| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OBVEZNOSTI DELODAJALCA PRI IZVAJANJU NOČNEGA IN VEČIZMENSKEGA DELA
Rada Ljubičić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Nočno delo je zelo posebna oblika dela, ker posega na zdravstveno področje človeka ter njegovo socialno in družinsko življenje. Opravljanje izmenskega in nočnega dela na zaposlenem pušča psihične, fizične in socialne posledice. Delo poteka v manj ugodnem delovnem času in okolju, kar predstavlja resen dejavnik tveganja za nastanek številnih bolezni. Pri nočnem delu se je treba boriti proti naravnemu biološkemu ritmu, ne nazadnje pa moramo po koncu nočne izmene iti domov in poskušati zaspati, čeprav nam biološka ura, dnevna svetloba in družba govorijo, da je to čas budnosti in aktivnosti. Človeški organizem se namreč zelo težko prilagodi delu ponoči, izčrpa pa ga tudi pomanjkanje spanca. Dejstvo je, da opravljanje neizogibnega dela v izmenah povzroča kronično utrujenost, poruši naravni ritem spanja, lahko povzroči debelost, depresijo in celo raka. Zaradi vsega navedenega in zmanjšane kvalitete življenja nočnemu delavcu pripadajo nekatere ugodnosti in pravice, s katerimi ga zakon varuje in istočasno delodajalcu nalaga določene obveznosti. Pri tem so obveznosti delodajalca določene z mednarodnopravnimi viri ter notranjo pravno zakonodajo. Zato je najbolj pomembno, da se delodajalec zaveda, da je delavec, ki opravlja delo v dnevnem času, produktivnejši, manj podvržen stresu in poškodbam in da je zato nujno potrebno spoštovanje zakonodaje, ki varuje in pomaga izmenskim delavcem.
Keywords: nočno delo, obveznost delodajalca, konvencije mednarodne organizacije dela (MOD), zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1), cirkadiani ritmi, utrujenosti, spanje
Published: 08.10.2014; Views: 784; Downloads: 562
.pdf Full text (671,99 KB)

2.
MOŽNA UPORABA SPOZNANJ O VPLIVU SVETLOBE NA CIRKADIANE RITME ZA RAZSVETLJAVO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV
Janko Kisilak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na sodobno razsvetljavo v izobraževalnih ustanovah. Obravnavana so predvsem nova spoznanja o vplivu svetlobe na cirkadiane ritme za razsvetljavo izobraževalnih ustanov. Prikazano je kako spreminjanje barvnega spektra svetlobe vpliva na človeški dnevni ritem dela in počitka. Če želimo spreminjati barvni spekter svetlobe, potrebujemo potrebne svetlobne vire in elemente za njihovo vodenje. Razsvetljava, ki ji spreminjamo barvni spekter ima lahko tako pozitivne kakor negativne učinke, zaradi regulacije spektralne sestave. Ker je priključna moč večja bo energetska učinkovitost slabša saj imajo LED svetlobni viri pri različnih barvnih temperaturah različne svetlobne učinkovitosti. V diplomskem delu je predstavljena razlika med vodeno in navadno neregulirano razsvetljavo.
Keywords: cirkadiani ritmi, izobraževalne ustanove, razsvetljava, spreminjanje barvnega spektra
Published: 04.01.2017; Views: 1235; Downloads: 43
.pdf Full text (2,28 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica