| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Doživljanje izvajalcev zdravstvene nege ob izvajanju temeljnih in dodatnih postopkov oživljanja
Anton Koželj, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Reanimacijski postopki spadajo med ene izmed najbolj stresnih intervencij v urgentni medicini. Diplomanti zdravstvene nege, ki pri teh postopkih sodelujejo, so zaradi omenjenega izpostavljeni določenim stresorjem, ki bolj ali manj učinkujejo nanje. Namen doktorske disertacije je ugotoviti vrste in nivo stresorjev, ki jih doživljajo diplomanti zdravstvene nege ob in po sodelovanju v reanimacijskih postopkih.
Keywords: diplomanti zdravstvene nege, urgentna medicina, doživljanje oživljanja, stres, čustva.
Published in DKUM: 12.01.2024; Views: 159; Downloads: 43
.pdf Full text (4,55 MB)

2.
Ukrepi za izboljšanje zaposljivosti diplomantov s kadrovskega področja
Adrijana Andonov, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu, ki je nadaljevanje našega diplomskega dela »Pričakovanja delodajalcev glede kompetenc diplomantov s kadrovskega področja«, smo raziskovali možnosti za izboljševanje zaposljivosti diplomantov s kadrovskega področja. Na podlagi znanstvene in strokovne literature ter javno dostopnih statističnih podatkov smo najprej opredelili vrste izobraževanj, nato pa navedli razlike med njimi. V nadaljevanju smo definirali razliko med kompetencami in veščinami ter nadaljevali z opisom mehkih in trdih veščin. Sledila je navedba definicije, vrst in oblik zaposlitve ter opis problematike zaposlovanja mladih v Sloveniji in tujini. Teoretični del smo zaključili s predstavitvijo trendov v HRM. V empiričnem delu smo preko zaposlitvenega portala pridobili informacije o zahtevah delodajalcev na področju kadrovskega managementa. Sestavljeni seznam iskanih kompetenc smo dali v samooceno študentov zaključnih letnikov kadrovske smeri na FOV UM. Rezultati raziskave so nam pokazali, da so samoocene iskanih kompetenc študentov dokaj nižje od pričakovanja delodajalcev. Poleg tega smo študente povpraševali o predlogih za izboljšanje njihove zaposljivosti. Ugotovili smo, da je lahko priročnik za študente prvi korak v smeri vplivanja za lažji prehod s študija v zaposlitev. Podali smo predloge za izboljšanje zaposljivosti diplomantov s kadrovskega področja, ki so namenjeni posameznikom, fakultetam in državi. Menimo, da smo z magistrskim delom prispevali k širši razpravi o krepitvi zaposljivosti diplomantov, potrebi po stalnem prilagajanju študijskih programov in učnih načrtov ter k razvoju večje samoiniciativnosti študentov, ki jim bo koristila tako na področju študija kot tudi na drugih področjih življenja. Prav tako smo na podlagi ugotovitev oblikovali priročnik, ki bo študente kadrovske smeri usmerjal k razvijanju kompetenc za vključitev na trg dela.
Keywords: diplomanti, ukrepi, zaposljivost, kadrovski management, neformalno izobraževanje
Published in DKUM: 10.11.2023; Views: 258; Downloads: 34
.pdf Full text (2,65 MB)

3.
Prehod diplomantov iz izobraževanja na trg dela
Klara Peček, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je raziskana aktualno tema prehoda diplomantov z izobraževanja na trg dela. Glavni cilj vseh mladih je, da po končanem študiju najdejo zaposlitev, ki ustreza njihovi izobrazbi. Zaposlitev človeku omogoča socialno in ekonomsko neodvisnost ter uresničevanje zastavljenih življenjskih ciljev. Zaradi nestabilnih razmer na trgu dela pa je prehod diplomantov v delovno okolje otežen, kar za sabo prinaša številne negativne posledice. Namen diplomskega dela je bil raziskati, katere so glavne težave, s katerimi se soočajo mladi diplomanti na prehodu z izobraževanja na trg dela. V teoretičnem delu so opisani področje trga dela v Sloveniji, položaj diplomantov na trgu dela, prehod diplomantov iz izobraževanja na trg dela in povezava izobraževalnih institucij s trgom dela, kjer sta opisana tudi terciarno izobraževanje in študentsko delo. V empiričnem delu se je s pomočjo anketnega vprašalnika, izdelanega v spletnem programu 1ka, ugotavljalo: razširjenost študentskega dela med mladimi in kakšen vpliv ima na zaposlovanje diplomantov, pridobljene kompetence v času študija, načine iskanja prve zaposlitve in glavne ovire, s katerimi se srečujejo prvi iskalci zaposlitve po končanem študiju. V empiričnem delu so odgovori anketirancev grafično prikazani s podanimi komentarji. Rezultati raziskave so pokazali, da študentsko delo ne pripomore k boljši zaposljivosti diplomantov, slaba povezava med izobraževalnimi institucijami in trgom dela pa je razlog, da diplomanti vstopajo na trg dela brez delovnih izkušenj in potrebnih kompetenc, ki jih zahtevajo delodajalci, kar privede do dejstva, da mladi podaljšujejo študij in zaradi tega na trg dela vstopajo pozno.
Keywords: Diplomanti, trg dela, izobraževanje, študentsko delo
Published in DKUM: 24.03.2022; Views: 898; Downloads: 95
.pdf Full text (949,85 KB)

4.
Nezaposljivost diplomantov v vzgoji in izobraževanju
Jasna Strmšek, 2021, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu smo se osredotočili na problem nezaposljivosti diplomantov s področja vzgoje in izobraževanja, ki se umešča v regulirane poklice, ki so zakonsko definirani, prav tako kot tudi pogoji zaposlovanja. Posamezniki, ki se odločijo za študij na področju vzgoje in izobraževanja, morajo za pridobitev poklica dokončati drugo bolonjsko stopnjo študija, nato pa po zaključku opraviti še pripravništvo in strokovni izpit. V teoretičnem delu magistrskega dela smo se na podlagi strokovne literature in statističnih podatkov osredotočili na ekspanzijo in podaljševanje izobraževanja ter primerjali vključenost posameznikov v izobraževalni sistem v Sloveniji ter državah članicah Evropske Unije. V nadaljevanju smo se dotaknili tudi problema brezposelnosti diplomantov ter politike zaposlovanja mladih. V empiričnem delu smo izvedli spletno anketo, opravili analizo ter preverili hipoteze. Lastno raziskavo smo nato primerjali z raziskavo Univerze na Primorskem, Analiza zaposlenosti in zaposljivosti diplomantov Pedagoške fakultete. Glavna ugotovitev raziskave je, da je na področju vzgoje in izobraževanja več diplomantov, kot je na njihovem področju zaposlovanja razpoložljivih delovnih mest. Prav tako smo ugotovili, da opravljen strokovni izpit ni pogoj za začetek delovnega razmerja, vendar je pogoj za trajno zaposlitev. Iz dobljenih podatkov lahko sklepamo tudi, da je področje družboslovja kljub slabšim možnostim zaposlovanja, še vedno v veliki prednosti po zanimanju za študij. Cilj magistrskega dela je ugotoviti razmerje med številom diplomantov študijskih programov na področjih vzgoje in izobraževanja ter številom tistih, ki so na svojem področju zaposlitev dejansko dobili.
Keywords: vzgoja in izobraževanje, diplomanti, nezaposljivost, regulirani poklici, pripravništvo, strokovni izpit
Published in DKUM: 02.03.2021; Views: 1297; Downloads: 108
.pdf Full text (1,88 MB)

5.
Zaposljivost diplomantov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled
Mateja Seničak, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskovali zaposljivost diplomantov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Zaposljivost diplomantov je trenutno ena od najbolj aktualnih problematik. V magistrski nalogi smo se osredotočali na to, koliko časa diplomanti iščejo prvo zaposlitev, koliko diplomantov se zaposli v svoji stroki in koliko jih najde zaposlitve, za katere je potrebna nižja izobrazba. Namen magistrske naloge je bilo ugotoviti, ali so diplomanti s pridobitvijo izobrazbe zaposljivi na svojem področju oziroma v katerih panogah se dejansko zaposlijo, ko po zaključku študija pridejo na trg dela. Hkrati pa nas je zanimalo tudi ali so sploh zaposleni. V prvem delu uspešno izvedene raziskave, ki smo jo na podlagi anketnega vprašalnika izvedli med diplomanti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled, ki so diplomirali v času od letnika 2008/09 naprej, ugotovili, da večina anketirancev ni imela težav pri iskanju zaposlitve. V tem delu smo predstavili tudi težave in mnenja diplomantov glede zaposlovanja. V drugem delu raziskave, kjer smo preučevali zadovoljstvo anketirancev s praktičnim izobraževanjem v Šolskem hotelu Astoria, smo ugotovili, da so diplomanti dobili dovolj praktičnega znanja za delo na svojem področju se pa kljub temu ne smemo zadovoljiti s trenutnim stanjem in moramo stremeti k stalnem napredovanju, nadgradnji in izboljšavam izvedbe praktičnega izobraževanja v Šolskem hotelu Astoria. V tem delu smo predstavili tudi mnenja in predloge samih diplomantov glede izboljšave praktičnega izobraževanja. Cilj izvedbe praktičnega izobraževanja se mora v največji možni meri prilagoditi tako študentom kot tudi potrebam Šolskega hotela Astoria.
Keywords: zaposlovanje, zaposljivost, diplomanti, višja šola, praktično izobraževanje
Published in DKUM: 20.12.2017; Views: 1401; Downloads: 279
.pdf Full text (1,41 MB)

6.
KARIERNE ZMOŽNOSTI MLADEGA DIPLOMANTA OB VSTOPU NA TRG DELA V 21. STOLETJU
Nina Šalamun, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo skušali prikazati karierne zmožnosti mladih diplomantov ob vstopu na trg dela v 21. stoletju. Opisali smo teoretična spoznanja o karieri in kako so se ta spreminjala skozi zgodovino. Izpostavili smo teorijo kariernih sider, ki jo teoretiki ocenjujejo za najbolj celovito, in opisali nove vzorce karier, ki so se pojavili zaradi tržnih in ekonomskih sprememb. Prikazali smo, kakšna znanja in kompetence so potrebni današnjim diplomantom na trgu delovne sile in kakšen je njihov položaj glede na demografska gibanja, kakovost izobraževanja in neskladja na trgu dela. Na koncu smo analizirali statistične podatke, na podlagi katerih smo ugotovili, da večina mladih diplomantov zaseda delovna mesta za določen čas in da so do začetka gospodarske krize v letu 2008 imeli mladi diplomanti veliko možnosti zasesti delovna mesta, primerna njihovi izobrazbi, po tem letu pa so se te možnosti močno zmanjšale.
Keywords: mladi diplomanti, kompetence, razvoj kariere, karierna sidra, portfolijo kariera, prekarno delo
Published in DKUM: 02.06.2016; Views: 1221; Downloads: 138
.pdf Full text (1,68 MB)

7.
ZAPOSLOVANJE DIPLOMANTOV FAKULTETE ZA MATEMATIKO IN FIZIKO UNIVERZE V LJUBLJANI
Snežana Jurić, 2013, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je Zaposlovanje diplomantov Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem, teoretičnem delu so predstavljeni trg delovne sile, struktura ter segmentacije delovne sile. Podrobneje smo opisali brezposelnost, vrste, merjenje in gibanje brezposelnosti. Osredotočili smo se na mlade na trgu delovne sile in podrobneje opisali njihove značilnosti na trgu delovne sile ter dejavnike, ki vplivajo na zaposlovanje mladih. Pogledali smo si tudi brezposelnost diplomantov. Na kratko smo opisali aktivno politiko zaposlovanja kot eno od oblik zaposlovanja diplomantov ter si pogledali metode zaposlovanja, ki se jih lahko poslužujejo diplomanti pri iskanju zaposlitve. V nadaljevanju je predstavljena Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter na kratko Karierni center Univerze v Ljubljani. V drugem, raziskovalnem delu pa smo s pomočjo anket, ki so bile izvedene med diplomanti Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, opravili analizo, s katero smo dobili podrobnejšo sliko o zaposlovanju diplomantov FMF UL. Kasneje smo z različnimi statističnimi metodami preverjali hipoteze. Na koncu magistrske naloge smo podali ugotovitve in zaključek.
Keywords: zaposlovanje, brezposelnost, trg delovne sile, diplomanti, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Published in DKUM: 11.10.2013; Views: 2054; Downloads: 189
.pdf Full text (1,46 MB)

8.
ZAPOSLOVANJE DIPLOMANTOV FAKULTETE ZA ORGANIZACIJSKE VEDE
Tjaša Bošnak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je zaposlovanje diplomantov Fakultete za organizacijske vede (v nadaljevanju FOV). Vsi vemo, da je zaposlovanje diplomantov v današnjem času velik problem. Čedalje več je iskalcev zaposlitve s terciarno izobrazbo, delodajalci na trgu dela pa ne morejo vsakemu posamezniku zagotoviti ustrezno zaposlitev. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili zaposlovanje mladih in s tem povezane dejavnike, ki vplivajo na zaposlitev mladih in značilnosti mladih. V nadaljevanju je predstavljen položaj mladih na trgu delovne sile. Omenili smo tudi nekaj načinov iskanja zaposlitve. V diplomskem delu so predstavljeni ukrepi za povečanje zaposljivosti mladih. Poglavje pa smo zaključili z opisom Kariernega centra (v nadaljevanju KC) FOV. V raziskovalnem delu smo s pomočjo anket, namenjenim diplomantom FOV, ugotavljali kakšne so njihove zaposlitvene možnosti, ali jim je pri iskanju zaposlitve pomagalo dejstvo, da so opravljali obvezno strokovno prakso oz. so imeli druge predhodne izkušnje, s katerimi problemi so se soočali pri iskanju zaposlitve, kako pogosto se diplomanti odločajo za podiplomski študij in kako pomembno se jim zdi pridobljeno znanje na fakulteti pri pridobitvi zaposlitve. S pomočjo anket, ki smo jih posredovali morebitnim delodajalcem, pa smo ugotavljali koliko diplomantov FOV je pri njih zaposlenih, ali obstajajo potrebe po zaposlovanju diplomantov FOV in ali dobivajo veliko njihovih prošenj za delo. Zanimalo nas je tudi, kaj jim je pri zaposlovanju bolj pomembno: znanje pridobljeno pri izobraževanju ali praktične izkušnje. Na koncu raziskave smo prišli do spodbudnih zaključkov, saj so rezultati pokazali, da je položaj diplomantov FOV na trgu delovne sile dober. Presenetilo nas je dejstvo, da je tretjina diplomantov FOV že imela zaposlitev pred zaključkom študija. Predloge za izboljšanje dejanskega stanja smo podali na podlagi rezultatov, ki smo jih dobili s pomočjo raziskave.
Keywords: diplomanti, delo, Fakulteta za organizacijske vede, iskanje zaposlitve, karierni center
Published in DKUM: 19.09.2012; Views: 2839; Downloads: 354
.pdf Full text (1,42 MB)

9.
10.
SISTEM IZOBRAŽEVANJA IN TRG DELA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Slavica Josipović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V teoriji sta sistem izobraževanja in trg dela med seboj povezana, tako da je na trgu dela zadostno število delovnih mest za vse ravni izobrazbe. Vendar pa v času nestabilnosti gospodarstva in recesije med trgom dela in sistemom izobrazbe ta povezanost slabi. Vedno več je brezposelnih oseb, med katerimi še posebej prevladujejo mladi diplomanti. V prvem delu diplomske naloge je predstavljen sistem izobraževanja v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju RS), kaj izobraževanje pomeni, kako je v RS urejen formalni sistem izobraževanja, kakšna je izobrazbena struktura v RS in položaj diplomantov v RS. V drugem delu diplomske naloge je predstavljen trg dela in zaposlovanje, kakšen je slovenski trg dela, položaj mladih na trgu dela in brezposelnost mladih. V tretjem delu so predstavljene aktivnosti državnih institucij v okviru izobraževanja in trga dela ter ukrepi države za izboljšanje položaja mladih na trgu dela.
Keywords: - Izobraževanje - Trg dela - Brezposelnost - Diplomanti - Mladi
Published in DKUM: 22.12.2011; Views: 2183; Downloads: 251
.pdf Full text (895,93 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica