| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Energetska in masna bilanca hlajenja dimnih plinov v hladilni komori po izstopu iz steklarske peči ogrevane z zemeljskim plinom in kisikom
Urška Zupanc, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Steklo predstavlja trajnostni produkt, saj je njegova popolna možnost recikliranja ključen dejavnik v zmanjševanju okoljskega vpliva. Možnost ponovne uporabe stekla ne le zmanjšuje količino odpadkov, ampak tudi ohranja naravne vire, saj recikliranje zmanjšuje potrebo po novih surovinah. Med procesom pridobivanja-taljenja stekla nastane kar nekaj stranskih produktov v obliki dimnih plinov. Ti nastanejo pri zgorevanju zemeljskega plina s kisikom in pri razpadu surovin za vnos alkalijskih in zemljo alkalijskih oksidov v obliki karbonatov, ki imajo zelo visoko temperaturo (okoli 1400 °C). Te pline je potrebno pred vstopom v toplotne izmenjevalce voda-zrak ohladiti na 400 do 500 °C. Dimne pline lahko ohlajamo na dva načina: z vpihovanjem hladilnega zraka in (ali) z vpihovanjem vodne megle v tok dimnih plinov. Med izvajanjem diplomske naloge smo ugotavljali razliko med porabo energije v primeru, ko pline ohlajamo samo z zrakom ali z vodno meglo. Prav tako smo primerjali izmerjene količine s teoretično izračunanimi. Pri teoretičnem izračunu smo upoštevali povprečne vrednosti fizikalnih lastnosti plinov v dimnih plinih za dane temperaturne intervale. Izračunali smo masno bilanco peči in hladilne komore, ter potrdili oz. ovrgli zakon o ohranitvi mase. Diplomska naloga je nastala v sodelovanju s Steklarno Hrastnik, d. o. o.. Vse meritve so potekale na G – peči, ki se nahaja v poslovni enoti Vitrum.
Keywords: steklo, steklarska peč, zgorevanje zemeljskega plina, dimni plini, hlajenje dimnih plinov, energetska bilanca, masna bilanca.
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 57; Downloads: 7
.pdf Full text (1,48 MB)

2.
Analiza izkoristka in delovanje prenosnika toplote : diplomsko delo
Jaka Praper, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava prenosnik toplote v podjetju MPI-reciklaža d.o.o. Prenosnik toplote je zaradi specifične oblike in načina delovanja podrobneje predstavljen in analiziran. Za boljšo vizualizacijo, je s pomočjo programskega paketa SolidWorks, prikazan tudi v 3D obliki. Opravljene in prikazane so meritve temperature dimnih plinov in vode na vhodu in izhodu iz prenosnika toplote, saj so nujne za kasnejšo analizo. Pri tem je izveden analitični izračun toplotne moči prenosnika toplote, in sicer za dva mejna primerna, pri vstopni temperaturi dimnih plinov 304,5 °C in 967,4 °C. Delež toplote, ki se prenese iz dimnih plinov na vodo znaša med 56 % in 62 %. To nam kaže, da je delež toplote dimnih plinov enako izkoriščen v prenosniku toplote, ne glede na režim delovanja. Na podlagi analize je bilo ugotovljeno, da izgube skozi dimnik predstavljajo od 10 % do 12 % vseh izgub, največji del izgub pa predstavlja vstop svežega zraka v dimnik, in sicer od 82 do 85 %. Na koncu so podani še predlogi za izboljšave in napotki za nadaljnjo delo.
Keywords: prenosnik toplote, meritve, dimni plini, toplotne izgube, izkoristek
Published in DKUM: 20.09.2021; Views: 1011; Downloads: 138
.pdf Full text (2,66 MB)

3.
Upravičenost investicije v toplotni prenosnik dimnih plinov v podjetju Celjske mesnine d.o.o.
Rok Brišnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana investicija v prenosnik toplote, ki izrablja razpoložljivo toploto odpadnih dimnih plinov in jo preko sten cevi prenaša na kotlovsko napajalno vodo. Namen dela je bil dokazati upravičenost investicije. Ker se je izkazalo, da gre za kratek povračilni rok, je bil namen dosežen. S takšno investicijo bi investitor privarčeval pri stroških ogrevanja in zmanjšal obremenitev na okolje, v katerem deluje. V delu je opisano in prikazano stanje pred investicijo in po njej. Za lažje razumevanje so nekateri rezultati prikazani v grafični obliki, delo pa vsebuje tudi preračun toplotnega prenosnika.
Keywords: toplotni prenosniki, parni kotli, dimni plini
Published in DKUM: 19.03.2019; Views: 1428; Downloads: 128
.pdf Full text (2,30 MB)

4.
Analiza sežiga odpadnih plinov v reformerju
Anita Malinić, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo izvedli raziskavo sežiga odpadnih plinov v reformerju pri procesu proizvodnje metanola. V procesu proizvodnje metanola izhajajo velike količine odpadnih plinov, predvsem v delu čiščenja surovega metanola. Odpadni plin večina sestoji iz metana, vodne pare, ogljikovega dioksida, metanola in nekaj je še ogljikovega monoksida. Ker imajo nekatere komponente še veliko sežigno vrednost, se tako pošiljajo na sežig v reformer in tako se porabi manj kurilnega olja za njegovo delovanje. Na podlagi reakcij, ki potečejo v reformerju pri zgorevenju plinastih in tekočih goriv, ter njihove sestave, smo izračunali, koliko CO2 in vodne pare nastane pri sežigu. Prav tako smo izračunali porabo kisika pri obeh vrstah goriv. Po končani analizi smo teoretično vrednost dimnih plinov, ki smo jo izračunali, primerjali z dejansko vrednostjo iz podjetja Nafta Petrochem iz Lendave. Ugotovili smo, če odpadne pline pošljemo na sežig v reformer, porabimo manj kurilnega olja za delovanje le tega. Prav tako smo proces sežiga simulirali s procesnim simulatorjem Aspen Plus, kjer smo dobili podoben rezultat kot pri teoretičnem izračunu in smo ga primerjali z dejansko vrednostjo dimnih plinov.
Keywords: dimni plini, sežig, reformer, odpadni plini
Published in DKUM: 30.03.2017; Views: 1232; Downloads: 91
.pdf Full text (1,35 MB)

5.
Termoenergetski preračun dimnika
Andrej Kišek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen termoenergetski preračun dimnika, ki sem ga izvedel s pomočjo programske opreme Kesa-Aladin. V prvem delu naloge so navedena splošna dejstva o dimnikih pri nas in po svetu. Nato so opisane zahteve in pripadajoči pomembni faktorji, ki so potrebni za zagotavljanje primarne naloge enega izmed ključnih elementov ogrevalnega sistema. V nadaljevanju je predstavljeno in opisano zgorevanje goriv in z njimi povezana dejstva predvsem o dimnih plinih, saj za njihov odvod skrbi dimnik. Na koncu sta opisana dva različna načina ogrevanja, za katera je izveden termoenergetski preračun. Poudarjen je tudi pomen ustreznega pristopa pri gradnji in izbiri dimnika.
Keywords: dimnik, dimni plini, naravni vlek, prisilni vlek
Published in DKUM: 26.09.2014; Views: 2271; Downloads: 824
.pdf Full text (849,80 KB)

6.
Kombinirani prenosnik dimnih plinov podjetja Evrovartrade d.o.o.
David Knez, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavil kombinirani prenosnik dimnih plinov, ki je patentni izdelek podjetja Evrovartrade d.o.o. Prenosnik lahko namestimo naknadno na izhodno tuljavo hišnih kotlov. Z dimnimi plini ogrevamo vodo, ki je lahko sanitarna ali za potrebe ogrevanja prostorov. Z razvojnim kondenzatorjem, dimne pline ohladimo pod rosišče in tako povečamo izkoristek kotla do 11%.
Keywords: prenosnik toplote, prenos toplote, kondenzacija, dimni plini, mehanika tekočin
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 2067; Downloads: 186
URL Link to full text

7.
EKSPERIMENTALNO-NUMERIČNA ANALIZA ZGOREVANJA KOEL V MALI KURILNI NAPRAVI
Boštjan Rajh, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena eksperimentalno — numerična analiza zgorevanja kapljevitega goriva KOEL v mali kurilni napravi. Za izvedbo eksperimentalnih meritev je bil uporabljen oljni gorilnik, kapljevito gorivo KOEL, eksperimentalni kotel laboratorijske izvedbe in analizator dimnih plinov. Na podlagi rezultatov meritev emisij dimnih plinov je bil določen optimalni razmernik zraka. S pomočjo računalniške dinamike tekočin smo izdelali numerično simulacijo zgorevanja KOEL za optimalni razmernik zraka in srednjo moč oljnega gorilnika ter predstavili tokovne razmere, temperaturna in hitrostna polja, polja porabe zraka (kisika) pri zgorevanju in polja nastanka produktov zgorevanja.
Keywords: kapljevita goriva, zgorevanje, oljni gorilniki, oljne šobe, dimni plini, analiza emisij, dinamika tekočin, večsestavinski reaktivni tok, numerična simulacija, računalniški program CFX 11.
Published in DKUM: 03.07.2009; Views: 3308; Downloads: 437  (1 vote)
.pdf Full text (10,95 MB)

8.
Utilizacija dimnih plinov peči za segrevanje klad (trupcev)
Boris Kokol, 1991, undergraduate thesis

Keywords: energija, dimni plini, ogrevanje
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2562; Downloads: 0

9.
Izračun tokovnih razmer v nerotirajočih delih cevne turbine z metodo robnih elementov
1991, undergraduate thesis

Keywords: izgube toplotne energije, dimni plini, termolelektrarne
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2787; Downloads: 0

10.
Parni kotel s povečanim izkoristkom : diplomsko delo visokošolskega študija
Aleksander Vodnik, 1997, undergraduate thesis

Keywords: parni kotli, izkoristek, toplota, para, dimni plini
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2673; Downloads: 0

Search done in 0.96 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica