| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj mednarodne trgovine in dohodkovna neenakost
Manca Friškovec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučevali, kako globalizacija in razvoj mednarodne trgovine vplivata na dohodkovno neenakost. Najprej smo predstavili teorije mednarodne menjave, nato analizirali značilnosti razvoja mednarodnih blagovnih in storitvenih tokov. Nadalje smo se osredotočili na dohodkovno neenakost, ki smo jo preučili na globalni ravni, na ravni izbranih razvitih držav in na ravni izbranih razvijajočih se držav. Pregled empiričnih študij razkriva, da je vpliv mednarodnih trgovinskih tokov na dohodkovno neenakost relevanten, njihovi učinki pa so heterogeni. Odprtost mednarodne trgovine spodbuja gospodarsko rast, ustvarjanje delovnih mest in višanje plač, kar privede do zmanjševanja dohodkovne neenakosti. Po drugi strani pa selitev proizvodnje v države z nižjimi stroški dela in posledična izguba delovnih mest v državah z višjimi stroški dela povzroča povečevanje dohodkovne neenakosti. Prav tako dohodkovno neenakost krepi mednarodni prenos tehnologij in znanja, kar poveča razlike v dohodkih med izobraženimi in neizobraženimi delavci. Za blaženje negativnih dohodkovnih posledic globalizacije trgovinskih tokov je zato nujno izvajanje ustreznih ekonomskih politik.
Keywords: mednarodna trgovina, dohodkovna neenakost, globalizacija, ekonomska politika.
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 160; Downloads: 19
.pdf Full text (1,66 MB)

2.
Dohodkovna neenakost po svetu: analiza kakovosti življenja med državami z različno dohodkovno neenakostjo
Sara Brumec, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu analiziramo vpliv dohodkovne neenakosti na kakovost življenja ljudi. Dohodkovna neenakost pomeni razliko v porazdelitvi dohodka v določeni družbi. V zadnjih letih se je pojavilo vedno več zanimanja za preučevanje vpliva dohodkovne neenakosti na različne družbeno-ekonomske dejavnike. V magistrskem delu proučujemo povezavo med dohodkovno neenakostjo z različnimi družbeno-ekonomskimi dejavniki, ki predstavljajo gradnike kakovosti življenja za razvite države sveta. Dohodkovna neenakost je pomembna tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, vendar iz različnih razlogov. V razvitih državah predstavlja znak statusa, med tem ko je v državah v razvoju povezana z zadovoljenjem osnovnih življenjskih potreb, zato ju ne bi bilo smiselno obravnavati hkrati. Sklepno spoznanje raziskave je, da je v razvitih državah, kjer je dohodkovna neenakost višja, prisotno več družbeno-ekonomskih problemov. Višja dohodkovna neenakost je pozitivno povezana z višjimi stopnjami slabega počutja, duševnega zdravja, debelosti, kriminala, uživanja prepovedanih drog, nezaupljivosti in števila zapornikov. Prav tako je uspešnost izobraževalnega sistema slabša v državah z visoko dohodkovno neenakostjo, ljudje delajo več in težje prehajajo po družbeni lestvici navzgor. Prebivalci držav z nižjo dohodkovno neenakostjo so v povprečju bolj pripravljeni pomagati drugim, se bolje spopadajo s krizami in bolje skrbijo za okolje. V nasprotju s prepričanjem mnogih, dohodkovna neenakost negativno vpliva na večino prebivalstva, ne samo na revne. Poznavanje dohodkovne neenakosti nam lahko pomaga pri pomembnih odločitvah, kot so odločitve glede migracije, odločitve glede izbire trga, kamor bomo prodajali izdelke, pogajanje za boljšo plačo ipd. Hkrati se lahko od drugih držav kaj naučimo in prenesemo znanje iz tujine v domačo državo.
Keywords: dohodkovna neenakost, družbeno-ekonomski dejavniki, globalizacija, kakovost življenja, revščina, socialni gradient.
Published in DKUM: 01.12.2022; Views: 547; Downloads: 93
.pdf Full text (1,70 MB)

3.
Analiza gospodarskega razvoja in ekonomske neenakosti v izbranih državah
Anja Florjančič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega projekta smo primerjali gospodarski razvoj in ekonomsko neenakost dohodka in premoženja petih globalnih velesil. Primerjali smo Avstralijo, Kanado, Nemčijo, Švico in Združene države Amerike. Sprva smo izbrane države analizirali glede na nekatere makroekonomske kazalnike, sledila je analiza obsega prebivalstva in njene starostne sestave. Kazalnika, s katerima smo raziskali stopnjo razvitosti gospodarskega razvoja sta indeks človekovega razvoja – HDI in indeks človekovega razvoja z upoštevanjem neenakosti – IHDI. Stopnjo dohodkovne neenakosti smo primerjali s pomočjo Ginijevega koeficienta za porazdelitev dohodka, dohodkovnega Palma razmerja in velikostno distribucijo dohodka s kvintili in kvintilnim razmerjem. Sledila je raziskava premoženjske neenakosti, ki smo jo izvedli s pomočjo primerjave obsega premoženja, velikostne distribucije premoženja s pomočjo premoženjskih razredov in Ginijevega koeficienta za porazdelitev premoženja. Na koncu dela diplomskega projekta smo za vse izbrane države strnili najpomembnejše ugotovitve kazalnikov gospodarskega razvoja in jih povzeli. Enako smo naredili z značilnostmi in posebnostmi dohodkovne in premoženjske neenakosti izbranih gospodarstev.
Keywords: gospodarski razvoj, dohodkovna neenakost, premoženjska neenakost
Published in DKUM: 04.11.2021; Views: 1123; Downloads: 91
.pdf Full text (1,53 MB)

4.
DOHODKOVNA NEENAKOST V ZDA
Primož Perdan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Dohodkovna neenakost je pojav, ki predstavlja v svetu vedno večji problem. Vzrok dohodkovne neenakosti je v razlikah prejetih dohodkov med različnimi dohodkovnimi skupinami. Sam problem izhaja iz tega, da tisti, ki že prejemajo najvišje dohodke, prejemajo še višje dohodke, medtem pa dohodki ostalih ne rastejo z tako hitrostjo, ali pa se manjšajo. S tem pa nastajajo vedno večje razlike med bogatimi in revnimi ter izginja ti. srednji sloj prebivalstva. Združene države Amerike sodijo med največje in najbolj razvite države na svetu. Prav tako pa sodijo med države z največjimi dohodkovnimi razlikami. S tem razlogom smo se tudi mi odločili, za raziskavo gospodarskih razmer ter dohodkovne neenakosti v ZDA. V delu diplomskega projekta smo ugotovili, da so ZDA svetovna gospodarska velesila, vendar se tudi njihovo gospodarstvo ubada z različnimi težavami. Vedno večjo težavo pa jim povzroča tudi dohodkovna neenakost, saj prihaja do vedno večjih razlik med skupino prebivalstva, ki prejema najvišje dohodke in skupino prebivalstva, ki prejema najnižje dohodke. Tako so se v zadnjih 15 letih, dohodki najbogatejših zvišali, dohodki prebivalstva, ki pa prejema pod povprečne dohodke, pa so se celo znižali. Na podlagi ugotovitev lahko trdimo, da tako v ZDA, kot v ostalih državah, dohodkovna neenakost postaja vedno večja težava in menimo, da se bodo morali za spremembo tega trenda, uvesti številni ukrepi.
Keywords: Dohodek, neenakost, dohodkovna neenakost, Združene države Amerike, mere dohodkovne neenakosti.
Published in DKUM: 29.11.2016; Views: 1958; Downloads: 263
.pdf Full text (859,15 KB)

5.
DOHODKOVNA NEENAKOST, ZDRAVSTVENE IN DRUŽBENE TEŽAVE V SLOVENIJI IN POSTKOMUNISTIČNIH DRŽAVAH EVROPSKE UNIJE
Barbara Žužek, 2014, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu pričujoče magistrske naloge smo najprej opredelili pojem, vrste, obseg, posledice neenakosti ter njihov izvor. Nadalje smo predstavili sociološke teorije ter njihove klasične in sodobnejše utemeljitelje, ki obstoj neenakosti razlagajo na različne načine. V okviru slednjih smo preučili, kakšne so funkcije družbene neenakosti, kako je nastala, katere elemente obsega, zakaj se ohranja, kako jo prepoznamo, kako se spreminja ter zakaj postaja globalna. Pomemben pokazatelj družbene neenakosti je porazdelitev materialnih virov med ljudmi, vključno z njihovim dohodkom. Neenakomerno porazdelitev dohodka smo zato najprej predstavili na globalni ravni, nato pa na ravni držav Evropske unije, katere del so tudi države, ki so predstavljale naš vzorec. Slednjim – postkomunističnim državam Evropske unije – je tako namenjeno posebno poglavje, v katerem smo raven dohodkovne neenakosti prikazali statistično, predstavili pa smo tudi nekatere javnomnenjske podatke glede stališč o neenakosti. Podobno smo obravnavali tudi Slovenijo, za katero smo podatke predstavili še v zgodovinski perspektivi. Kot uvod v empirični del smo pojasnili poglede nekaterih avtorjev, ki menijo, da dohodkovna neenakost vpliva na kvaliteto življenja celotne populacije, ter opredelili, na katerih področjih se kažejo njeni vplivi v zdravstvenem in družbenem smislu. V empiričnem delu smo predstavili rezultate povezanosti med dohodkovno neenakostjo ter izbranimi zdravstvenimi in družbenimi težavami: z dolžino pričakovane življenjske dobe, deležem prekomerno težkih in debelih ljudi, pogostostjo pojavljanja duševnih motenj, deležem zapornikov, pogostostjo najstniških materinstev ter s subjektivno oceno zadovoljstva ljudi z življenjem. Na vzorcu postkomunističnih držav Evropske unije smo potrdili dve hipotezi: za statistično značilno se je izkazala negativna povezanost dohodkovne neenakosti z dolžino pričakovane življenjske dobe, ter s subjektivno oceno zadovoljstva z življenjem. Ostale spremenljivke, z izjemo pogostosti pojavljanja duševnih motenj, so bile z dohodkovno neenakostjo povezane v predvideni smeri, toda statistično neznačilno.
Keywords: Družbena neenakost, dohodkovna neenakost, zdravstvene težave, družbene težave, postkomunistične države, Evropska unija, Slovenija.
Published in DKUM: 23.11.2015; Views: 2379; Downloads: 361
.pdf Full text (1,06 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica