| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
UVEDBA CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE SAP ERP NA PRIMERU NABAVNEGA PROCESA
Katja Jakofčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešno poslovanje potrebuje podjetje ustrezno informacijsko podporo, ki zagotavlja splošno preglednost in hiter dostop do bistvenih informacij za pomoč pri sprejemanju poslovnih odločitev. Medijska hiša Delo, d. d. je trenutno na pragu uvajanja celovite programske rešitve v svoj informacijski sistem. V diplomski nalogi so v prvem delu opisane osnove celovitih rešitev ter možni pristopi k prenovi poslovanja podjetja. Predstavljena je celovita rešitev SAP ERP. V drugem delu je analiza obstoječega stanja v podjetju Delo, d. d. narejena z obravnavo procesa nabave izdelkov (surovin za izdelavo časopisa, kot so barve, papir, itd.) za proizvodnjo in tisk časopisov. Predstavljen je tudi prototip celovite rešitve SAP ERP na primeru nabavnega procesa. Nakazana je pot od zapisa novega izdelka v bazo do obdelave prejetega računa. Problem, ki se v nabavnem procesu v podjetju Delo, d. d. pojavlja, je predolgo trajanje od zaznave potrebe po izdelku do plačila računa. S pomočjo večje transparentnosti podatkov ter enotnim poslovanjem bi lahko veliko pripomogli k skrajšanju tega časa, prav to pa prinaša uvedba rešitve SAP ERP. Namen diplomske naloge je prikazati celovito rešitev SAP ERP in njeno uporabnost v podjetju Delo, d. d. na primeru nabavnega procesa.
Keywords: - Celovita programska rešitev (ERP) - Prenova poslovnih procesov - SAP ERP - Nabavni proces
Published: 04.06.2009; Views: 3841; Downloads: 671
.pdf Full text (3,08 MB)

3.
IZBOLJŠANJE POVEZAVE PROCESA LOGISTIKE IN PROIZVODNJE S CELOVITO PROGRAMSKO REŠITVIJO SAP
Tanja Kastelic, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Povezava logistike in proizvodnje je v proizvodno usmerjenem podjetju Iskra Mehanizmi, d. d., Lipnica zelo pomembna. Podjetje ima celovito programsko rešitev SAP, ki jo uporabljajo že več kot 8 let. Želja podjetja je, da proces med logistiko in proizvodnjo, ki sedaj poteka ročno, maksimalno računalniško podprejo. Želijo se rešiti ročnih vnosov in s tem človeških napak, ki povzročijo zelo velike stroške. Računajo na manjše stroške in na velik prihranek pri času. V določenih procesih je elektronsko poslovaje že vzpostavljeno. V podjetju so se odločili, da bodo čimveč procesov računalniško podprli, saj je to nujno zaradi konkurence na trgu in potreb po hitrih informacijah in reakcijah pri poslovanju. S tem želijo pohitriti celoten proces. Pojavila se je zahteva po vzpostaviti avtomatskega razknjiževanja materiala na delovni nalog in avtomatskega razknjiževanje končnih izdelkov iz proizvodnje na skladišče končnih izdelkov. Zavedamo se, da bo uvajanje za zaposlene precej stresno, zato bomo stvari uvajali postopoma. V ta namen smo preučili možnosti rešitve in povezave od začetka procesa do konca. V podjetju jih zanimajo učinki računalniške rešitve, zato smo naredili prototipno rešitev. Glavna zahteva je bila, da uporabimo programsko opremo, ki v podjetju obstaja. Stroškov z novo programsko opremo ne želijo, razen če to res ne bi bilo nujno potrebno. Rezultat naloge je vzpostavljeno razpisovanje materiala na vozičke, »avtomatsko« razknjiževanje materiala iz skladišča na delovni nalog s pomočjo črtne kode in »avtomatsko« razknjiževanje gotovih izdelkov iz proizvodnje na skladišče gotovih izdelkov.
Keywords: - celovita programska rešitev SAP - elektronsko poslovanje - logistika - proizvodnja - prototipna rešitev - črtna koda
Published: 06.05.2010; Views: 2028; Downloads: 256
.pdf Full text (978,83 KB)

4.
ANALIZA PODPORE KADROVSKIH PROCESOV S SISTEMOM SAP V PODJETJU AVTENTA.SI D.O.O.
David Vehovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela so z metodo prenove poslovnih procesov predstavljeni procesi zaposlovanja in razporejanja, upravljanja kadrovskih podatkov in prenehanja delovnega razmerja v podjetju Avtenta.si d.o.o. Na podlagi popisanih procesov je narejena analiza njihove podprtosti s sistemom SAP in predlog prenove. Le-ta vključuje modele prenovljenih procesov in prilagoditev sistema SAP do nivoja delujočega prototipa. V teoretičnem delu so opisana področja prenove poslovnih procesov, upravljanja s človeškimi viri in celovite programske rešitve SAP ter pomen le-teh področij. Predstavljeni sta tudi orodji ARIS Toolset in ARIS Express ter primerjava med njima. V praktičnem delu so s pomočjo programskega orodja ARIS Express prikazani posnetki obstoječega stanja izbranih kadrovskih procesov ter modeli prenovljenih procesov. Prikazana je tudi prilagoditev sistema SAP za podprtost prenovljenih procesov do nivoja delujočega prototipa.
Keywords: proces, metodologija ARIS, celovita programska rešitev SAP, kadrovski procesi, kadrovska funkcija
Published: 04.01.2011; Views: 2062; Downloads: 406
.pdf Full text (14,36 MB)

5.
PROCES NABAVE IN UPORABA SISTEMA SAP V PODJETJU PREVENT MISLINJA D.O.O.
Tatjana Smuk, 2010, final seminar paper

Abstract: V podjetju Prevent Mislinja d.o.o. se v procesu nabave izvajajo aktivnosti kot so nabave materialov, storitev in vhodna kontrola, reševanje reklamacij dobavljenih materialov in izbira ter ocenjevanje dobaviteljev. S pomočjo sistema SAP R/3 v nabavi podjetje doseže večjo transparentnost nabavnega procesa, večjo razbremenitev pri operativnih nalogah, zato več časa ostane za strategijo, krajši so tudi časi dobave in sodelovanje z dobavitelji je tudi učinkovitejše. Ko v podjetju nastane potreba po določenem blagu, moramo poiskati dobavitelja na listi že odobrenih dobaviteljev, ki smo jo predhodno izdelali na podlagi ocen predhodnih dobav. Dobavitelje imamo ločene v štiri skupine: A, B, C in D. Prednost imajo tisti dobavitelji, ki spadajo v skupino A kot odlični, na drugem mestu v skupini B so dobavitelji, ki so sprejemljivi, tretji so v skupini C in sicer pogojno sprejemljivi, tisti ki pa žal ne dosegajo minimuma kakovosti, ki jo zahteva podjetje pa so v skupini D kot nesprejemljivi. Kadar pa je potrebno poiskati nove dobavitelje, takrat pa na podlagi ponudb in povpraševanja izdelamo vzorec in med potencialnimi dobavitelji izberemo najustreznejšega. Namen izdelave diplomskega seminarja je bil izdelati ocene na podlagi podatkov iz leta 2009 med tremi dobavitelji in jih razvrstiti v skupine glede na število zbranih točk. Po mojih ugotovitvah je odličen dobavitelj blaga Tekstina d.d. iz Ajdovščine, Klopman Internacional je zaradi slabših komercialnih pogojev padel v skupino B in sicer je sprejemljiv dobavitelj, MTT Tekstil d.o.o. pa je zasedel mesto v skupini C, kot pogojno sprejemljiv dobavitelj. Pravilna izbira dobaviteljev ima za podjetje velik pomen, saj od nje ni odvisen samo uspeh nabave, ampak celoten obstoj podjetja.
Keywords: celovita programska rešitev (ERP), dobavitelj, nabavni proces, ocenjevanje dobavitelja, dobavitelj, nabavni proces, SAP sistem
Published: 21.01.2011; Views: 2521; Downloads: 219
.pdf Full text (229,99 KB)

6.
UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V PRODAJNI PROCES
Iztok Peciga, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o uvajanju celovite programske rešitve Datalab Pantheon v prodajni proces podjetja Biring d.o.o., kjer je bil prodajni proces zaradi več nepovezljivih modulov nepregleden in zamuden. V diplomski nalogi so najprej predstavljene teoretične osnove prenove poslovnih procesov. V nadaljevanju je predstavljeno obstoječe stanje in podrobno opisan prodajni proces v obstoječih poslovno informacijskih rešitvah. Obstoječi prodajni proces je prikazan tudi grafično, iz česar so razvidne vse aktivnosti, ki jih morajo izvesti udeleženci v prodajnem procesu. V naslednjem poglavju je predstavljeno uvajanje nove celovite programske rešitve Datalab Pantheon, s podporno rešitvijo prodajnemu procesu. V zadnjem poglavju so predstavljeni odzivi naročnikov in predlogi za nadaljnji razvoj.
Keywords: informacijski sistem, prenova, celovita programska rešitev, prodajni proces, Datalab Pantheon
Published: 25.02.2011; Views: 2288; Downloads: 283
.pdf Full text (1,19 MB)

7.
MODEL UVAJANJA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA POTREBE GOSPODARSKE ZBORNICE SLOVENIJE
Tina Žitnik, 2010, master's thesis

Abstract: Podjetje, ki želi uspešno prebroditi tako hitre spremembe v okolju kot so v tem času, si mora zagotoviti takšen informacijski sistem, ki mu bo zagotavljal kvalitetne informacije. Točne, pravočasne in primerne informacije lahko zagotovi le tak informacijski sistem, ki temelji na sodobni informacijski tehnologiji in pokriva vse procese v podjetju. Pred uvedbo celovite programske rešitve je najprej potrebno veliko napora vložiti v raziskavo trga in poiskati najustreznejšo rešitev. Pomembna je postavitev projektnih skupin in določitev pristojnosti posameznega člana skupine. V začetni fazi projekta je bistvenega pomena narediti čim bolj podroben opis procesov in predvidenih dodelav v programu. Zelo pomembno je medsebojno sodelovanje in pravilno razumevanje obeh projektnih timov. Brez sprotnega pregleda projekta lahko kmalu zaidemo izven začrtanih ciljev, projekt se časovno zamakne ali pa v skrajnem primeru lahko pride celo prekinitve projekta. Vsi člani tako na naročnikovi kot na izvajalčevi strani se morajo zavedati pomembnosti prenove. V nalogi smo opisali uvedbo informacijskega sistema Largo v Gospodarski zbornici Slovenije. V načrtu uvedbe smo opisali poslovne procese, potrebne dodelave ter plan prehoda na nov sistem. Po končanem projektu smo ocenili kritične dejavnike uspeha.
Keywords: informacijski sistem, uvajanje in načrtovanje, celovita programska rešitev, poslovni proces, projekt
Published: 15.04.2011; Views: 1467; Downloads: 117
.pdf Full text (1,60 MB)

8.
PRILOŽNOSTI ZA RAZŠIRITEV UPORABE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE SAOP V PODJETJU
Tina Boh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Celovite programske rešitve so danes nepogrešljivo orodje skoraj vsakega podjetja. Podjetje T42 d.o.o., ki ga omenjamo v tej diplomski nalogi, ima uvedeno celovito programsko rešitev SAOP. Podjetje je celovito programsko rešitev SAOP uporabljalo že dobre pol leta, ko smo v podjetje vstopili z delom preko študentskega servisa. V podjetju delujemo že dobri dve leti in ves ta čas uporabljamo celovito programsko rešitev SAOP. Skupaj smo prišli do ugotovitve, da celovita programska rešitev SAOP s svojimi dodatnimi moduli lahko ponudi nam, kot uporabnikom, veliko več. Menimo, da izbira in uvedba celovite programske rešitve v podjetje T42 d.o.o. ni bila premišljeno izvedena, kar je privedlo do tega, da se čas in stroški namenjeni upravljanju nabavno prodajnega procesa niso bistveno zmanjšali po uvedbi celovite programske rešitve. Ko smo ugotovitve predstavili vodilnim v podjetju T42 d.o.o. so se strinjali, da je uvedeno celovito programsko rešitev potrebno nadgraditi, da bi lahko njeno uporabnost izkoristili v polni meri. Izkoriščajo namreč le del ponudbe celovite programske rešitve in sicer fakturiranje, materialno in skladiščno poslovanje ter naročila. Za podjetje T42 d.o.o. je bilo tako nujno, da poiščejo priložnosti za razširitev uporabe uvedene celovite programske rešitve. V podjetju T42 d.o.o. se je po uvedbi celovite programske rešitve sicer izkazalo, da so prihranili nekaj časa in denarja pri upravljanju nabavno prodajnega procesa, vendar ponuja sama celovita programska rešitev toliko dodatnih funkcij in modulov, ki bi podjetju lahko prihranili še dodaten čas in denar. V podjetju T42 d.o.o. so se tako obrnili na svojega ponudnika celovite programske rešitve, podjetje SAOP. Podjetje T42 d.o.o. je svojemu ponudniku natančno opisalo delovanje svojega podjetja z vsemi procesi, ki jih izvajajo. Navedli so tudi kakšne so njihove dolžnosti, katere zunanje službe sodelujejo s podjetjem ter kakšni so načrti poslovanja v prihodnosti. Od ponudnika celovite programske rešitve SAOP smo zahtevali prototipno verzijo rešitve, s katero bi lažje ugotovili v kakšnem obsegu je možno uporabo uvedene celovite programske rešitve izkoristiti, da se bodo pokazali želeni rezultati, torej dodaten prihranek časa in denarja pri izvajanju prodajno-nabavnega procesa. Za podjetje T42 d.o.o. smo z analitičnim pristopom raziskovanja na deduktiven način analizirali trenutno stanje nabavno prodajnega procesa v podjetju T42 d.o.o., analizirali izkoriščenost uvedene celovite programske rešitve SAOP v podjetju, analizirali in primerjali ponujeno prototipno, razširjeno celovito programsko rešitev SAOP z že uvedeno ter analizirali stroške razširitve uvedene celovite programske rešitve. Na podlagi tega so se v podjetju lažje odločili, katere dodatne, ponujene module bodo oziroma ne bodo uvedli ter katerih uvedbo bodo preložili za nedoločen čas.
Keywords: Celovita programska rešitev, Prodajno-nabavni proces, SAOP ERP
Published: 12.08.2011; Views: 1273; Downloads: 165
.pdf Full text (1,99 MB)

9.
MODEL IZBIRE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V PODJETJU ISKRAEMECO D.D.
Mateja Škaper, 2011, master's thesis

Abstract: Vedno večja konkurenčnost na trgu in trenutne gospodarske razmere zahtevajo od podjetja neprestano prilagajanje novim tržnim razmeram in hitre odzive na zahteve kupcev. V podjetju pogosto pride do situacije, ko poslovni procesi zaostajajo za potrebami podjetja, to pa vodi v neučinkovito poslovanje. Informacijska rešitev Baan ERP ne podpira vseh poslovnih potreb podjetja, zato naj bi jo nadomestili s sodobno, tehnološko ustrezno in sprejemljivo celovito programsko rešitvijo, ki naj bi v prihodnje zagotavljala informacijsko podporo menedžmentu, analitikom in uporabnikom rešitve. V magistrski nalogi je prikazan odločitveni model izbire celovite programske rešitve. S pomočjo upravljanja odločitvenega znanja, ki temelji na izdelanem odločitvenem modelu, bi spodbudili inovativnost in ustvarjalnost odločitvene skupine ter pripomogli k utemeljeni in pravilni odločitvi pri izbiri primerne celovite programske rešitve.
Keywords: Celovita programska rešitev, podpora odločanju, odločitveni model, sistem DEX.
Published: 07.02.2012; Views: 1593; Downloads: 173
.pdf Full text (1,79 MB)

10.
Uvedba elektronskega poslovanja v izbrano podjetje Špica International d.o.o.
Tajda Gorišek, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Ali bodo podjetja uvedla elektronsko poslovanje, dandanes ni več vprašanje. Pogosteje se pojavlja dvom, kako bodo to čim boljše vpeljala. Infrastruktura elektronskega poslovanja je nujno potrebna, če se hoče podjetje obdržati na trgu, še potrebnejša pa, če hoče uveljaviti konkurenčne prednosti. Elektronsko poslovanje postaja del »normalnega« poslovanja in naj bi do konca desetletja postal samo del poslovne platforme. Spremembe v poslovanju zahtevajo notranjo reorganizacijo kot tudi orientiranost navzven, v prvi vrsti proti strankam ter hkrati proti partnerjem, s katerimi sodeluje v poslovnem procesu. Podjetja morajo slediti trendom v gospodarstvu in upoštevati zakonodajo države, ki velikokrat poskrbi za interne spremembe. Tako je večino podjetij v elektronsko izdajo in prejem faktur prisilil zakon o upravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike, kar je dober začetek vpeljave poenotenih elektronskih poti v državi.
Keywords: Elektronsko poslovanje, e-račun, informacijsko-kominikacijska tehnologija, celovita programska rešitev.
Published: 18.06.2015; Views: 1291; Downloads: 119
.pdf Full text (1,78 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica