| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
PRIMERJAVA METOD MERJENJA SREDNJEGA PREMERA NAVOJA IN ANALIZA VPLIVOV NA MERILNI REZULTAT
Tadeja Primožič Merkač, 2009, dissertation

Abstract: Kalibracija srednjega premera navojnih obročev je v zadnjih letih zelo napredovala zaradi izboljšav na področju opreme za kalibracijo navojnih veličin. Klasični postopki za kalibracijo srednjega premera navojnega obroča, ki se izvaja z metodo dveh kroglic, so znani že iz 19. stoletja in se opravljajo na univerzalnih dolžinskih merilnih strojih ter v zadnjih dveh desetletjih tudi na koordinatnih merilnih strojih. Modernejše metode pa uporabljajo skeniranje profila in matematične obdelave geometrije le-tega. Te metode se opravljajo tako na optičnih kot tudi na mehanskih skenerjih. Predstavljena je primerjava med tremi metodami kalibracije srednjega premera navojnega obroča, in sicer dve klasični metodi (na enoosnem merilnem stroju ULM in na koordinatnem merilnem stroju) ter modernejša metoda na Master Scanerju. S primerjavo metod, podrobno analizo vplivov na merilno negotovost in velikim številom izvedenih meritev smo želeli izboljšati negotovost kalibracije srednjega premera navojnega obroča pri klasičnih kalibracijah, vendar smo ugotovili, da je trenutno določena merilna negotovost preozka in bi bilo treba v obeh laboratorijih, kjer so se meritve izvajale, revidirati merilno negotovost glede na dobljene rezultate. Meritve srednjega premera navojnega obroča, ki so tema te naloge, so bile vključene tudi v mednarodno interkomparacijo LABCOM 2008, katere predmet je bil isti navoj, kot je bil uporabljen pri tej nalogi.
Keywords: navojni obroč, kalibracija, srednji premer navoja, merilna negotovost, dimenzijsko merjenje
Published: 02.06.2009; Views: 3533; Downloads: 347
.pdf Full text (1,44 MB)

4.
OLAP ANALIZA V ŠOLSKEM INFORMACIJSKEM SISTEMU
Žiga Jelen, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vsak dan se srečujemo z ogromno količino podatkov. Samo shranjevanje podatkov pa za uporabnike ne predstavlja nobene dodane vrednosti. Te podatke je potrebno analizirati in spraviti v smiselna poročila. Tematika diplomske naloge je uvajanje OLAP tehnologije v šolski informacijski sistem. Ravno ta tehnologija pa nam omogoča analizirati podatke in iz njih pridobiti dodatno vrednost. S tem bomo predstavili sam postopek modeliranja podatkovnega skladišča in postavitev tega na strežniku. Na primerih bomo predstavili ETL procese in težave, ki nastanejo pri teh transformacijah. Predstavili bomo tudi gradnjo OLAP kocke in njeno uporabo v MS Excelu. Cilj diplomske naloge je na resničnem projektu predstaviti proces uvajanja OLAP-a.
Keywords: OLAP, dimenzijsko modeliranje, ETL, podatkovno skladišče, izkopavanje podatkov
Published: 14.10.2009; Views: 2388; Downloads: 280
.pdf Full text (2,15 MB)

5.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA ANALIZO PODATKOV O PROMETU
Kristjan Gabor, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga zajema načrtovanje in izgradnjo podatkovnega skladišča za potrebe analiziranja podatkov o cestnem prometu. Predstavljen bo problem ogromne količine podatkov, s katerimi se srečujejo podjetja, kar lahko rešujemo s pomočjo podatkovnih skladišč. Nadalje bomo prikazali faze, različne metode in postopki pri izgradnji podatkovnega skladišča. Osrednji del naloge zajema predstavitev praktične rešitve oziroma izgradnje podatkovnega skladišča na osnovi pridobljenih podatkov z DARS-a o stanjih na slovenskih avtocestah. V zaključku diplomske naloge so navedene težave, s katerimi smo se srečali pri izgradnji podatkovnega skladišča.
Keywords: podatkovno skladišče, OLAP, dimenzijsko modeliranje, ETL
Published: 08.12.2010; Views: 1977; Downloads: 219
.pdf Full text (2,56 MB)

6.
GRADNJA PODATKOVNEGA SKLADIŠČA ZA ANALIZO USPEŠNOSTI ŠTUDENTOV
Dejan Kolmanič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V prvem delu diplomskega dela predstavimo razvoj podatkovnih skladišč skozi zgodovino, njihovo načrtovanje, izgradnjo in uporabo. Podrobneje sta prikazana dva uveljavljena in najpogosteje uporabljena pristopa izgradnje. Nato na praktičnem primeru prikažemo faze izgradnje podatkovnega skladišča za izvajanje analiz o uspešnosti študentov. Izvajanje analiz je prikazano s tehnologijo OLAP, s pomočjo katere lahko analiziramo podatke in posledično pridobimo nove informacije. Primer zajema postopek dimenzijskega modeliranja s pomočjo zvezdne sheme, primere ETL procesov in izgradnjo OLAP kocke. Uporabo OLAP kocke smo nato prikazali na zanimivih primerih analiziranja, ampak žal le s testnimi podatki.
Keywords: podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, ETL, OLAP
Published: 14.09.2011; Views: 1692; Downloads: 191
.pdf Full text (2,09 MB)

7.
ANALIZA IN PRIMERJAVA OLAP-ORODIJ
Simon Ivanuša, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi proizvajalcev orodij OLAP, splošnemu razumevanju in predstavitvi tehnologije sprotne analitične obdelave podatkov. Predstavljeni so zametki razvoja podatkovnih skladišč in večdimenzionalnega podatkovnega modela, prikazani so gradniki in elementi dimenzijskega modeliranja ter funkcije, ki jih opravljajo in ponujajo. V sklopu dela predstavljamo tudi analizo konkurenčnih proizvajalcev orodij OLAP. Predstavljena je arhitektura posameznega proizvajalca orodij OLAP in analiza uporabe posameznega orodja OLAP na testnem podatkovnem skladišču in v naprej načrtovanem večdimenzionalnem podatkovnem modelu. Prikazani so ključni rezultati primerjav na podlagi raziskav, analiz in ugotovitev.
Keywords: OLAP, podatkovna kocka, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, analiza, primerjava
Published: 04.09.2012; Views: 1706; Downloads: 283
.pdf Full text (4,67 MB)

8.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA ANALIZO PODATKOV V TURIZMU ZA MLADE
Jernej Krajnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in izgradnja podatkovnega skladišča za analizo podatkov v turizmu. Najprej je opisan namen podatkovnih skladišč, sledi pa opredelitev metod za njihovo izdelavo. Osrednji del predstavljajo dejanski problemi, ki so se pojavljali med razvijanjem podatkovnega skladišča, in njihove rešitve. Treba je bilo pridobiti tudi podatke turistične agencije, ki smo jih nato vključili v izdelavo podatkovnega skladišča in analizirali. Prav tako so predstavljeni podatki o uporabljenem programskem okolju, podan je podroben opis uporabljenih komponent in prikazane so končne analize, opravljene na podlagi pridobljenih rezultatov.
Keywords: dimenzijsko modeliranje, podatkovno skladišče, pridobivanje in obdelava podatkov, OLAP
Published: 19.09.2013; Views: 1423; Downloads: 81
.pdf Full text (1,32 MB)

9.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA PODPORO LOGISTIČNEMU PROCESU
Mitja Berišaj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Predstavili smo pojem logistike in oskrbovalne verige in nato smiselno razložili, kakšen vpliv imata na logistiko poslovna inteligenca in podatkovno skladiščenje. Podrobneje je opisan pojem kakovosti podatkov, arhitekture podatkovnih skladišč ter postopek modeliranja dimenzij in tabel dejstev. Na praktičnem primeru prikažemo postopek načrtovanja in izgradnje podatkovnega skladišča za podporo logističnemu procesu. Podrobno opišemo vse faze ETL procesa za vsako dimenzijo in kreiramo OLAP kocko, ki služi kot osnova za izvajanje analiz. Odgovorimo na pet postavljenih vprašanj, predstavimo ugotovitve ter podamo mnenje o dogajanju, spremembah in morebitnih ukrepih.
Keywords: poslovna inteligenca, logistični proces, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, ETL, OLAP, SSIS
Published: 16.12.2014; Views: 891; Downloads: 100
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica