| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Celovita učinkovitost strojev v proizvodnem podjetju Pulko ventili Ruše d.o.o.
Filip Uremovič, 2021, master's thesis

Abstract: Sledenje celoviti učinkovitosti opreme je dobra naložba podjetja na dolgi rok. S pomočjo tega orodja lahko podjetja zaznajo in skušajo odpraviti težave s katerimi se soočajo. Izid vpeljave OEE v proizvodni proces podjetja je konkurenčna proizvodnja, ki zagotavlja nemoteno delovanje obdelovalnih centrov in kakovostne izdelke. V magistrski nalogi je opisana metoda celovite učinkovitosti opreme, predstavljen je tudi praktični primer uporabe OEE na obdelovalnem stroju. Za boljše razumevanje je na začetku naloge opisana vitka proizvodnja in orodja s katerimi lahko slednjo uveljavimo v proizvodni proces. Predstavljeni so bili trije dejavniki, ki vplivajo na izračun OEE, ter šest glavnih izgub znotraj teh dejavnikov, katere lahko s pomočjo metode OEE zaznamo. Osrednji del raziskovalne naloge je bilo zbiranje potrebnih podatkov za izračun celovite učinkovitosti stroja Miyano BND 32 t5. Podatke smo zbirali mesec dni nato je sledila analiza in predstavitev dobljenih rezultatov. Na podlagi rezultatov so v zaključku naloge podani predlogi izboljšav, prav tako pa je na kratko opisana stroškovna izguba, ki je nastala zaradi nenačrtovanih izpadov.
Keywords: Vitka proizvodnja, celovito produktivno vzdrževanje, celovita učinkovitost opreme, Pulko ventili Ruše d.o.o., razpoložljivost, zmogljivost, kakovost.
Published: 20.04.2021; Views: 125; Downloads: 27
.pdf Full text (2,91 MB)

2.
Celovita učinkovitost avtomatske formarske linije
Matic Hribernik, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na celovito učinkovitost avtomatske formarske linije in razvrščanje zastojev v skupine 6 velikih izgub, na realnem primeru. Najprej so predstavljena teoretična izhodišča ter proizvodni proces, ki je potreben za kvalitetno izdelane ulitke. V zadnjem delu naloge pa so predstavljeni pridobljeni OEE kazalniki in skupine 6 velikih izgub proizvodnega procesa. Na podlagi rezultatov so bile potrjene zastavljene hipoteze. Ugotovljeno je bilo, da so kazalniki OEE v livarni nujno potrebni, saj nam pridobljeni podatki omogočajo dober pregled nad vsakodnevnim delom in bodo v prihodnosti nujno potrebni za spremljanje rezultatov pri optimizaciji proizvodnega procesa.
Keywords: avtomatska formarska linija, celovita učinkovitost, razpoložljivost, zmogljivost, kakovost, šest velikih izgub
Published: 24.09.2020; Views: 137; Downloads: 0

3.
Kakovost izdelkov na primeru podjetja CNC ART, Matej Kukovec s.p.
Vanja Cizerl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kakovost izdelkov je ključnega pomena, da zagotovimo želje in potrebe kupcev. Le tako se bodo kupci najverjetneje vračali nazaj. V diplomskem projektu, natančneje v teoretičnem delu je predstavljeno, kaj sploh je izdelek, kako ga delimo ter kaj sploh lahko razumemo pod pojmom kakovost, katere so dimenzije kakovosti in kaj podrobneje pomeni objektivna kakovost ter subjektivna (zaznana) kakovost. Po zelo znanih treh avtorjih so opredeljena načela zagotavljanja kakovosti. Kakšne so njihove metode za zagotavljanje kakovosti, faze vpeljevanja kakovosti v podjetja in načela za konkurenčno sposobnost. V empiričnem diplomskega projekta je predstavljeno podjetje CNC ART, Matej Kukovec s.p., njihova kakovost izdelkov in zaznavanje kakovosti izdelkov s strani obstoječih kupcev. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika in podali svoje izboljšave. Anketni vprašalniki so obdelani v statistične podatke, saj so bila vprašanja zaprtega tipa.
Keywords: ravni izdelka, kakovost izdelkov, dimenzije kakovosti, zagotavljanje kakovosti, celovita kakovost
Published: 11.05.2018; Views: 727; Downloads: 109
.pdf Full text (1,13 MB)

4.
RAZVOJ ERP MODULA ZA ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V SERIJSKI PROIZVODNJI
Matjaž Sajovic, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je opisano reševanje problema zagotavljanja kakovosti v podjetju, ki ima naročniško proizvodnjo. Problematičen je vzporedni način prevzemanja prvega kosa proizvodnega naloga, saj ni enakovredno porazdeljena odgovornost med tri pregledovalce, hkrati pa tudi ni zagotovljena ustrezna informacijska podpora. V prototipni rešitvi ERP modula za zagotavljanje kakovosti v serijski proizvodnji je predlagan zaporedni način prevzemanja pregleda prvega kosa proizvodnega naloga. Izboljšava procesa prevzema prvega kosa v proizvodnjo je podana v obliki BPMN modela prenovljenega procesa. Prenovljeni proces bi informacijsko podprli s predlagano prototipno rešitvijo ERP modula za zagotavljaje kakovosti v serijski proizvodnji, ki je prikazana v obliki zaslonskih slik, ki so bile oblikovane s programsko rešitvijo Microsoftovega Excela.
Keywords: Proizvodni proces, Kakovost, Sistem vodenja kakovosti, Celovita programska rešitev, Modul kakovosti
Published: 30.11.2016; Views: 966; Downloads: 19
.pdf Full text (3,35 MB)

5.
IZBOLJŠANJE PROCESA UVAJANJE NOVEGA IZDELKA
Alenka Robnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pri uvajanju novega izdelka na trg je potrebno paziti, da so v kar največji meri upoštevani vsi koraki. Z upoštevanjem zadovoljstva uporabnikov, analizo konkurenčnih prednosti in celovitega pojmovanja kakovosti je verjetnost za uspeh na trgu zagotovo večja. Ne smemo pozabiti tudi na dan potem. Iz tega vidika je poznavanje načinov za ohranitev kupca posebnega pomena. Po tako opravljenih osnovnih korakih, lahko nadalje razvijamo procese uvedbe izdelka s pomočjo določitve ključnih dejavnikov o izdelku samem in določitve dodatnih komponent, katere je potrebno podrobno preveriti. Te se navezujejo predvsem na izbiro dobavitelja, kakovost, časovne okvirje, finančne zmogljivosti ter realna pričakovanja. Hkrati moramo odločitve spremljati, analizirati ter po potrebi korigirati. Na primeru uvedbe novega izdelka dokupnega programa Gorenje smo praktično prikazali kako se podjetje poslužuje posameznih faz v procesu in ugotovili, da se praksa in teorija v resnici dopolnjujeta. Glede na izdelek, tržno moč podjetja in časovne okvirje, se posamezne teoretične faze uvedbe izdelka prilagajajo situaciji. Določeni koraki se lahko opustijo in določeni prilagodijo. Hkrati pa je na primeru jasno razvidno, da se vselej zasleduje cilj uvesti izdelek v kakovosti in na način, da se zadovoljijo pričakovanja tako končnih uporabnikov kot deležnikov v podjetju. In Gorenje je pri uvajanju izdelkov malih gospodinjskih aparatov uspešno.
Keywords: tržna raziskava, zadovoljstvo uporabnika, celovita kakovost, konkurenčna prednost, mali gospodinjski aparati
Published: 14.10.2013; Views: 1134; Downloads: 105
.pdf Full text (1,01 MB)

6.
CELOVITA KAKOVOST ORGANIZACIJE
Mateja Zadravec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pomen kakovosti v organizaciji je danes ključen za pridobivanje konkurenčne prednosti na trgu. Pojdeta ne smejo zanemarjati velikega pomena kakovosti za organizacijo, predvsem pa jo ne smejo zavračati, češ da je kakovost le strošek za organizacijo. Kakovost predstavlja za vsako organizacijo le napredek v pravo smer in ji prinaša mnogo pozitivnih lastnosti. Celovita kakovost organizacije, pomeni kakovost na vseh ravneh sistema, s vsemi potrebnimi ukrepi za njegovo zagotavljanje. Zajema pa različne pristope med katere spadata management celovite kakovosti (TQM) in model poslovne odličnosti (EFQM). Marketing je bistvenega pomena pri zagotavljanju kakovosti, tako strateško marketinško načrtovanje skrbi za dolgoročno uspešnost organizacije. V diplomskem seminarju sem teoretično prikazala kako naj bi izgledala celovita kakovost organizacije.
Keywords: celovita kakovost organizacije, managemet celovite kakovosti, model poslovne odličnosti, marketing, strateški marketinški načrt.
Published: 13.12.2011; Views: 2308; Downloads: 637
.pdf Full text (647,02 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica