| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Različne reprezentacije celih števil v osnovni šoli
Anja Gorčan, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so predstavljene težave, s katerimi se soočajo učenci pri obravnavi množice celih števil in računskih operacij v tej množici. Za poglobljeno razumevanje konceptov pri učencih in učinkovito razlago snovi s strani učiteljev je ključna uporaba različnih reprezentacij. Te predstavljajo vez med konteksti in simboli. Magistrsko delo ponuja pregled pristopov za poučevanje celih števil v osnovni šoli in izpostavi njihove prednosti in slabosti ter uporabnost pri različnih računskih operacijah. Opravljen je pregled prisotnosti reprezentacij v domačih in tujih gradivih, na osnovi katerega so pripravljena učna gradiva za utrjevanje in poglabljanje snovi množice celih števil. Gradiva temeljijo na pestrosti in raznovrstnosti reprezentacij. Učinkovitost pripravljenih gradiv smo preverili na študiji primera ene učenke. Rezultati so pokazali, da je pestrost uporabe reprezentacij do določene mere pripomogla k razumevanju snovi in je bila učenki všeč.
Keywords: cela števila, reprezentacije, model nevtralizacije, učna gradiva
Published: 03.05.2021; Views: 63; Downloads: 22
.pdf Full text (2,44 MB)

2.
Kriteriji deljivosti
Katarina Gerjevič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazani in dokazani osnovni kriteriji deljivosti. V tretjem poglavju je prikazano, kako je tema deljivosti predstavljena v slovenskih osnovnošolskih učbenikih. V zadnjem poglavju pa so predstavljeni primeri nalog iz osnovnošolskih tekmovanj, ki se rešujejo s pomočjo obravnavanih kriterijev.
Keywords: matematika, aritmetika, naravna števila, cela števila, deljivost, kriteriji deljivosti
Published: 12.09.2016; Views: 701; Downloads: 808
.pdf Full text (904,04 KB)

3.
DIOFANT-DAVENPORTOV PROBLEM ZA GAUSSOVA CELA ŠTEVILA
Katja Bezjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Grški matematik Diofant je ugotovil, da ima množica racionalnih števil {1/16,33/16,17/4 ,105/16} tako lastnost, da je produkt poljubnih dveh različnih števil iz te množice povečan za 1, kvadrat racionalnega števila. Prvo množico naravnih števil z zgornjo lastnostjo je našel Fermat. To je množica {1,3,8,120}. Davenport in Baker pa sta leta 1969 dokazala, da če je d tako naravno število, da ima množica {1,3,8,d} Diofantovo lastnost, potem je d =120. Naj bo z Gaussovo celo število in naj bo m≥2 naravno število. Množica neničelnih Gaussovih celih števil {a_1,a_2,..,a_m } ima lastnost D(z), če je produkt poljubnih dveh različnih elementov te množice povečan za z, kvadrat Gaussovega celega števila. Taki množici pravimo kompleksna diofantska m-terica z lastnostjo D(z). V diplomskem delu bomo dokazali (izrek 3.2.1), da v primeru, ko je b liho celo število ali če je a≡b≡2 (mod 4), potem kompleksna diofantska četvorka z lastnostjo D(a+bi) ne obstaja. Dokazali bomo tudi (posledica 3.2.2), da obstajata vsaj dve neekvivalentni kompleksni diofantski četvorki z lastnostjo D(z), če je Gaussovo celo število z možno zapisati kot razliko kvadratov dveh Gaussovih celih števil in z∉{±2,±1±2i,±4i}. Zadnji del diplomskega dela je namenjen obravnavi kompleksnih diofantskih četvork z lastnostjo D(l^2 ). Dokazali bomo tudi ( izrek 3.3.2), da vsak diofantski kompleksni par {a,b} z lastnostjo D(l^2), kjer ab ni popoln kvadrat, lahko razširimo do kompleksne diofantske četvorke z lastnostjo D(l^2) na neskončno načinov.
Keywords: Diofant-Davenportov problem, Gaussova cela števila, diofantska četvorka, kompleksna diofantska četvorka.
Published: 07.07.2011; Views: 2032; Downloads: 129
.pdf Full text (277,30 KB)

4.
PRIMITIVNE PITAGOREJSKE TROJKE GAUSSOVIH CELIH ŠTEVIL
Patricija Redenšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pitagorejska trojka (x, y, z) je urejena trojka takih celih števil x, y in z, da velja x^2 + y^2 = z^2. Namen diplomskega dela je predstaviti metodo, s katero lahko generiramo vse rešitve enačbe alfa^2 + beta^2 = gama^2 v množici Gaussovih celih števil. Prvo poglavje je namenjeno predstavitvi značilnosti grške matematike in Pitagorovemu izreku. V drugem poglavju so podrobno predstavljena Gaussova cela števila in njihove lastnosti. Tretje poglavje je namenjeno obravnavi pitagorejskih trojk. Prvi del tega poglavja obravnava pitagorejske trojke celih števil. Temu sledi glavni del diplomskega dela, v katerem vpeljemo pojem primitivne pitagorejske trojke Gaussovih celih števil in proučimo lastnosti takih trojk.
Keywords: pitagorejska trojka, primitivna pitagorejska trojka, diofantska enačba, cela števila, Gaussova cela števila
Published: 05.01.2010; Views: 3158; Downloads: 171
.pdf Full text (673,25 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica