| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza izbora tkanin za izdelavo torbe iz krpanke
Natalija Jager, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Patchwork je starodavna tehnika šivanja krpanke, za katero se uporabljajo majhni kosi tekstilij, običajno kvadratne oblike, ki se spajajo v večje kose.S sestavljanjem in šivanjem različnih kosv tkanin, nastajajo različni načini patchwork tehnike, in s tem pestra paleta dekorativnih tkanin za izdelavo najrazličnejših izdelkov.
Keywords: krpanke, konstrukcijski parametri, oblikovanje in izdelava torbe, tkanine, vtkanje niti, estetski videz, dimenzijske spremembe, gubanje, uporabne lastnosti tekstilij, modni dodatki
Published: 17.10.2016; Views: 765; Downloads: 55
.pdf Full text (2,54 MB)

2.
PARAMETRI RAZREZA Z AVTOMATSKIM KROJILNIM STROJEM
Nataša Kranjec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil predstaviti in ugotoviti parametre za razrez na avtomatskem krojilnem stroju. Da bi ugotovili kakovost izreza krojnih delov in uporabljenih parametrov, smo spremljali 20 različnih modelov oblačil iz 15 različnih materialov. Naloge smo se lotili tako, da smo merili s tesarskim metrom višino krojnega naložka pred vakuumom in pri vakuumu. Nato smo sledili uporabljenim parametrom za različne materiale, da bi povezali uporabo parametrov z določeno tkanino. Ko so bili krojni deli izrezani smo na začetku krojne slike izbrali krojni del in mu izmerili dolžino in širino na vrhnjem sloju in na spodnjem sloju krojne plasti. Enak postopek smo ponovili diagonalno na koncu krojne slike. Hoteli smo ugotoviti, kakšne so dimenzijske spremembe med krojnimi deli v CAD oddelku in dejansko krojenimi deli. Ugotovili smo, da prihaja do minimalnih razlik, ki se gibljejo od 0 % do maksimalno 10 %. Spremljali smo tudi parametre krojenja, to pa so: vakuum, hitrost noža, brušenje noža, obrate noža, obratovalno točko, globino in kot zareze. Pri ugotavljanju parametrov za razrez smo prišli do zaključka, da je uporaba pravilnih parametrov odvisna od vrste materiala, vezave, gostote niti, osnove in votka. Osnovne materiale režemo z večjo hitrostjo noža in večjimi obrati, kot pa podloge. Nepravilna uporaba parametrov privede do nastanka deformacij, ki so lahko: cefranje, zvari in zaobljeni robovi.
Keywords: Ključne besede: parametri razreza, CAD meritve in dimenzijske spremembe, kakovost razreza
Published: 15.01.2010; Views: 1718; Downloads: 101
.pdf Full text (6,04 MB)

3.
Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica