| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OGLAŠEVANJE V PODJETJU LINDE PLIN D.O.O. ZA UTEKOČINJEN NAFTNI PLIN - UNP.
Dejan Zupanc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge sem predstavil pojem oglaševanja ter korake oglaševalskega programa, v praktičnem delu pa sem predstavil konkretne aktivnosti oglaševanja utekočinjenega naftnega plina v podjetju Linde plin d. o. o., v katerem sem zaposlen.
Keywords: Tržno komuniciranje, oglaševanje, program oglaševanja, cilji oglaševanja, komunikacijski kanali, Linde plin d. o. o..
Published: 17.11.2009; Views: 1631; Downloads: 205
.pdf Full text (478,52 KB)

2.
RADIJSKO OGLAŠEVANJE V PRIMERJAVI Z OSTALIMI MEDIJI
Suzana Petrovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Oglaševanje ima več funkcij, poglavitni cilj pa ostaja pritegniti pozornost bralcev, poslušalcev oziroma gledalcev posameznega medija. Glavni cilj oglaševanja pa je povečati povpraševanje po določenem produktu, storitvi ali ideji. Oglaševanje je po svojem izvoru z mediji povezano kot zakup medijskega časa in prostora. Radio je medij, ki je najlaže dostopen, najhitrejši, saj prvi objavi novico. Je poceni, gospodaren in zelo fleksibilen. Radio je tudi najbolj oseben med množičnimi mediji in najbolj mobilen. Oglaševalci dojemajo radio kot podporen, pomožen medij. Posebnost medijske industrije je, da deluje na dualnem trgu. Na prvem trgu se pojavlja izdelek, ki se prodaja kupcu (v obliki knjige, revije, televizijskega ali radijskega programa). Na drugem trgu pa medijsko podjetje prodaja oglaševalski prostor. Slovenski radijski trg je že skorajda docela zapolnjen. Pred dobrim desetletjem je bilo pri nas okoli trideset komercialnih in nekomercialnih radijskih postaj, danes jih je devetindevetdeset. Raziskave radijske poslušanosti naj bi odgovorile na vprašanje, ali je radio še vedno močan medij in ali se splača na njem oglaševati. To vprašanje je pomembno za vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo z radiem - radijske urednike, lastnike, medijske in oglaševalske agencije. Bruto vrednost oglaševanja se izračuna iz evidence vseh objavljenih oglasnih sporočil v medijih. Vsak objavljen oglas se evidentira in ovrednoti po ceni, navedeni v uradnem ceniku medijske enote. Radio Veseljak je pričel svoje delovanje leta 1996 in je po svojem glasbenem izboru in vsebini praktično edina specializirana komercialna radijska postaja v Sloveniji. Kljub temu, da je Radio Veseljak edini tovrsten na slovenskem trgu in po poslušanosti že nekaj let v samem vrhu, se ga določeni oglaševalci in agencije izogibajo.
Keywords: radio, funkcije in cilji oglaševanja, mediji, medijski trg, radijski trg, oglaševalski prostor, raziskave radijske poslušanosti, bruto vrednost oglaševanja, Radio Veseljak.
Published: 18.11.2009; Views: 4416; Downloads: 670
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
OGLAŠEVANJE NA KOROŠKEM RADIU
Jasmina Pečnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Danes se vedno več soočamo in spopadamo s konkurenco, ki nas spremlja na vsakem koraku. Če želimo biti konkurenčni, moramo svoje izdelke ali storitve znati tržiti in jih predstaviti strankam. Pri tem ima pomembno vlogo prav oglaševanje, saj lahko dober oglas potencialnega kupca prepriča v nakup. Posameznik mora oglas zaznati in si ga vtisniti v spomin, kar pa je bistveno lažje če je oglas zabaven in očarljiv, saj veliko prej vzbudi posameznikovo pozornost in zanimanje. Diplomska naloga obravnava oglaševanje na Koroškem radiu. Radio je kot množični oglaševalski medij cenjen zaradi hitre priprave in ponavljanja oglasov, ter sorazmerno nizkih cen. Ker so mediji tisti, ki oglasno sporočilo posredujejo ciljnemu občinstvu, sem jih podrobneje opisala v četrtem poglavju. Teoretično sem opredelila tudi tržno komuniciranje in oglaševanje. V praktičnem primeru oglaševanja na radiu pa sem izbrala že imenovani Koroški radio. Predstavila in grafično ponazorila sem tudi analizo poslušanosti, ki je pokazala, da se je doseg poslušalcev Koroškega radia glede na preteklo leto povečal.
Keywords: • tržno komuniciranje • sestavine tržnega komuniciranja • oglaševanje • cilji oglaševanja • mediji • radijski oglas • analiza poslušnosti
Published: 04.12.2009; Views: 2100; Downloads: 139
.pdf Full text (909,10 KB)

4.
OGLAŠEVANJE NEPREMIČNINSKIH AGENCIJ V DOBI NOVIH MEDIJEV
Mateja Gabrijan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Mediji, ki jih za svojo dejavnost uporabljajo nepremičninske agencije, so se v zadnjih 20 letih spremenili: gre za prehod iz klasičnih (RTV in tiskani mediji) v novomedijske kanale (internet, multimediji). Klasični koncept komunikacije in oglaševanja temelji na enosmernem modelu (sporočilo agencija odda množici potencialnih prejemnikov, povratne komunikacije pa ni oziroma je skopa), medtem ko so novomedijski kanali dvosmerni in participatorni (agencija informacij ne komunicira zgolj stranki, temveč hkrati tudi odpre kanale, po katerih lahko tržne informacije od stranke tudi sprejema). V nalogi nas je zanimalo, do kakšne mere so se na to spremembo odzvale slovenske nepremičninske agencije, katere medije oglaševanja uporabljajo in kako ter ali (ne)uporaba novih medijev vpliva na rezultate poslovanja agencije. Kot študijo primera smo izbrali nepremičninsko agencijo Plan nepremičnine, ki je pred kratkim prenehala s poslovanjem. Analizirali smo tudi spletno delovanje 11 najuspešnejših slovenskih nepremičninskih agencij in jih primerjali z rezultati, ki jih je dosegla izbrana agencija. Za potrebe naloge smo razvili lasten merski inštrument -­ ocenjevalno lestvico za preverjanje oglaševalske dejavnosti v novih medijih -­, saj podobni inštrumenti za slovensko okolje še niso bili predstavljeni. Ugotovili smo, da oglaševalska dejavnost v večini agencij poteka po sistemu ad hoc: nepremičninske agencije zaradi svoje majhnosti nimajo detajlno izdelanih trženjskih strategij, nimajo točno določenega proračuna za oglaševanje in nimajo zunanjih oz. notranjih strokovnjakov, ki bi skrbeli za marketing. Glavna ugotovitev naloge je, da nesposobnost razumevanja novih medijskih kanalov in njihova (ne)uspešna implementacija v praksi pomembno vplivata na poslovanje nepremičninske agencije (in lahko vodita tudi v prenehanje delovanja agencije). Nepremičninskim agencijam na podlagi raziskave svetujemo, da pri svoji dejavnosti uporabljajo tako klasične kot nove medije, saj lahko le sinergija v oglaševanju pripelje do dobrih rezultatov. V nalogi smo zato oblikovali tudi smernice in izdelali realen model oglaševanja nepremičninskih agencij, upoštevajoč teoretična izhodišča in praktične izkušnje iz slovenskega poslovnega okolja.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: Tržno komuniciranje, oglaševanje, cilji oglaševanja, oglaševalski proračun, oglaševalski mediji, internet, spletno oglaševanje, spletna stran, nepremičninska agencija.
Published: 16.08.2010; Views: 1880; Downloads: 223
.pdf Full text (1,29 MB)

5.
Oglaševanje in pospeševanje prodaje v podjetju Pikapoka d.o.o.
Natalija Bratuša, 2015, master's thesis

Abstract: Vsako podjetje mora biti karseda konkurenčno na trgu. Za doseganje čim večjih dobičkov mora podjetju uspevati zadovoljiti potrebe kupcev. Na različne načine je potrebno izdelke približati potrošnikom ter jih prepričati v dobre koristi izdelka in posledično spodbuditi k samemu nakupu. Glavni cilj magistrske naloge je seznaniti se, kako in na kakšen način deluje oglaševanje in pospeševanje prodaje v podjetju Pikapoka d.o.o.. Skozi magistrsko nalogo smo poskušali s teoretičnega vidika opredeliti oglaševanje, kakšni so cilji oglaševanja, preko katerih medijev oglašujemo, kakšna je določitev proračuna za oglaševanje. Prav tako nas je zanimalo, kako teorija opisuje pospeševanje prodaje, kakšne so naloge le – tega, katera orodja in metode poznamo za pospeševanje prodaje, kateri so posredni in kateri neposredni načini pospeševanja prodaje ter nenazadnje tudi kakšne so prednosti in slabosti pri pospeševanju prodaje in kateri so razlogi za rast pospeševanja prodaje. V praktičnem delu smo ugotavljali, kako se z oglaševanjem spopada podjetje Pikapoka, kateri so tisti mediji, ki jih podjetje uporablja primarno za oglaševanje. Prav tako smo ugotavljali, na kakšen način podjetje pospešuje prodajo. Uporablja pa veliko različnih načinov za pospeševanje prodaje (od raznih letakov, znižanja cen izdelkov, akcije zvestobe, dan nosečniških trebuščkov, nakupi 2 + 1 gratis, vikend akcije, darilo ob otrokovem rojstnem dnevu, …). V podjetju Pikapoka se zelo dobro zavedajo pomena oglaševanja in pospeševanja prodaje. Podjetje je prepoznavno po izdelkih za otroke, ki se oglašujejo preko vseh kanalov oglaševanja. Velik obseg oglaševanja in različni načini pospeševanja prodaje so zelo pomembni in bistveno prispevajo k poslovnim rezultatom.
Keywords: podjetje Pikapoka, oglaševanje, cilji oglaševanja, mediji, pospeševanje prodaje, naloge pospeševanja prodaje, metode pospeševanja prodaje, posredni in neposredni načini pospeševanja prodaje, prednosti in slabosti pospeševanja prodaje
Published: 03.03.2016; Views: 681; Downloads: 258
.pdf Full text (1,53 MB)

6.
Vpliv oglaševanja na nakup zdrave prehrane v Sloveniji
Špela Kralj, 2017, master's thesis

Abstract: Tempo življenja povprečnega človeka je enostavno prehiter, vse hočemo narediti takoj, zdaj, v tem trenutku. Preveč smo izpostavljeni raznim stresnim situacijam, ki pa na nas zelo slabo vplivajo tako fizično kot tudi psihično. Preveč imamo skrbi, preveč se obremenjujemo s stvarmi, ki mogoče niso tako zelo pomembne. In tukaj na nek način pozabimo na nas, na naše psihofizično zdravje. In na tem mestu je oglaševanje tisto, ki nas opozarja, da moramo vedeti, kakšno hrano uživamo, koliko te hrane uživamo, kako jo uživamo in ali se dovolj gibamo. Povsod vidimo razne reklamne panoje, bilboarde, razne promocije in degustacije, letake, prospekte, tudi na TV, radiu, internetu ipd. zasledimo oglaševanje o zdravem prehranjevanju ter gibanju, torej nas oglaševanje spremlja vsepovsod. Najbolj množično oglaševanje današnjega časa je oglaševanje na internetu, splet nam daje vse informacije, ki jih potrebujemo, dostopen je kjerkoli in kadarkoli. Cilj te naloge je predvsem ta, da ugotovimo, ali oglaševanje vpliva na potrošnika in njegovo odločitev o nakupu zdrave prehrane. V teoretičnem delu magistrske naloge želimo prikazati, kako oglaševanje definirajo razni strokovnjaki, kako sploh je oblikovano uspešno komuniciranje, preko katerih medijev lahko oglašujemo. V teoriji smo tudi želeli preveriti, kako biti čim bolj kreativen, učinkovit ter uspešen v oglaševalskih akcijah. Pomembno se nam je tudi zdelo, da v teoriji namenimo nekaj poglavij o zdravi prehrani, njenem pomenu, kakšne so naše prehranjevalne navade ter nekaj o kulturi prehranjevanja. Praktični del naloge je namenjen raziskavi, ki smo jo izvedli z anketnim vprašalnikom, s katerim smo želeli izvedeti, kakšen vpliv ima oglaševanje na naše anketirance. Želeli smo tudi izvedeti, kako se prehranjujejo, ali se gibljejo, če prebirajo revije o zdravem prehranjevanju. Dejstvo je, da se naši anketiranci zavedajo, da prehrana dolgoročno vpliva na zdravje posameznika. Tudi večina naših anketirancev se v prostem času ukvarja s športom, veliko jedo domačo pridelano zelenjavo in sadje. Po izsledkih naše raziskave pa jih v dejanski nakup zdrave prehrane prepriča njihovo lastno zdravstveno stanje. Torej lahko rečemo, da se naši anketiranci dobro ozaveščajo o zdravem načinu prehranjevanja. Kar pa se tiče samega oglaševanja lahko povzamemo, da se ne ozirajo toliko na oglaševanje o zdravi prehrani, in samo oglaševanje nekako ne vpliva na njihov nakup.
Keywords: psihofizično zdravje, zdrava prehrana, gibanje, oglaševanje, internet, zgodovina oglaševanja, cilji oglaševanja, strategije oglaševanja, kreativnost v oglaševanju, časovni potek oglaševanja.
Published: 12.12.2017; Views: 392; Downloads: 83
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica