| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Oblikovanje didaktičnega gradiva pri pouku diatonične harmonike v glasbeni šoli
Viktor Malec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo, ki je pred vami, raziskuje razširjenost in poučevanje diatonične harmonike v Sloveniji. Tema je bila izbrana zaradi lastnih izkušenj poučevanja tega inštrumenta ter zaradi izzivov in težav pri oblikovanju didaktičnega gradiva za pouk, ki se porajajo ptekom večletnega dela. To področje v Sloveniji še ni bilo temeljito raziskano, zato je pričujoče diplomsko delo pomemben prispevek na strokovnem področju poučevanja diatonične harmonike. V teoretičnem delu najprej predstavljamo diatonično harmoniko in njene posebnosti, posebej z vidika uporabnosti tega glasbila za izvajanje ljudske glasbe. Na kratko smo analizirali zgodovinski razvoj poučevanja diatonične harmonike in predstavili referenčne vodje v Sloveniji. Predstavili smo glasbene šole, kjer se ta inštrument poučuje, tekmovanja v igranju na diatonično harmoniko in prireditve v Sloveniji. V raziskovalnem delu smo analizirali priljubljenost harmonike med mladimi. To nas zanima, saj menimo, da moramo v proces oblikovanja učnega gradiva vključiti tudi želje učencev. Praktični del vsebuje glasbene primere, ki bodo učiteljem olajšali izbor skladb pri pouku. Dotaknili smo se navodil za oblikovanje gradiva, ki jih predvideva predpisani učni načrt za predmet diatonična harmonika. Ob tem smo ponudili svoje predloge za morebitne izboljšave. Na podlagi analize sekundarnih virov, empirične raziskave in lastnih izkušenj, nastalih med pedagoškim procesom, smo opozorili na slabosti in pasti trenutnega načina oblikovanja gradiva pri pouku diatonične harmonike ter ponudili nasvete za izboljšave.
Keywords: diatonična harmonika, didaktično gradivo, glasbene šole, ljudska glasba, Slovenija.
Published: 17.08.2016; Views: 954; Downloads: 108
.pdf Full text (2,05 MB)

2.
SIMULATOR DIATONIČNE HARMONIKE
Matej Studenčnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje na vse načine iščejo priložnosti, da prihranijo nekaj denarja. Velik strošek predstavlja tudi nakup diatonične harmonike, zato sem se odločil, da izdelam aplikacijo, ki omogoča simulacijo igranja na diatonično harmoniko kar na računalniku. Če tipkovnico postavimo navpično, opazimo med razporeditvijo gumbov na diatonični harmoniki in tipkovnici na računalniku kar nekaj podobnosti. V ta namen za vnos uporabljamo računalniško tipkovnico. Če vse skupaj nekoliko poenostavimo – v primeru, da uporabnik pritisne na tipkovnici tipki f in g, bosta igrala pripadajoča tona, vse dokler ne bo uporabnik spustil tipk. Vse igranje se sproti vizualizira na zaslonu. Z uporabo miške programu signaliziramo, ali gre za vlečenje oziroma zapiranje meha. Simulator je v prvi vrsti namenjen začetnikom, ki na novo spoznavajo prve prijeme in zvene diatonične harmonike.
Keywords: diatonična harmonika, harmonika, C#, simulator, inštrument
Published: 11.07.2013; Views: 4243; Downloads: 623
.pdf Full text (2,97 MB)

3.
PROGRAM ZA UČENJE DIATONIČNE HARMONIKE
Roman Herlah, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana implementacija programa za učenje diatonične harmonike. Najprej smo na kratko opisali splošno predstavitev diatonične harmonike, zgradbo le-te ter njene posebnosti. Kasneje smo opisali še načrtovanje aplikacije ter njeno celotno implementacijo, od samega snemanja MIDI datotek do končne aplikacije, s katero si lahko pomagamo pri učenju igranja diatonične harmonike. Program smo implementirali v programskem jeziku C#, in sicer v Microsoftovem orodju Visual Studio 2010. Deluje v okolju operacijskega sistema Windows.. Program je namenjen tako za začetnike, kot tudi za bolj izkušene harmonikarje, saj omogoča spreminjanje tempa ter pestro izbiro skladb. Program lahko uporabljamo doma, lahko pa ga uporabljajo tudi učitelji v glasbenih šolah.
Keywords: Harmonika, diatonična harmonika, MIDI, tempo, gumbi, diskant, akord, bas, ton, meh.
Published: 14.02.2013; Views: 3936; Downloads: 529
.pdf Full text (2,33 MB)

4.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica