| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Daljinski spletni nadzor in porazdeljena regulacija sistema ogrevanja objekta
Tomaž Šešerko, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi sistema za porazdeljen nadzor temperature na objektu. Diplomsko delo vsebuje rešitve reguliranja temperature v posameznih prostorih preko internetnega vmesnika, s porazdeljenimi mikrokrmilniki in CAN–vodilom.
Keywords: regulacija ogrevanja, daljinski spletni nadzor, ogrevanje objekta, porazdeljeni ogrevalni sistem.
Published: 19.10.2018; Views: 685; Downloads: 65
.pdf Full text (3,50 MB)

2.
Projekt nadgradnje procesa separacije gramoza - daljinski nadzor in vodenje
Matej Cvetko, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan in izdelan projekt nadgradnje procesa separacije gramoza. Samostojno so izvedene in prikazane posamezne faze projekta od načrtovanja ožičenja do izdelave SCADA-aplikacije. Obrat na gramoznici obratuje že 15 let in sčasoma se je pojavila potreba po nadgradnji. Obrat separacije po opravljeni nadgradnji zagotavlja varnejše in udobnejše delo, sicer pa nam je s samo nadgradnjo omogočil tako pridobivanje novega znanja o vodenju projekta kot tudi strokovnega znanja o nadzoru in krmiljenju elektromotornih pogonov.
Keywords: daljinski nadzor, vodenje, frekvenčni pretvornik, projekt avtomatizacije, separacija gramoza
Published: 31.01.2018; Views: 784; Downloads: 93
.pdf Full text (6,99 MB)

3.
ZASNOVA IN IZVEDBA SODOBNEGA RAČUNALNIŠKEGA INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKEGA SISTEMA ZA DALJINSKI NADZOR, ZAŠČITO IN VODENJE RAZDELILNE TRANSFORMATORSKE POSTAJE
Aleš Vidic, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ta diplomska naloga opisuje principe zasnove in izvedbe sodobnega računalniškega, informacijsko-komunikacijsko podprtega sistema za daljinski nadzor, meritve, diagnostiko in zaščito ter vodenje oziroma upravljanje razdelilne transformatorske postaje (RTP), z namenom zamenjave sekundarne opreme ter modernizacije sistema vodenja in zaščite RTP. Zastarel in nezanesljiv sistem daljinskega vodenja ne omogoča avtomatizacije RTP 110/20/21kV Mokronog in uvajanja koncepta pametnih omrežij. Nov sistem daljinskega vodenja, nadzora in zaščite je zasnovan na sistemu ABB COM 600 z vgrajenimi zaščitnimi releji ABB REF 54x, ki so komunikacijsko povezani in komunicirajo po protokolu IEC 61850. Opisana je zasnova in izvedba telekomunikacijske povezave z dielektričnim prostozračnim kablom z optičnimi vlakni, obešenim na oporišča srednje napetostnih (SN) daljnovodov med sosednjimi RTP, ki tvori lastno optično omrežje (IP/Ethernet). Diplomsko delo opisuje zagon sistema, funkcionalne preizkuse in vzpostavitev brezhibnega delovanja srednje napetostne celice s stikalom in napravo za zaščito, nadzor in krmiljenje z vključevanjem v nadzorni sistem PSI Control-EE in SCADA aplikacijo ter kasnejše periodično preizkušanje in meritve.
Keywords: Računalniško informacijsko-komunikacijski nadzorni sistem, daljinsko vodenje, daljinski nadzor, zaščita, razdelilna transformatorska postaja.
Published: 25.08.2016; Views: 1213; Downloads: 50
.pdf Full text (6,07 MB)

4.
ANALIZA UČINKOV UVAJANJA DALJINSKEGA NADZORA IN TEHNOLOŠKE OPTIMIZACIJE V VODOVODNEM OMREŽJU
Albin Lorenci, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen obnove, razširitve in posodobitve vodovodnih sistemov ter vodovodnih omrežij v okviru kohezijskih projektov na območju Republike Slovenije je doseči zmanjšanje vodnih izgub in izboljšanje kakovosti pitne vode in s tem povečanje stopnje oskrbe prebivalstva s čisto, pitno in neoporečno pitno vodo. Zamenjava dotrajanih cevovodov in obnova vodovodnih sistemov sta najpomembnejša dejavnika pri zmanjšanju vodnih izgub in izboljšanju kakovosti pitne vode. Posodobitev daljinskega nadzora in tehnološka optimizacija vodovodnih sistemov sta naslednja koraka, ki prav tako prispevata k zmanjšanju vodnih izgub in optimiziranju porabe pitne vode. Sistemi avtomatizacije in informacijsko-komunikacijskih tehnologij omogočajo celovito in kontinuirano daljinsko upravljanje, vodenje in nadzor dislociranih objektov vodovodnih sistemov. V diplomski nalogi je predstavljena tehnologija daljinskega nadzora s telemetrijo, SCADA-sistemom in programskim orodjem TEOVS, ki je bila razširjena in posodobljena v okviru kohezijskega projekta Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini.
Keywords: daljinski nadzor, telemetrija, avtomatizacija, TEOVS, SCADA, vodne izgube, vodovodni sistem, oskrba s pitno vodo, Šaleška dolina
Published: 27.06.2016; Views: 791; Downloads: 117
.pdf Full text (2,47 MB)

5.
VPELJAVA FUNKCIJ ZA ANALIZO PODATKOV V PROGRAM MISMART
Goran Ambrožič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomske naloge je bila priprava predloga za vpeljavo funkcij za analizo podatkov v programu MiSmart. Program MiSmart je namenjen zbiranju podatkov iz raznih merilnikov proizvajalca Iskra d.d., ki so nameščeni na merilnih mestih uporabnika. V diplomskem delu smo se osredotočili na njegovo uporabo v elektrodistribucijskih podjetjih, ki nameščajo merilnike električnih veličin v srednje/nizkonapetostne (SN/NN) transformatorske postaje (TP) za potrebe permanentnega monitoringa. V programu MiSmart se tako zbirajo meritve, alarmi ter podatki o kvaliteti električnega omrežja iz različnih merilnih mest. Omogočen je prikaz zbranih podatkov v grafični in tabelarični obliki, dodano uporabno vrednost uporabniku pa bi dala statistična obdelava teh podatkov. Funkcije za analizo, kot so histogram, percentil, deviacija parametra, simetrija, konična moč … dajejo uporabniku podrobnejšo sliko o delovanju omrežja ter pomoč pri analizi okvar, planiranju vzdrževanja, načrtovanju omrežja … Poleg tega podobna orodja vsebujejo tudi konkurenčni produkti. Cilj diplomske naloge je bil priprava dokumenta, ki je v pomoč razvojni ekipi podjetja Iskra d.d. in predstavlja osnovo za vpeljavo funkcij za analizo podatkov. Do njega smo prišli s pomočjo analize konkurenčnih produktov, lastnim poznavanjem problematike ter s prepoznavanjem težav in potreb končnih uporabnikov, ki so na koncu tudi potrdili uporabnost.
Keywords: daljinski zajem podatkov, analiza podatkov, program MiSmart, transformatorska postaja, nadzor omrežja, elektrodistribucijsko omrežje
Published: 22.06.2016; Views: 556; Downloads: 54
.pdf Full text (1,78 MB)

6.
NADZOR IN REGULACIJA CENTRALNEGA OGREVANJA S POMOČJO KRMILNIKA ARDUINO MEGA
Urban Čontala, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izdelavo in delovanje krmilnega sistema centralnega ogrevanja, s katerim lahko preprosto izbiramo med energenti. Krmilni sistem skrbi za avtonomno vodenje centralnega ogrevanja. Za izdelavo smo izbrali cenovno ugodne ter zanesljive elemente, ki so potrebni za krmiljenje in regulacijo osnovnih procesnih veličin centralnega ogrevanja. Opisani so delovanje sestavnih elementov, izdelava izvršnih naprav ter povezava aktuatorjev. Krmilnik temelji na mikroprocesorju AVR na platformi Arduino. Za lažji nadzor delovanja sistema smo omogočili tudi povezavo z internetom. Razvit program krmili določene črpalke, regulira temperaturo dvižnega voda in gorenje biomase ter časovno vključuje ogrevanje. Zgradili smo cenovno ugoden sistem in ga prilagodili svojim potrebam.
Keywords: ogrevanje, avtomatizacija, daljinski nadzor, mikroprocesor
Published: 16.12.2015; Views: 2523; Downloads: 434
.pdf Full text (2,47 MB)

7.
SISTEM ZA NADZOR DELOVANJA STROJEV V INDUSTRIJI
Jure Hundrić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen daljinski nadzor strojev v industriji. Sistem zajema podatke oziroma stanja strojev s pomočjo namensko izdelane strojne opreme in programske opreme. Naprave so s programsko opremo preko lokalnega omrežja ethernet povezane na bazni sistem. Oprema, imenovana M-SPY, za določeno časovno obdobje obdeluje podatke, pridobljene iz strojev. Podatkovno bazo grafično prikazujemo na mobilnih napravah ali osebnih računalnikih. Proces omogoča prikaz in izračun različnih statistik, kot so: število dobrih kosov, odstotki statusov, delovanje, nedelovanje, izklop, zasedenost ter produktivnost proizvodnje.
Keywords: daljinski nadzor, kosovna proizvodnja, ethernet mrežni protokol, statistika proizvodnje
Published: 06.11.2015; Views: 995; Downloads: 63
.pdf Full text (3,24 MB)

8.
AKVARIJSKI KRMILNIK
Milan Rotovnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje načrtovanje, izdelavo in testiranje krmilnika za akvarijske sisteme s poudarkom na izpolnjevanju zahtev pri uporabi v morski akvaristiki. Akvarijski krmilnik skrbi za avtonomno vodenje akvarijskega sistema. Predlagani in izvedeni so potrebni merilni sistemi za merjenje ključnih parametrov akvarija. Izbrane so izvršne naprave, ki so potrebne za krmiljenje in regulacijo osnovnih procesnih veličin akvarija. Pri tem smo upoštevali možnost povezave že obstoječih modulov na predlagani akvarijski krmilnik in možnost izvedbe učinkovitega daljinskega nadzora akvarija. Opisani sta izvedba krmilnika z mikroprocesorjem AVR na Arduino platformi in praktična izdelava modula za povezavo merilnih in izvršnih enot. Razviti so programi za nadzor ključnih parametrov morske vode, krmiljenje luči, krmiljenje pretočnih črpalk in ostalih enot. Rezultat diplomske naloge je naprava, ki v eni enoti poskrbi za potrebe akvarija in uporabniku omogoča daljinski nadzor akvarijskega sistema.
Keywords: daljinski nadzor, avtomatizacija, akvaristika, mikroprocesor
Published: 06.03.2015; Views: 1500; Downloads: 253
.pdf Full text (2,91 MB)

9.
POSODOBITEV KRMILJENJA IN DALJINSKI NADZOR ČRPALIŠČA ZA HIDROELEKTRARNO DRAVOGRAD
Jure Grebenc, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je zajeta in opisana prenova sklopa krmiljenja črpališča Črneče Hidroelektrarne Dravograd. Sklop krmiljenja črpališča Črneče je v obratovanju že 20 let in je bil izveden z relejsko logiko brez prikazovalnika povratne informacije o stanju črpalk, stanju bazena in prikazov alarmov. Zaradi iztrošenosti ter težav pri prenosu signalov (fizično prekinjene žile kablov zaradi lezenja terena med bazenom Dobrova in črpališčem Črneče) smo se odločili zamenjati krmiljenje in avtomatizirati sistem na višji nivo (funkcionalnost sistema je ostala nespremenjena). Komunikacijsko težavo smo odpravili z vpeljavo usmerjene telemetrične zveze prek radijskih postaj Motorola DM-3400. Krmiljenje pa je izvedeno s Siemens SIMATIC opremo.
Keywords: daljinski nadzor, brezžična komunikacija, krmiljenje nivoja črpališča, PLK, STEP7
Published: 27.02.2014; Views: 1310; Downloads: 159
.pdf Full text (31,59 MB)

10.
KRMILJENJE KLIMATOV PREKO CENTRALNEGA NADZORNEGA SISTEMA
Tomaž Velečič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen potek izgradnje centralnega nadzornega sistema za krmiljenje klima naprav. Ker gre za nadgradnjo obstoječega sistema, je najprej opisana zgradba le-tega. V nadaljevanju pa je opisan potek same nadgradnje in problemov, ki so posledica omejitev uporabljenih komponent.
Keywords: nadzorni sistem, klimati, MODBUS, krmilniki, daljinski nadzor
Published: 28.06.2013; Views: 1421; Downloads: 194
.pdf Full text (2,55 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica