| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V ELEKTRONSKEM RAČUNOVODSTVU
Mitja Marguč, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pojavlja se vprašanje čemu pravzaprav uporabljati vso novo tehnologijo in varnostne ukrepe oz. kaj je poslovna dodana vrednost? Ali bo podjetje zaradi boljše varnosti in varnostne politike dosegalo boljše poslovne rezultate? Kakšen je pravzaprav učinek večje varnosti podatkov? Odgovor je: večja varnost podatkov zmanjša tveganje poslovanja, zmanjša tveganje pred vdorom v bazo podatkov, zmanjša tveganje pred razkritjem podatkov, zmanjša tveganje pred neskladnostjo z zakonodajo, kot je recimo Zakon o varovanju osebnih podatkov ali drugih zakonov, ki lahko za sabo potegnejo negativne posledice. Zato na varnost podatkov v podjetju in e-računovodstvu ne smemo gledati kot na nekaj, kar so si pred kratkim izmislili, ampak kot na dobro prakso in izkušnje upravljanja s podatki, ki so se nabirala zadnja desetletja. Namen varnostne politike je z informacijsko varnostjo v e-računovodstvu podjetju zagotoviti neprekinjeno poslovanje, omejiti poslovno škodo, zagotoviti skladnost z zakonodajo, obvarovati dobro ime oziroma ugled na trgu ter preprečevati in zmanjševati učinke varnostnih dogodkov. Za izboljšanje informacijske varnosti je poleg zapisane varnostne politike zelo pomembno tudi njeno izvajanje in spremljanje njene učinkovitosti. Prikazali smo, da je visoka stopnja varnosti lahko tudi zelo draga, zato je pomembno pripraviti tako varnostno politiko, ki bo odraz občutljivosti informacij, ki se nahajajo v specifičnem poslovnem okolju.
Keywords: E-računovodstvo, varnostna politika, informacijski sistem, prevare in zlorabe v e-računovodstvu, celovita informacijska rešitev, ERP.
Published: 27.01.2010; Views: 1961; Downloads: 192
.pdf Full text (2,29 MB)

2.
INFORMATIZACIJA LOGISTIČNIH PROCESOV V PODJETJU YDRIA MOTORS D.O.O.
Jan Intihar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali informatizacijo logističnih procesov v podjetju Ydria Motors d.o.o. Pri tem je bil glavni cilj ustrezno informatizirati procese nabavne logistike, notranje in prodajne logistike. Podana je celovita zasnova izboljšanega procesa, ki temelji na uvedbi črtne kode in sistema WMS za podporo logističnim procesom.
Keywords: logistični procesi, črtna koda, WMS sistem, informatizacija procesov, celovita informacijska rešitev
Published: 03.12.2009; Views: 2429; Downloads: 353
.pdf Full text (3,06 MB)

3.
INFORMATIZACIJA POSLOVNEGA PROCESA POSLOVANJA ŠTUDENTSKEGA SERVISA S CELOVITO INFORMACIJSKO REŠITVIJO
Urška Neumüller, 2010, final seminar paper

Abstract: Informacijski sistemi se med seboj zelo razlikujejo, saj je odvisno, katera aplikacijska področja poslovanja podpirajo in komu so namenjeni. Kompleksnost informacijskih sistemov raste z velikostjo podjetja, saj se ne morejo primerjati med seboj mala podjetja z nekaj zaposlenimi in velike korporacije z več tisoč zaposlenimi, katerih aktivnosti je potrebno obvladati. Podjetja imajo na voljo možnost lastnega razvoja informacijskega sistema, v kolikor imajo veliko znanja in zaposlene sposobne programerje, informatike in strokovne tehnične kadre, ki zelo dobro poznajo celotne procese v poslovanju podjetja. V glavnem pa se danes v podjetjih odločajo za cenejše standardne ERP rešitve. Zaradi poenostavljanja poslovanja, skrajševanja obdelav, zmanjševanja potrebnih kapacitet (časa, ljudi…) bomo poskušali obdelati organizacijo in vključiti ERP postopke, potrebne za zbiranje, obdelavo in poročila poslovanja ŠS. V novejšem obdobju se je ŠS v Sloveniji spremenil v pravo agencijo za zaposlovanje dijakov in študentov, ki nimajo dovolj sredstev za študij in preživljanje v času študija. Tudi podjetja so pri iskanju začasne delovne sile precej odvisna od ŠS. Pogledali bomo najprej sam princip poslovanja, zahtevane zakonske in nezakonske dokumente in pravila, plačilne sisteme in pretok informacij med kupci in ŠS ter študenti in ŠS. Ker ERP rešitve ne zadovoljujejo specifičnosti spremljanja ŠS, je potrebno vzpostaviti posebno aplikacijo, ki je seveda povezana z ERP rešitvami kot so glavna knjiga in knjiga izdanih in prejetih računov za potrebe DDV-ja. Konkurenčna prednost, ki jih sistem informatizacije prinaša se prikazuje na področjih kot so kvalitetnejše in hitrejše odločitve, zmanjšanje stroškov, povečanje prihodkov, izboljšanje odnosov s komitenti, izboljšanje komunikacije in odnosov v podjetju. Ta področja so seveda bistvenega pomena za uspešno poslovanje ŠS in za doseganje strateških konkurenčnih prednosti.
Keywords: ERP rešitev (Celovita informacijska rešitev), IS (Informacijski sistemi), ŠS (študentski servis).
Published: 09.11.2011; Views: 1289; Downloads: 78
.pdf Full text (1,83 MB)

4.
INFORMATIZACIJA POSLOVNEGA PROCESA S CELOVITO INFORMACIJSKO REŠITVIJO SAOP NA PRIMERU PODJETJA INGRAD GRAMAT
Tanja Lah, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Če bi skušala oceniti proces uvedbe celovite informacijske rešitve Saop v podjetje Ingrad Gramat z vidika uspešnosti postopka, temeljitosti priprave, vodenja ter nadzora poteka, bi lahko ugotovila naslednje: uspešnost postopka je odvisna od notranjih in zunanjih dejavnikov. Za notranje dejavnike uspešnosti smatram podporo uprave pri celoviti prenovi poslovanja, sodelovanje vodstvenega menedžmenta in pripravljenost vseh udeleženih na spremembe. Zunanji dejavniki so predvsem obstoječe zmogljivosti izbrane celovite programske rešitve ter pripravljenost in zainteresiranost ponudnika za sodelovanje pri uvedbi programa, podajanju rešitev pri posameznih opravilih ter potrebno prilagoditev posameznega programskega sklopa oziroma morebitno razširitev zmogljivosti celovite programske rešitve. Na tem področju lahko ugotovim, da je menjava programske rešitve na domala vseh področjih potekala uspešno in bila izvedena v letu 2002.
Keywords: Informatizacija, celovita informacijska rešitev, poslovni sistem
Published: 16.05.2011; Views: 1596; Downloads: 142
.pdf Full text (566,69 KB)

5.
METODE INFORMACIJSKE PRENOVE POSLOVNIH PROCESOV
David Marsič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za obvladovanje prenove poslovanja ni več zadostna funkcijska organizacija, temveč je potrebno preiti na procesno orientiranost. Razlogov za obvladovanje lastne informatizacije je veliko zaradi novih poslovnih priložnosti, ki se v globalnem in pa lokalnem prostoru pojavljajo. Cilji vsakršne prenove morajo biti skladni s strateško usmeritvijo, ki zagotavlja obstojnost uvedenih sprememb. Informacijsko prenovo poslovanja je potrebno najprej obvladovati na procesnem nivoju. Z medpodjetniško primerjavo in metodami za ustvarjalno reševanje problemov se lahko razmeroma hitro pripravi pobude za prenovo. Učinkovito upravljanje kakovosti procesov je prava smer in pogoj za doseganje poslovne odličnosti ter posledično uspeha. Informacijska prenova poslovnih procesov se v prvi vrsti izvaja z modeliranjem procesov. To je oblika grafične uprizoritve procesov, ki jo spremlja podroben opis lastnosti procesa. Danes je na voljo veliko orodij in tehnik za modeliranje procesov. Informacijska prenova je postala donosen posel za razvijalce informacijskih rešitev, strokovnjake in raziskovalce. Celovite informacijske rešitve so očiten dokaz, da se meje razumevanja ciljne skupine razvijalcev informacijskih rešitev majejo.
Keywords: Avtomatizacija, brainstorming, benchmarking, celovita informacijska rešitev, diagram poteka procesa, diagram toka podatkov, histogram, informacijska arhitektura, informatizacija, kaizen, management celovite kakovosti, modeliranje procesov, podatkovna skladišča, podatkovno rudarjenje, poslovni proces, poslovno-procesna usmerjenost, procesni management, reinženiring, shema procesa, sprotna analitična obdelava, strateški informacijski sistem
Published: 01.06.2012; Views: 2399; Downloads: 303
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
ANALIZA KRITIČNIH DEJAVNIKOV USPEHA UVAJANJA SAP V MEDNARODNEM TRGOVSKEM PODJETJU
Sebastjan Mavrič, 2012, master's thesis

Abstract: Danes se organizacije soočajo z vedno bolj nepredvidljivimi tržnimi pogoji, vse večjo konkurenco ter z vedno zahtevnejšimi končnimi odjemalci. Prisiljeni so spremeniti tradicionalne poslovne prakse, zniževati stroške poslovanja, saj jim le to omogoča krepitev konkurenčnih prednosti. Prilagajanje poslovnih modelov, organizacijskih struktur in prevzemanje tehnoloških rešitev je le nekaj vidikov kljubovanja trenutnim poslovnim trendom. Celovite informacijske rešitve predstavljajo tehnološko platformo doseganja teh ciljev. Organizacije se odločajo za uvedbo celovitih informacijskih rešitev iz najrazličnejših razlogov. Želijo prenoviti obstoječe informacijske sisteme, poenostaviti poslovanje, prilagoditi oziroma integrirati poslovne procese, standardizirati informacije in podatke, ali pa se le želijo prilagoditi svetovnim trendom. Uspešnost uvedbe celovitih informacijskih rešitev je pogojena in odvisna od mnogih dejavnikov. Organizacije najprej določijo vzroke in potrebe po prenovi informacijskega sistema. Opredelijo jasne cilje, vizijo in strategijo, ki jo bodo zasledovali pri projektu uvedbe. Velik odstotek neuspešnih uvedb pripisujemo predvsem nejasnim, slabo začrtanim, nedodelanim, slabo zastavljenim projektnim izhodiščem. Definiranje jasnega obsega, časa uvedbe ter pripadajočih virov projekta pogojuje dejavnike uspešnih in neuspešnih uvedb informacijskih projektov. Danes ponudniki rešitev ponujajo metodologije uvajanja, ki so zasnovane na principu najboljših praks. Metodologija definira jasne omejitve uvajanja, razdeli sistem uvajanja na logične zaporedne aktivnosti ter določa odgovornosti, kar posledično vpliva na zagotavljanje kakovosti projekta. Življenjski cikli celovitih informacijskih rešitev so razdeljeni na logične dejavnosti oziroma faze. Vsaki fazi pripadajo dejavniki, ki pomembno vplivajo na uspešen zaključek posamezne faze in življenjskega cikla uvedbe. V magistrskem delu želimo prikazati, kateri so tisti kritični dejavniki uspeha uvajanja celovitih informacijskih rešitev, ki pomembno vplivajo na učinkovito uvedbo. Opravili bomo analizo kritičnih dejavnikov uspeha uvajanja celovite informacijske rešitve SAP. Dejavnike bomo analizirali iz dveh vidikov; pred in po uvedbi SAP z vidika treh različnih ravni menedžmenta ter na primeru celotne organizacije.
Keywords: Celovite informacijske rešitve, rešitve ERP, informacijski sistem, kritični dejavniki uspeha uvajanja celovitih informacijskih rešitev, celovita informacijska rešitev SAP
Published: 13.08.2012; Views: 1769; Downloads: 193
.pdf Full text (1,09 MB)

7.
STRATEŠKI VIDIKI UPORABE POSLOVNIH REŠITEV NA PRIMERU MICROSOFTOVIH TEHNOLOGIJ
Urška Jahn, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi hitrih tržnih sprememb, ki se jim mora podjetje, če želi obstati na trgu, prilagajati, se povečuje uporaba IT v podjetjih, ki ima danes, zaradi velikega vpliva na poslovanje, strateški pomen. Pomembno je, da podjetje oblikuje ustrezno informacijsko strategijo in da je le-ta v skladu s poslovno strategijo podjetja. Zaradi konkurenčnih pritiskov na globalnem trgu se podjetja vse več odločajo za izboljšavo poslovanja, prenovo obstoječih IS in uvedbo celovitih informacijskih rešitev, rešitev ERP, ki podpirajo celotno poslovanje podjetja, omogočajo avtomatizacijo poslovnih procesov in izboljšajo učinkovitost zaposlenih. Tako kot uspešna uvedba in uporaba rešitve ERP zagotavlja boljše poslovanje podjetja, le-to prinaša tudi uvedba koncepta oziroma sistema, imenovanega Upravljanje odnosov s strankami, ki v poslovnem svetu predstavlja novo poslovno strategijo. Omogoča boljše zadovoljevanje potreb strank, povečuje njihovo dobičkonosnost in lojalnost. Ker se podjetja danes neprestano borijo z vedno večjimi poslovnimi potrebami, ki jih je potrebno opraviti v vedno krajših rokih, potrebujejo rešitev, ki omogoča hitrejše izvajanje procesov in odločanje. Ena izmed takšnih rešitev je Microsoft SharePoint, ki zaposlenim omogoča dobro komunikacijo, izmenjavanje idej in znanja, iskanje pravih poslovnih informacij ter posledično boljše poslovne odločitve.
Keywords: informacijska tehnologija, IT, informacijska strategija, strategija IT, celovita informacijska rešitev, ERP, upravljanje odnosov s strankami, CRM, informacijski portali, SharePoint
Published: 19.12.2012; Views: 1029; Downloads: 102
.pdf Full text (680,60 KB)

8.
IMPLEMENTACIJA PROCESA PROIZVODNJE V INFORMACIJSKI REŠITVI DATALAB PANTHEON
Kristijan Vogrinčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vidik implementacije proizvodnega procesa v informacijski rešitvi Datalab Pantheon ter prikazuje možnosti različnih prilagoditev, ki jih dotična informacijska rešitev omogoča. Predstavili bomo namen in razloge za implementacijo proizvodnega procesa ter opisali informacijsko podporo procesu proizvodnje, od naročila do izdelka. Praktični del obsega prikaz in uporabo razvitih prilagoditev in dodatnih rešitev za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoserijskih produktov. Prikazali bomo različne tipe prilagoditev, ki jih Pantheon omogoča, ter samostojno razvito rešitev, ki je povezana s podatkovno bazo sistema Pantheon.
Keywords: informacijski sistem, celovita informacijska rešitev, Pantheon, proizvodni proces, prilagoditve
Published: 15.09.2016; Views: 557; Downloads: 59
.pdf Full text (2,54 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica