1. Ohranjanje gozdnih genskih virov s semenskim praktikumomHojka Kraigher, 2024 Abstract: Učbenik je namenjen študentom in izvajalcem strokovnih nalog s področja ohranjanje biotske raznolikosti s poudarkom na ohranjanju genetske pestrosti, gojiteljem gozdov ter gozdnim semenarjem in drevesničarjem. Predstavitev osnov gozdne genetike, pomena in teoretičnih izhodišč za ohranjanje gozdnih genskih virov, Strategije za ohranjanje gozdnih genskih virov v Evropi in programa EUFORGEN in SIFORGEN (Slovenski program za ohranjanje gozdnih genskih virov). Predstavitev botaničnih osnov o strukturi semena in fiziologiji kalitve. Tehnologije pridobivanja, dodelave in shranjevanja ter kalitve semena gozdnih drevesnih vrst. Osnove vzgoje sadik v gozdnih drevesnicah. Evropska in slovenska zakonodaja s področja gozdnega reprodukcijskega materiaala. Primeri dokumentov, ki se uporabljajo pri odobritvi gozdnih semenskih objektov in certificiranju gozdnega reprodukcijskega materiala. Keywords: gozdni reprodukcijski material, zakonodaja, certifikacija, gozdni reprodukcijski material, ohranjanje gozdnih genskih virov Published in DKUM: 08.07.2024; Views: 120; Downloads: 21 Full text (5,56 MB) This document has many files! More... |
2. Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju zgornjega PodravjaŠpela Belec, 2023, undergraduate thesis Abstract: Ekološko kmetijstvo pridela visoko kakovostno in varno hrano, prispeva pa tudi k zagotavljanju javnih dobrin ter k ohranjanju in varovanju celotnega okolja. Ekološka živila postajajo vedno pomembnejši del v svetovnem prostoru, saj potrošniki dajejo vedno več poudarka na kakovost hrane. V šolah in vrtcih so se po nekaterih državah ekološka živila že uveljavila, v Sloveniji pa na tem področju še rastemo. Namen diplomskega dela je, da se v javnih zavodih spremeni poznavanje ekoloških živil in poveča uporaba le teh v prehrano zaposlenih in uporabnikov. Razloga, za kaj ne vključujejo ekološke hrane v jedilnike, sta v večini bila visoka cena in pomanjkanje ponudnikov. Uporabniki v javnih zavodih v večini podpirajo uporabo ekoloških jedi, prav tako pa tudi organizatorji prehrane menijo, da so uporabniki zelo zadovoljni, saj jim je pomemben zdrav način prehranjevanja in boljši okus. Ker si odgovorni za nabavo prehrane želijo, da bi bilo več ozaveščanja na tem področju, predlagamo več izobraževanj, medsebojnih sodelovanj tudi z drugimi državami in večjo strokovno pomoč. Keywords: Ekološko živilo, javni zavod, organizator prehrane, zeleno javno naročanje, certifikacija. Published in DKUM: 06.10.2023; Views: 512; Downloads: 24 Full text (1,44 MB) |
3. Posodobitev sistemov vodenja kakovosti in ravnanja z okoljem v podjetju Oprema Intercom d.o.o.Dario Kovačić, 2017, master's thesis Abstract: Standardi serij ISO 9000 in 14000 so v današnjem času zelo pomembna podloga za vodenje kakovosti in ravnanje z okoljem v podjetjih po vsem svetu. Brez njih je v sodobnem obdobju podjetjem skorajda nemogoče poslovati na trgu. Standardi se posodabljajo vsakih nekaj let, da bi spremljali trende in spremembe v gospodarstvu. V tem delu je podrobno analiziran obstoječi sistem vodenja kakovosti in ravnanja z okoljem v podjetju Oprema Intercom d. o. o., skrajšano SUKO, ki izpolnjuje vse zahteve aktualnih standardov ISO 9001:2008 in ISO 14001:2004. Ker je prišlo do spremembe obstoječih standardov oziroma do njihove posodobitve, so v drugem delu magistrske naloge te spremembe analizirane in opisane, podani pa so tudi predlogi potrebnih sprememb, da bi podjetje ohranilo certifikate za navedene standarde. Ker podjetje želi kontinuirano izboljševanje kakovosti svojih izdelkov in poslovanja nasploh, so v zadnjem delu naloge raziskane metode ter podani predlogi za uvedbo določenih modernih metod zagotavljanja kakovosti, da bi podjetje ostalo konkurenčno na trgu ter da bi zagotovilo pogoje za nadaljnje širjenje. Keywords: kakovost, vodenje kakovosti, ravnanje z okoljem, certifikacija sistemov vodenja Published in DKUM: 03.07.2017; Views: 1167; Downloads: 166 Full text (2,23 MB) |
4. PRIPRAVA PODJETJA NA RECERTIFIKACIJO SISTEMA VODENJAJure Grajner, 2011, undergraduate thesis Abstract: Diplomsko nalogo sem posvetil problemu recertifikacijske presoje ISO 9001:2008 v podjetju Palfinger Marine d.o.o. Presoja je potekala v mesecu Marcu 2011 in sicer jo je izvajalo podjetje GL, moja naloga je bila izdelava in izboljšava delovnih in procesnih navodil.
Izboljšave sem dosegel z pogovori in opazovanjem delavcev in njihovih nadrejenih pri delu. Največ pozornosti sem posvetili delovnim navodilom, nekatere iz med njih sem tudi predstavil v moji diplomski nalogi.
Rezultat celotne naloge je bil uspešen saj je recertifikacija bila uspešno opravljena in podjetje je dobilo nov certifikat, s tem se je zavezalo da dosledno upošteva sistem kakovosti. Keywords: Sistem vodenja kakovosti, certifikacija, Standard ISO 9001, proces. Published in DKUM: 27.07.2011; Views: 2180; Downloads: 167 Full text (1,87 MB) |
5. EKOLOŠKA PRIDELAVA ŽIVIL V SLOVENSKEM PROSTORUSašo Panić, 2010, undergraduate thesis Abstract: Ekološko kmetijstvo se je na osnovi biološkega razumevanja medsebojnih povezav v kmetijstvu razvilo v celosten koncept kmetijskega gospodarjenja, ki si v sozvočju z naravo prizadeva za čim bolj sklenjen krogotok snovi in energije na kmetiji oziroma posestvu. Ekološki kmet zato prednostno izbira takšne ukrepe, s katerimi bo dosegel kar najboljšo pridelovalno zmožnost kmetije kot celote. Eden glavnih ciljev ekološkega kmetijstva oziroma bioproizvodnje je, da s pomočjo ekološke pridelave kot tudi s pazljivo predelavo živil, ki ohranja njihovo prehransko vrednost, proizvaja zdrava, visoko kakovostna živila za človeško prehrano. Ekološki kmetje pri svojem delu upoštevajo zakonitosti narave, ne uporabljajo kemičnih sintetičnih pesticidov in umetnih mineralnih gnojil ter gensko spremenjenih organizmov. Ekološko kmetovanje v Sloveniji pridobiva na pomenu tako pri kmetih, še bolj pa pri potrošnikih. V diplomski nalogi so predstavljeni različni vidiki ekološkega kmetijstva ter ostalih atributov, ki so povezani z bioproizvodnjo. Poudarek je predvsem na stanju ekološkega kmetijstva pri nas, podrobno pa je opisana tudi problematika prehoda iz konvencionalnega v ekološko kmetijstvo. V okviru tematike diplomskega dela je bila obiskana tudi ekološko-turistična kmetija Pri Lazarju v Zalogu, kjer so bile pridobljene informacije o preusmeritvi kmetije ter problemi, s katerimi se na kmetiji srečujejo. Na koncu so predstavljeni različni vidiki, med njimi tudi organizacijski in finančni ter možnosti izboljšanja obstoječega sistema. Keywords: ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, preusmeritveni načrt, ekološka živila, kontrola ekoloških kmetij, certifikacija, deklaracija Published in DKUM: 19.01.2011; Views: 2917; Downloads: 538 Full text (1,01 MB) |
6. RAZVOJ SISTEMOV KAKOVOSTI V MANJŠIH PODJETJIH PO IZVEDENI CERTIFIKACIJIAnton Beovič, 2010, undergraduate thesis Abstract: V dogovoru s svojim mentorjem sem poskusil raziskati, kako se na zahteve vodenja sistemov kakovosti, njihov razvoj in njihovo modificiranje odzivajo tržni mehanizmi danes, kako ocenjujejo njihov vpliv na gospodarstvo in kakšni so predvideni nadaljnji koraki pri razvoju teh sistemov. Zanimalo me je tudi, če podjetja skozi daljše časovno obdobje opuščajo zahteve izgrajenega sistema kakovosti in kateri so vzroki, ki jih prisilijo v to.
Pri izdelavi naloge sem torej analiziral dostopne podatke v podjetjih ter poskušal priti do ugotovitev, ki bi nakazovale, v kateri smeri poteka nadaljnji razvoj sistemov vodenja kakovosti. Keywords: certifikacija, kakovost, standard ISO 9001, vodenje kakovosti Published in DKUM: 05.07.2010; Views: 2114; Downloads: 356 Full text (401,24 KB) |
7. |