| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MEHKI UKREPI ZA DOSEGO TRAJNOSTNE MOBILNOSTI NA OBMOČJU CELJA
Sanja Jazbinšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena trajnostna mobilnost, katere cilj je prednost okolju prijaznih oblik prevozov. Prednost avtomobila zamenja hoja in okolju prijazne oblike potovanj, ki pomenijo zmanjšanje izpustov CO2 v okolje. Opisano je bistvo le-te in celostna prometna strategija mest na splošno. Za zadovoljitev vseh potreb na področju prometne politike pa je tudi zapisano, kakšni ukrepi so potrebni za dosego tega. Predstavljeni so primeri dobrih praks v Sloveniji in Evropi, kjer je dobro razvidna medsebojna povezava mehkih in trdih ukrepov. V jedru dela pa je kot mehki ukrep aktivnost Prometna kača, ki je posledična aktivnost projekta Connect v Evropi, opisana in prikazana v praktičnem delu. Predstavljena je celotna izvedba aktivnosti z vsemi podatki ter analizo in prikazom statistike trajnostne mobilnosti vseh prihodov v šolo, na osnovni šoli Lava v Celju. Na koncu je še prikazan rezultat z ugotovitvami o emisijah CO2 in prihrankom goriva v času izvajanja aktivnosti Prometne kače.
Keywords: promet, trajnostna mobilnost, mehki ukrepi, prometna kača, celostna prometna strategija mesta
Published: 23.09.2016; Views: 651; Downloads: 91
.pdf Full text (2,60 MB)

2.
ANALIZA POSTOPKOV PRESOJE KAKOVOSTI TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V MESTIH
Izidor Košak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Trajnostno mobilnost najdemo v mestih, kjer dajejo prednost javnemu potniškemu prometu, kolesarjenju ter hoji namesto avtomobilom. Da bi si mesta pri vpeljevanju trajnostne mobilnosti pomagala, obstajajo različna orodja namenjena le-temu. Primera teh orodij sta orodji Advance in Quest, katerih rezultat je certifikat trajnostne mobilnosti, ki ga prejme mesto. V diplomski nalogi smo se osredotočili na ključne dejavnike, torej samoocenjevalne vprašalnike, ki imajo zelo velik pomen pri izvajanju teh orodij. Brez vprašalnikov ta orodja sploh ne delujejo, saj z njimi pridobimo vse potrebne informacije za izvajanje celotnega procesa.
Keywords: trajnostna mobilnost, celostna prometna strategija, vprašalniki
Published: 05.10.2016; Views: 425; Downloads: 56
.pdf Full text (2,31 MB)

3.
Vzpostavitev javnega potniškega prometa v Spodnje Savinjski regiji
Klara Gradič, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Družbeno ekonomske spremembe so hitro odvijajoč se proces. Generira jih potreba po izdelkih, storitvah in delovni sili, kar terja mobilnost ljudi in predmetov. Pri tem se kaj malo zavedamo, da so pod težo neskončnih potreb in želja naše ceste vse bolj obremenjene. Posledica intenzivnega prometa je nezdravo okolje, kar močno vpliva na zdravje ljudi. Tako se je pojavila težnja, da promet peljemo v smeri, ki jo črta ekologija. Raziskovalne naloge smo se lotili v želji dodati drobec k izboljšanju kvalitete okolja Spodnje Savinjske doline, ki nam je dano na up. Prebivalcem smo ponudili anketne vprašalnike in dobili odgovore o njihovih potovalnih navadah. Rezultate smo prepletli z znanjem, pridobljenim s proučevanjem teorije. V veliko pomoč so nam bili obstoječi dokumenti lokalnih skupnosti, ki temeljijo na Celostni prometni strategiji Slovenije. Vse skupaj smo strnili v predlog novih linijskih povezav v regiji in spodbujanja kolesarjenja.
Keywords: mobilnost, kvaliteta življenja, celostna prometna strategija, javni prevoz, logistika
Published: 04.06.2018; Views: 182; Downloads: 23
.pdf Full text (1,31 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica