| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Digitalni dvojček KUKA : diplomsko delo
Žiga Bračko, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena izdelava digitalnega dvojčka laboratorijske robotske celice. V programskem okolju KUKA.Sim je izdelana virtualna laboratorijska robotska celica, ki je vodena preko virtualnega krmilnika s programskim okoljem S7-PLCSIM Advanced. Glavni cilj naloge je bil simulirati industrijski proces in zaznavanje izdelkov na tekočem traku. Kot aktivni varnostni element je uporabljena varnostna zavesa. Ustvarjen je bil ustrezen program za vodenje robota in vzpostavljena je bila ustrezna povezava med virtualnim krmilnikom ter virtualnim okoljem. Prav tako je bil napisan program za krmilnik in ustvarjen uporabniški vmesnik v programskem okolju TIA V18.
Keywords: digitalni dvojček, robotska celica, KUKA.Sim, TIA V18
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 316; Downloads: 61
.pdf Full text (5,51 MB)

2.
The digital twin for physical E/E system : master thesis
Andrej Martin Frangež, 2023, master's thesis

Abstract: As the market of electrified vehicles is rapidly growing, the requirements for new products are also increasing, meaning the required development and production times are getting increasingly shorter. Therefore, the major interest in current active research is how to optimize the development process. Within this master’s thesis, we developed the base framework for a digital twin for wiring harness development and cross section optimization. It allows engineering teams to develop a digital replica of the desired physical system, which can be the basis for further review and optimization analyses, already at the development stage.
Keywords: digitalni dvojček, kabelski snop, presek, kabel, konektor
Published in DKUM: 31.01.2024; Views: 189; Downloads: 0

3.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodnega obrata v podjetju plastika skaza d.o.o.
Luka Črnčič, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega opis izdelave digitalnega dvojčka proizvodnega obrata v podjetju Plastika Skaza d.o.o., s pomočjo katere je bila izvedena analiza zasedenosti operaterjev strojev na posameznih delovnih mestih. Rezultate analize stanja zasedenosti operaterjev smo dobili s pomočjo simulacije proizvodnega procesa v programu Visual Components v katerem smo digitalni dvojček tudi izdelali. Za izdelavo digitalnega dvojčka je bilo potrebno proizvodni proces dobro preučiti, da je bila razlika med fizičnim proizvodnim obratom in digitalnim dvojčkom minimalna. S pomočjo rezultatov analize stanja zasedenosti operaterjev smo oblikovali predloge za izboljšave proizvodnega procesa, ki smo jih prav tako analizirali s pomočjo simulacije. S pomočjo izvedbe analize smo lahko podali optimizacijske predloge, s katerimi je mogoče znižati stroške proizvodnega obrata. Prav tako smo s statistično analizo modela potrdili njegovo natančnost in sovpadanje z realnim proizvodnim procesom. Glavni cilj magistrskega dela je bil predlagati spremembe, ki bi omogočale enak izkupiček proizvodnega obrata z manjšim skupnim številom operaterjev strojev v proizvodnem obratu.  
Keywords: digitalni dvojček, analiza proizvodnega procesa, optimizacija proizvodnega procesa, Visual Components, simulacija proizvodnega procesa, stroškovna kalkulacija, statistična analiza
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 274; Downloads: 50
.pdf Full text (3,95 MB)

4.
Virtualna aplikacija igranja šaha s kolaborativnima robotoma : diplomsko delo
Anže Ostruh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj virtualne aplikacije igranja šaha s kolaborativnima robotoma. Aplikacija ponuja tri načine igranja, ki ga določi uporabnik ob njenem zagonu. Odvisno od načina igranja, šahovske poteze generira človek ali šahovski motor preko nadzornega računalnika, kjer se izvaja šahovska aplikacija. Za vizualizacijo simulacije je uporabljeno programsko orodje RoboDK, ki je povezano z okoljem MATLAB. V programskem okolju MATLAB se izvaja celotni programski algoritem, ki omogoča kalibracijo lege šahovnice, preverjanje dosegljivosti posameznega robota in upravljanje ter nadzor obeh kolaborativnih robotov.
Keywords: digitalni dvojček, igranje šaha, kolaborativni industrijski robot UR, RoboDK, MATLAB
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 508; Downloads: 57
.pdf Full text (22,24 MB)

5.
Pregled trenutnih trendov digitalizacije proizvodnje in primerjava s proizvodnjo podjetja smm : diplomsko delo
Aleksander Leon Cvikl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomi so predstavljeni trenutni trendi digitalizacije, najbolj zanimivi za proizvodno industrijo. Diploma je osredotočena na industrijo 4.0, internet stvari, digitalne dvojčke, umetno inteligenco in na koncu še na pametno tovarno, ki je skupek vseh teh digitalnih rešitev. Skupno vsem je optimizacija delovnih procesov celotnega podjetja. Vsaka od teh rešitev ima svoje prednosti, predstavljeni pa so tudi potencialni problemi, na katere lahko naleti podjetje, ko se odloči za digitalizacijo. Slednji se nanašajo predvsem na visoke stroške uvajanja digitalizacije, ki ne zagotavljajo povrnitve investicije. Predstavljeni trendi digitalizacije so aplicirani na podjetje SMM iz Maribora. Predstavljene so prednosti in slabosti le teh na dotičnem podjetju. Podjetje SMM trenutno dosega dober nivo digitalizacije. Ugotovljeno je, da v tem trenutku nadaljnje investicije v digitalizacijo niso potrebne, saj se jim vložena sredstva ne bi povrnila.
Keywords: Digitalizacija, industrija 4.0, internet stvari, digitalni dvojček
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 242; Downloads: 29
.pdf Full text (1,50 MB)

6.
Digitalni dvojček za proces sestavljanja : diplomsko delo
Jure Galun, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo digitalnega dvojčka robotske celice, ki je bil dosežen s povezavo virtualne robotske celice in virtualnega krmilnika. Glavni cilj naloge je bil razviti ustrezen robotski program za vodenje robota in ustvariti virtualno okolje, v katerem je možna simulacija robotskega sistema s programskim okoljem RobotStudio,ter omogočiti vodenje celotnega procesa robotske celice z virtualnim krmilnikom PLCsim Advanced. Zato je bilo potrebno kreirati tudi ustrezen program za virtualni krmilnik, s katerim se bo vodil ves proces robotske celice, in uporabniški vmesnik za vodenje procesa v programskem okolju TIA V17. V nalogi je opisan tudi postopek vzpostavitve povezav med programskimi okolji in zagon simulacije.
Keywords: digitalni dvojček, avtomatizacija, robotstudio, TIA V17, SIMIT
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 262; Downloads: 69
.pdf Full text (4,23 MB)

7.
Razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. : magistrsko delo
Žan Štern, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. Podjetje Marovt velja za najnaprednejšo proizvodnjo kovanja v Sloveniji in eno izmed najnaprednejših v Evropi. Zaradi ohranitve svojega poslovnega uspeha podjetje neprestano išče načine, kako izboljšati svoj proizvodni proces in posledično položaj na trgu. To je predstavljalo glavno vodilo za zagon projekta digitalni dvojček. Cilj projekta je bila izdelava in vzpostavitev digitalnega dvojčka s pomočjo lastnega znanja podjetja, kar bi v prihodnosti omogočilo nadgradnjo sistema in razširitev modela na celotno podjetje. Digitalni dvojček je bil razvit s pomočjo programske opreme Simio. Dostop do vseh potrebnih informacij je bil omogočen preko programa ccLEAP, ki ga podjetje uporablja za svoje poslovanje in vodenje. Z integracijo sistema ccLEAP v program Simio je bilo omogočeno tudi simuliranje s časovno realnimi podatki. V okviru projekta smo tako uspešno razvili in implementirali rešitev, ki zagotavlja izvedljiv in enostaven terminski plan. Trenutno stanje omogoča, da samodejno ustvarimo terminski plan delovnih nalogov in ga pošljemo končnim uporabnikom. S tem projektom smo tako naredili pomemben korak na poti digitalizacije podjetja.
Keywords: digitalizacija, podjetje Marovt, planiranje proizvodnje, digitalni dvojček, programska oprema Simio, sistem ccLEAP
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 212; Downloads: 29
.pdf Full text (3,36 MB)

8.
Modul za upravljanje in optimizacijo procesa na čistilni napravi : magistrsko delo
Kristjan Weissenbach, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen modul za upravljanje in optimizacijo čistilne naprave, ki je zasnovan kot digitalni dvojček, ki ga bi operaterji lahko uporabljali za namene optimizacije in testiranja. Opisano je splošno delovanje čistilne naprave ter tehnološki opis biološkega čiščenja. Predstavljene in opisane so komponente programske in strojne opreme, ki se uporabljajo v modulu, skupaj s komunikacijskim protokolom. Pojasnjena je konfiguracija matematičnega modela čistilne naprave in njegova uporaba. V nadaljevanju je prikazana implementacija dveh regulacijskih zank v notranjem procesu biološkega čiščenja in izdelava nadzornega sistema za spremljanje procesa ter prikaz meritev in testiranj regulacije.
Keywords: Čistilna naprava, OPC, digitalni dvojček, SCADA, biološko čiščenje
Published in DKUM: 14.07.2023; Views: 333; Downloads: 54
.pdf Full text (5,26 MB)

9.
Zasnova in izvedba digitalnega dvojčka laboratorijskega modela stiskalnice : diplomsko delo
Ben Šnajder, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena zasnovo in izdelavo digitalnega dvojčka laboratorijskega modela stiskalnice. V programskem orodju CIROS je prikazana tridimenzionalna virtualno zgradbo laboratorijskega modela stiskalnice. Le-ta je s programskim orodjem TIA Portal povezana v virtualni obliki, v kateri je izdelan program za vodenje vseh komponent modela stiskalnice. Dobljeni rezultati so analizirani, predlagane so možne izboljšave.
Keywords: Digitalni dvojček, CP-lab, CIROS, TIA PORTAL
Published in DKUM: 12.07.2023; Views: 520; Downloads: 129
.pdf Full text (4,45 MB)

10.
Napredne tehnologije in metodologije za pametno proizvodnjo : magistrsko delo
Ana Bedrač, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen koncept pametne proizvodnje. Predstavljene so ključne značilnosti, ki po mnenju različnih avtorjev oblikujejo pametno proizvodnjo. Obravnavanih je več primerov oz. konceptov pametne proizvodnje, pri čemer se podrobneje osredotočamo na opredelitev pametne proizvodnje po avtorju A. Kusiaku. Predstavljene so ključne tehnologije in metodologije, ki so že v uporabi ali pa imajo velik potencial, da se bodo še uveljavile. Magistrska naloga vključuje sodobne trende na področju pametne proizvodnje. Izpostavljene so tehnologije in metodologije, ki so trenutno najsodobnejše, še posebej pa napredne proizvodne tehnologije, strojno učenje in tudi blokovne verige v povezavi z ekonomijo strojev. Nekatere od predstavljenih tehnologij in metodologij so obravnavane na praktičnih primerih.
Keywords: pametna proizvodnja, umetna inteligenca, strojno učenje, globoko učenje, blokovne verige, ekonomija strojev, veliki podatki, kibernetsko-fizični sistem, digitalni dvojček, internet stvari, pametni materiali.
Published in DKUM: 09.03.2023; Views: 545; Downloads: 95
.pdf Full text (2,50 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica