| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NEKATERI VIDIKI KOMPETENCE UČENJE UČENJA PRI ŠTUDENTIH RAZREDNEGA POUKA
Minka Koprivnik, 2015, master's thesis

Abstract: Kompetenca učenje učenja omogoča učinkovito učenje ter zavedanje in načrtovanje lastnega procesa učenja. Namen magistrskega dela je bil predstaviti kompetenco učenje učenja in preučiti nekaj njenih vidikov pri študentih 4. letnikov (1. stopnja) in 1. letnikov (2. stopnja) iz treh Pedagoških fakultet (Maribor, Ljubljana, Primorska) na smeri razredni pouk. Za ta namen smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo pri študentih ugotavljali: oceno njihovega načina učenja in kompetentnosti za poučevanje, način pridobivanja znanja o načinih učenja in vlogo fakultete pri tem ter mnenja študentov o poučevanju učenja. Z raziskavo smo ugotovili, da je rast ocene večine dejavnikov kompetence učenje učenja povezana z boljšo oceno lastnega načina učenja in z boljšim učnim uspehom, so se pa razlike med oceno posameznih dejavnikov pojavile med fakultetami. Študenti lastno kompetentnost za poučevanje ocenjujejo dokaj dobro, čeprav navajajo, da največ informacij o navedeni kompetenci niso pridobili od strokovno izobraženega osebja. Večina študentov meni, da je potreba po večjem seznanjanju o učenju učenja nujna in da je potrebno s poučevanjem učenje učenja začeti hitro, najprimernejše v 1. vzgojno izobraževalnem obdobju pri vseh osnovnošolskih predmetih. Namen magistrskega dela je bil tudi analizirati učne načrte in ugotoviti ali zapisani cilji, kompetence in predvideni študijski dosežki spodbujajo razvoj kompetence učenje učenja. Analiza je pokazala, da je večina dejavnikov, ki pomagajo pri razvijanju kompetence učenje učenja, zapisanih v posredni obliki.
Keywords: vseživljenjsko učenje, kompetence, kompetenca učenje učenja, dejavniki uspešnega učenja, učne strategije
Published: 13.10.2015; Views: 1065; Downloads: 276
.pdf Full text (3,06 MB)

2.
OCENA VZGOJITELJEV PREDŠOLSKIH OTROK O UVAJANJU TUJEGA JEZIKA V VRTEC
Anja Šilak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene različne sodobne teorije o pridobivanju tujega jezika v predšolskem obdobju. Teoretični del diplomske naloge zajema osnove govornega razvoja v prvem in drugem jeziku, dejavnike, ki vplivajo učenje jezika, ter vpliv tujega jezika na materinščino. V Nadaljevanju diplomskega dela je opisano učenje tujega jezika v predšolskem obdobju. V tem delu so predstavljeni glavni cilji, načela, dejavniki uspešnega učenja tujega jezika v predšolskem obdobju, kritično obdobje učenja tujega jezika, metode poučevanja ter vloga vzgojitelja pri načrtovanju in izvajanju tujega jezika v vrtec. V empiričnem delu diplomske naloge sem želela pridobiti podatke o tem, kako vzgojitelji ocenjujejo uvajanje tujega jezika v vrtec ter kako sami pripomorejo k temu. Anketni vprašalnik mi je bil v veliko pomoč pri iskanju odgovorov na vprašanja glede zastavljenih ciljev in hipotez. Rezultati so pokazali, da imajo vzgojitelji pozitiven odnos do do zgodnjega učenja tujega jezika in menijo, da zgodnje učenje pozitivno vpliva na otroka. Veliko vzgojiteljev, predvsem mlajše generacije, je pokazalo podporo izvajanju dejavnosti iz tujega jezika ter pripravljenost za dodatno izobraževanje v didaktiki zgodnjega poučevanja tujega jezika.
Keywords: Zgodnje učenje tujega jezika, vpliv tujega jezika na materinščino, glavni cilji poučevanja tujega jezika, dejavniki uspešnega učenja tujega jezika, metode učenja tujega jezika, ocena vzgojiteljev o uvajanju tujega jezika v vrtec
Published: 17.06.2013; Views: 1462; Downloads: 175
.pdf Full text (1,56 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica