| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
CELIAKIJA PRI OTROKU V VRTCU
Maja Kokolj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena celiakija, kronična bolezen tankega črevesa. Bolniki s celiakijo so občutljivi na gluten, kar privede do številnih zdravstvenih zapletov, zato je zanje nujna vseživljenjska brezglutenska dieta. Namen raziskave je bil pridobiti čim več koristnih informacij o celiakiji, ugotoviti, kako se starši deklice spopadajo s to boleznijo in kako so strokovne delavke vrtca prilagodile delovanje v skupini. Namen raziskave je bil tudi ugotoviti, kako poteka sodelovanje vzgojiteljic s starši. Za zbiranje podatkov je bila uporabljena tehnika nestandardiziranega intervjuja, z vprašanji odprtega tipa za starše deklice in za vzgojiteljico ter pomočnico vzgojiteljice. Rezultati intervjuja so bili zelo spodbudni. Ugotovljeno je bilo, da so starši obolele deklice zelo angažirani tako glede zbiranja informacij o celiakiji, kot tudi glede posredovanja informacij strokovnim delavcem vrtca. Njihovo sodelovanje je sprotno, v smislu načrtovanja jedilnika in reševanja morebitnih nejasnosti. Starši se morajo vsakodnevno spopadati s pastmi, ki jih prinaša celiakija. Zelo pomembna oz. nujna se jim zdi vključitev v Slovensko društvo za celiakijo. Tudi vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice sta prilagodili delovanje v skupini tako, da spodbujata starše drugih otrok, da v času praznovanja rojstnih dni prinašajo v glavnem sadje oz. tudi brezglutenske posladke. Pri razdeljevanju hrane sta pozorni na to, da deklici postrežeta hrano pred drugimi otroci. Oboji, tako starši kot strokovni delavci vrtca, ocenjujejo njihovo sodelovanje kot zelo uspešno in korektno. Rezultat takšnega sodelovanja pa je dobro počutje deklice v vrtcu.
Keywords: Celiakija, brezglutenska dieta, socialna integracija, vloga odraslih.
Published: 26.11.2010; Views: 2276; Downloads: 370
.pdf Full text (852,90 KB)

2.
Študija primera pacienta s celiakijo
Merima Mujanović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Celiakija je bolezen ozkega črevesa, ki je posledica trajne preobčutljivosti na gluten pri genetsko dovzetnih posameznikih. Je avtoimuno obolenje in je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. Povprečni delež obolelih je tudi do 1:100. Intoleranca se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Trenutno je edini način zdravljenja vseživljenjsko dosledno izvajanje diete brez glutena. To pomeni popolno izključitev pšenice, ječmena in rži iz prehrane. V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacienta s celiakijo v času hospitalizacije ter aktivnosti zdravstvene nege. V uvodnem delu je opisana bolezen, vzroki za nastanek, zapleti, oblike celiakije ter zdravljenje. V nadaljevanju smo predstavili vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu. Izvedli smo študijo primera pacienta, ki je bil obravnavan po modelu Maryory Gordon, ki temelji na enajstih funkcionalnih vzorcih zdravega obnašanja. Na podlagi zbranih podatkov smo izpostavili naslednje negovalne probleme, kot so nevarnost infekcije, tekočina - prenizek volumen, neuravnovešena prehrana - manj kot telo potrebuje, diareja, samonega - zmanjšana možnost za samostojno osebno higieno, mobilnost - nepopolna telesna mobilnost, motnje spanja, bolečina, strah.
Keywords: celiakija, zdravstvena nega, pacient, medicinska sestra, zdravstveno vzgojno delo.
Published: 17.03.2011; Views: 3140; Downloads: 555
.pdf Full text (627,25 KB)

3.
4.
REAKCIJA MLADOSTNIKOV NA SPREMENJEN NAČIN ŽIVLJENJA S CELIAKIJO
Samanta Smajilović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Živeti brez glutena: izziv za vsakogar. Kakovost življenja pomeni, da življenje doživljamo kot vrednoto, kot nekaj polnega, lepega in smiselnega kljub vsem preprekam in težavam. Diagnoza celiakija večinoma najprej izzove negotovost in strah. Treba je osvojiti veliko novega in opustiti tisto, na kar smo bili navajeni. Zato je ključnega pomena zdravstveno-vzgojno delo, kjer medicinska sestra informira, svetuje in uči tako mladostnike kot njihove starše, ter družinska pomoč, da celiakašu stojijo ob strani in ga motivirajo. Diplomsko delo govori o reakcijah mladostnikov na spremenjen način življenja s celiakijo. Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti celiakije pri mladostnikih in izpostaviti njihovo reakcijo na spremenjen način življenja ter predstaviti zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri obravnavi bolnika s celiakijo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati naloge, ki smo jih izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 50 dijakov ter študentov, ki imajo diagnosticirano celiakijo. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, ali se je z uvedbo brezglutenske diete stanje pacienta izboljšalo, kakšna je bila reakcija mladostnikov na odkritje diagnoze celiakija in zavedanje pomena zdravljenja ter posledic nezdravljene celiakije.
Keywords: celiakija, različni odzivi na odkritje celiakije, zdravstveno-vzgojno delo, medicinska sestra
Published: 19.09.2011; Views: 1519; Downloads: 276
.pdf Full text (1,47 MB)

5.
Kakovost življenja mladostnikov s celiakijo
Megi Šućurović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine najdemo v zrnju ječmena, rži in ovsa. Gluten povzroča poškodbe sluznice tankega črevesa, kar ima za zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi prehrane. Mladostniki od 15-19 let so ena izmed najranljivejših populacij, saj v tem obdobju pogosto samovoljno prenehajo z dieto. Namen: Cilj raziskave je bil, ugotoviti ali mladostniki s celiakijo živijo kakovostno življenje. Zanimalo nas je ali mladostniki kršijo dieto in zakaj. Metode: Raziskava je potekala s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj, od tega 12 vprašanj zaprtega in 6 vprašanj polodprtega tipa. Anketiranih je bilo 50 mladostnikov starih od 10 do 24 let. Vsi anketirani mladostniki so člani Slovenskega društva za celiakijo. Rezultati in diskusije: Raziskava je pokazala, da več kot polovica anketiranih mladostnikov živi kakovostno življenje kljub bolezni, da nimajo težav z druženjem in da jih bolezen pri tem ne ovira. Velika večina pa se tudi dosledno drži brezglutenske diete. Še vedno pa je kar nekaj mladostnikov, ki zaradi celiakije nima prijateljev, ne živi dovolj kakovostno in se ne drži brezglutenske diete. Zato je še toliko bolj pomembna zdravstvena vzgoja mladostnikov s strani medicinskih sester ter osveščanje javnosti.
Keywords: Ključne besede: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, mladostniki, zdravstvena vzgoja.
Published: 27.09.2011; Views: 2416; Downloads: 320
.pdf Full text (726,16 KB)

6.
Osveščenost mladostnikov o celiakiji
Tina Ban, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki prizadene predvsem začetni del črevesa in nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko predispondiranih osebah. Bolezen prizadene okoli 1 % prebivalstva in ni le bolezen otrok, pojavi v kateri koli starosti. Dieta brez glutena je še vedno edina znana metoda zdravljenja. Diplomsko delo Osveščenost mladostnikov o celiakiji sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo opisali bolezen celiakijo, njene pojavne oblike, preiskave v diagnostiki celiakije, celiakija v različnih življenjskih obdobjih, prehrana pri celiakiji, vloga medicinske sestre pri osveščanju mladih o celiakiji ter delovanje Slovenskega društva za celiakijo. V empiričnem delu so prestavljeni rezultati raziskave s katero smo želeli ugotoviti poznavanje bolezni celiakija med mladostniki.
Keywords: celiakija, zdravstvena vzgoja, dieta, mladostnik, medicinska sestra
Published: 06.01.2012; Views: 1896; Downloads: 311
.pdf Full text (628,75 KB)

7.
Otrok in celiakija
Nada Casar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Celiakija je bolezen ozkega črevesa, ki je posledica trajne preobčutljivosti na gluten pri genetsko dovzetnih posameznikih. Je avtoimuno obolenje, ki je v zadnjem času ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavnega trakta pri otrocih in jo pravzaprav zelo težko opredelimo. Še vedno je edina znana metoda zdravljenja vseživljenjsko dosledno izvajanje diete brez glutena. V diplomskem delu smo opisali značilnosti celiakije pri otroku, pomembnost doživljenjske brezglutenske diete, vlogo medicinske sestre pri otroku s celiakijo ter zakonodajo in delovanje Slovenskega društva za celiakijo. Uporabili smo deskriptivno metodo. Na osnovi analize literature smo ugotovili, da se že na začetku uživanja brezglutenske diete pokažejo pozitivni učinki, kajti izzvenijo klinični pojavi, pri otrocih z značilnimi simptomi izgine driska, pojavi se ponoven začetek rasti. Prav tako se izboljša tudi razpoloženje otroka, ter zmanjša se tveganje za razvoj dolgoročnih zapletov. Na področju zakonodaje za bolnike s celiakijo so nekatere novosti: starši otrok s celiakijo uveljavljajo dodatek za nego otroka, otrokom pripada pravica do obnovitvene rehabilitacije, starši imajo priznano posebno davčno olajšavo, eden od staršev, ki neguje in varuje otroka ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Tako lahko otrok s celiakijo ob dietni disciplini, ki traja doživljenjsko, živi enakovredno aktivno življenje in uresniči svoje cilje enako kot vrstniki brez omejitev v prehrani.
Keywords: otrok, celiakija, gluten, brezglutenska dieta, zakonodaja
Published: 04.07.2012; Views: 2910; Downloads: 388
.pdf Full text (657,95 KB)

8.
Celiakija in intoleranca zaužitih živil pri odraslih
Ana Križnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Celiakija je neozdravljiva avtoimunska bolezen, ki nastane pri osebah z genetsko predispozicijo in najpogosteje prizadene tanko črevesje. Celiakija ni več bolezen otroške dobe, ampak se pojavlja v vsakem starostnem obdobju, tudi pri starostnikih. Razširjenost celiakije je vse pogostejša, prizadeta je vsaka 50–100-ta oseba. Nekateri bolniki, ki bolehajo za celiakijo, imajo težave v prebavilih, in tudi na drugih organih, pa čeprav se držijo stroge brezglutenske diete. Vzrok za težave so intolerance za druga zaužita živila. Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti celiakije pri odraslih in ugotoviti, kako pogosto se pojavljajo intolerance na določena živila ter izpostaviti reakcijo odraslih zbolelih za celiakijo na spremenjen način življenja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 50 odraslih bolnikov, ki so člani Slovenskega društva za celiakijo. Na podlagi raziskave smo ugotovili, da so imeli bolniki pred diagnozo netipične simptome, obdobja diareje in obdobja zaprtja. Večina bolnikov je imela tudi intoleranco za druga zaužita živila. Veliko bolnikov se je z diagnozo odzvalo z zaskrbljenostjo. Pomembno je, da se s celiakijo sprijaznimo, jo sprejmemo in z njo kakovostno živimo.
Keywords: celiakija, intoleranca, brezglutenska dieta, odrasli, simptomi
Published: 29.10.2012; Views: 1326; Downloads: 258
.pdf Full text (1014,52 KB)

9.
Kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo
Maja Pocajt, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična vnetna bolezen tankega črevesa, za katero je histološko najbolj značilna atrofija resic. Zaradi slednje se bistveno zmanjša površina sluznice in pojavi se malabsorbcija hrane. Celiakija je posledica preobčutljivosti za gluten v hrani. Zdravljenje predstavlja dieta, ki ne vsebuje glutena. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen celiakijo ter ugotoviti, kakšna je kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo anketo med pacienti obolelimi za celiakijo. Kot instrument raziskovanja smo uporabili anketni vprašalnik, ki je obsegal 21 vprašanj. Od tega je bilo 18 vprašanj zaprtega tipa, 2 vprašanji polodprtega tipa ter 2 vprašanji odprtega tipa. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina anketiranih živi kakovostno življenje kljub bolezni. Prav tako smo z raziskavo ugotovili, da večina vprašanih upošteva brezglutensko dieto in se strinja z dejstvom, da je na tržišču dovolj brezglutenske prehrane za kakovostno življenje pacientov, obolelih za celiakijo. Pri omenjeni diagnozi potrebujejo pacienti pomoč oziroma podporo družinskih članov, kar smo s pomočjo anketnega vprašalnika tudi potrdili. Sklep: Iz rezultatov sklepamo, da pacienti s celiakijo živijo kakovostno življenje. K dobri kakovosti življenja pripomore dejstvo, da se pacienti prehranjujejo z brezglutensko prehrano ter da imajo pri svoji bolezni podporo družinskih članov in prijateljev.
Keywords: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, kakovost življenja
Published: 20.02.2013; Views: 2065; Downloads: 459
.pdf Full text (871,01 KB)

10.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica