| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
SPAJANJE IN MERITVE ZRAČNIH OPTIČNIH KABLOV V PRENOSNIH ELEKTROENERGETSKIH SISTEMIH
Dominik Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili spajanje in meritve zračnih optičnih kablov posebej v elektroenergetskih sistemih, pri čemer smo upoštevali ITU-T standarde za enorodovna optična vlakna. Podali smo predstavitev optičnih komunikacij, pri kateri smo opisali pomembne sestavne dele optične trase, kot so viri, prenosni mediji in detektorji. Posebej smo podali tipe zračnih optičnih kablov in spojk, ki se jih največkrat uporablja v elektroenergetskih sistemih, s poudarkom na OPGW kablih in kabelskih spojkah za le- te. Za prenosni medij uporabljamo OPGW kabel, tip OPGW 56-27SA, 24 G.652.D, ki ima vgrajenih 24 enorodovnih optičnih vlaken, katera ustrezajo standardu ITU-T G.652D. Za spajanje enorodovnih optičnih vlaken uporabljamo fuzijski varilnik Fujikura FSM 60S, za shranjevanje in odcepljanje samih zvarov/spojev pa metalne kabelske spojke, tip 180 LC, ki imajo 4 vhode tako, da lahko trajno spojimo do štiri OPGW kable z največ do 48 izvedenimi spoji ali zvari. Za sklepni del naloge smo predstavili izvedbo meritev OPGW kablov pred polaganjem in spojene optične trase pri valovnih dolžinah 1310 in 1550 nm ter s tem zagotovili in predali investitorju spojeno traso OPGW kablov, ki ustreza teoretično izračunanim slabljenjem v projektni dokumentaciji in ITU-T standardom.
Keywords: optična vlakna, disperzija, slabljenje, meritve, kabelske spojke, reflektometer.
Published: 11.03.2010; Views: 2959; Downloads: 492
.pdf Full text (8,47 MB)

4.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA SIMULACIJO DISPERZIJE ŠKODLJIVIH SNOVI V OZRAČJU ZA KRIZNO ODLOČANJE
Miha Jančar, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko disperzije škodljivih snovi v ozračje s pomočjo vnaprej preverjenih modelov, kodiranih v MATLAB-u in oblikovanje kriznih scenarijev, ki vključujejo evakuacijske poti v primeru izbruha škodljivih snovi v okolje. Opredeljena je metodologija za izračun disperzije škodljivih snovi ter način, kako izračunati ustrezne najkrajše evakuacijske poti. S pomočjo programskega jezika Javascript smo na podlagi omenjenih metodologij razvili spletno aplikacijo za uporabo na terenu. Sistem je sestavljen iz površine za prikaz rezultatov tj. zemljevida, uporabniškega vmesnika ter funkcionalnosti povezanih z evakuacijo, ki jih upravljamo s pomočjo uporabniškega vmesnika. Delovanje aplikacije smo testirali s pomočjo testnih scenarijev, katerih rezultate smo primerjali s preverjeno aplikacijo za disperzijo snovi v ozračju — ALOHA (Jones et al., 2013). Podali smo končne ugotovitve glede rezultatov in predlagali možnosti za izboljšave.
Keywords: disperzija škodljivih snovi, Javascript, internet, algoritem A*, evakuacijski načrt, GIS
Published: 24.09.2015; Views: 606; Downloads: 71
.pdf Full text (1,90 MB)

5.
RAZVOJ PROTOTIPA SPLETNE APLIKACIJE ZA PRIKAZ EVAKUACIJSKEGA NAČRTA
Aleš Sušnik, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo obsega izdelavo prototipa aplikacije za simulacijo disperzije škodljivih plinov na podlagi vremenskih razmer. Aplikacija prav tako omogoča oblikovanje in predvidevanje kriznih scenarijev v primeru izpustov nevarnih plinov oziroma podobnih nesreč. Omogočen je tudi izris najkrajše poti od točke nesreče do točke evakuacije. Razvita rešitev temelji na spletnih tehnologijah, kar pomeni, da je njena uporaba mogoča tudi na mobilnih in drugih napravah, ki podpirajo spletne standarde in imajo omogočeno povezavo v svetovni splet. Uporabniški vmesnik je sestavljen iz zemljevida kot osnove za prikaz scenarijev in nekaj dodatnih gumbov, ki omogočajo določanje pozicije nesreče in pozicije evakuacijske točke, kot tudi pregled vremenske napovedi in posledično gibanja nevarnega območja. V magistrskem delu smo podali tudi rezultate testiranja in zapisali ugotovitve ter možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: JavaScript, internet, evakuacija, disperzija škodljivih plinov, ogroženo območje, simulacija
Published: 23.12.2015; Views: 807; Downloads: 98
.pdf Full text (1,99 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica