| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
DIZAJN IN ERGONOMIJA SOBNEGA LEŽEČEGA KOLESA
Lenart Pušnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo konceptne rešitve sobnega ležečega kolesa, to je sobno kolo, na katerem se uporabnik nahaja v ležečem položaju. Predstavljeni so ključni ergonomski problemi, ki jih prinaša ležeč položaj ter prikazane ustrezne rešitve teh problemov. Ergonomske rešitve so vključene v všečno obliko sobnega ležečega kolesa, katerega virtualni model je narejen z računalniškim trirazsežnim modelirnim orodjem. Prikazani so ključni sestavni deli ter njihove tehnične in ergonomske rešitve. Prav tako so prikazane barvne rešitve, vizualni predstavitveni modeli ter tehnike hitre proizvodnje in izdelava fizičnega predstavitvenega modela s postopkom selektivnega laserskega sintranja.
Keywords: ergonomija, dizajn, sobno kolo, fitnes, Rhinoceros, antropometrija
Published: 22.06.2009; Views: 2331; Downloads: 192
.pdf Full text (3,75 MB)

2.
INOVATIVNA OBLIKOVNA ZASNOVA CESTNEGA KOLESA
Niko Lesnjak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava idejno oblikovno zasnovo cestnega kolesa, podkrepljeno z ergonomsko študijo konvencionalnega kolesa in trdnostno analizo okvirja po metodi končnih elementov. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja, od določitve pravilne geometrije, idejne risbe, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in tudi estetskega vidika obravnavanega problema je zadoščeno varnostnemu faktorju izbrane oblikovne rešitve, dosežen pa je tudi dober tržni potencial izdelka.
Keywords: ergonomija, dizajn, cestno kolo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Published: 25.03.2010; Views: 2267; Downloads: 217
.pdf Full text (5,04 MB)

3.
TERMODINAMIČNI PRERAČUN VIJAČNEGA IN BATNEGA KOMPRESORJA
Bojan Zorko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava termodinamični pregled procesa kompresije zraka v vijačnem in batnem kompresorju. Izračunane veličine so osnovane na izmerjenih vrednostih skozi večletno obdobje obratovanja in kažejo realno sliko delovanja takšnih kompresorjev. V termodinamičnem procesu pri obeh tipih kompresorjev prihaja do manjše razlike, ki pa je v prid batnemu kompresorju. Kljub temu zaključujem, da zaradi konstrukcijskih razlik, ki jih imata obravnavana primera, vijačni kompresor vseeno predstavlja boljšo izbiro za obravnavano aplikacijo.
Keywords: termodinamika, vijačni kompresor, batni kompresor, idealni kompresor, dizajn vijačnice, politropa, izkoristek kompresije, IA zrak, NEK, (Nuklearna elektrarna Krško)
Published: 09.11.2010; Views: 2857; Downloads: 260
.pdf Full text (18,75 MB)

4.
INDIVIDUALNO VOZILO ZA GOLF IGRIŠČA
Gregor Mogel, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega idejno in oblikovno rešitev individualnega vozila za golf, podkrepljeno z ergonomskimi problemi, ki se pojavljajo pri teh vozilih ter njihovimi ustreznimi rešitvami. Narejena je trdnostna analiza okvirja po metodi končnih elementov, s katero smo dimenzije okvirja zreducirali do meje dopustnih napetosti. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja od idejne risbe, pravilne geometrije, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in estetskega vidika obravnavanega problema je dosežena izbrana oblikovna in tehnična rešitev, ki zadošča varnostnim faktorjem ter ima dober tržni potencial.
Keywords: ergonomija, dizajn, golf vozilo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Published: 08.04.2011; Views: 1871; Downloads: 122
.pdf Full text (14,27 MB)

5.
DIZAJN IN ERGONOMIJA TOALETNEGA SEDIŠČA
Janko Leskovar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo idejne konceptne rešitve toaletnega sedišča, ki starejšemu uporabniku lajša vstajanje in usedanje na sedišče z integriranimi stranskimi oporami. Prikazani so ključni ergonomski problemi, ki jih prinaša sedenje na toaletnem sedišču, določanje ustreznih ergonomskih dimenzij stranskih opor, osnovne fiziološke potrebe človeka, idejne risbe, proces računalniškega modeliranja, trdnostna analiza toaletnega sedišča po metodi končnih elementov, določanje barvnih rešitev ter izdelava virtualnega in fizičnega modela. Ergonomska rešitev je zaključena v všečno obliko toaletnega sedišča, ki iz tehničnega in oblikovnega vidika zadošča zadanim varnostnim zahtevam, hkrati pa nakazuje dober tržni potencial izdelka.
Keywords: ergonomija, dizajn, toaletno sedišče, toaletno stranišče, fiziološke potrebe človeka, metoda končnih elementov, SolidWorks
Published: 13.04.2011; Views: 1901; Downloads: 180
.pdf Full text (9,29 MB)

6.
POMEN IN VLOGA EMBALAŽE V MARKETINŠKEM KOMUNICIRANJU; PRIMER EMBALAŽE KOZMETIKE AFRODITA
Andreja Volavšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Embalaža nekega izdelka zajema vse v kar blago spravljamo za transport. Glede na potrebe izdelka izberemo embalažo, ki je najbolj primerna. Embalaža mora izdelek zavarovati pred vplivi okoljam, olajšati mora transport in skladiščenje izdelkov ter vsebovati informacije, ki jih potrošnik potrebuje pri nakupni odločitvi. Pomembna funkcija embalaže v marketinškem komuniciranju je tudi pospeševanje prodaje. To je vezano predvsem na vizualni del embalaže. Pomembno je da embalaža pri potrošniku vzbudi čustva in občutke ter porabniku posreduje določeno sporočilo. To pa lahko dosežemo z uporabo barv, z velikostjo in obliko embalaže ter materialom iz katerega je embalaža izdelana. S pomočjo teh elementov lahko porabnik nek izdelek hitreje zazna na prodajni polici in se odloči za nakup. Na tržišču je danes ogromno izdelkov, potrošnik pa se pri nakupni odločitvi srečuje z možnostjo izbire. S pravilno oblikovano embalažo, ki vsebuje odmevno sporočilo je izdelek na tržišču konkurenčen. Podjetja se morajo zavedati pomembnosti embalaže in se truditi za izbljšavo le te. Pomembno je mnenje porabnikov, katero lahko pripomore k izboljšavam embalaže in posledično večji prodaji izdelka. Embalaža prav tako izžareva bistvo blagovne znamke, njeno osebnost, slog, poslanstvo in filozofijo. Zato moramo biti pri načrtovanju in oblikovanju dizajna embalaže natančni, prav tako pa mora embalaža potrošniku nuditi informacije o izdelku in uporabi le tega. V Sloveniji se podjetja čedalje bolj zavedajo pomena embalaže. Obračajo se na potrošnike z raznimi natečaji kjer embalažo oblikujejo potrošniki, poznana je embalaža za mleko trgovskega podjetja Interspar. Podjetje Mercator pa je v sodelovanju s časnikom Finance meseca junija objavil razpis "Idejne rešitve za embalaže, narejene iz okolju prijaznih surovin za pakiranje ekoloških in drugih izdelkov slovenskega porekla."
Keywords: embalaža, marketinško komuniciranje, porabnik, nakupna odločitev, dizajn
Published: 20.01.2012; Views: 3370; Downloads: 603
.pdf Full text (3,07 MB)

7.
Pametni pralni stroj
Matej Kebrič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen idejni koncept pametnega pralnega stroja. Kot ključni problem je izpostavljeno polnjenje pralnega stroja z različnim perilom in določitev ustreznega pralnega programa, ki ne bo poškodoval perila. Perilo različnih tkanin in barv zahteva različne programe. Predstavljena je idejna rešitev problema v obliki avtomatizacije tega procesa s pomočjo kamere in računalniškega programa za odločanje o izbiri programa. Izvedena je bila ergonomska študija na podlagi katere smo oblikovali pralni stroj, grafično podobo in koncept upravljanja. Rezultat diplomskega dela je pametni pralni stroj, ki je predstavljen v prodajnem katalogu s katerim bi se izdelek predstavljal na tržišču.
Keywords: industrijsko oblikovanje, dizajn, ergonomija, pametne naprave, pralni stroj, pranje perila, inteligentni sistemi, grafična podoba, uporabniški vmesnik, grafični uporabniški vmesnik, SolidWorks
Published: 04.07.2012; Views: 1666; Downloads: 164
.pdf Full text (77,85 MB)

8.
Zasnova solarne ulične svetilke
Niko Šaruga Turinek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema gradnjo solarne ulične svetilke, ki odstopa od znanih in v ta segment prinaša svežino na tehnologiji kakor tudi sami obliki. Gradnja svetilke je izvedena od pregleda obstoječih rešitev, idejnega koncepta, izbire komponent do gradnje virtualnega modela v CAD sistemu.
Keywords: Svetilka, dizajn, obnovljiv vir energije
Published: 29.06.2012; Views: 1303; Downloads: 87
.pdf Full text (6,20 MB)

9.
Oblikovanje študentskega dirkalnega vozila
Kristijan Vugrinec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izziv, ki sem si ga že od nekdaj želel, je oblikovati vozilo, tako se mi je tekom študija ponudila priložnost sodelovanja pri študentskem projektu Formula Student oz. priključitev k ekipi Uni Maribor Grand prix engineering – GPE ter sodelovati kot inženir oblikovanja od ideje do izdelave za dirkalnik GPE12. Diplomsko delo zajema študijo vplivov oblike ter navideznih razmerij dirkalnika, oblikovanje inovativnega dizajna dirkalnika, z upoštevanjem vseh tehničnih lastnosti dirkalnika, zagotoviti trdnostno ustrezno pritrditev in obliko karoserije, določiti smiselne barvne kombinacije dirkalnika ter izdelati fizični model karoserije.
Keywords: transport, dizajn, oblikovanje, formula student, GPE12
Published: 20.11.2012; Views: 938; Downloads: 85
.pdf Full text (4,37 MB)

10.
Uporaba bionike pri razvoju kompozitnih sestavnih delov vetrne elektrarne EKO 50 kW
Tomaž Tisaj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje proces oblikovanja sestavnih delov vetrne elektrarne s pomočjo znanja strojništva, inženirskega oblikovanja in bionike. Z metodami inženirskega oblikovanja in bio-dizajna iz narave izberemo najprimernejše ter najbolj učinkovite oblikovne in konstrukcijske rešitve za vetrno elektrarno EKO 50kW. V tem procesu dobimo dovolj natančne rezultate, da se lahko te izbrane smernice uporabi kot osnovo pri proizvodnji sestavnih delov za dotično vetrno elektrarno, a kljub temu dovolj splošne, da jih lahko uporabimo v snovanju podobnih elementov drugih horizontalnih vetrnih elektrarn.
Keywords: vetrna elektrarna, kompoziti, bionika, bio-dizajn, oblikovanje
Published: 12.06.2013; Views: 1905; Downloads: 64
URL Link to full text

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica