliko pomoč tudi družina, ki nosilcu stoji ob strani in ga tudi podpira. Velikokrat ima dopolnilna dejavnosti na kmetiji značilnosti družinskega podjetja, saj je prav družina tista, ki pomaga nosilcu pri opravljanju del, ki sodijo v to dejavnost. V večini primerov pa čez čas dejavnost prevzame tudi kateri od otrok nosilca. Za registracijo je potrebno izpolnjevati določene pogoje. Zakon tudi določa, katere dejavnosti je mogoče registrirati kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji, zato teh dejavnosti ni mogoče opravljati v okviru drugih oblik samozaposlitve. Za samozaposlitev imajo ljudje različne vzroke: želja po preživetju, osebnem zadovoljstvu, zagotavljanje virov za življenje za člane družine in drugi. Vprašanje pa je, ali se posameznik odloči za samozaposlitev zaradi tega, ker ne vidi drugega vira za pridobivanje dohodka ali pa se odloči zaradi dobre ideje, ki se mu je porodila. V nalogi smo preučili, kako se je spreminjalo število samozaposlenih v preteklih letih, pa tudi razmerje med samozaposlenimi glede na spol. S pomočjo intervjuja smo ugotovili, da registracija dopolnilne dejavnosti na kmetiji poteka nemoteno in enostavno, kjer so državni organi pripravljeni pomagati in da je mogoče enostavno pridobiti vse informacije, ki jih posameznik potrebuje za pričetek. Prav tako smo ugotovili, da so sicer ženske v primerjavi z moškimi kolegi še vedno »nežnejši spol«, a so v poslovnem svetu prav tako spoštovanja vredne kot moški kolegi.
Keywords: podeželje, samozaposlitev, dopolnilna dejavnost na kmetiji, kmetijstvo, družinsko podjetništvo
Published in DKUM: 15.11.2016; Views: 1318; Downloads: 174
.pdf Full text (606,42 KB)

4.
IZDELAVA SPLETNEGA MESTA ZA KMETIJE Z DOPOLNILNO DEJAVNOSTJO NA PRIMERU KMETIJE BANFI
Rose Mari Banfi, 2016, master's thesis

Abstract: Skozi magistrsko nalogo je bilo prikazano kako lahko kmetija s dopolnilno dejavnostjo ugodno pride ali si izdela spletno mesto.
Keywords: spletno mesto, dopolnilna dejavnost, izdelava spletnega mesta za kmetije z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji
Published in DKUM: 19.10.2016; Views: 770; Downloads: 98
.pdf Full text (2,02 MB)

5.
Pravna ureditev dela v kmetijstvu
Polona Grobelnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Delo v kmetijstvu označujejo številne posebnosti, izhajajoče iz posebne narave same dejavnosti in posebnih socioloških značilnosti kmetij kot prevladujoče oblike kmetijskih gospodarstev, ki se pogosto prekrivajo z gospodinjstvom kot potrošno skupnostjo in družino oziroma življenjsko skupnostjo. Zaradi tega je v praksi težko potegniti mejo med odvisnostjo in podrejenostjo na eni strani in neodvisnostjo ali, če je več oseb, prirejenostjo udeležencev v delovnem procesu, kar je temeljni kriterij za uporabo delovnega prava. V nalogi je bilo ugotovljeno, da osnovni problem, ki povzroča številne nejasnosti pravne ureditve dela fizičnih oseb v kmetijstvu, predstavlja neenotna in nedorečena urejenost kmetije in kmeta v zakonodaji. Na podlagi natančne preučitve oblik dela je bilo ugotovljeno, da v kmetijski dejavnosti obstajajo različne pravne oblike samostojnega in odvisnega dela, kjer se določbe delovnega prava uporabljajo glede na stopnjo odvisnosti posameznika pri delu. Določene varovalne določbe zahtevajo tudi nekatere oblike dela, ki ne pomenijo odvisnega razmerja, vendar zaradi močne povezave nosilca na drug, močnejši gospodarski subjekt dejansko predstavljajo odvisnemu delu podobno obliko. Sklepno ugotavljamo, da slovenska delovna zakonodaja ne upošteva posebnosti dela v kmetijstvu, z izjemo sezonskega dela, zato je smotrno te posebnosti ustrezno urediti v posebnem zakonu in kolektivni pogodbi.
Keywords: oblike dela v kmetijstvu, kmetijska dejavnost, kmetijsko gospodarstvo, kmetija, dopolnilna dejavnost na kmetiji
Published in DKUM: 03.08.2016; Views: 991; Downloads: 135
.pdf Full text (1,81 MB)

6.
IZBIRA NAJPRIMERNEJŠE STATUSNO PRAVNOORGANIZACIJSKE OBLIKE KMETIJE
Zorica Knežević, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na 10 ha veliki kmetiji v okolici Ljubljane želimo izbrati najprimernejšo statusno pravno organizacijsko obliko glede na možnosti kmetije. Povpraševanje po domačih in ekoloških izdelkih se povečuje, samooskrba z zelenjavo je nizka, slovenska ponudba tovrstnih izdelkov pa prenizka. V letu 2012 je bila stopnja samooskrbe nekoliko pod povprečjem zadnjih petih let in je bila ocenjena na 34 % (v povprečju zadnjih petih let 35 %) in pri sveži zelenjavi 45 % (Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2012). Za določitev najprimernejše organizacijske oblike na kmetiji bomo izbirali med kmetijskim gospodarstvom, dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, samostojnim podjetništvom, družbo z neomejeno odgovornostjo in družbo z omejeno odgovornostjo. Popestritev dela na kmetiji in dodatni ekonomski učinek nam nudita izkoriščanje še neizkoriščenih možnosti, kar kmetijstvo vsekakor je. Cilj naloge je obstoječe možnosti, znanje in voljo do dela, ki jih imamo na kmetiji, ter naše izdelke ponuditi trgu, s čimer bi zadovoljili del povpraševanja po tovrstnih izdelkih in obenem ustvarili dohodek na kmetiji. Cilj naloge je izkoristek le dela kmetije za pridelavo zelenjave ter ni mišljen kot pridelava in predelava na veliko. Odvisno od ekonomskih in ostalih razmer bi v nadgradnji naloge opisali nadaljnje možne širitve/nadgradnje izdelkov in storitev na kmetiji v odvisnosti od oblike registracije dejavnosti.
Keywords: statusno organizacijska oblika na kmetiji, dopolnilna dejavnost na kmetiji, samostojno podjetništvo, družba z neomejeno odgovornostjo, družba z omejeno odgovornostjo
Published in DKUM: 03.07.2014; Views: 1333; Downloads: 141
.pdf Full text (578,59 KB)

7.
ANALIZA TURIZMA NA PODEŽELJU V PODRAVSKI REGIJI
Tadeja Tušek, 2010, final seminar paper

Abstract: Počitnice na slovenskih turističnih kmetijah so nepozabno doživetje stran od množic in vsakdanjega hitenja. Prijazni gostitelji postrežejo z okusno hrano, pripravljeno po domače. Počitek na kmečki peči, zapeljivo dišeče seno ali pomoč pri kmečkih opravilih spomnijo na povezanost kmečkega človeka z naravo. Gostje so lahko aktivni od jutra do večera, saj je na kmetiji ali v njeni bližnji okolici veliko možnosti za rekreacijo in šport. Obisk kmetije je tudi odlično izhodišče za izlete do naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih v podravski regiji ne manjka. Turistične kmetije s svojo ponudbo zadovoljujejo potrebe in pričakovanja tako starejših kot mlajših. Odrasli lahko najdejo kotičke miru in sprostitve, otroci pa igrišča brez meja. Odrasli se spoznajo z domačini in zvečer z njimi posedijo v klepetu, domači otroci pa vrstnike iz mest vpeljujejo v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušujejo nad domačimi živalmi in pustolovščinami, ki jih v mestu ni. Možnosti razvoja podeželskega turizma še dolgo ne bodo izčrpane. Pri razvoju turistične dejavnosti je treba paziti, da se ohrani kulturna identiteta podeželskih območij. K razvoju podeželskega turizma lahko pomemben ali celo najpomembnejši delež prispevajo mlade generacije zaradi svoje delovne sposobnosti in dolgoročne motiviranosti za razvoj. V ta namen je treba mlade vsestransko strokovno usposabljati in aktivirati na različnih področjih gospodarskega in družbenega življenja. Tako se bo utrjevala povezanost mladih in celotnega podeželskega prebivalstva ter krepil njihov socialni kapital.
Keywords: zaposlovanje mladih, prednost turizma na kmetiji, dopolnilna dejavnost na kmetiji, turizem na kmetiji, gostoljubnost domačinov
Published in DKUM: 15.11.2010; Views: 2556; Downloads: 494
.pdf Full text (287,81 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica