| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
OBLIKOVANJE PRILAGODLJIVEGA SPLETA
Jernej Gračner, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali s prehodom iz fiksnih spletnih strani na bolj prilagodljive in vprašanjem, kakšne tehnike je potrebno izbrati, da ostanemo uporabni in dostopni v svetu, kjer je vedno več naprav, preko katerih lahko brskamo. Posvetili smo se tudi vprašanju, ali lahko ugotovimo, kaj uporabniki pričakujejo v danem trenutku od naše strani ter kako lahko s tehnikami za izdelavo prilagodljivih spletnih strani, analizo uporabnikov in izbiro ustreznih vsebin in funkcij določimo obliko, ki bo uporabniku ponudila ustrezne informacije ne glede na napravo ali situacijo, v kateri se nahaja.
Keywords: prilagodljiv splet, CSS3, dostopnost, mobilne naprave, oblikovanje, poizvedbe, postopna izboljšava
Published: 20.12.2011; Views: 6806; Downloads: 113
.pdf Full text (4,42 MB)

2.
SODOBNI PRISTOPI K OBLIKOVANJU SPLETNIH STRANI
Manca Gracar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsako oblikovalsko delo temelji na poznavanju temeljnih elementov in principov oblikovanja. Sem sodi tudi spletno oblikovanje, ki poleg omenjenega znanja, zahteva tudi dobro poznavanje tehničnega ozadja (HTML, CSS, JavaScript). Splet se razvija z bliskovito hitrostjo in tako spletne strani postajajo vedno bolj napredne in kompleksne. Pri snovanju le teh se vedno pogosteje poslužujemo principa postopnega izboljševanja in odzivnega oblikovanja, kjer predstavitev prilagodimo zmogljivosti brskalnika in tipu naprave preko katere uporabnik dostopa do spleta. Pri tem veliko vlogo igra CSS in znotraj njega sklicevanje na tip naprave. Sklic omogoča izgradnjo spletne predstavitve, ki se lahko prilagaja številnim zaslonskim ločljivostim. Poleg omenjenih principov in pristopov, sta pomembna še posodobljena spletna standarda CSS3 in HTML5, ki ponujata dodatne funkcionalnosti, kot so dinamičnost, semantično poimenovanje elementov, bogati vizualni učinki, uporaba poljubne tipografije oziroma pisave itd... Kot primer smo izdelali spletno stran, ki temelji na likovni teoriji, na odzivnem oblikovanju, ter na posodobljenih lastnostih CSS3 in semantičnih oznakah HTML5.
Keywords: elementi in principi oblikovanja, spletno oblikovanje, odzivno spletno oblikovanje, postopno izboljševanje, značilnosti in omejitve spleta, CSS3, Media Query, HTML5, vključevanje pisav.
Published: 23.12.2011; Views: 7613; Downloads: 351
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
PREDNOSTI UPORABE HTML5 IN CSS3
Aleksandra Gornik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali področje razvoja HTML5 in CSS3, osredotočili smo se predvsem na prednosti, raziskali, kako se standarda obneseta v praksi ter kakšna je podpora brskalnikov. Najprej smo definirali pomen HTML in CSS ter njuno zgodovino, potem pa smo se osredotočili na novosti, ki sta jih prinesla standarda HTM5 in CSS3, jih predstavili ter opisali. Naša ugotovitev je, da HTML5 in CSS3 omogočata hitrejšo, krajšo in boljšo rešitev oblikovanja spletnih strani. Raziskali smo še možnosti podpore brskalnikov, ki smo jih ponazorili s pomočjo tabel. V sklopu naloge smo tudi izdelali spletno stran, ki prikazuje prednosti uporabe HTML5 in CSS3, uporabili smo izbrane gradnike od enostavnejših do kompleksnejših. Ugotovili smo, da so novosti pomembne, saj poenostavijo izdelavo spletnih strani. Posebej so pomembni gradniki, ki omogočajo vključitve medijskih vsebin. Na težave smo naleteli zgolj pri slabi podpori, ki jo nudijo brskalniki. Vedno več snovalcev spletnih strani uporablja HTML5 in CSS3, ki bosta zaradi novosti, ki jih prinašata, postala nepogrešljiva. Brskalniki bodo sčasoma v celoti podpirali oba standarda.
Keywords: HTML5, CSS3, Javascript, Adobe Dreamweaver CS5
Published: 21.11.2012; Views: 5886; Downloads: 288
.pdf Full text (1,78 MB)

4.
UPORABA TEHNIK HTML5 IN CSS3 ZA INTEGRACIJO FACEBOOK API
Andreja Fajfar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo označevalna jezika HTML5 in CSS3, njune novosti in podporo med brskalniki. Ob tem omenimo še skriptni jezik JQuery in JQuery User Interface, s pomočjo katerega dodamo spletnim stranem dinamični del obnašanja. Seznanimo se še z možnostmi integracije znanega Facebook vmesnika, imenovanega Facebook Graph, s pomočjo katerega lahko posegamo po najrazličnejših podatkih samega uporabnika. Pregledamo vse možne metode in načine pridobivanja pooblastil ter generiranja javnega žetona. Predstavljena je tudi aplikacija za podporo teoretičnemu delu diplomskega dela, na podlagi katere primerjamo še kompatibilnost med omenjenimi tehnikami, jeziki in standardi z izbranimi brskalniki.
Keywords: HTML5, CSS3, Facebook API, Facebook vmesnik, Facebook Graph, JQuery, JQuery UI, integracija Facebook vmesnika, integracija, Graph API
Published: 26.11.2012; Views: 1116; Downloads: 95
.pdf Full text (2,68 MB)

5.
MEDIJSKE POIZVEDBE CSS 3
Klemen Olaj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati in predstaviti uporabo stilnih predlog (angl. Cascading Style Sheets 3 – CSS3) medijskih poizvedb, tako teoretično kot tudi praktično. Glavni namen pa je predstavitev same zasnove delovanja in uporabnosti, ki se uporablja s sedanjo sodobno tehnologijo, širšemu občinstvu. S CSS2 smo dobili podporo za medijske tipe, kot so “screen”, ”print”, “handheld” itd., kar pomeni, da smo lahko določili videz posameznih elementov naše spletne strani na različnih medijih. CSS3 medijske poizvedbe pa razširijo to uporabnost, saj lahko za vsak medijski tip postavimo neki pogoj (na primer @media only screen and (max-width: 1024px)). Medijska poizvedba je logični izraz, ki je bodisi pravilen (true) ali nepravilen (false), in se izvede, če je tip, ki smo ga določili, enak tipu izhodne naprave, in če se vsi izrazi ovrednotijo kot pravilni (angl. TRUE). Teorijo bom podprl s praktičnim primerom naše spletne strani Armdesign (url: http://arm-design.com).
Keywords: CSS, CSS3, mobilne naprave, medijske poizvedbe, podpora brskalnikov, HTML, HTML5.
Published: 18.02.2013; Views: 4715; Downloads: 104
.pdf Full text (1,94 MB)

6.
RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ S HTML5
Matej Krajnc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene novosti, ki jih prinaša nov predlog za standard HTML5, obdelane so bistvene razlike med starejšim HTML-standardom in novim HTML5-predlogom, prednosti in slabosti. Bistvena razlika med starejšim standardom in novim predlogom za standard je v sami zgradbi oz. strukturi spletne aplikacije. HTML5 uporablja nove strukturne elemente. V samem HTML-ju ni bilo mogoče prikazati medijev, iger in animacij. HTML5 pa že v osnovi omogoča prikazovanje medijev, iger in animacij, kar pomeni, da bi lahko le-ta v prihodnosti popolnoma izpodrinil Flash. Na kratko je predstavljen tudi nov CSS3-slog, ki se uporablja skupaj s HTML5. Vse novosti, ki jih prinašata CSS3 in HTML5, so prikazane s praktičnim primerom spletne aplikacije.
Keywords: HTML5, Flash, CSS3, JavaScript, canvas.
Published: 16.11.2012; Views: 1843; Downloads: 193
.pdf Full text (2,48 MB)

7.
ANALIZA HTML5 IN CSS3 ZA RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ
Mihael Furek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo pregledali zgodovino razvoja označevalnega jezika HTML ter stilskih predlog CSS. Predvsem smo se posvetili novostim v HTML5 in CSS3. Podrobneje smo analizirali nove možnosti, ki jih nudi HTML5 ter opisali nove elemente. Novosti CSS3 smo predstavili z veliko primeri. Navedli smo še nekaj orodij za lažje in hitrejše delo s HTML in CSS kodo. Na koncu smo pripravili še stilsko predlogo za blogerski sistem Wordpress. Začeli smo z idejno zasnovo, nadaljevali z izdelavo slike z grafičnim orodjem in zaključili s postavitvijo predloge z zapisom HTML in CSS kode. Ugotovili smo, da vseh novosti še danes ne moremo uporabiti, saj vsi brskalniki ne znajo pravilno prikazati HTML5 elementov in oblik, ki jih določimo s CSS.
Keywords: HTML, HTML5, CSS, CSS3
Published: 11.07.2013; Views: 943; Downloads: 172
.pdf Full text (2,37 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ Z UPORABO HTML 5
Jernej Mušič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predelali novosti, ki jih prinaša označevalni jezik HTML5, ter se osredotočili na možnosti, ki jih ponuja pri razvoju spletnih aplikacij. Novosti smo razcepili na podskupine ter jih opisali in predstavili z osnovnimi primeri uporabe. V nadaljevanju smo se osredotočili na razvoj spletne aplikacije z uporabo jezika HTML5, kjer smo razvili enostavno aplikacijo namenjeno manipuliranju fotografij. Po razvoju aplikacije smo se nato osredotočili na delovanje aplikacije v najbolj množično uporabljenih spletnih brskalnikih in preverili njihovo kompatibilnost. Ugotovili smo, da jezik HTML5 ni primeren za samostojno uporabo v razvoju spletnih aplikacij, in da ima pomanjkljivo varnost, s čimer lahko ogroža delovanje aplikacij.
Keywords: HTML5, CSS3, Canvas, Java Script
Published: 02.09.2013; Views: 1328; Downloads: 154
.pdf Full text (2,16 MB)

9.
ZMOŽNOSTI CSS3 ZA OBLIKOVALCE
Doris Drčić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo pregledali zgodovino razvoja in kaj sploh je CSS. Diplomska naloga obsega tako teoretični kot praktični del. V teoretičnem delu smo se predvsem posvetili novostim, ki jih prinaša CSS3 in proučili, kako lahko oblikovalci te novosti čim bolje izkoristijo in kako jim olajšajo zadeve pri samem oblikovanju. S praktičnim delom diplomske naloge smo nato prikazali, kaj vse je možno narediti oz. oblikovati z novimi in nadgrajenimi elementi, ki nam jih ponuja CSS3. Najprej je nastala idejna zasnova, nato pa smo oblikovali spletno stran s CSS stili. Uporabili smo različne nove elemente, katere smo že opisali v teoretičnem delu naloge. Na koncu smo prikaz spletne strani z novostmi tudi preizkusili v različnih brskalnikih, pri čemer smo ugotovili, da se podpora modulov in prikaz same spletne strani od brskalnika do brskalnika razlikuje.
Keywords: CSS, CSS3, oblikovanje, spletno oblikovanje
Published: 18.09.2013; Views: 751; Downloads: 62
.pdf Full text (2,24 MB)

10.
KNJIŽNICE JAVASCRIPT ZA ZDRUŽLJIVOST SPLETNIH BRSKALNIKOV S SODOBNIMI SPLETNIMI TEHNOLOGIJAMI
Denis Zelić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja način podpiranja zastarelih brskalnikov pri razvoju sodobnih spletnih strani. Naloga obsega predstavitev sodobnih spletnih tehnologij, problema zastarelih brskalnikov, pristopov k dodajanju podpore in knjižnic za združljivost. JavaScript Modernizr je predstavljen kot ključna knjižnica, okoli katere se gradi celotna podpora spletne strani. Naloga zajema tudi predstavitev spletne strani za demonstracijo knjižnic za združljivost, ki je nastala kot praktični del diplomskega dela.
Keywords: JavaScript, HTML5, CSS3, Modernizr, knjižnice za združljivost, zaznavanje brskalnikov, zaznavanje funkcionalnosti
Published: 13.09.2013; Views: 791; Downloads: 84
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica