| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Carbonization of Class G well cement containing metakaolin under supercritical and saturated environments
Gregor Kravanja, Željko Knez, 2023, original scientific article

Keywords: well cement, carbonization, metakaolin, supercritical CO2, gas saturated solution, CaCo3
Published in DKUM: 15.04.2024; Views: 124; Downloads: 10
.pdf Full text (14,25 MB)
This document has many files! More...

2.
Transitioning towards Net-Zero Emissions in Chemical and Process Industries : A Holistic Perspective
Peter Glavič, Zorka Novak-Pintarič, Helena Levičnik, Vesna Dragojlović, Miloš Bogataj, 2023, review article

Abstract: Given the urgency to combat climate change and ensure environmental sustainability, this review examines the transition to net-zero emissions in chemical and process industries. It addresses the core areas of carbon emissions reduction, efficient energy use, and sustainable practices. What is new, however, is that it focuses on cutting-edge technologies such as biomass utilization, biotechnology applications, and waste management strategies that are key drivers of this transition. In particular, the study addresses the unique challenges faced by industries such as cement manufacturing and highlights the need for innovative solutions to effectively reduce their carbon footprint. In particular, the role of hydrogen as a clean fuel is at the heart of revolutionizing the chemical and process sectors, pointing the way to cleaner and greener operations. In addition, the manuscript explores the immense importance of the European Green Deal and the Sustainable Development Goals (SDGs) for the chemical industry. These initiatives provide a clear roadmap and framework for advancing sustainability, driving innovation, and reducing the industry's environmental impact, and are a notable contribution to the existing body of knowledge. Ultimately, alignment with the European Green Deal and the SDGs can bring numerous benefits to the chemical industry, increasing its competitiveness, promoting societal well-being, and supporting cross-sector collaboration to achieve shared sustainability goals. By highlighting the novelty of integrating cutting-edge technologies, addressing unique industrial challenges, and positioning global initiatives, this report offers valuable insights to guide the chemical and process industries on their transformative path to a sustainable future.
Keywords: net zero, energy, process industries, emissions, climate, chemicals, biomass, waste, cement, metals
Published in DKUM: 19.02.2024; Views: 252; Downloads: 20
.pdf Full text (894,06 KB)
This document has many files! More...

3.
Beton v 21. stoletju : projektna naloga
Gaja Karo, 2020, diploma project paper

Abstract: Beton je najpogosteje uporabljen gradbeni material na svetu. Če upoštevamo vse pozitivne lastnosti, ki jih ima, hitro ugotovimo zakaj je temu tako. Beton je namreč material, ki lahko, ob premišljeni uporabi zagotavlja številne koristi tako za nas kot tudi za okolje. Iz tega razloga smo raziskali trenutno stanje na področju cementne in betonske industrije in se poglobili v možnosti za izboljšave, predvsem iz vidika zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Ugotovili smo tudi, da je beton material, ki je zaradi svojih lastnosti, lahko kos podnebnim spremembam in negotovim časom, ki sledijo. Podrobneje smo obravnavali tudi primere betonske gradnje, ki ustrezajo načelom trajnostnega razvoja in gradnjo z uporabo naprednih tehnologij.
Keywords: cement, klinker, beton, emisije CO2, rekarbonacija, termalna masa, 3D-tiskanje betona, BREEAM
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 1073; Downloads: 241
.pdf Full text (5,86 MB)

4.
Drobno mleta žlindra kot vezivo v cementnih kompozitih
Tim Balant, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodnja cementa je velik porabnik energije in hkrati povzroča emisije toplogrednih plinov v ozračju, ki so odgovorne za globalno segrevanje. Za doprinos k rešitvi tega problema se številne raziskave v svetu osredotočajo na uporabo odpadnih in sekundarnih materialov ter surovin, ki imajo lastnosti, podobne portlandskemu cementu, ter jih je mogoče dodati v beton kot delno zamenjavo cementa, ne da bi pri tem ogrozili njegovo trdnost in trajnost. V diplomskem delu smo kot delno zamenjavo portlandskega cementa uporabili železarsko žlindro, sekundarno surovino, ki nastane pri proizvodnji železa v visokih pečeh. V okviru eksperimentalnega dela smo žlindro v laboratorijskem mlinu zmleli do ustrezne finosti, ki smo jo kontrolirali z Blainovim permeabilimetrom. Po recepturi za standardno cementno kašo smo izdelali preizkusne vzorce, kjer smo cement nadomestili z 10, 20, 30, 40 in 50 masnimi odstotki drobno mlete žlindre. Na vseh vzorcih smo izvedli standardne upogibne in tlačne preizkuse. Na podlagi pridobljenih rezultatov lahko zaključimo, da delni nadomestek cementa z drobno mleto žlindro ni bistveno vplival na spremembo mehanskih lastnosti preizkusnih vzorcev. Glede na rezultate v diplomskem delu predvidevamo, da se z uporabo drobno mlete žlindre lahko tudi do 50 % zmanjša poraba cementa in s tem cena betonske mešanice.
Keywords: drobno mleta žlindra, beton, cement, upogibna trdnost, tlačna trdnost
Published in DKUM: 14.09.2018; Views: 1971; Downloads: 160
.pdf Full text (2,63 MB)

5.
Kvalitetna izvedba industrijskega tlaka
Aljoša Šumer, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bo obravnavala problematika projektiranja in izvajanja betonskega industrijskega tlaka. Podane bodo zahteve za izvajanje betonskega tlaka, opisane bodo obremenitve, ki naj bi jih betonski industrijski tlak preko svojega prereza prenašal na utrjena temeljna tla. Opisani bodo postopki pravilnega pristopa k izvedbi tlaka, pri tem bodo podane zahteve za posamezne elemente tlaka. H kvalitetni izvedbi v veliki meri pripomore tudi kvaliteten beton, zato se bodo opisale tudi zahteve za proizvodnjo sveže betonske mešanice po standardu SIST EN 206 in SIST EN 1026.
Keywords: industrijski tlak, beton, navodila, izvedba, detajli, cement, standardi, projekt betona
Published in DKUM: 04.04.2017; Views: 1562; Downloads: 303
.pdf Full text (22,13 MB)

6.
UGOTAVLJANJE SPRIJEMNIH TRDNOSTI LEPIL ZA KERAMIČNE PLOŠČICE
Ines Deželak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo predstavlja teoretično podlago in eksperimentalni preizkus sprijemnih trdnosti lepila za keramične ploščice. V prvem, teoretičnem delu, smo predstavili vse bistvene elemente polaganja keramičnih ploščic – od same keramike, cementa in cementnih lepil za keramične ploščice – ter z njimi povezane standarde. Preučili smo tudi sestavo cementnega lepila Keraflex. Drugi, eksperimentalni del diplomske naloge vsebuje predstavitev preizkusov, ki smo jih opravili v laboratoriju, ter njihovo izvedbo. Prikazali smo tudi rezultate preizkusov, opravljenih v različnih delovnih pogojih, ter na podlagi analize ovrednotili zastavljene hipoteze.
Keywords: sprijemne trdnosti, lepilo za keramične ploščice, keramične ploščice, cement, cementna lepila
Published in DKUM: 25.10.2016; Views: 2873; Downloads: 167
.pdf Full text (2,06 MB)

7.
TRAJNOSTNI RAZVOJ IN RAZVOJ TRAJNOSTNIH BETONOV
Anica Kosmač, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Trajnostni razvoj si prizadeva k organiziranemu načelu ohranjanja končnih virov, ki so potrebni za zagotavljanje pogojev življenja na Zemlji prihodnjim generacijam. Iz tega razloga smo se poglobili v trajnostne vidike industrije betona in betonskih konstrukcij in ugotovili, da lahko beton prispeva k trajnosti iz vidika vseh treh stebrov trajnostnega razvoja. Iz okoljskega vidika na ravneh, kjer se prizadeva k energetski in tehnološki učinkovitosti ter učinkovitosti pri upravljanju z viri skozi njihov celotni življenjski cikel itd. Iz socialnega vidika na ravneh, kjer lahko nudi kvaliteto, varnost, zaščito in udobje, uporabnost in estetiko, kjer se lahko učinkovito upravlja z zemljo in spomeniškim varstvom, omogoča širok spekter zaposlovanja itd. In iz ekonomskega vidika lahko z ustrezno rabo betona in betonskih konstrukcij nižamo stroške življenjskega cikla, podpiramo lokalna gospodarstva itd.
Keywords: trajnostni razvoj, trajnostna gradnja, beton, cement, izpusti CO2, življenjski cikel, trajnostna mesta
Published in DKUM: 19.09.2016; Views: 1668; Downloads: 178
.pdf Full text (6,67 MB)

8.
IZDELAVA DEKORATIVNEGA UMETNEGA KAMNA IN NJEGOVA UPORABA NA OBJEKTU
Marija Štramec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Naravni dekorativni kamen je za marsikoga cenovno nedostopen, zato ga lahko nadomestimo z umetnim, saj je dobra imitacija naravnega. V prvem, teoretičnem delu je navedenih nekaj razlogov, zakaj se odločamo za umetni namesto naravni dekorativni kamen. Za boljšo predstavo o uporabnosti tega kamna smo v diplomsko delo vključili fotografije primerov in načinov njegove uporabe. V nadaljevanju so predstavljene lastnosti komponent betonske mešanice, potrebne za izdelavo dekorativnega umetnega kamna. V eksperimentalnem delu smo razvili ustrezno betonsko mešanico. Ena je vsebovala običajni Portland cement CEM II42,5 N, druga pa je bila zamešana z belim Portland cementom CEM I 52,5 R. Na preizkušancih obeh eksperimentalnih mešanic so bili narejeni laboratorijski preizkusi in sicer na svežem in strjenem betonu. V nadaljevanju eksperimentalnega dela je opisana izdelava dekorativnega umetnega kamna s pomočjo kalupa, ki daje videz in teksturo naravnega kamna. Izvedeno in dokumentirano je bilo tudi polaganje tako izdelanega dekorativnega umetnega kamna na realnem objektu.
Keywords: dekorativni umetni kamen, betonska mešanica, Portland, beli Portland cement
Published in DKUM: 07.04.2015; Views: 4346; Downloads: 562
.pdf Full text (3,17 MB)

9.
FIZIKALNO MEHANSKE LASTNOSTI ELEKTROFILTRSKEGA PEPELA
Tjaša Gmajner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomske naloge je na kratko prikazana problematika elektrofiltrskega pepela (EFP) z ekološkega vidika ter možnosti njegove nadaljnje uporabe v gradbeništvu. V drugem delu smo določili fizikalne lastnosti dveh tipov EFP. Prvi EFP ostane pri izgorevanju rjavega premoga, in drugi,drugi pa pri izgorevanju lignita. Na obeh tipih EFP smo izdelali standardne laboratorijske preiskave kot so določitev gostote, finosti, prostorninske obstojnosti. Določili smo tudi začetek in konec vezanja obeh EFP, kar smo storili tudi na vzorcih, kjer je EFP delno nadomestil cement. Na standardnih vzorcih, kjer je EFP delni nadomestek cementa, smo določili tlačne in upogibne trdnosti. Potrdili smo tezo, da vrsta EFP vpliva na začetek in konec vezanja. Pri delnem nadomestku EFP s cementom pa je čas vezanja odvisen predvsem od lastnosti cementa. Prav tako je prikazan časovni razvoj tlačne in upogibne trdnosti na vzorcih izvedenih po standardu, kjer smo cement delno nadomestili z EFP.
Keywords: elektrofiltrski pepel, cement, mehanske lastnosti, fizikalne lastnosti
Published in DKUM: 06.09.2013; Views: 4415; Downloads: 695
.pdf Full text (6,27 MB)

10.
Utilization of bottom ash from the incineration of separated wastes as a cement substitute
Filip Kokalj, Niko Samec, Bernardka Jurič, 2005, original scientific article

Abstract: Waste incineration is still an essential technology in the concept of integrated waste management. Most of the combustion residues are incinerator bottom ash. It has been discovered that incinerator bottom ash from the incineration of separated waste in the primary chamber of the modular two-stage incinerator mainly consists of metal oxides, especially SiO2 and CaO, in proportions that are quite similar to those in cement and so the feasibility of its application as a substitute for cement in concrete was investigated. It was found that after 28 days, the flexural and compressive strengths of the binder using bottom ash were practically comparable with those of a pure cement mixture. The results show that it is reasonable to use a binder containing incinerator bottom ash for applications in which an early-stage lower strength of concrete element is acceptable.
Keywords: waste management, solid municipal waste, separated wastes incineration, bottom ash, cement, concrete
Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 2234; Downloads: 134
URL Link to full text

Search done in 0.82 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica