| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZBOLJŠANJE DINAMIČNOSTI KOT POMEMBEN DEJAVNIK USPEHA PODJETJA VARNOST MARIBOR D.D.
Diana Pernek, 2014, master's thesis

Abstract: Dinamična podjetja so gonilo današnjega gospodarskega razvoja, saj ustvarijo večino novih delovnih mest in imajo najvišjo dodano vrednost. Obstajajo pa številna podjetja, ki so prisotna na trgu in jim manjka nekaj pogojev, da bi bila dinamična in posledično tudi uspešnejša podjetja. V tej magistrski nalogi smo preučevali dinamičnost v podjetju Varnost Maribor d.d.. Magistrska naloga je razdeljena na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu najprej opredelimo teoretična izhodišča za življenjski cikel podjetja. Sledijo poglavja glede rasti in razvoja podjetja, pri čemer poudarimo, da ne gre za isti pojem in predstavimo tudi razliko med razvojem in rastjo. V nadaljevanju s teoretičnega vidika obdelamo še dinamično podjetje, pri čemer najprej navedemo kriterije za uvrstitev med dinamična podjetja, in sicer po Pümpinu in Prangeju ter po konceptu hitro rastočih podjetij. V tem delu naloge opredelimo še nekaj ostalih segmentov dinamičnosti. V empiričnem delu magistrske naloge najprej predstavimo podjetje Varnost Maribor d.d.. Sledi raziskava življenjskega cikla podjetja, kjer ugotovimo, da podjetje izkazuje elemente rastočega podjetja, ki prehaja v fazo zrelosti. V poglavju o raziskavi dinamičnosti v podjetju Varnost Maribor d.d. predstavimo ugotovitve, da dejansko stanje dinamičnosti podjetja ne odstopa od ciljnega stanja dinamičnosti, z izjemo slabe zastopanosti promotorjev dinamike. Ugotovimo pa, da kljub temu podjetje ne izpolnjuje kriterijev, da bi bilo uvrščeno med hitro rastoča podjetja, pri čemer je glavni neizpolnjen kriterij prenizka dodana vrednost na zaposlenega. Magistrsko nalogo zaključimo s predlogi ukrepov za dinamizacijo podjetja.
Keywords: Ključne besede: rast podjetja, razvoj podjetja, življenjski cikel podjetja, dinamično podjetje, inovativnost in dinamičnost, hitro rastoče podjetje.
Published in DKUM: 09.10.2014; Views: 2050; Downloads: 212
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
USTANOVITVENI DINAMIČNI KONCEPT KAKOVOSTI - PRIMER Z NAVIDEZNIM PODJETJEM
Timotej Krajnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pri pisanju diplomske naloge sem vključiti lastna spoznanja, mišljenja ter prepričanja o ustanovitvi in poslovanju podjetij v nastajajoč managementski koncept, imenovan Ustanovitveni dinamični koncept kakovosti. V prvem delu diplomskega seminarja sem se poglobil in izpostavil nekatere priznane koncepte. Ob upoštevanju trenutnih gospodarskih razmer ter razumevanja prednosti in slabosti posamenih konceptov, so služili kot idejna podlaga pri snovanju novega. V drugem delu sem se opredelil na ustanovitvene probleme in nejasnosti. Prva pomembna odločitev je izbira pravnoorganizacijske oblike, ki odvisna od ustanoviteljevega podjetniškega razmišljanja o načinu poslovanja in nagnjenosti k tveganju. Nadaljne je ustanovitlejeva obveznost spreminjati ideologijo in način poslovanja, ki se spreminja z razvojem življenjskega cikla podjetja. Veliko težo pri uspešnosti poslovanja ima tudi razumevanje tveganja in njegovo pravilno obvladovanje, saj se podjetje brez najmanjšega tveganja ne more raviti. Ključnega pomena je torej znižati stopnjo tveganja pri poslovanju na sploh in subjektivno ovrednotiti katere investicije so vredne določenega tveganja. V osrednjem poglavju je prikazana ideologija koncepta in temeljna načela, ki služijo kot vodilo, da podjetje zasnuje dinamični in fleksibilno organizacijo, ki so v zadnjem sklopu prikazana v obliki implementacije koncepta v navidezno ustanovljenem podjetju.
Keywords: Ključne besede: management, managementski koncept, dinamičnost, fleksibilnost, enostavnost, stroškovna učinkovitost, zunanje izvajanje, rast, razvoj
Published in DKUM: 06.11.2013; Views: 1584; Downloads: 135
.pdf Full text (1,24 MB)

3.
VZPOSTAVLJANJE DINAMIČNOSTI PODJETJA S POUDARKOM NA RAZVOJU DIFERENCIRANIH KULTUR
Ines Šinko, 2012, master's thesis

Abstract: Potreba po vse večjem in nujnem prilagajanju podjetij glede sprememb, ki se dogajajo zunaj njih ter posledično tudi v njih samih, ogroža njihovo dinamičnost. Okolje podjetja je vse bolj nepredvidljivo, hitreje spremenljivo, bolj dinamično ter izpostavljeno višji stopnji tveganj. Ne le trenutni pogoji in zahteve, temveč tudi bodoči trendi so tisti, ki silijo (bodo silili) podjetja v spremembe. Dinamika ni le nuja za preživetje, temveč gre tudi za uspešnost podjetja. Na dinamiko podjetja, namreč zakaj in kako podjetje raste, se spreminja, stagnira, vpliva veliko število različnih dejavnikov. Dinamiko podjetja nam do določene mere omogoča razumeti kultura podjetja. Kultura ima pomembno vlogo pri podpori strategije, vizije, politike ter ciljev in ne nazadnje, ko gre za izvajanje načrtovanja, organiziranja, vodenja in nadzorovanja. V tem kontekstu je odločilnega pomena, ali je kultura (tudi klima) sistema ustrezna. Informacija o stanju kulture (tudi klime) je ena najdragocenejših informacij o stanju podjetja in o njegovem dejanskem ali potencialnem uspehu (Mihalič 2008, 106). Pomen dinamičnosti podjetja in z njo povezana kultura torej še zdaleč nista zanemarljivi, zato smo v magistrski nalogi želeli raziskati dinamičnost proučevanega podjetja s poudarkom na razvoju diferenciranih kultur. Raziskavo smo izvedli na primeru podjetja Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je javni zavod. Pot raziskovanja nas je vodila od teoretičnih izhodišč, pridobivanja informacij in podatkov o proučevanem podjetju preko raziskovanja življenjsko-razvojnega cikla proučevanega podjetja po metodologiji avtorjev Pümpin in Prange (1995) in ugotavljanja odnosa Doma do temeljnih vrednot z uporabo metodologije avtorjev Garcίa-Marzá (2005) in Morris et al. (2002); ugotavljali smo prav tako prevladujočo kulturo (Cameron in Quinn, 1999) ter njeno moč po avtorjih Belak (2009) in Thommen (2003), analizirali odstopanja dejanskega stanja podjetja od ciljnega stanja dinamičnosti (Pümpin in Prange, 1995) in prišli do analiz, ugotovitev in podaje ukrepov za vzpostavljanje ciljne dinamičnosti, še posebej za področje razvoja diferenciranih kultur. Ukrepi za imenovano področje se dotikajo ravni normativnega, strateškega in operativnega managementa.
Keywords: življenjsko-razvojni cikel podjetja, odnos podjetja do temeljnih vrednot, tip kulture podjetja, moč kulture podjetja, dinamičnost podjetja, razvoj diferenciranih kultur, normativni, strateški in operativni management.
Published in DKUM: 30.01.2013; Views: 2166; Downloads: 442
.pdf Full text (1,96 MB)

4.
Reorganizacija prometne signalizacije na določenih križiščih v občini Krško in njen vpliv na pretočnost, varnost in dinamičnost : diplomsko delo
Jože Vračun, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi vse večjega števila uporabnikov cest je potrebna tudi učinkovitejša prometna signalizacija in oprema cest. Temu se pridružuje tudi hiter način življenja, kar dodatno zahteva večjo pretočnost in dinamičnost. Na varnost, pretočnost in dinamičnost vpliva tudi vedenje udeležencev v prometu, pa tudi nepoznavanje, nespoštovanje prometnih predpisov ter prometne signalizacije in opreme V nalogi so predstavljene značilnosti prometne signalizacije in opreme. Poudarek je predvsem na ugotavljanju nevarnosti, ki se pojavlja pri nepravilno postavljeni prometni signalizaciji in opremi. Zaradi tega pride do zavajanja voznikov, ki z nepravilnim ravnanjem ogrožajo vse udeležence v prometu. Da bi prometna signalizacija in oprema res služila svojemu namenu, je potrebno ceste dobro preučiti ter jih opremiti v skladu z zakonodajo. V zaključku smo določili smo ukrepe, ki po našem mnenju zagotavljajo predvsem varnost, pretočnost in dinamičnost. Kot dober primer prakse smo predstavili program Maximus, ki ponuja dober pregled nad prometno signalizacijo in opremo.
Keywords: prometna signalizacija, oprema cest, varnost, pretočnost, dinamičnost
Published in DKUM: 04.05.2011; Views: 2319; Downloads: 146
URL Link to full text

5.
Search done in 0.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica