| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza in optimizacija pretočnih časov delovnih nalogov v podjetju Var d.o.o. : magistrsko delo
Nika Uzelac, 2021, master's thesis

Abstract: Vsa proizvodna podjetja si želijo čim hitrejše realizacije naročil in pravočasnega izpolnjevanja dobavnih rokov kupcem. Iz navedenih razlogov je v proizvodnji nujno potrebno minimizirati pretočne čase delovnih nalogov, ki jih lahko razumemo kot čas med lansiranjem delovnega naloga in prispetjem gotovih izdelkov v skladišče (ta čas pa je sestavljen iz časov posameznih delovnih operacij in prehodnih časov oz. časov ''ležanja''). V družbi VAR d.o.o. izdelujejo številne visokokakovostne izdelke za avtomobilsko industrijo in želijo, da so le-ti pri kupcih v najkrajšem možnem času. Zaradi proizvodnje teh izdelkov v obsežnih serijah pa je nujno potrebna temeljita organizacija in optimizacija proizvodnje. Magistrsko delo obsega posnetek trenutnega stanja na področju vodenja proizvodnje za določene izdelke, ki so produkt znanja podjetja VAR d.o.o., beleženje strukture pretočnih časov, njihovo analizo, na koncu pa tudi predloge izboljšav z ekonomsko oceno.
Keywords: analiza, optimizacija, delovni nalogi, pretočni časi, organizacija proizvodnje
Published in DKUM: 27.09.2021; Views: 322; Downloads: 91
.pdf Full text (2,14 MB)

2.
UPORABA SODOBNIH INFORMACIJSKO - KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ V AVTOMEHANIKI
Denis Bezenšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega raziskavo na področju diagnostike avtomobilov, povezave OBD-II čitalca z mobilnim telefonom z operacijskim sistemom Android preko povezave Bluetooth in vnos ter pregled delovnih nalogov na terenu preko Android aplikacije. Diagnostika avtomobilov temelji na principu vpogleda v računalnik avtomobila preko namenske vtičnice OBD-II dostopa do podatkov motorja, senzorjev in napak. Za pregledovanje podatkov se uporablja mobilna naprava z operacijskim sistemom Android, ki preko brezžične povezave Bluetooth pošilja in prejema signale od OBD-II čitalca, priključenega v avtomobil. Aplikacija za mobilne naprave je izdelana v programskem jeziku Java, spletni servisi, kateri skrbijo za beleženje podatkov v podatkovno bazo MySQL, pa so spisani v spletnem programskem jeziku PHP.
Keywords: diagnostika avtomobilov, OBD-II, Android, Bluetooth, delovni nalogi
Published in DKUM: 22.10.2015; Views: 870; Downloads: 102
.pdf Full text (2,10 MB)

3.
Prenova procesa lansiranja naročil v podjetju Svilanit d.d.
Irena Baliž, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Svilanit d.d. deluje na področju tekstilne in oblačilne industrije, ki je delovno intenzivna panoga, kar pomeni velik vložek dela za proizvodnjo končnega proizvoda. Podjetje se tako kot druga podjetja v današnji gospodarski situaciji sooča s težavami, ki vse bolj obremenjujejo njegovo delovanje. Razmere in globalizacija na trgu zahtevajo razvijanje podjetij, ki se morajo za obstanek neprestano prilagajati spremembam. Zahteve trga se še vedno večajo. Lastnosti okolja, v katerem živimo, zaznamujejo trije glavni dejavniki: kupci, ki imajo pobudo, konkurenca, ki je izredno močna in spremembe, ki »narekujejo« prilagajanja, ki postajajo stalnica v poslovanju. Kupci pričakujejo pestro izbiro, visoko kakovost, primerne cene in hitre odzivne čase oz. dobavo. V diplomski nalogi je predstavljeno lansiranje v podjetju Svilanit, kjer so se že leta 1997 zavedali, da je lansiranje ključnega pomena za organizacijo proizvodnje in nadzor stroškov. Z dosedanjo organizacijo lansiranja so dosegli pomembne rezultate, ki omogočajo zadovoljevanje informacijskih potreb uporabnikov. Prav tako se v podjetju zavedajo, da je po letih dela ustaljene prakse potrebno pregledati postopke na področju lansiranja proizvodnje, jih dopolniti in prenoviti skladno z možnostmi programske opreme.
Keywords: logistika, lansiranje, delovni nalogi, interne naročilnice, proizvodni proces, tehnični predpis (TP)
Published in DKUM: 15.11.2013; Views: 1240; Downloads: 123
.pdf Full text (7,84 MB)

4.
Optimizacija vrstnega reda montažnih del v sistemu prenosa digitalnega signala
Boštjan Koprivnikar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem prikazal problem načrtovanja izgradnje omrežja digitalne televizije. Najprej sem predstavil zgradbo RTV Slovenija ter zgodovino radiodifuzijskega oddajanja. Opisal sem delovanje in naloge organizacijske enote Oddajniki in zveze. Nadaljeval sem s predstavitvijo digitalnega televizijskega omrežja ter različnih ABC analiz le-tega. Zaključil sem z optimalno razporeditvijo delovnih nalogov za izgradnjo omrežja. Pri izračunu ABC analize števila gledalcev posameznih sistemov sem pridobil podatke, ki so uporabni pri načrtovanju velikosti antenskih sistemov in njihovem nadzoru. Za določitev hrbtenice mikrovalovnih povezav sem uporabil ABC analizo TX povezav. S pomočjo teh podatkov se določijo tudi prioritete pri odpravi okvar več povezav hkrati. ABC analizo TX antenskih sistemov sem potreboval za določitev odstotnega števila pokritosti gledalcev s signalom TX antenskega sistema, ki sem ga sešteval pri načrtovanju izgradnje omrežja. Ugotovil sem, da je nalogo 95 % pokrivanja možno doseči v 40 delovnih dneh.
Keywords: digitalna televizija, multipleks A, ABC analiza, delovni nalogi
Published in DKUM: 02.07.2013; Views: 1404; Downloads: 59
URL Link to full text

5.
IZBOLJŠANJE VODENJA DELOVNIH NALOGOV
Kristjan Pesek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Trendi poslovanja in nenehne spremembe ter vplivi okolja, konkurentov in spreminjajočih se želja in potreb odjemalcev, podjetjem narekujejo, da so fleksibilna in se znajo spremembam hitro in uspešno prilagajati. V nasprotnem primeru lahko podjetje zaostane za svojimi konkurenti in ogrozi svoj položaj na trgu ter obstoj. Poznavanje poslovnih procesov je eden izmed ključnih dejavnikov uspešnega prilagajanja tržnim razmeram in ustvarjanja konkurenčne prednosti. Veliko podjetij svojih poslovnih procesov ne pozna dovolj dobro, kar lahko povzroči nepotrebne zastoje pri izvajanju le-teh, nezadovoljstvo strank, nezadovoljstvo zaposlenih in stroške, ki jih prinaša zastarelost določenega procesa. Pomembno je, da podjetja obvladujejo poslovne procese, jih sproti analizirajo in preverjajo, ter skušajo nenehno izboljševati. Vloga informacijske tehnologije na poslovne procese je zelo velika. Poslovni procesi postajajo čedalje bolj kompleksni, zato je potrebno, da so ustrezno tehnološko in informacijsko podprti. Nekega kompleksnejšega procesa si brez informacijske podpore že skoraj težko zamislimo. Informacijska tehnologija je prinesla kar nekaj pomembnih izboljšav, v smislu avtomatizacije poslovnih procesov, poenostavitve izvajanja ter velikih prihrankov časa. Seveda je to mogoče le, če so v času implementacije pravilno načrtovani in ustrezno nadzorovani. V podjetju Štefan Pesek, s. p., Popravilo viličarjev, se že nekaj časa srečujejo s problemom zapisovanja in vodenja delovnih nalogov. Predlagana sprememba poslovnega procesa bi podjetju prinesla predvsem številne prednosti, ki se nanašajo na organizacijo in na zaposlene, ki so zadolženi za izvajanje procesa.
Keywords: poslovni procesi, prenova poslovnih procesov, vloga informatike, izboljšanje poslovnih procesov, delovni nalogi
Published in DKUM: 14.12.2012; Views: 1431; Downloads: 113
.pdf Full text (1,78 MB)

6.
IZDELAVA PROGRAMA ZA TERMINIRANJE NAROČIL S PREDNOSTNIMI PRAVILI
Jure Plaznik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje področje terminiranja naročil. V teoretičnem delu je opisan pomen terminiranja, njegovi učinki ter tehnike, s katerimi dosežemo optimalno razvrstitev naročil. V nadaljevanju je opisan postopek izdelave programa za terminiranje naročil, ki prikazuje razliko med uporabo izbranih prednostnih pravil za razvrščanje in dodatnim upoštevanjem pravila o nezasedenosti delovnega stroja. Sledi analiza programa z izbranimi podatki ter primerjava z primerljivim programom LEKIN.
Keywords: terminiranje, delovni nalogi, prednostna pravila, izdelava programa
Published in DKUM: 23.05.2012; Views: 1636; Downloads: 203
.pdf Full text (1,57 MB)

7.
PRENOVA LOGISTIČNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU DARS D.D.
Mihec Bojc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo v analizi stanja sistema predstavili obstoječe logistične procese s poudarkom na ABC in XYZ analizi z namenom zmanjšanja prevelikega stanja zalog na DARS d.d.. Rešitev problemskega stanja smo predstavili v obliki krovne funkcionalne specifikacije za prenovljeni logistični informacijski sistem. Za učinkovito zmanjšanje zalog smo najprej postavili sistem naročanja za artikle razreda A, to so artikli, ki povzročajo 80 % vrednosti vse zaloge. Na podlagi ugotovitev iz ABC in XYZ analize smo predlagali potrebne funkcionalnosti sistema oz. model naročanja za posamezne razrede artiklov iz ABCXYZ analize in ga vgradili v model zasnove informacijskega sistema. Za artikle z naključno porabo smo predlagali vzpostavitev planiranja potreb po materialu. Funkcionalne zahteve za sistem planiranja materialnih resursov - Material requirements planning (MRP) - smo za mesečne in tedenske plane povezali s funkcionalnimi zahtevami za vodenje delovnih nalogov. Za artikle s konstantno ali sezonsko porabo smo definirali sistem naročanja na podlagi signalne in varnostne zaloge, za katero smo določili algoritem naročanja na podlagi analize povprečij porabe materiala preteklih obdobij. Funkcionalno specifikacijo smo sklenili z zahtevami za skladiščno poslovanje oz. WMS (Warehouse Management System). V zaključku smo predstavili prihranke in racionalizacijo z investicijo v informacijsko podporo in preureditev logističnih procesov z ROI (Return on Investment).
Keywords: zaloga, ABC, YYZ analiza, MRP, delovni nalogi, planiranje, naročilo, logistični informacijski sistem
Published in DKUM: 19.07.2011; Views: 2101; Downloads: 249
.pdf Full text (2,11 MB)

8.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica