| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OSKRBA POVPREČNE SLOVENSKE HIŠE Z ELEKTRIČNO ENERGIJO
Izidor Šeneker, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Sonce, zrak, svoboda je slogan, ki ga lahko z eno besedo imenujemo fotovoltaika. Izkoriščanje sončne energije, kot enega izmed obnovljivih virov energije, je temeljnega pomena za trajnostni razvoj. V diplomski nalogi bo predstavljena PV tehnologija kot tehnologija, ki konstantno napreduje tako v smislu razvoja tehnologij, razvoja industrije in razvoja trga. Fotovoltaika je uporabljena na številnih področjih, tako da jo delimo na omrežno in samostojno uporabo. Elektrodistribucijska podjetja odkupujejo sončno elektriko po višji ceni, kot jo kupujemo porabniki od njih, zato je smiselno vso proizvedeno elektriko prodati kar v omrežje. Sama gradnja sončnih elektrarn mora biti preudarna in gospodarna, ne le moderna. Kot je razvidno, fotovoltaika resnično predstavlja obnovljiv vir energije, na katerem bo v prihodnosti temeljila proizvodnja električne energije. V diplomski nalogi bodo razloženi vsi pomembni koraki v proizvodnji električne energije s pomočjo fotovoltaike, od same proizvodnje fotovoltaičnih celic in njihove strukture do postavitve sončnih elektrarn in predhodno seveda zakonodaje.
Keywords: svetloba, električna energija, sončne celice, fotonapetostni sistem, dimenzioniranje opreme
Published: 18.06.2009; Views: 2201; Downloads: 353
.pdf Full text (4,92 MB)

7.
ZAMENJAVA NAPRAV LASTNE PORABE BLOKA 125 MW V TE TRBOVLJE
Aleš Gerčar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je posodobitev naprav za lastno porabo na obstoječem bloku 4 v Termoelektrarni Trbovlje. Opravljena je bila analiza trenutnega stanja naprav na nivoju nizke napetosti. Na osnovi izračunov so bili izbrani ustrezna oprema in aparati, ki bi jih vgradili za potrebe lastne porabe nizkonapetostnega nivoja.
Keywords: termoelektrarna, dimenzioniranje opreme, kratki stiki, izračuni.
Published: 28.05.2010; Views: 2039; Downloads: 160
.pdf Full text (2,67 MB)

8.
REKONSTRUKCIJA OBSTOJEČE TRANSFORMATORSKE POSTAJE KRMELJ
Matej Kramžer, 2012, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo prikazuje rekonstrukcijo transformatorske postaje v naselju Krmelj. Obstoječa transformatorska postaja je dotrajana, trajno preobremenjena in ne omogoča nadgradnje, zato jo je potrebno zamenjati z novo. Prikazan je način dimenzioniranja nove transformatorske postaje, napajalnega srednjenapetostnega kablovoda in nizkonapetostnega omrežja z njihovo umestitvijo v prostor. Umestitev v prostor in dimenzioniranje postrojev temelji na trenutno veljavnih standardih in zakonskih določilih. Upoštevano je tudi dejstvo, da se transformatorska postaja vključuje v srednjenapetostno omrežje, ki deluje z resonančno ozemljeno nevtralno točko preko Petersenove dušilke z možnostjo preklopa na indirektno ozemljeno nevtralno točko preko paralelno vezanega delovnega upora v razdelilni transformatorski postaji Sevnica.
Keywords: distribucijsko omrežje, kratki stiki, okvare, ozemljitev nevtralne točke, dimenzioniranje opreme
Published: 13.04.2012; Views: 2191; Downloads: 410
.pdf Full text (5,21 MB)

9.
NAČRTOVANJE OBNOVE TRANSFORMATORSKE POSTAJE KERŠIČEVA PARTIZANSKA
Boris Zemunović, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan načrt obnove transformatorske postaje. Razloga za obnovo transformatorske postaje sta pretečena življenjska doba opreme in sama varnost pri posluževanju naprav. Transformatorska postaja se obnavlja v istem objektu, zato je treba v času obnove urediti začasno napajanje končnih odjemalcev. Opisano je trenutno stanje, podane so tehnične rešitve obnove transformatorske postaje in opravljena je izbira pripadajoče opreme. Izvedeni so izračuni kratkih stikov in dimenzioniranje opreme. Pri dimenzioniranju in izbiri opreme je upoštevana sprememba nazivne napetosti omrežja.
Keywords: obnova, transformatorska postaja, kratek stik, dimenzioniranje opreme
Published: 29.05.2015; Views: 795; Downloads: 219
.pdf Full text (3,20 MB)

10.
PRENOVA HE ZLATOLIČJE, ANALIZA OBRATOVALNIH STANJ IN USTREZNOST VN NAPRAV
Aleš Kirbiš, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga v uvodu podaja pregled izgradnje hidro elektrarn na reki Dravi s poudarkom na prizadevanju Dravskih elektrarn Maribor za nenehno izboljševanje in povečevanje proizvodnih zmogljivosti celotne dravske verige. Sledi pregled HE Zlatoličje pred prenovo in razlogov za izvedbo prenove. Podrobneje so zapisana posamezna obratovalna stanja, ki lahko nastopijo v času obratovanja elektrarne. Z rekonstrukcijo hidroelektrarne se je povečal tudi instaliran pretok in nazivna moč elektrarne, za kar je bila izvedena analiza ustreznosti stare in novo vgrajene opreme na nazivne in okvarne tokove. V poglavju preizkušanje generatorja je podana teorija tripolnega kratkega stika, kotne stabilnosti in sinhronizacija generatorja na omrežje, kateri sledi izdelava modelov in izvedba dinamičnih analiz za različne obratovalne razmere v programskem okolju MATLAB/SIMULINK. Na koncu je podan pregled zakonskih regulativ s področja obratovalnega monitoringa elektromagnetnega sevanja za nove in rekonstruirane objekte, katerim sledi izračun elektromagnetnega polja v programskem okolju EleFAnT3D z namenom ugotavljanja vpliva elektromagnetnega sevanja rekonstruiranega objekta na obremenjevanje naravnega in življenjskega okolja z nizkofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem.
Keywords: hidroelektrarne, sinhronski generatorji, sinhronizacija, stikališče, kratek stik, stabilnost, dimenzioniranje opreme
Published: 04.07.2016; Views: 476; Downloads: 108
.pdf Full text (4,00 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica