| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SODOBNA DAVČNA UPRAVA V REPUBLIKI SLOVENIJI - PRIMERJAVA Z AVSTRIJO
Jelena Krstić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Področje davkov je specifično, obenem zelo občutljivo in ob misli na davke se večini vzbudijo negativna čustva. Vseeno pa davki predstavljajo neizogiben del pravnega sistema vsake sodobne države, ki vodi svojo davčno politiko, v katero pa je vključen sleherni državljan z izpolnjevanjem svoje davčne obveznosti. Da vse poteka nemoteno, korektno, v smeri čim višje stopnje pobranih davkov ter v skladu z davčno zakonodajo, skrbi posebna služba, to je Davčna uprava Republike Slovenije, ki je ena izmed pomembnejših organov državne uprave. Davčna uprava RS predstavlja organ v sestavi Ministrstva za finance, ki opravlja naloge davčne službe in skrbi za pobiranje davkov ter drugih obveznih dajatev. Organizacijsko strukturo DURS-a tvorijo Generalni davčni urad, 15 davčnih uradov, ki so organizacijske enote davčne uprave za posamezna območja oziroma posamezna področja dela, in Posebni davčni urad za velike davkoplačevalce. Teritorialne organizacijske enote petnajstih območnih davčnih uradov pa predstavljajo izpostave in referati. Celotna diplomska naloga je osredotočena na to državno pomembno davčno službo, konkretneje na organizacijsko členitev davčne uprave, njene naloge in pristojnosti v skladu s temeljnimi načeli ter na njen način vodenja, ki mora iti v korak z razvojem sodobnega menedžmenta. Za primerjavo pa je prikazana Zvezna finančna (davčna) uprava v Avstriji, ki je na temelju raziskav ena izmed najuspešnejših in bolje organiziranih ter vodenih davčnih uprav v Evropski uniji, katero bi »morala« posnemati tudi Slovenija. S pričujočim delom želim podrobneje opisati davčno upravo RS v luči pomembnosti za državo kot za celotno družbo, pri tem pa predstaviti davčno službo tudi bralcu in ga »opomniti« na spoštovanje državljanske dolžnosti v smeri prispevanja družbeni blaginji.
Keywords: davčna uprava RS, organizacijska struktura, davčni urad, način vodenja, avstrijska finačna uprava.
Published: 11.01.2013; Views: 2646; Downloads: 273
.pdf Full text (1,24 MB)

2.
PRAVNA UREDITEV ORGANIZACIJE DAVČNE SLUŽBE V SLOVENIJI - PRIMERJALNI POGLED Z AVSTRIJ0
Denis Špilar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Državna uprava mora delovati v javnem interesu. Organizirana mora biti tako, da lahko svoje naloge izvaja v skladu s sodobnimi načeli delovanja javne uprave, ki zagotavljajo kakovostne storitve, usmerjene k njihovim uporabnikom. Eden izmed večjih in tudi pomembnejših organov državne uprave je Davčna uprava Republike Slovenije, ki izvaja naloge davčne službe oziroma dejavnost pobiranja davkov. Organizacijska struktura davčne uprave, kot organa v sestavi Ministrstva za finance je tri nivojska. Na centralni ravni deluje Generalni davčni urad, na območni ravni pa naloge davčne službe neposredno izvajajo davčni uradi. Le ti imajo tudi izpostave kot njihove teritorialne organizacijske enote na lokalnem nivoju. Organizacija davčne uprave predvsem na območnem in tudi lokalnem nivoju ni povsem ustrezna in usklajena z nekaterimi drugimi primerljivimi organi državne uprave, kar vpliva na njeno delovanje oziroma izvajanje storitev v skladu z modernimi načeli javne uprave. Navedena tematika je v diplomski nalogi prikazana s pravno teoretičnega in tudi primerjalnega vidika. V okviru slednjega je podrobno predstavljena organizacija Finančne (davčne in carinske) uprave v Republiki Avstriji, ki je leta 2005 izvedla korenito organizacijsko reformo in s tem postala ena najmodernejših finančnih uprav v Evropski Uniji.
Keywords: Ključne besede: državna uprava, načela delovanja, organizacija, davčna uprava, davčni urad, davčna izpostava, zvezna finančna uprava, finančni urad, moderna načela vodenja.
Published: 16.11.2011; Views: 2570; Downloads: 399
.pdf Full text (944,64 KB)

3.
ODPIS DAVKOV V DAVČNEM POSTOPKU
Andreja Šubernik Jerič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zakon o davčnem postopku ureja obračunavanje, odmero, plačevanje, vračilo, nadzor in izvršbo davkov, t.j. pobiranje davkov, pravice in obveznosti zavezancev ali zavezank za davek, državnih in drugih organov, ki so v skladu z zakonom pristojni za pobiranje davkov, ter drugih oseb v postopku pobiranja davkov, varovanje podatkov pridobljenih v postopku pobiranja davkov, ter medsebojno pomoč pri pobiranju davkov in izmenjavi podatkov med državami članicami Evropske skupnosti, ki delujejo v okviru Evropske unije in z izvajanjem mednarodnega sodelovanja na področju pobiranja davkov. Davčni zavezanci plačujejo davke od svojih dohodkov, dobička, kapitala, premoženja in prometa državi oziroma občini, katero morajo izpolniti v skladu z načelom zakonitega in pravočasnega izpolnjevanja ter plačevanja davčnih obveznosti. Plačani davki, prispevki in druge obvezne dajatve, za katere je skrbnik in nadzornik Davčna uprava Republike Slovenije, so prihodki proračuna države, proračunov občin, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Posamezni instituti, ki jih omogoča Zakon o davčnem postopku, pa se lahko zavezancu davek odpiše, delno odpiše, odloži oziroma dovoli obročno plačilo davka. V nalogi bom tako ugotavljala in raziskovala, pod kakšnimi pogoji in kriteriji je mogoče davčnim zavezancem, fizičnim osebam odpisati, delno odpisati, odložiti ali dovoliti obročno plačilo davka, katerega plačilo bi lahko ogrozilo njihovo preživljanje ali preživljanje njihovih družinskih članov, Ugotavljala in raziskovala bom tudi, pod kakšnimi pogoji in kriteriji je mogoče odložiti ali dovoliti obročno plačilo davka davčnim zavezancem, ki opravljajo poslovno dejavnost, v primeru, ko bi jim zaradi plačila davka, lahko nastala hujša gospodarska škoda. Ob tem pa ne bom prezrla posebnih primerov odloga in obročnega plačevanja davka davčnih zavezancev.
Keywords: davčni zavezanec, davek, davčni urad, davčni postopek, akontacija davka, davčni odtegljaj, odločba, obresti, obrazec vloge, socialna ogroženost, hujša gospodarska škoda, odpis davka, delni odpis davka, odlog davka, obročno plačilo davka
Published: 17.03.2010; Views: 2742; Downloads: 330
.pdf Full text (1,33 MB)

4.
Davčni inšpekcijski nadzor
Nina Lozinšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Davčni inšpekcijski nadzor je del davčnega nadzora, ki obsega nadzor nad izvajanjem oziroma upoštevanjem zakonov o obdavčenju in Zakona o davčnem postopku. Opravlja se tako v korist kot v breme zavezanca za davek. Nanašati se mora predvsem na tista dejstva in okoliščine, ki lahko vplivajo na povečanje ali zmanjšanje davčne obveznosti, ali ki vplivajo na prenos davčne obveznosti med davčnimi obdobji. Davčni inšpekcijski postopek je poseben upravni postopek, pri katerem je stvarno pristojen na prvi stopnji davčni urad Davčne uprave RS, na drugi stopnji pa Ministrstvo za finance. Davčni inšpekcijski nadzor izvajajo davčni inšpektorji, ki so javni uslužbenci — uradniki, zaposleni za nedoločen čas.
Keywords: davčni nadzor, davčna inšpekcija, davčni urad, upravni postopek, inšpektor, zavezanec za davek
Published: 17.12.2009; Views: 4186; Downloads: 439
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica