| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV SOCIALNEGA STATUSA NA PROSTOČASNE DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV
Katja Gomboc, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava temo vpliva socialnega statusa na prostočasne dejavnosti študentov. Glavni namen je bil, ugotoviti kakšen je socialni status študentov, koliko prostega časa imajo študenti in s katerimi prostočasnimi dejavnostmi se ukvarjajo, kakšna je stopnja dobrega počutja v prostem času ter ali socialni status študentov vpliva na izbiro prostočasnih dejavnosti oziroma posledično na samo kakovost preživetega prostega časa. V raziskavi, ki je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika, je sodelovalo 368 študentov Filozofske fakultete Maribor. Rezultati raziskave so pokazali, da so študenti po socialnem statusu precej nesamostojni, saj jih večina biva pri starših, hkrati pa so prav starši tisti, ki jim pripomorejo pri reševanju socialnega statusa. Študenti so mnenja, da imajo dovolj prostega časa, prevladujejo pa predvsem pasivne prostočasne dejavnosti, kot so druženje s prijatelji, ukvarjanje z računalnikom, sproščanje, ukvarjanje s socialnimi omrežji in lenarjenje. Stopnja dobrega počutja v prostem času je dobra. Razpoložljiva finančna sredstva oziroma socialni status študentov pa nima večjega vpliva na prostočasne dejavnosti oziroma na kakovost prostega časa.
Keywords: Študenti, socialni status, prosti čas, dejavnosti prostega časa, dobro počutje.
Published in DKUM: 07.10.2014; Views: 2410; Downloads: 322
.pdf Full text (625,73 KB)

2.
IZBIRA DEJAVNOSTI PROSTEGA ČASA GENERACIJE X IN Y GLEDE NA STATUS ZAPOSLITVE
Mateja Završnik Pogačar, 2014, master's thesis

Abstract: Današnji hiter življenjski in delovni ritem že skoraj popolnoma obvladujeta človekovo življenje. Obveznosti na delu in izven dela so že v takšnem obsegu, da nam primanjkuje časa za osebno življenje in za naš prosti čas. Vsekakor pa je prosti čas pomemben in potreben, saj omogoča uresničitev naših želja izven vsakodnevnih obveznosti, omogoča našo osebno rast in je sestavni del kakovosti življenja. Dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo v svojem prostem času, nimajo natančno zasnovanih ciljev, saj jih uresničujemo na osnovi svojih lastnih interesov, ki se med generacijami razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi glede na status zaposlitve. Glavno področje obravnave magistrskega dela je pojem prostega časa, dejavnosti prostega časa v povezavi z generacijama X in Y ter generacijske razlike glede na status zaposlitve. V teoretičnem delu smo se osredotočili na opredelitev prostega časa, predstavili smo njegovo zgodovino, vpliv dela na prosti čas, njegove dejavnike, načela in funkcije prostega časa ter dejavnosti prostega časa. Prav tako smo opredelili generacijo X in Y, predstavili posamezne lastnosti in razlike obeh generacij glede na status zaposlitve. V empiričnem delu smo s pomočjo pridobljene ciljne skupine 253 pripadnikov generacije X in Y iz območja celotne Slovenije ugotavljali razpoložljivost prostega časa generacije X in Y glede na status zaposlitve, pomembnost posamezne dejavnosti prostega časa in načine preživljanja prostega časa. Uporabili smo metodo SWING, s katero smo ugotavljali pomembnost dejavnosti prostega časa, in s pomočjo programa Web-HIPRE sestavili drevo dejavnosti prostega časa. Analizirali in interpretirali smo pridobljene rezultate, ki kažejo, s katerimi dejavnostmi se generaciji X in Y ukvarjata glede na njen zaposlitveni status, zavrnili ali potrdili postavljene hipoteze in podali ključne ugotovitve raziskave ter priporočila.
Keywords: Prosti čas, pomembnost prostega časa, dejavnosti prostega časa, zaposlenost in brezposelnost, generacija X in Y, metoda SWING, struktura dejavnosti prostega časa, Web-HIPRE.
Published in DKUM: 21.07.2014; Views: 1493; Downloads: 297
.pdf Full text (5,03 MB)

Search done in 2.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica