| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Doping v športu - analiza razvpitih primerov iz vrhunskega športa
Peter Šijanec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Doping je in vedno bo prisoten v športu, tako na amaterski kot na profesionalni ravni. Načinov jemanja dopinga je več. Preprečiti jemanje dopinga je nemogoče, lahko pa se ga omeji in odkrije športnike, ki ga jemljejo.
Keywords: šport, prepovedane substance, doping, odkrivanje, preprečevanje, primeri, diplomske naloge
Published: 16.02.2015; Views: 1510; Downloads: 737
.pdf Full text (247,02 KB)

2.
3.
PRAVNI VIDIKI UPORABE NEDOVOLJENIH SNOVI V ŠPORTU
Sladjana Ješić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Doping že vse od njegovega obstoja preučujejo z različnih vidikov, predvsem medicinskega, sociološkega, etično-moralnega, v zadnjih 50. letih pa intenzivneje tudi s pravnega vidika. Je zelo specifičen pojav v športu, ki si nedvomno zasluži učinkovito in podrobno pravno ureditev. Prvi, ki so začeli sprejemati akte na področju dopinga, so bili Mednarodni olimpijski komite (MOK) in mednarodne športne zveze. Kaj hitro se je ugotovilo, da bo boj učinkovitejši, če se mu priključijo tudi države. Začele so nastajati prve resolucije in kot posledica le-teh konvencije. Pridružitev držav v boju proti dopingu pa pomeni tudi obstoj (ne)utemeljene težnje kriminalizirati dejanja dopinga. Tako je doping od leta 2008, ko je stopil v veljavo reformirani kazenski zakonik, tudi kaznivo dejanje zoper človekovo zdravje. Kot vidimo, se danes na področju dopinga in športa kot celote prepletata avtonomno urejanje športnih organizacij ter državno urejanje. Vez med temi pa je leta 1999 ustanovljena Svetovna protidopinška agencija WADA, ki je krovna organizacija v boju proti dopingu ter v zadnjem desetletju skrbi za bolj ali manj enotno delovanje vseh protidopinških organizacij. Tako je WADA s sprejemom Svetovnega protidopinškega kodeksa (WADC) začrtala smernice sodobnega boja proti dopingu. S kodeksom je uvedla zanesljivost kot stopnjo prepričanja, da je bilo dejanje dopinga storjeno, odgovornost športnika pa je v tem primeru objektivna, kar je določen odstop od načela »ni kazni brez krivde«. Kodeks upošteva tudi subjektivno odgovornost, vendar le pri odmeri kazni. Da je doping pereč problem pričajo tudi številni primeri, s katerimi se ukvarja Mednarodno športno razsodišče (CAS), ki kot samostojen in neodvisen organ nudi učinkovit, strokoven, hiter in posebnostim športne panoge prilagojen postopek. Nenazadnje pa je treba izpostaviti tudi dejstvo, da so posledice dopinga vedno bolj vidne tudi na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, saj že sam način izvajanja kontrole na tekmovanjih kot tudi izven tekmovanj (preveč) posega v telesno integriteto športnika.
Keywords: Ključne besede: nedovoljene snovi in metode, doping kontrola, objektivna odgovornost, CAS, kaznivo dejanje, človekove pravice.
Published: 14.05.2010; Views: 2587; Downloads: 259
.pdf Full text (440,12 KB)

4.
Zloraba drog v športu - doping : magistrsko delo
Tina Memić, 2010, master's thesis/paper

Keywords: šport, droge, zlorabe, doping, antidoping, preprečevanje, magistrska dela
Published: 12.10.2010; Views: 4036; Downloads: 756
.pdf Full text (863,02 KB)

5.
6.
Zloraba drog v športu : od rekreacije do vrhunskega športa
Martina Šurc, 2011, undergraduate thesis

Keywords: šport, droge, zlorabe, doping, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 11.07.2011; Views: 1456; Downloads: 276
.pdf Full text (569,46 KB)

7.
Uporaba nedovoljenih snovi v fitnes centrih : diplomsko delo
Admir Midžan, 2011, undergraduate thesis

Keywords: šport, fitnes, droge, nedovoljene snovi, doping, diplomske naloge
Published: 04.08.2011; Views: 1641; Downloads: 436
.pdf Full text (485,57 KB)

8.
DOPING V SEVEROVZHODNEM DELU SLOVENIJE KOT SPLOŠEN DRUŽBENI PROBLEM IN NEVARNOST ZA ZDRAVJE LJUDI
Boris Špes, 2011, master's thesis/paper

Abstract: POVZETEK Vsak dan se pojavljajo nova doping sredstva, ki naj bi športniku pomagala k doseganju vrhunskih rezultatov. Vaditelji v fitnes centrih in športni rekreativci imajo pomembno vlogo pri osveščanju javnosti in poznavanju dopinga v športu, saj opravljajo vzgojno-izobraževalno delo pri ljudeh v vseh starostnih obdobjih. V magistrskem delu smo ugotavljali osveščenost in stališča športnih rekreativcev in vaditeljev o dopingu v športu ter pripravili usmeritve za vaditelje o škodljivih posledicah uporabe dopinga v športu. Metodologija raziskovanja. Podatke o poznavanju in razširjenosti dopinga ter osveščenosti o njem med rekreativci in vaditelji smo dobili s pomočjo delno strukturiranih vprašalnikov in kvantitativne terenske raziskave, ki je potekala na treh področjih - Maribor, Prekmurje in Koroška. V raziskavo sta bili vključeni dve ciljni skupini ljudi: 88 rekreativnih športnikov in 14 vaditeljev, zaposlenih v fitnes centrih. Rezultati. Podatki kažejo, da je večina anketiranih (61 %) za pojav dopinga izvedla preko medijev, v šoli pa je za pojav dopinga izvedlo le 6,5 % anketiranih. Ugotovili smo, da se nihče od anketiranih še ni posluževal nedovoljenih poživil, ko se je ukvarjal s športom ali v vsakdanjem življenju. Iz raziskave izhaja, da je 96 % vseh anketiranih ne glede na spol seznanjenih s pojmom doping, 4 % pa zanj še ni slišalo. Sklep. V magistrski nalogi smo ugotovili, da ne obstajajo statistično pomembne razlike med vaditelji in rekreativci pri poznavanju definicije dopinga. Osveščenost, da je doping splošen družbeni problem in da je nevaren za zdravje ljudi, je zelo pomembna za vaditelje in športne rekreativce, saj bi ti s svojim večjim znanjem in stališči pomembno prispevali k osveščenosti celotne javnosti na to temo. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi javni mediji in izobraževalne institucije, saj bi morali čim več strokovnih informacij in znanj o dopingu v športu ponuditi na različnih seminarjih, delavnicah ter v samem izobraževalnem procesu.
Keywords: Ključne besede: doping, šport, zdravje, športni rekreativci, vaditelji.
Published: 11.11.2011; Views: 2425; Downloads: 468
.pdf Full text (982,94 KB)

9.
Uporaba nedovoljenih poživil v profesionalnem športu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Elvis Adrovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskovanja v diplomskem delu je uporaba nedovoljenih poživil v profesionalnem športu. Danes se zaradi hitrega razvoja farmacevtske industrije uporabljajo sredstva z zelo kompleksno sestavo in uporaba le teh je žal prepogosta. Človek je pričel uporabljati doping zaradi različnih vzrokov. Nekateri zaradi užitkov, nekateri za bojevanje, nekateri pa zaradi izboljševanja športnih dosežkov. Prav zadnjemu segmentu je namenjeno največ pozornosti. Predstavljeni pa so tudi glavni razlogi, ki so ključni za prepoved dopinga, ter delovanje organizacij, ki se borijo proti njem na svetovni in nacionalni ravni. V okviru nacionalnega boja proti dopingu je predstavljena pravna ureditev, ki zadeva to področje. Opredeljene so naloge Nacionalne antidopinške komisije ter na podlagi njihovega protidopinškega pravilnika opisan tudi potek doping kontrole. Predstavili smo tudi črni trg s prepovedanimi poživili, ki je v amaterskem in profesionalnem športu zelo razširjen tako po svetu kot tudi pri nas. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo izvedli anketo, s pomočjo katere smo želeli ugotoviti razširjenost uporabe nedovoljenih poživil med profesionalnimi športniki. Želeli smo izvedeti, kakšno je njihovo poznavanje tveganj, ki jih lahko prinese uporaba dopinga, ter kaj vse bi bili pripravljeni storiti, da bi bili uspešni, da bi dosegli dober rezultat, da bi postali slavni. Na podlagi odgovorov anketiranih ugotavljamo in hkrati potrjujemo dejstvo, o katerem pišejo številni avtorji, da je doping resen problem v današnjem profesionalnem športu. Kar 52 odstotkov anketiranih je že poseglo po dopingu, skoraj polovico teh anketirancev pa je k jemanju dopinga spodbudil trener. Zanimiv je tudi podatek, da bi kar 83 odstotkov anketiranih za boljši zaslužek poseglo po dopingu.
Keywords: šport, doping, poživila, preprečevanje, vprašalniki, diplomske naloge
Published: 29.05.2012; Views: 2054; Downloads: 345
.pdf Full text (573,98 KB)

10.
Ugotavljanje krivde na podlagi športnikovega biološkega potnega lista : diplomsko delo univerzitetnega študija
Peter Dokl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Strmenje k vse boljšim rezultatom je v vrhunski šport vpeljalo znanost. Na žalost se veliko število športnikov, v želji po kar najboljših rezultatih, odloči poseči po nedovoljenih snoveh in metodah, ki pa so, z razvojem znanosti, vse bolj in bolj prefinjene. Pogoj, da se taka praksa odkrije in ustrezno sankcionira, je razvoj organizacij proti dopingu in metod, ki se jih poslužujejo. Novi pristopi v boju proti dopingu so podvrženi skeptičnim mnenjem in kritikam, vendar se je biološki potni list že večkrat izkazal kot zanesljiva metoda v postopkih pred mednarodnim športnim razsodiščem. V diplomskem delu smo obravnavali celoten postopek najnovejše metode dokazovanja krvnega dopinga, biološki potni list. Preučili smo pridobivanje materialnih dokazov, krvnih vzorcev, ter vrsto opravil, ki zagotavljajo avtentičnost in natančnost rezultatov, na podlagi katerih se kasneje uvede disciplinski postopek. Ključni del diplomskega dela je razlaga temelja biološkega potnega lista – vzdolžnega profila. Diplomsko delo sklenemo z opisom disciplinskega postopka in sklepom, v katerem so podane potrditve hipotez.
Keywords: športniki, doping, prepovedane substance, odkrivanje, preprečevanje, biološki potni list, testiranja, vzorci, analize, diplomske naloge
Published: 26.04.2013; Views: 1457; Downloads: 92
.pdf Full text (1,65 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica