| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
SNOVANJE IN VODENJE MEHANIZMA Z ENO PROSTOSTNO STOPNJO
Tomaž Kirbiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan mehanizem z eno prostostno stopnjo, izdelan za potrebe pedagoškega procesa. Mehanizem je opremljen s servoojačevalnikom, ki vsebuje analogno tokovno regulacijo. Za krmilnik je uporabljen DSP-2 regulacijski sistem, ki omogoča hitro izvedbo algoritmov (Rapid Control Prototyping - RCP). Za napajanje DSP-2 kartice in povezovanje signalov je izdelana napajalna kartica. Pri vodenju mehanizma je uporabljen PD regulator in referenčna trajektorija s sin2 hitrostnim profilom. Prikazani in primerjani so simulacijski in eksperimentalni rezultati. Zajeti so vsi električni in konstrukcijski načrti, ter postopek izdelave mehanizma z eno prostostno stopnjo.
Keywords: Mehatronska naprava, mehanizem z eno prostostno stopnjo, regulacija gibanja, enosmerni motor, dinamični model
Published: 02.02.2012; Views: 1347; Downloads: 79
.pdf Full text (9,37 MB)

6.
PRENOS ELEKTRIČNE ENERGIJE V DISTRIBUCIJSKIH OMREŽJIH Z RAZPRŠENO PROIZVODNJO
Marko Javornik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava dinamični model izvoda srednjenapetostnega omrežja, na katerem so priključeni porabniki in proizvajalci. V programskem paketu Matlab/Simulink je s knjižnico Powersys sestavljen dinamični model izvoda, ki omogoča izračun obratovalnih stanj. V modelu so uporabljeni osnovni elementi elektroenergetskega sistema, kot so: tuje omrežje, transformator, vodi, stikala ter porabniki in proizvajalci električne energije. Ker se v zadnjem času precej povečuje delež proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn, to pomeni, da se v distribucijskem omrežju pojavlja vedno več razpršenih virov. Model omogoča izračun optimalnega obratovanje teh virov in temelji na izračunih pretokov energije tako, da so izgube v omrežju minimalne.
Keywords: elektroenergetika, elektroenergetski sistem, dinamični model
Published: 09.03.2010; Views: 2766; Downloads: 291
.pdf Full text (2,18 MB)

7.
VPLIV IZBIRE POSTOPKA IZRAČUNA NIHAJNEGA ČASA NA VELIKOST POTRESNEGA VPLIVA
Matevž Stegnar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi zagotovitve potresne varnosti vsake konstrukcije je potrebno določiti njene maksimalne obremenitve v skladu s predpisom. Bistvo diplomskega dela je tako potresna analiza dvoetažne jeklene konstrukcije z določitvijo velikosti potresnega vpliva glede na izbiro postopka za izračun prvega nihajnega časa konstrukcije. Konstrukcijska parametra, ki preko prvega nihajnega časa najbolj neposredno vplivata na velikost potresnega vpliva, sta masa in togost konstrukcije in zato smo se v diplomskem delu orientirali v opazovanje vpliva modeliranja mase in togosti konstrukcije na velikost in porazdelitev potresnega vpliva. Rezultati računskih analiz so pokazali, da vrednosti opazno variirajo z izbiro postopka nihajnega časa.
Keywords: potres, potresna analiza, dinamični model, Evrokod 8, masa in togost konstrukcije, metoda ekvivalentne konzole, lastna frekvenca, metoda končnih elementov, jeklena konstrukcija, elastični spekter odziva
Published: 26.08.2010; Views: 2961; Downloads: 502 
(2 votes)
.pdf Full text (1,35 MB)

8.
ANALIZA ELEKTROMAGNETNIH PREHODNIH POJAVOV V ELEKTROENERGETSKEM SISTEMU SLOVENIJE Z UPORABO PROGRAMSKEGA PAKETA MATLAB/SIMULINK
Jure Jazbinšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava dinamični model elektroenergetskega omrežja Slovenije, na katerem so priključeni odjemalci, proizvajalci in tuja omrežja. V programskem paketu MATLAB/Simulink je s knjižnico SimPowersys sestavljen dinamični model sistema, ki omogoča izračun obratovalnih stanj. V modelu so uporabljeni osnovni elementi elektroenergetskega sistema, kot so: tuje omrežje, generator, transformator, vodi, stikala ter porabniki električne energije. Ker se delež prenesene električne energije skozi elektroenergetski sistem Slovenije ves čas povečuje, je distribucijsko omrežje vedno bolj obremenjeno. Model omogoča izračun obratovalnih podatkov in temelji na izračunih pretokov energije, kar nam omogoča preverjanje obratovanja pri različnih scenarijih obratujočih elementov sistema.
Keywords: elektroenergetika, elektroenergetski sistem, dinamični model
Published: 08.04.2011; Views: 1729; Downloads: 177
.pdf Full text (4,54 MB)

9.
DINAMIČNI MODEL ABSORPCIJSKE HLADILNE NAPRAVE
Igor Franko, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Predmet magistrskega dela je analiza temperaturnih razmer v industrijskih prostorih, kjer imamo večje izvore toplote. Podan je osnovni koncept reševanja težav z visokimi temperaturami v prostorih, kjer imamo stalne izvore toplote. V našem primeru imamo na razpolago veliko nizkotlačne pare, zato smo za odvod presežkov toplote izbrali absorpcijsko hladilno napravo. V potrditev, da imamo presežke toplote v prostorih IB107 smo izdelali dinamični model prostorov, ki natančneje prikazuje lokacije s presežki toplote.
Keywords: prenos toplote, izračun izgub toplote, izračun izvorov toplote, dinamični model prostora, absorpcijska hladilna naprava.
Published: 23.08.2011; Views: 2394; Downloads: 137
.pdf Full text (3,40 MB)

10.
VPLIV IZBIRE POSTOPKA IZRAČUNA NIHAJNEGA ČASA NA VELIKOST POTRESNEGA VPLIVA IN EKONOMSKE POSLEDICE
Nina Jug, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri potresno odporni gradnji objektov moramo izpolniti vse zahteve varnosti, ki jih podajajo predpisi, zato moramo določiti maksimalne obremenitve objekta. V diplomskem delu je obravnavana jeklena konstrukcija s šestimi etažami. Analizirala sem, kako na velikost projektnega potresnega vpliva vplivajo različni izbrani postopki izračuna prvega nihajnega časa. Samo na takšen način sem lahko ocenila, kako je velikost potresnega vpliva povezana z izbiro metode analize in posledično, kakšni so stroški gradnje objekta. Masa in togost konstrukcije sta konstrukcijska parametra, ki imata preko prvega nihajnega časa največji vpliv na velikost potresnega vpliva, zato je v ospredju diplomskega dela opazovanje vpliva izbire modeliranja konstrukcije na velikost in porazdelitev potresnega vpliva. Rezultati so pokazali, da se pojavijo opazne razlike v izbiri velikosti profilov stebrov konstrukcije glede na izbrano metodo, po kateri sem računala nihajne čase in velikosti potresne sile. Z ekonomskega vidika to pomeni, da vrednost stebrov celotne jeklene konstrukcije variira z izbiro postopka izračuna nihajnega časa in da je smiselno narediti analizo za različne tipe profilov, npr. za profile HEM in HEA.
Keywords: potres, potresna analiza, dinamični model, prostostne stopnje, horizontalni pomiki, Evrokod 8, masa in togost konstrukcije, lastna frekvenca, nihajni čas, metoda končnih elementov, jeklena konstrukcija, jekleni profil, ekonomska analiza.
Published: 25.08.2011; Views: 1844; Downloads: 268
.pdf Full text (2,45 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica