| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DISKRIMINACIJA NA TRGU DELA NA PODLAGI SPOLA
Polona Prnaver, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Boj proti diskriminaciji je danes velik izziv za države, katerih temelji slonijo na načelih svobode, demokracije in spoštovanja človekovih pravic. Zato morajo v svoj sistem sprejeti vse potrebne ukrepe za boj proti vsem oblikam diskriminacije, predvsem kadar te zadevajo zaposlitev in trg dela. Vendar je problem uravnoteženega zastopanja obeh spolov na trgu dela še vedno zelo prisoten. Diskriminacija glede na spola na trgu dela predstavlja celostno zakonsko urejeno področje, ki se navezuje predvsem na enake možnosti glede zaposlovanja, diskriminacije na delovnem mestu, glede plačila za delo in izobraževanja, spolne segregacije, pogojev za napredovanje itd. Odkrivanje razlik in njihovo sankcioniranje je za razvoj družbe temeljnega pomena, saj zagotavlja enake možnosti za vse in v veliki meri prispeva k polni udeleženosti državljanov v ekonomskem, socialnem in kulturnem življenju.
Keywords: Ključne besede: trg dela, diskriminacija, faze zaposlovanja, položaj na trgu dela
Published: 06.01.2012; Views: 2518; Downloads: 249
.pdf Full text (1,68 MB)

2.
ZAPOSLOVANJE MLADIH IN SLOVENSKI TRG DELOVNE SILE
Alenka Prešern, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V sodobni družbi zaposlitev predstavlja osrednji del vsakdanjega življenja ter ključni vir finančne neodvisnosti. Razvoj trga dela spreminja stabilnost zaposlovanja, ki predstavlja pomemben vir socialne vključenosti. Slovenski trg dela se še vedno sooča s posledicami nedavne gospodarske finančne krize, ki je močno zaostrila stanje med iskalci zaposlitve. Dogajanja v gospodarstvu so se namreč odrazila na trgu dela. Od leta 2004 dalje je število delovno aktivnih naraščalo, odpuščanja in stečaji pa so v letu 2009 že povzročili večji padec delovne aktivnosti, ki se je nadaljeval tudi v letu 2010 in 2011. Od leta 2008 tako ponovno beležimo postopno rast brezposelnosti. Najbolj se je število delovno aktivnih zmanjšalo v gradbeništvu. Ko gre za stanje brezposelnosti, so še posebej izpostavljeni mladi odrasli, kot novi iskalci zaposlitve, ki se po končanem šolanju skušajo vklopiti na trg delovne sile. Problemi nastopijo predvsem zaradi njihovega pomanjkanja delovnih izkušenj, ki jih tekom študija niso uspeli nabrati. Četudi so opravljali morebitna dela na področju njihovega izobraževanja, to veliko delodajalcev ne smatra kot delovne izkušnje. S težavami na trgu dela pa se sooča tudi starejša populacija. Tu mislimo predvsem starejše od 50 let, ki se ob morebitni izgubi zaposlitve soočajo s ponovnim vstopom na trg delovne sile. Ti, ki imajo, za razliko od mladih odraslih, dovolj delovnih izkušenj, se tako srečujejo z drugačnimi težavami. Delodajalci v njih vidijo pomanjkljivosti zaradi same starosti, pa tudi zaradi pomanjkanja sodobnejših znanj, kot so poznavanje računalnikov, znanje tujih jezikov,… V Sloveniji zaradi zgoraj omenjenih težav ter drugih možnih situacij na trgu dela sodelujejo razne agencije, kot je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki z izvajanjem aktivne politike zaposlovanja stremijo k odpravljanju brezposelnosti in kreiranju novi delovnih mest.
Keywords: Trg dela, brezposelnost, mladi na trgu dela, aktivna politika zaposlovanja, diskriminacija na trgu dela, problemi starejših na trgu dela.
Published: 30.08.2012; Views: 3214; Downloads: 438
.pdf Full text (539,06 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica