| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
SPLETNO INTERNETNO BANČNIŠTVO NA PRIMERU REŠITVE BANKE IN
David Skralovnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so na kratko predstavljeni vsi elementi elektronskega bančništva s poudarkom na spletnem oziroma internetnem bančništvu. Ker elektronsko bančništvo prinaša določene prednosti in slabosti tako za komitente kot tudi za banko, so v samem delu predstavljene tudi vse bistvene prednosti in slabosti za obe strani. V nadaljevanju je prostor v diplomskem delu namenjen predvsem spletni rešitvi Banka IN. Delo nam predstavi celoten koncept Banke IN, njeno ponudbo in predstavi samo delovanje Banke IN. Ker so kot je že bilo povedano prednosti pomemben faktor za komitenta, nam delo predstavi tudi prednosti oziroma posebne ugodnosti ki si jih zagotovijo komitenti ob prenosu poslovanja na Banko IN. V zadnjem delu so predstavljene tudi varnostne komponente, ki komitentom oziroma uporabikom spletnega bančništva ponujajo maksimalno varnost poslovanja.
Keywords: Elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, elektronski podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, šifriranje, pametne kartice, Banka IN, osebni bančnik.
Published: 21.10.2009; Views: 1893; Downloads: 225
.pdf Full text (893,78 KB)

5.
MODELIRANJE PROCESA IZDAJE DIGITALNIH POTRDIL Z NOTACIJO BPMN
Aleš Markuš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo poslovne procese, ki vključujejo izdajo digitalnih potrdil. Za modeliranje samih procesov je uporabljena notacija BPMN. Gre za notacijo, s katero lahko na grafičen način predstavimo poslovne procese nekega podjetja. V mnogih podjetjih imajo poslovne procese opisane na listih papirja, to pa seveda otežuje samo razumevanje. V svetu se vedno bolj uveljavljajo t. i. elektronske storitve — storitve, ki jih je mogoče opravljati prek interneta in drugih elektronskih medijev. Uporabniki pri vseh storitvah zahtevamo ustrezno raven varnosti. Glede na izkušnje in težave, ki so se v preteklosti pojavile pri opravljanju elektronskih storitev, se je kot edini zares varen in zanesljiv sistem zagotavljanja varnosti v elektronskem okolju uveljavil sistem digitalnih certifikatov oziroma potrdil. Digitalno potrdilo je po svojih varnostnih zasnovah enakovredno lastnoročnemu podpisu in zagotavlja ustrezno stopnjo varnosti pri vseh elektronskih storitvah, ki jih opravljamo z njegovo pomočjo. Diplomska naloga obravnava osnovne koncepte modeliranja poslovnih procesov in digitalna potrdila. Praktični del diplomske naloge podaja rešitev v obliki procesa, ki je modeliran s pomočjo programskega orodja ARIS Business Architect.
Keywords: poslovni procesi, informacijske rešitve, digitalno potrdilo, modeliranje, BPMN
Published: 17.09.2009; Views: 2542; Downloads: 302
.pdf Full text (14,25 MB)

6.
VARNOST ELEKTRONSKIH PLAČILNIH SISTEMOV
Lucija Buser, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili pojem elektronsko bančništvo, njegov razvoj in delovanje, ter opredelili prednosti in slabosti, ki so za uporabnike takšnega načina poslovanja pomembne. Vsako podjetje oziroma posameznik, ki uporablja takšen način poslovanja mora poskrbeti za varnost le tega, saj se z razvojem predvsem internetnega bančništva, pojavljajo različni načini škodljivih programov kot so: virusi, črvi, trojanski konji, logične bombe. Zato smo podrobneje predstavili varnostne mehanizme kot so: šifriranje, elektronski podpis, požarni zid, pametne kartice, protokoli za varni prenos, ki jih banke uporabljajo, da ustrezno zaščitijo računalniške sisteme. Na koncu same naloge pa smo še podrobneje opredelili management varnosti elektronskega plačilnega sistema in njegova tveganja. Kljub učinkoviti zaščiti in varnostni elektronskega plačilnega sistema, se moramo zavedati, da ne glede na vse, še vedno obstaja možnost, da pride do zlorab, zato je zelo pomembno, da smo pri uporabi e-bančništva kar se da previdni.
Keywords: elektronsko bančništvo, računalniški virusi, črvi, varnost, varnostni mehanizmi, šifriranje, digitalni podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, varnostni protokoli, elektronski plačilni sistem.
Published: 30.11.2009; Views: 2089; Downloads: 212
.pdf Full text (600,04 KB)

7.
VLOGA DIGITALNEGA POTRDILA PRI VARNOSTI ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA
Vesna Benkovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili elektronsko bančništvo in podrobneje opredelili njegove prednosti in slabosti, glede na banke in njihove komitente. Poudarek je bil na varnosti elektronskega bančništva, saj menimo, da varnost predstavlja pomemben element v delovanju raznih bank, podjetij in tudi posameznikov. Opredelili smo varnostne rešitve elektronskega bančništva, torej šifriranje, digitalni podpis, digitalni certifikat, požarni zid, varnostne protokole ter zaščito proti virusom. Nadalje smo podrobneje opredelili digitalno potrdilo, ki zagotavlja varno in legitimno e-poslovanje. Opredelili smo tudi registrirane overitelje kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGENC-CA, HALCOM-CA, POŠTA®CA, AC NLB).
Keywords: Elektronsko bančništvo, varnost elektronskega bančništva, digitalno potrdilo, digitalni podpis, overitelji digitalnih potrdil.
Published: 18.06.2010; Views: 2184; Downloads: 200
.pdf Full text (610,60 KB)

8.
ANALIZA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V RAČUNOVODSTVU DOMA STAREJŠIH OBČANOV LJUBLJANA - VIČ RUDNIK
Alenka Sporiš-Loboda, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja elektronsko poslovanje in postopek posodabljanja elektronskega poslovanja v računovodstvu Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik. Računovodska služba v zavodu skrbi za kvalitetno delo pri elektronskem poslovanju z notranjimi in zunanjimi uporabniki. S čim manjšimi stroški mora dosegati tem boljše rezultate, delati v skladu s politiko in zastavljenimi cilji zavoda ter hkrati slediti svetovnemu trendu in razvoju. Spremembe na področju zakonodaje in tehnologije na področju elektronskega poslovanja, usmerjajo k spremembam in narekujejo hiter tempo razvoja, kljub morebitnim začetnim težavam. V diplomski nalogi je podana ugotovitev, da zakonski predpisi dobro urejajo elektronsko poslovanje, saj so jasno določena pravila za delovanje in varovanje podatkov, uporaba kvalificiranega digitalnega potrdila pa zagotavlja zahtevano verodostojnost in varnost posredovanih podatkov. Nadaljnje ugotovitve so, da zaradi enkratnega vnosa podatkov, katere v nadaljevanju lahko uporabljamo za zahtevana poročila in zaradi avtomatske kontrole pri elektronskih prenosih podatkov, ki zmanjšujejo verjetnost napak, uporabnik elektronskega poslovanja prihrani čas, kar posledično pomeni nižje stroške in izboljšano učinkovitost, gospodarnost in uspešnost poslovanja. Za vse našteto je potrebna dobra organizacija dela računovodstva, medsebojna komunikacija in izobraževanje s področja elektronskega poslovanja in računalniških programov.
Keywords: računovodstvo, elektronsko poslovanje, kvalificirano digitalno potrdilo, avtomatske kontrole, učinkovitost, gospodarnost, uspešnost.
Published: 15.10.2010; Views: 1278; Downloads: 110
.pdf Full text (320,28 KB)

9.
E-IZMENJAVA PODATKOV PODJETJA Z DAVČNO UPRAVO
Andreja Guzej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje je postalo del našega vsakdana. Državljani imamo vedno več storitev, za katere nam ni treba čakati v vrstah. Elektronsko poslovanje tako predstavlja spremembo in prednost za državljane in za podjetja. Slovenska zakonodaja podpira elektronsko davčno poslovanje. Tako se je tudi Davčna uprava Republike Slovenije odločila za elektronsko poslovanje preko portala eDavkov. To je sodobno in varno elektronsko poslovanje, ki je posebej v podjetjih olajšalo delo, znižalo stroške in prihranilo čas. Preko portala eDavkov je možno opravljati vedno več davčnih obveznosti, oddajati dokumente in priloge, tako, da je dokazano, da je to prava rešitev oziroma, da so dokazane prednosti elektronskega poslovanja.
Keywords: elektronsko poslovanje, digitalno potrdilo, davčni zavezanci, eDavki, davek na dodano vrednost, dohodnina.
Published: 20.10.2010; Views: 1572; Downloads: 115
.pdf Full text (333,19 KB)

10.
PRAVNI VIDIKI PROBLEMATIKE ELEKTRONSKEGA PODPISA
Matej Štembal, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Elektronski podpis je posebna metoda podpisovanja, ki temelji na šifriranju. Obstaja veliko tehnoloških postopkov za elektronsko podpisovanje, vendar se razlikujejo glede na stopnjo varnosti in zanesljivosti. Med najbolj razširjene oblike elektronskega podpisovanja spada uporaba kriptografskih metod. Slednje temeljijo na infrastrukturi javnih ključev. Takšna oblika elektronskega podpisa je znana pod imenom digitalni podpis. V diplomskem delu smo obravnavali problematiko elektronskega podpisa, in sicer pretežno s pravnega vidika. Ugotovili smo, da pri elektronskem podpisu prihaja, v primeru zlorabe, velikokrat do problemov identifikacije podpisnika. Namreč, izredno težko je ugotoviti, kdo se je dejansko izdajal za nas, razen če je bil storilec fizično prisoten na našem računalniku in je v sobi recimo nadzorna kamera. Prav tako smo ugotovili, da uporaba elektronskega podpisa ni odvisna od starosti, ampak bolj od računalniške pismenosti. Naše zadnje spoznanje pa se nanaša na tveganje. Slednje je z uporabo elektronskega podpisa občutno manjše kot pri klasičnemu načinu. To trdimo na podlagi dejstva, da do sedaj v Sloveniji še ni bilo primera vdora v napredno kvalificirano digitalno potrdilo.
Keywords: elektronski podpis, digitalni podpis, elektronsko poslovanje, digitalno potrdilo, zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu
Published: 22.11.2010; Views: 1647; Downloads: 194
.pdf Full text (578,08 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica