| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DOHODKOVNA NEENAKOST V ZDA
Primož Perdan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Dohodkovna neenakost je pojav, ki predstavlja v svetu vedno večji problem. Vzrok dohodkovne neenakosti je v razlikah prejetih dohodkov med različnimi dohodkovnimi skupinami. Sam problem izhaja iz tega, da tisti, ki že prejemajo najvišje dohodke, prejemajo še višje dohodke, medtem pa dohodki ostalih ne rastejo z tako hitrostjo, ali pa se manjšajo. S tem pa nastajajo vedno večje razlike med bogatimi in revnimi ter izginja ti. srednji sloj prebivalstva. Združene države Amerike sodijo med največje in najbolj razvite države na svetu. Prav tako pa sodijo med države z največjimi dohodkovnimi razlikami. S tem razlogom smo se tudi mi odločili, za raziskavo gospodarskih razmer ter dohodkovne neenakosti v ZDA. V delu diplomskega projekta smo ugotovili, da so ZDA svetovna gospodarska velesila, vendar se tudi njihovo gospodarstvo ubada z različnimi težavami. Vedno večjo težavo pa jim povzroča tudi dohodkovna neenakost, saj prihaja do vedno večjih razlik med skupino prebivalstva, ki prejema najvišje dohodke in skupino prebivalstva, ki prejema najnižje dohodke. Tako so se v zadnjih 15 letih, dohodki najbogatejših zvišali, dohodki prebivalstva, ki pa prejema pod povprečne dohodke, pa so se celo znižali. Na podlagi ugotovitev lahko trdimo, da tako v ZDA, kot v ostalih državah, dohodkovna neenakost postaja vedno večja težava in menimo, da se bodo morali za spremembo tega trenda, uvesti številni ukrepi.
Keywords: Dohodek, neenakost, dohodkovna neenakost, Združene države Amerike, mere dohodkovne neenakosti.
Published: 29.11.2016; Views: 1194; Downloads: 145
.pdf Full text (859,15 KB)

2.
DOHODKOVNA NEENAKOST, ZDRAVSTVENE IN DRUŽBENE TEŽAVE V SLOVENIJI IN POSTKOMUNISTIČNIH DRŽAVAH EVROPSKE UNIJE
Barbara Žužek, 2014, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu pričujoče magistrske naloge smo najprej opredelili pojem, vrste, obseg, posledice neenakosti ter njihov izvor. Nadalje smo predstavili sociološke teorije ter njihove klasične in sodobnejše utemeljitelje, ki obstoj neenakosti razlagajo na različne načine. V okviru slednjih smo preučili, kakšne so funkcije družbene neenakosti, kako je nastala, katere elemente obsega, zakaj se ohranja, kako jo prepoznamo, kako se spreminja ter zakaj postaja globalna. Pomemben pokazatelj družbene neenakosti je porazdelitev materialnih virov med ljudmi, vključno z njihovim dohodkom. Neenakomerno porazdelitev dohodka smo zato najprej predstavili na globalni ravni, nato pa na ravni držav Evropske unije, katere del so tudi države, ki so predstavljale naš vzorec. Slednjim – postkomunističnim državam Evropske unije – je tako namenjeno posebno poglavje, v katerem smo raven dohodkovne neenakosti prikazali statistično, predstavili pa smo tudi nekatere javnomnenjske podatke glede stališč o neenakosti. Podobno smo obravnavali tudi Slovenijo, za katero smo podatke predstavili še v zgodovinski perspektivi. Kot uvod v empirični del smo pojasnili poglede nekaterih avtorjev, ki menijo, da dohodkovna neenakost vpliva na kvaliteto življenja celotne populacije, ter opredelili, na katerih področjih se kažejo njeni vplivi v zdravstvenem in družbenem smislu. V empiričnem delu smo predstavili rezultate povezanosti med dohodkovno neenakostjo ter izbranimi zdravstvenimi in družbenimi težavami: z dolžino pričakovane življenjske dobe, deležem prekomerno težkih in debelih ljudi, pogostostjo pojavljanja duševnih motenj, deležem zapornikov, pogostostjo najstniških materinstev ter s subjektivno oceno zadovoljstva ljudi z življenjem. Na vzorcu postkomunističnih držav Evropske unije smo potrdili dve hipotezi: za statistično značilno se je izkazala negativna povezanost dohodkovne neenakosti z dolžino pričakovane življenjske dobe, ter s subjektivno oceno zadovoljstva z življenjem. Ostale spremenljivke, z izjemo pogostosti pojavljanja duševnih motenj, so bile z dohodkovno neenakostjo povezane v predvideni smeri, toda statistično neznačilno.
Keywords: Družbena neenakost, dohodkovna neenakost, zdravstvene težave, družbene težave, postkomunistične države, Evropska unija, Slovenija.
Published: 23.11.2015; Views: 1632; Downloads: 295
.pdf Full text (1,06 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica