| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Izzivi pri merjenju uspešnosti poslovanja podjetja Tosama d. o. o.
Martina Kotnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje samo in okolje v katerem deluje se vseskozi spreminja, zato ga je treba stalno in ciljno usmerjati. Pomembno je, da se v podjetjih spremlja in obravnava uspešnost njihovega poslovanja na različne načine. V tem diplomskem delu raziskujemo, kako meriti uspešnost poslovanja podjetja, kakšne kazalce in kazalnike za to izbrati. Delo smo v grobem razdelili na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili izkaz poslovnega izida ter bilanco stanja, nato pa smo prešli na vodoravno in navpično analizo, kazalce in zaključili s kazalniki. V praktičnem delu smo sprva predstavili podjetje Tosama d.o.o., nato pa ugotovitve vodoravne in navpične analize, ter preračunali in na koncu komentirali izbrane kazalnike. Kazalniki, ki smo jih izbrali so dobičkonosnost poslovanja, dobičkonosnost celotnih prihodkov, donosnost kapitala in donosnost sredstev. Ugotovili smo, da je podjetje najbolje poslovalo v letu 2017, nato pa se je uspešnost poslovanja v letu 2018 nekoliko poslabšala, zaradi povišanja proizvajalnih stroškov, predvsem zaradi rasti cen bombaža, ki je ena od njihovih osnovnih surovin, v letu 2019 pa se je zopet nekoliko izboljšala. Ugotovili smo, da je proučevanje s finančnimi kazalci sicer zanesljivo, vendar hkrati tudi pomanjkljivo, saj temeljijo na preteklih dogodkih in so usmerjeni kratkoročno, zato jih je najbolje dopolniti z nefinančnimi kazalci.
Keywords: izkaz poslovnega izida, bilanca stanja, kazalniki, uspešnost poslovanja, donosnost kapitala, donosnost sredstev
Published in DKUM: 09.11.2021; Views: 802; Downloads: 136
.pdf Full text (3,50 MB)

2.
Donosnost in tveganje naložb v kriptovalute v primerjavi z drugimi oblikami naložb
Suzana Katič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu pojasnimo kriptovalute in njihov način ustvarjanja, kupovanja in prodaje. Predstavimo prednosti in slabosti med naložbami v bitcoine, depozite, delnice Petrola in naložbeno zlato ter njihov davčni vidik na območju Slovenije. Naložba v kriptovalute v primerjavi z različnim izbranimi naložbami predstavlja različne donose. Z izračunom enostavne donosnosti smo se v projektu opredelili, katera od naložb najbolj oplemeniti finančni presežek posameznika, ki je pripravljen vložiti za obdobje od 2010 do 2015. V primerjalni tabeli predstavimo, kdaj je zavezanec (fizična oseba) zavezan za plačilo davka od dobička iz kapitala, v kar so vštete prejete dividende in obresti od depozita. Plačila sta oproščena naložbeno zlato in nakup/prodaja bitcoinov. Donos izbrane kriptovalute bitcoin je izmed vseh ostalih donosov izbranih naložb v izbranem obdobju presegel pričakovanja in je bil eden izmed tistih, pri katerem se je veliko tvegalo, v zameno pa so vlagatelji pridobili izjemne donose. Ostale izbrane naložbe nimajo takšnih močnih nihanj, kakršne so pri kriptovaluti, in so za vlagatelje manj tvegane kot vlaganje v bitcoin.
Keywords: naložbe, bitcoin, depozit, delnice, zlato, donosnost
Published in DKUM: 20.12.2019; Views: 1112; Downloads: 133
.pdf Full text (1,39 MB)

3.
Merjenje uspešnosti bančnih sistemov izbranih držav
Patricija Husnjak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Pomen merjenja uspešnosti izbranih bančnih sistemov ob enem predstavlja tudi državo, kajti stabilnost države temelji na dobrih kazalnikih uspešnosti. Za to se za obdobje posameznih let dela analiza, ki sprejema odločitve o poslovanju bančnega sistema države. Tako se odločitve in vnos sprememb nanašajo na dogodke iz preteklosti ter vplivov iz okolja, ki pripomorejo uvajanju novitet in bolj stabilnem sistemu v prihodnosti. Tako se vedno več bank in tudi konkurenčnih podjetij (zavarovalnice) odloča za meritve o poslovanjuPomen merjenja uspešnosti izbranih bančnih sistemov ob enem predstavlja tudi državo, kajti stabilnost države temelji na dobrih kazalnikih uspešnosti. Za to se za obdobje posameznih let dela analiza, ki sprejema odločitve o poslovanju bančnega sistema države. Tako se odločitve in vnos sprememb nanašajo na dogodke iz preteklosti ter vplivov iz okolja, ki pripomorejo uvajanju novitet in bolj stabilnem sistemu v prihodnosti. Tako se vedno več bank in tudi konkurenčnih podjetij (zavarovalnice) odloča za meritve o poslovanju
Keywords: Bančni sistem, merjenje uspešnosti, kazalniki, donosnost, tveganje.
Published in DKUM: 14.11.2018; Views: 1100; Downloads: 172
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
Primerjava uspešnosti investicijskih skladov za zadnjih 5 let
Špela Vrečnak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu me je zanimala uspešnost dveh slovenskih in dveh tujih investicijskih skladov. Za proučevanje sem izbrala KD sklade, NLB investicijske sklade, City of London Investment Group in Scottish Investment Trust. Slednja sta investicijska sklada, ki delujeta in sta namenjana investicijam v kapital Združenega Kraljestva. V nalogi sem najprej poiskala podatke o panogi. Na kratko sem opisala delovanje investicijskih skladov pri nas in v Angliji. V naslednjem poglavju sem predstavila vsakega od izbranih investicijskih skladov. V tretjem poglavju je bila v središču bilanca stanja. Najprej sem podatke iz bilance stanja vseh štirih investicijskih skladov za vseh pet let uredila tako, da so bili primerljivi. Posamezne postavke sem razčlenila ali združila. Nato sem izločila inflacijo, podatke, ki so bili zapisani v funtih, pa sem pretvorila v evre. Za boljšo primerljivost sem absolutne podatke pretvorila v relativne. Enako sem naredila z izkazom poslovnega izida. V zadnjem poglavju sem izračunala kazalnike, s katerimi sem ugotavljala uspešnost in donosnost posameznega investicijskega sklada. Podatke sem med seboj primerjala.
Keywords: investicijski sklad, bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, uspešnost, donosnost, kazalniki
Published in DKUM: 07.11.2018; Views: 846; Downloads: 86
.pdf Full text (1,13 MB)
This document has many files! More...

5.
Analiza vpliva družbe za upravljanje terjatev bank na slovenski bančni sistem
Jaka Marolt, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ključna vsebina diplomskega seminarja je analiza vpliva DUTB na slovenski bančni sistem v obdobju 20082015. Poleg opisa zakonske podlage DUTB je v ospredju raziskava vpliva DUTB na izbrane dejavnike stabilnosti bančnega sistema; likvidnost, solventnost, finančna uspešnost in donosnost. Analiza je bila izvedena na podlagi podatkov Banke Slovenije in strokovnih člankov ter zajema naslednje kazalnike: kazalnika likvidnosti I. in II. razreda, kazalnik kapitalske ustreznosti, kazalnik neto obrestne marže ter kazalnika donosnosti kapitala in sredstev. Pri likvidnosti smo opazili padanje obeh kazalnikov, vendar je likvidnost II. razreda bolj strmo padala do leta 2013, ko pa sta se oba kazalnika povrnila na zadovoljive ravni. Neto obrestna marža je na začetku opazovanega obdobja precej stagnirala, vendar je tudi ona s koncem leta 2011 začela padati ter se je povrnila blizu predkrizne ravni z letom 2014. Pri kapitalski ustreznosti smo ugotovili predvsem počasno odzivnost lastnikov bank do potrebe po zvišanju le-te. Donosnost bank je postala negativna z letom 2010 in svojo najnižjo točko dosegla leta 2013. Z letom 2015 sta oba kazalnika donosnosti spet postala pozitivna. Vsi kazalniki imajo skupno lastnost; doživeli so močan trend pozitivne rasti v letih 2013, 2014 in 2015. Pri rasti vsakega smo ugotovili povezavo z ustanovitvijo DUTB. Glede na opravljeno raziskavo je ugotovitev tega diplomskega seminarja, da je DUTB pozitivno vplivala na slovenski bančni sistem.
Keywords: DUTB, slaba banka, bančni sistem, likvidnost, kapitalska ustreznost, donosnost
Published in DKUM: 06.11.2017; Views: 1463; Downloads: 108
.pdf Full text (905,41 KB)

6.
Primerjalna analiza donosnosti poslovanja zavarovalnic in pozavarovalnic v EU
Eva Kaiser, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje so si skozi ves zgodovinski razvoj prizadevali zagotoviti varnost. Dandanes je varnost javna dobrina, ki mora biti dostopna vsem. Zavarovalništvo je mehanizem zagotavljanja varnosti. Zavarovalništvo v današnji sodobni družbi vse bolj pridobiva na pomenu, saj ni le človek predmet zagotavljanja varnosti, ampak tudi vse, kar je z njim neposredno povezano. Prav tako je pomembna tudi pozavarovalna dejavnost, brez katere zavarovalnice ne bi mogle obstati na trgu. Naloga v prvem delu povzema teorijo o zavarovalnicah in pozavarovalnicah, v drugem, empiričnem delu pa raziskuje in primerja donosnost obeh. Torej smo obravnavali zavarovalnice in pozavarovalnice tudi iz finančnega vidika. Omejili smo se na trg Evropske unije, ki je visoko razvit. Naš vzorec je obsegal 10 zavarovalnic in 10 pozavarovalnic za katere smo zbrali podatke petih zaporednih let, od leta 2010 do 2014. S pomočjo analize smo ugotovili, da so v teh letih bile pozavarovalnice bolj donosne, vendar pa bi morali za bolj natančno raziskavo vzeti večji vzorec in daljše časovno obdobje.
Keywords: zavarovalnice, pozavarovalnice, čista donosnost kapitala, Evropska unija
Published in DKUM: 24.11.2016; Views: 1100; Downloads: 131
.pdf Full text (1,14 MB)

7.
ODLOČITVENI SISTEM ZA IZBOR OSKRBOVALNE VERIGE V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI NA PRIMERU SKUPINE NOVEM
Gordana Tepić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Uspešno upravljanje oskrbovalnih verig je ena izmed poglavitnih nalog v poslovnem svetu. V diplomskem delu opredelimo pojem oskrbovalnih verig in skozi glavne kazalnike predstavimo značilnosti globalne oskrbovalne verige. Ugotavljamo, da je globalna oskrbovalna veriga na konkretnem primeru kompleksna in zahtevna ter bistveno bolj tvegana kot lokalne oskrbovalne verige. Nestabilno povpraševanje oziroma nepredvideno obnašanje avtomobilskega trga namreč igra poglavitno vlogo pri tveganju v globalni oskrbovalni verigi. Geografska oddaljenost proizvodnje polizdelkov pogojuje dolge dobavne in reakcijske čase. Ugotavljamo tudi, da bi bila donosnost izdelka, proizvedenega v celoti v Sloveniji, boljša. V diplomskem delu uporabljamo izraz dolga oskrbovalna veriga za globalno oskrbovalno verigo in izraz kratka oskrbovalna veriga za lokalno oskrbovalno verigo.
Keywords: oskrbovalna veriga, kupec, tveganje, strošek, donosnost izdelka.
Published in DKUM: 23.11.2016; Views: 1365; Downloads: 184
.pdf Full text (1,93 MB)

8.
ANALIZA USPEŠNOSTI VZAJEMNIH SKLADOV SLOVENSKIH UPRAVLJALCEV
Sabina Topler, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Prednosti vlaganja v vzajemne sklade pred vlaganji v vrednostne papirje so razpršenost tveganja in sredstev, nizki stroški, likvidnost, preglednost naložbe ter profesionalno upravljanje premoženja visoko usposobljenih strokovnjakov. Slovenci imamo v svojem portfelju največ delniških skladov, in sicer kar 70 %, kar pomeni, da smo v primerjavi z evropskim vlagateljem, katerega sredstva v navedeno naložbo ne presegajo 30 % portfelja, nagnjeni k visokemu tveganju. Sklad je uspešen, ko doseže pravo razmerje med tveganjem in donosnostjo v določenem časovnem obdobju, uspešnost skladov pa lahko merimo tudi z različnimi kazalniki. Prednost merila uspešnosti vzajemnih skladov na osnovi metode Capm in njenih kazalnikov (Sharpovega, Treynorjevega, Jensenovega ter kazalnika Sortino), je ta, da upoštevajo tako donosnost kot tveganje naložbe hkrati. Mere uspešnosti, ki smo jih izračunali s kazalniki, pa se lahko ob spremembi izbire netvegane naložbe (v našem primeru je bila to slovenska državna obveznica RS 68) in primerljivega indeksa − Benchmarka (v našem primeru FTSE All-World Index) popolnoma spremenijo. Na osnovi analize delniških vzajemnih skladov smo ugotovili, da je bil v celotnem proučevanem obdobju od leta 2011−2014 najbolje upravljan sklad NLB delniški globalni, ki je dosegel 21,96-odstotno donosnost, sledi pa mu sklad Alta Global z 20,98-odstotno donosnostjo; oba sklada pa sta dosegla tudi najvišje vrednosti kazalnikov. Sklad NLB delniški je bil med vsemi skladi tudi med najbolj tveganimi, vendar pa lahko visoko tveganje opravičimo z njegovo najvišjo donosnostjo. Skladi lahko imajo kljub podobni naložbeni politiki velike razlike v donosnosti, kar smo z našo analizo dokazali, v primerjavi z mednarodno konkurenco pa so te razlike še večje. Donosnost skladov tujih upravljavskih družb v proučevanem obdobju je bila za kar 100-odsototkov večja od donosnosti skladov domačih upravljavskih družb.
Keywords: delniški vzajemni skladi, globalni trgi, tveganje in donosnost, kazalniki uspešnosti sklada
Published in DKUM: 28.10.2016; Views: 1749; Downloads: 151
.pdf Full text (1,05 MB)

9.
FINANČNO PRESTRUKTURIRANJE KOT INSTRUMENT DOSEGANJA USPEŠNOSTI NA PRIMERU DRUŽB V KONSOLIDIRANI SKUPINI
Mitja Farič, 2016, master's thesis

Abstract: Finančna analiza omogoča ocenjevaje oz. vrednotenje finančnih rezultatov, katere dosežemo v opazovanem obdobju. Na osnovi le-te pridemo do spoznanja, ali smo v opazovanem času dosegli zastavljene cilje oz. pridobimo informacijo, na katerem področju ne dosegamo zastavljenih ciljev in na katerem jih presegamo. Prav tako nas zanima povezanost določenih kazalnikov med seboj ter njihova stopnja korelacije oz. povezanosti. V bankah za proučevanje finančne kondicije kreditojemalca najpogosteje uporabljamo finančne kazalnike likvidnosti, donosnosti, solventnosti in finančne varnosti. Z navedenimi kazalniki preverimo preteklo poslovanje družbe, trenutno finančno zdravje ter na osnovi projekcij poslovanja predvidimo bodoče kazalnike poslovanja. Predvsem pa z le-temi preverjamo uspešnost preteklih ukrepov v poslovanju družbe kreditojemalke. Kadar se družbi kreditojemalki poslabša poslovanje do te mere, da nastopijo likvidnostne težave predvsem v obliki zamud pri poravnavi finančnih obveznosti, mora družba pričeti s postopkom prestrukturiranja finančnih obveznosti. Cilj navedenega je doseči takšno finančno strukturo, katera omogoča pravočasno poravnavo vseh obveznosti, zraven tega pa še zadostne investicijske vložke za razvoj. Ob tem je potrebno upoštevati načela in metode prestrukturiranja. Na primeru družb v konsolidirani skupini smo prikazali postopek prestrukturiranja z vsemi ukrepi, kateri so bili izvedeni v obdobju prestrukturiranja. Na osnovi finančne analize oz. finančnih kazalnikov likvidnosti, donosnosti, solventnosti in finančne varnosti smo analizirali finančno stanje v obdobju pred prestrukturiranjem ter v letih izvedbe prestrukturiranja in analizirali doseganje zastavljenih ciljev primerjalno s panogo, v kateri konsolidirana skupina posluje. S hipotezo 1 smo analizirali uspešnost finančnega prestrukturiranja pri kazalnikih likvidnosti in donosnosti v opazovanem obdobju pred in v času prestrukturiranja. Finančna analiza je pokazala izboljšanje na večini kazalnikov, s čimer smo potrdili navedeno hipotezo. Pri hipotezi 2 smo preverjali uspešnost finančnega prestrukturiranja glede na finančne kazalnike solventnosti in finančne varnosti ter povezanost oz. korelacijo med le-temi. Prav tako smo glede na splošno oceno navedeno hipotezo potrdili, saj smo empirično dokazali izboljšanje večine kazalnikov ter korelacijo med le-temi. Za izračun slednje smo uporabili Pearsonov korelacijski koeficient. V sklepu naloge navajamo, da so ukrepi finančnega prestrukturiranja bili uspešni in so po večini dosegli zastavljene cilje pri kazalnikih likvidnosti, donosnosti, solventnosti in finančne varnosti, prav tako smo ugotovili korelacijo med slednjima dvema kazalnika.
Keywords: finančna analiza, likvidnost, donosnost, solventnost, finančna varnost, finančno prestrukturiranje, Pearsonov korelacijski koeficient
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1115; Downloads: 117
.pdf Full text (1,18 MB)

10.
Programska rešitev za razvrščanje IZDELKOV
Boris Krejić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi sta predstavljeni podjetji Infotrade IT d.o.o. in Orbico d.o.o., ki sodelujeta pri razvoju programske rešitve. S pomočjo informacijske tehnologije je bil izdelan sistem, ki razvršča izdelke glede na donosnost. Z uporabo bazne funkcije in s PL/SQL jezikom smo izdelkom določili status donosnosti. Uporabniki lahko v določenem časovnem obdobju glede na postavljen algoritem v trenutku postavljajo statuse donosnosti izdelkom, s pomočjo katerih se potem lažje osredotočajo na razvoj, prodajo in naročanje ter zmanjševanje dni vezave v skladiščih. S tem bodo omogočeni možnost analiziranja spremembe prodaje ter lažje predvidevanje in planiranje prodaje v prihajajočem letu; posredno ti postopki vplivajo tudi na boljšo uspešnost, donosnost in večji zaslužek.
Keywords: informacijski sistem, Oracle relacijska baza podatkov, postopkovni strukturirani poizvedovalni jezik PL/SQL, donosnost, metodologija dela
Published in DKUM: 11.10.2016; Views: 1279; Downloads: 68
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 30.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica