| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Postavitev sistema za upravljanje identitet v poslovnem okolju v Dockerju : diplomsko delo
David Brinovec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postavitev sistema za upravljanje identitet v Dockerju v poslovnem okolju. V diplomskem delu je opisano področje upravljanja identitet, različni pristopi k upravljanju identitet in prednosti avtomatizacije sistema za upravljanje identitet v poslovnem okolju. Po obravnavanju področja upravljanja identitet je bilo raziskano delovanje Dockerja. Postavljen je bil sistem za upravljanje identitet, ki je vseboval Docker vsebnike One Identity Manager. Za nadgradnjo celotnega sistema se je raziskalo in uporabilo orkestracijo s programsko opremo Kubernetes. Z uporabo Dockerja in Kubernetes je bilo ugotovljeno, da je bil sistem izboljšan.
Keywords: upravljanje identitet, avtomatizacija procesov, Docker, One Identity Manager, Kubernetes
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 199; Downloads: 14
.pdf Full text (945,12 KB)
This document has many files! More...

2.
Analiza programa Docker kot platforme za samostojno gostovanje programske opreme : diplomsko delo
Aljaž Hafner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času se veliko razvijalcev in podjetij odloča za samostojno gostovanje svojih storitev. Takšen pristop predstavlja številne prednosti, hkrati pa terja obsežno znanje, veliko načrtovanja in truda ter posledično predstavlja večjo odgovornost za izvajalce. Zato je ključno, da se odločimo za uporabo pravilnih orodij, ki olajšajo postavitev ter vzdrževanja našega gostiteljskega sistema. Namen diplomske naloge je preizkusiti zmožnosti in delovanje programskega paketa Docker kot platforme za samostojno gostovanje razne programske opreme ter ga primerjati z alternativnimi pristopi. Želimo torej ugotoviti prednosti in slabosti Dockerja ter ovrednotiti njegovo uporabnost za namene samostojnega gostovanja.
Keywords: Docker, kontejnerji, samostojno gostovanje
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 231; Downloads: 14
.pdf Full text (1,63 MB)

3.
Varno izvajanje evolucijskih algoritmov na platformi EARS : magistrsko delo
Matic Vipotnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo implementirali platformo za varno izvajanje naloženih evolucijskih algoritmov. Uporabnikom omogoča, da naložijo programsko kodo, katera se neodvisno, brez interneta zažene v zabojniku. Z zabojnikom dosežemo zelo veliko varnost gostitelja, saj po vsakem zaključku naložene programske kode pobrišemo tako zabojnike kot vse procese, povezane z njim. Po zaključnem zagonu naložene programske kode zna platforma pravilno razvrstiti naloženo kodo v mape, ločiti med predolgimi zagoni, pravilnimi zagoni in zagoni z nepravilnimi rezultati. Natančno smo opisali uporabljene tehnologije in postopke implementacije ter opravili test odzivnosti sistema ob velikih obremenitvah.
Keywords: docker, EARS, evolucijski algoritmi, izvajalno okolje, programerska tekmovanja
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 353; Downloads: 57
.pdf Full text (2,59 MB)

4.
Razvoj ros aplikacij za robustno in varno delovanje humanoidnega robota v dinamičnem okolju : diplomsko delo
Amin Gerzić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je razvoj, testiranje in uporaba ROS aplikacij na humanoidnem robotu Pepper z uporabo že obstoječih knjižnic v okolju ROS. V testiranje so bile zajete funkcije zajema in obdelave slike iz kamer robota, ter uporabo obdelanih informacij iz kamer za varno vodenje robota v realnem okolju. Namen tega dela je čim bolj učinkovita in varna interakcija med robotom in realnim okoljem ter objekti v njem. Dokument opisuje funkcije in metode, ki se uporabljajo v ROS za pridobivanje informacij iz robotovih senzorjev ter kako in na kakšen način jih obdelujemo, da krmilimo gibanje robota. V delu je predstavljena aplikacija sledenja humanoidnega robota Pepper na podlagi obdelave slike v okolju ROS, ki je izvedeno na platformi Docker.
Keywords: Humanoidni robot, ROS, Docker, sledenje, obdelava slik
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 394; Downloads: 32
.pdf Full text (4,05 MB)

5.
Zasnova in razvoj mikrostoritev na osnovi ogrodja .NET in zabojnikov Docker : diplomsko delo
Luka Mlinarič Fekonja, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Popularnost pristopa gradnje na osnovi mikrostoritev pri izdelavi raznovrstnih aplikacij v zadnjih letih konsistentno narašča. Razvijalci tovrstnih aplikacij so pogosto soočeni s tipičnimi problemi, ki jih prinaša uvedba mikrostoritvene arhitekture, kot so zagotavljanje delovanja v primeru velikega števila uporabnikov, reševanje vprašanja skalabilnosti mikrostoritev in zagotavljanje njihovega neprekinjenega delovanja. V diplomski nalogi opišemo zasnovo, testiranje in razvoj spletne aplikacije, temelječe na mikrostoritveni arhitekturi, ogrodju .NET 6, zabojnikih Docker in orkestratorju Kubernetes, ter podamo možne rešitve za omenjene izzive. Ugotovili smo, da je mikrostoritvena arhitektura pri razvoju aplikacij manjšega obsega manj primerna od monolitne in da je skalabilnost mikrostoritev ključna lastnost mikrostoritvene arhitekture.
Keywords: mikrostoritev, ogrodje .NET, Docker, Kubernetes, orkestracija
Published in DKUM: 22.08.2022; Views: 1042; Downloads: 208
.pdf Full text (2,10 MB)

6.
Razvoj strežniške aplikacije Orbita@Backend s tehnologijo NodeJS : magistrsko delo
Janez Pušnik, Anžej Bečan, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga predstavlja razvoj strežniškega sistema Orbita@Backend na osnovi tehnologije NodeJS. Na podlagi analize podanih komponent smo zasnovali arhitekturo sistema z različnimi tehnologijami, katero smo povezali v celoto. Uporabili smo podatkovno bazo za shranjevanje podatkov in Docker za nameščanje in grajenje aplikacije. Uporabljen jezik za implementacijo je bil JavaScript/TypeScript. Rezultat magistrskega dela predstavlja rešitev, ki omogoča upravljanje z laboratorijskimi vzorci na terenu v produkcijskem okolju.
Keywords: NodeJS, JavaScript, strežnik, PostgreSQL, Docker
Published in DKUM: 02.08.2021; Views: 873; Downloads: 106
.pdf Full text (1,74 MB)

7.
Razvoj spletne aplikacije za grafično načrtovanje virtualnih okolij Docker : diplomsko delo
Jernej Zupančič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Prvi del naloge vsebuje teoretične osnove virtualizacije z zabojniki ter pregled uporabljenih orodji in njihove ključne funkcionalnosti. Drugi del naloge pa obsega razvoj lastne aplikacije za grafično ustvarjanje virtualnih okolij, ki temelji na orodju Docker. Na koncu sledi še analiza izdelka ter sklep. Namen naloge je preučiti obstoječe tovrstne aplikacije in poiskati boljše rešitve z lastno aplikacijo.
Keywords: virtualizacija, Docker, grafični vmesnik
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 891; Downloads: 73
.pdf Full text (1,87 MB)

8.
Vzpostavitev in analiza kontejnerjev docker za gostovanje storitev : diplomsko delo
Žan Fingušt, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih dneh računalništva je večina aplikacij, ki jih uporabljamo, v ozadju podprta z zalednim delom sistema. Takšna zaledja je potrebno gostovati na strežnikih, ki morajo biti varni, zanesljiv in zmogljivi, predvsem pa mora njihova zmogljivost biti dobro izkoriščena. Cilj diplomskega dela je vzpostaviti sistem, primeren za gostovanj kontejnerjev Docker, raziskati programski paket Docker, kot orodje za razvoj in gostovanje takšnih storitev ter s praktičnimi primeri preizkusiti njegove funkcionalnosti. Docker namreč zelo učinkovito uporablja strojne vire v primerjavi z drugimi pristopi in ponuja veliko funkcionalnosti, s katerimi nam olajša naše delo.
Keywords: gostovanje, kontejnerji, Docker, Linux
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 781; Downloads: 143
.pdf Full text (4,67 MB)

9.
Analiza varnosti uporabe tehnologij vsebnikov Docker : magistrsko delo
Luka Škerjanec, 2020, master's thesis

Abstract: Tehnologije virtualizacije se delijo na virtualne naprave in vsebniške tehnologije, vse pa rešujejo različne probleme pri postavljanju in konfiguraciji okolij za gostovanje programske opreme, ki se uporabljajo v različnih fazah razvoja in uporabe različnih storitev. Vloga virtualnih tehnologij je enostavna in hitra konfiguracija različnih operacijskih sistemov, ki se izvajajo na istem fizičnem strežniku. Predstavili smo prednosti in slabosti posamezne tehnologije ter raziskali varnostne aspekte, ki jih moramo nasloviti pri uporabi virtualnih tehnologij. Raziskali smo varnostne mehanizme, ki jih uporabljajo vsebniške tehnologije Docker, njihovo privzeto konfiguracijo ter dodatne načine konfiguracije za prilagoditev glede na posameznikove zahteve. Poiskali in pregledali smo preventivne ukrepe za zmanjšanje varnostnih tveganj ter pregledali uporabo orodij za analiziranje in pregled trenutnega stanja varnosti na okolju, kjer uporabljamo vsebniške tehnologije Docker.
Keywords: tehnologije virtualizacije, vsebniki, Docker, varnost, OWASP
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 727; Downloads: 66
.pdf Full text (1,54 MB)

10.
Primerjava virtualnih strežnikov in Docker kontejnerjev za izvlečenje besedila dokumentov na primeru eArhiv Pošte Slovenije : meje dopustnosti medijskega poročanja
Domen Hrastnik, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili področje virtualizacije strojne opreme. Opisali smo prednosti in slabosti uporabe strojne virtualizacije. V nadaljevanju smo opisali kontejnerske rešitve, ki so poseben tip virtualizacije strojne opreme. Opisali smo zgradbo in delovanje teh rešitev. Preučili smo prednosti in slabosti uporabe kontejnerskih rešitev. Pri kontejnerskih rešitvah smo posebej preučili platformo Docker. Zasnovali smo načrt eksperimenta, s katerim smo preizkusili performančne zmogljivosti virtualnega strežnika in Docker kontejnerja na realnem primeru izvlečenja besedila iz dokumentov za potrebe sistema eArhiv Pošte Slovenije. S postavljenimi metrikami smo lahko ocenili performančno ustreznost primerjanih rešitev za virtualizacijo strojne opreme.
Keywords: virtualizacija, kontejner, virtualni strežnik, izvlečenje besedila, Docker
Published in DKUM: 13.11.2019; Views: 1580; Downloads: 239
.pdf Full text (1,41 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica