| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
OPTIMIZACIJA OPERATIVNEGA PLANIRANJA PROIZVODNJE KOVINSKE EMBALAŽE
Marjeta Močnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Naloga obravnava optimizacijo operativnega planiranja proizvodnje kovinske embalaže. Podana je analiza stanja, ki vključuje razvoj in opis podjetja, teoretična izhodišča osnov planiranja in vodenja proizvodnje, posnetek stanja procesa izdelave kovinske embalaže in predstavitev obstoječega planiranja. Obstoječe planiranje je podrobno opisano besedno, prav tako so prikazani obstoječi uporabniški vmesniki v informacijskem sistemu. V zadnjem delu so predstavljeni kriteriji, po katerih so se ovrednotili učinki predlagane optimizacije proizvodnega procesa lakiranja.
Keywords: pločevina, lakiranje, planiranje, delovni nalog, čas
Published: 12.04.2010; Views: 1503; Downloads: 238
.pdf Full text (1,26 MB)

3.
OPTIMIZACIJA RAZVRŠČANJA NALOGOV V PROIZVODNJI PO NAROČILU
Danijel Pogorevc, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Za proizvodnjo po naročilu je značilno, da naročila prihajajo v podjetje poljubno, torej brez vnaprej določenega zaporedja. Naročniki zahtevajo vedno krajše dobavne roke. Delovne naloge je treba optimalno razvrstiti, tako da zadovoljimo zahtevam naročnika (dobavni rok) in ekonomičnosti za podjetje, kar se kaže v ustrezni izkoriščenosti kapacitet. V literaturi obstaja mnogo pravil o razvrščanju delovnih nalogov, vendar vsa ne dajo enako dobrih rezultatov. Zaradi tega je pomembno izbrati pravilo, ki ustreza strategiji podjetja. V diplomskem delu smo preučili več kot dvajset metod za terminiranje in nato na podlagi zahtevnega praktičnega primera ugotovili, katera se je izkazala za najprimernejšo.
Keywords: metode vodenja proizvodnje, terminiranje, delovni nalog, pretočni čas, Lekin, optimiranje
Published: 01.10.2010; Views: 2067; Downloads: 357
.pdf Full text (1,67 MB)

4.
ANALIZA PROCESA VODENJA PROIZVODNJE V GORENJU, D.D., KUHALNI APARATI
David Javornik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V času svetovne gospodarske krize je še kako pomembno, da znajo podjetja na trgu ostati konkurenčna in da ob tem dosegajo seveda tudi temeljne proizvodne cilje. Receptov za dosego teh ciljev je več, eden izmed njih je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločil, da opravim analizo procesa vodenja tudi v podjetju Gorenje, d.d., svetovno znanemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov. Tako sem predstavil nekaj teoretičnih in praktičnih metod, ki bi jih v podjetje bilo možno vpeljati in za katere sem prepričan, da bi doprinesle k bolj kakovostnemu proizvodnemu procesu.
Keywords: Vodenje proizvodnje, planiranje, nadzor, terminiranje, prednostna pravila, terminski plan, delovni nalog, SAP.
Published: 01.10.2010; Views: 2465; Downloads: 382
.pdf Full text (9,49 MB)

5.
Sistemi računalniško podprtega načrtovanja in vodenja proizvodnje
Gregor Umek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Ker so v današnjem svetu računalniki nepogrešljiva stvar, je edino pravilno razmišljanje, da poskušamo računalniško podprte sisteme uvesti tudi v načrtovanje in vodenje proizvodnje. Seveda pa pri vpeljavi teh sistemov naletimo na nemalo raznih težav. Tako pri načrtovanju delovnih nalogov, načrtovanju montaže, kakovosti in seveda tudi pri normiranju. V diplomski nalogi se bom osredotočil bolj na problem prehoda informacij iz tehnologije v proizvodnjo. Za ta namen se navadno uporabljajo razni informacijski sistemi, ki skušajo to pot karseda uspešno spraviti v računalniško obliko. Tu spet naletimo na veliko zapletov in težav, ki jih skušamo rešiti na optimalen način.
Keywords: računalniško podprto načrtovanje proizvodnje, informacijski sistem, delovni nalog, terminal
Published: 15.10.2010; Views: 1600; Downloads: 145
.pdf Full text (880,38 KB)

6.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA DELO V TISKARNI
Miloš Zupančič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Strokovno delo opisuje rešitev sledenja naročilu s pomočjo delovnega naloga v tiskarni Trajanus d.o.o. Podjetje se ukvarja z grafično pripravo in izdelavo različnih tiskovin. Do sedaj je podjetje uporabljalo precej nepregleden sistem naročanja izdelkov v proizvodnjo. Pojavljali so se problemi pri komunikaciji med zaposlenimi, saj v določenem trenutku njihovo delo ni bilo usklajeno. Naročila v proizvodnjo so se izgubljala, ali pa so bila nepopolna. Predlagana rešitev je bila programska rešitev s pomočjo relacijske baze, izdelane v MS Access 2003. Program omogoča centralno vodenje naročil s pomočjo relacijske baze, ki obsega faze postopka naročanja od izdelave ponudbe, delovnega naloga, do dobavnice. Prednost rešitve je v enostavnosti in preglednosti poslovanja, saj program omogoča uporabnikom pregled nad trenutnim stanjem naročila. V prvem delu diplomskega dela je opis trenutnega stanja in težav podjetja Trajanus d.o.o.. Osrednji del naloge opisuje izdelavo programske rešitve z opisom in izdelavo tabel, obrazcev, poizvedb in poročil. V zaključku je opisana ocena učinkov ter možnost nadaljnjega razvoja programske rešitve.
Keywords: MS Access, delovni nalog, dobavnica, ponudba, programska rešitev, relacijske baze podatkov
Published: 22.08.2011; Views: 2069; Downloads: 150
.pdf Full text (1,20 MB)

7.
IMPLEMENTACIJA DELOVNEGA TOKA V ODPRTOKODNEM OKOLJU YAWL
Gregor Hiršman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo predstavili teorijo delovnih tokov, kaj predstavljajo in kakšne vrste delovnih tokov poznamo. V nadaljevanju smo predstavili orodje YAWL, od splošnih zadev do uporabe sistema, in postopek lastnega razvoja avtomatiziranih aktivnosti. Pogledali smo prednosti in slabosti sistema YAWL. V praktičnem delu diplomskega dela smo se z orodjem YAWL lotili izdelave delovnega toka potnih nalogov, predstavili smo uporabljeno knjižnico, spletno storitev in podatkovno bazo. V sklepnem delu je prikazan primer uporabe, s katerim smo preverili delovanje in uporabnost delovnega toka potnih nalogov v orodju YAWL.
Keywords: delovni tok, YAWL (Yet Another Workflow Language), potni nalog
Published: 07.03.2013; Views: 1368; Downloads: 85
.pdf Full text (4,75 MB)

8.
Optimizacija procesa priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh
Biserka Flegar, 2014, master's thesis

Abstract: Ena izmed ključnih strateških odločitev podjetja je odločitev o kapacitetah v proizvodnji. Proizvodna podjetja imajo različne možnosti upravljanja kapacitet in prilagajanja povpraševanju na trgu. Običajno imajo v podjetjih za planiranje proizvodnje specializirano službo, ki skrbi za operativno planiranje, pripravo in vodenje proizvodnje. Magistrsko delo obravnava proces priprave terminskih planov v Službi operativne priprave proizvodnje v družbi Paloma d.d. v Sladkem Vrhu. V podjetju poteka serijska proizvodnja za široko potrošnjo, kjer se naročila v večjem delu pokrivajo iz zalog. Oddelek operativne priprave dela v podjetju med vsemi ostalimi delovnimi nalogami, skrbi za razporejanje delovnih nalogov za veliko število različnih izdelkov. Omenjeni oddelek je zelo obremenjen tudi zaradi nezadostne informacijske podpore in zaradi vse večjih zahtev kupcev. Oddelek tesno sodeluje s prodajno in nabavno službo ter proizvodnjo. Cilj magistrskega dela je bila optimizacija priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh. Ena od možnosti je uporaba programske opreme. V magistrski nalogi sem s pomočjo programske opreme Lekin z različnimi metodami razporedila delovne naloge po različnih kriterijih za Linijo C-10 in Linijo C-11. Rezultati so pokazali, da je možno optimalno razporediti delovne naloge. Odvisno od podjetja pa je kateremu izbranemu kriteriju daje prednost, znižanju dobavnih rokov ali krajšim pretočnim časom. K boljšim delovnim rezultatom ter k večjemu zadovoljstvu med zaposlenimi pa pripomore tudi uspešno komuniciranje. Zato sem v magistrskem delu z intervjuji poskušala raziskati kako poteka interno komuniciranje v Službi operativne priprave v tem podjetju. V delu sem opravila posnetek in analizo obstoječega stanja, preučila strokovno literaturo, interne dokumente podjetja, teoretične in praktične metode razvrščanja delovnih nalogov. Opravila sem zbiranje podatkov s pomočjo razgovorov in intervjujev. Podala sem tudi predloge za učinkovitejše ter hitrejše razvrščanje delovnih nalogov.
Keywords: delovni nalog, interno komuniciranje, operativno planiranje proizvodnje, terminiranje
Published: 06.05.2014; Views: 1844; Downloads: 64
URL Link to full text

9.
PROTOTIPNA REŠITEV ZA INFORMATIZACIJO POSLOVANJA V PODJETJU SANTERA D.O.O.
Rolland Turšič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja razvoj prototipne rešitve za informatizacijo poslovanja v podjetju Santera d.o.o.. Trenutno se v podjetju uporablja zgolj papirno poslovanje in ročno izpolnjevanje Excelovih ali Wordovih predlog. Prototipna rešitev je bila izdelana v Microsoft® Access 2010. Programska rešitev na osnovi izdelane centralne baze podatkov omogoča elektronsko izpolnjevanje in hrambo posameznih obrazcev in dokumentov, ki so potrebni pri zagotavljanju nemotenega dela in izpolnjevanju pogodbenih obveznosti.
Keywords: informacijski sistem, MS Access 2010, podatkovni model, pisarniško poslovanje, delovni nalog
Published: 26.09.2014; Views: 2004; Downloads: 138
.pdf Full text (2,24 MB)

10.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v Orodjarna & inženiring Alba d.o.o.
David Pirnat, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja si v današnjem času želijo biti konkurenčna svetovnemu trgu. Eno najpomembnejših meril za uspešnost podjetja je vodenje proizvodnje. V diplomski nalogi so v prvem delu opisane teoretične osnove vodenja proizvodnje. Najprej je predstavljeno podjetje, nato so opisane še druge teme, kot sta priprava in nadzor proizvodnje. Zatem smo se osredotočili na proces vodenja proizvodnje, pri čemer so podane bistvene stvari, od načrtovanja proizvodnega programa do usklajevanja naročil. V drugem delu diplomskega dela je opisano trenutno stanje v podjetju Orodjarna & inženiring Alba, kamor je vključen tudi program Perftech.Largo. Prikazan je postopek, in sicer od predaje dokumentacije do izdelave končnega izdelka, podane so predloge za izboljšanje vodenja proizvodnje, s čimer bi med drugim lahko pripomogli k usklajenosti rokov.
Keywords: priprava proizvodnje, načrtovanje, razvrščanje, delovni nalog, vodenje proizvodnje, Perftech.Largo
Published: 20.11.2014; Views: 1309; Downloads: 269
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica