| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
Adrijana Skrbiš, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: S poskusom smo želeli ugotoviti, ali so živali zmožne senzoričnega zaznavanja različnih krmnih mešanic, in ali so zmožne izbrati med različnimi krmnimi mešanicami. Poskus je bil razdeljen na dve opazovani skupini po 25 živali in je potekal ob različnih temperaturnih pogojih (povprečna zunanja temperatura pri prvi skupini 13 °C in pri drugi skupini 20 °C). Živali so bile označene in snemane. Na razpolago so imele enako osnovno krmno mešanico (KM0) s tremi različnimi dodatki (KM1, KM2, KM3) na osnovi kostanjevega tanina. Krme smo postavili na v naprej določene 4 lokacije, po določenem času pa smo krmne mešanice naključno zamenjali med lokacijami. Z zamenjavo krme na lokacijah smo dobili obdobja, znotraj katerih smo statistično analizirali obisk lokacij in krmnih mešanic. Analizo smo izvedli s statičnim programom SPSS 21.0 in z analizo χ2 ter z-testom. Pri nižjih temperaturah okolja je bilo več obiskov krme in obratno pri višjih temperaturah. V skupini 1 in 2 smo zaznali značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiskov lokacije, medtem ko so bile značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiska krme zaznane samo pri skupini 2. Dosežene telesne mase v skupini 1 so bile najvišje pri živalih, ki so obiskovale več krmnih mešanic, v skupini 2 pa pri živalih, ki so obiskovale le eno krmno mešanico. Ugotovili smo, da piščanci po spremembi položaja krme sledijo krmi na nov položaj.
Keywords: piščanci brojlerji / krma / izbira krme / rastnost
Published: 11.10.2016; Views: 965; Downloads: 57
.pdf Full text (547,70 KB)

2.
Rezultati cepljenja piščancev proti kokcidiozi
Estera Črnivec, 2011, undergraduate thesis

Keywords: brojlerji, vakcinacija, kokcidioza, kokcidostatiki, živa vakcina
Published: 10.07.2015; Views: 943; Downloads: 34
URL Link to full text

3.
4.
UČINKOVITOST DODATKA FITAZE V POPOLNI KRMNI MEŠANICI NA PROIZVODNE REZULTATE PIŠČANCEV BROJLERJEV
Denis Perko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali novejši encimi fitaze izkazujejo boljšo aktivnost in učinkovitost pri reji piščancev brojlerjev kot starejši, že uporabljeni encimi. Dan stare piščance (DSP) provenience Ross 308 smo razdelili na tri skupine (A, B, C) po 6 ponovitev v ločenih oddelkih po 100 živali. Vsaka skupina je dobivala enako krmno mešanico, ki se je razlikovala v primešanem encimskem dodatku. Skupinam smo v krmne mešanice dodajali različne koncentracije dodatkov. Skupini A smo dodali dodatek A 150 g/tono, skupini B dodatek B 33g/tono, skupina C pa je bila krmljena s dodatkom C 50 g/tono krmne mešanice. Vse tri skupine so dosegale zelo dobre proizvodne rezultate, nizko mortalnost in dobro konverzijo krme. Najvišjo maso na 42. dan reje je dosegla skupina A (2,942 kg), z majhnim odstopanjem sledi skupina C (2,932 kg). Obe skupini sta se statistično značilno (p ≤ 0,05) ločili od skupine B. Pri konverziji krme se skupine med seboj niso statistično značilno razlikovale (p > 0,05). Skupina C je dosegla najugodnejšo konverzijo krme (1,717 kg/kg), sledila je skupina B (1,738 kg/kg) in nato skupina A (1,739 kg/kg). V skupini A in C je poginilo 15 (2,5 %) živali, v skupini B pa 8 (1,33 %) živali. Najvišji koeficient učinkovitosti izkazuje skupina C (380,0). Prav zato lahko sklepamo, da je v našem poskusu najboljše rezultate dosegla skupina C, ki je imela dodatek C 50 g/tono krmne mešanice.
Keywords: piščanci brojlerji, fitaza, rastnost, konverzija, koeficient učinkovitosti
Published: 03.03.2014; Views: 1420; Downloads: 175
.pdf Full text (390,48 KB)

5.
REZULTATI CEPLJENJA PIŠČANCEV PROTI KOKCIDIOZI
Estera Črnivec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Piščance smo vakcinirali na 6. dan starosti po metodi v vodi za pitje in spremljali razvoj doživljenjske odpornosti. Primerjali smo proizvodne rezultate piščancev, ločene v štirih skupinah, ki so bili krmljeni z enakimi mešanicami. Dan stari piščanci so bili vhlevljeni v 4 oddelke po 200 piščancev. Od vselitve piščancev in do zakola pri 35 dnevu starosti, smo spremljali tedensko maso, izkoriščanje krme, pogin in zdravstveno stanje živali. V testu, ki mo ga izvedli na brojlerskih piščancih, smo primerjali način preventive kokcidioze in njen vpliv na zdravstveno stanje in proizvodne rezultate.
Keywords: brojlerji, vakcinacija, kokcidioza, kokcidostatiki, živa vakcina
Published: 27.06.2011; Views: 2660; Downloads: 254
.pdf Full text (1,03 MB)

6.
Analiza rezultatov pitanja brojlerskih piščancev provenience Hubbard in Ross 308
Sonja Pogorevc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pozitivni učinki genetskih lastnosti, uravnotežena prehrana in ugodni bivalni pogoji so omogočili, da dosegajo današnji brojlerski piščanci v kratkem času pitanja (40-43 dni) visoko telesno mase in zelo dober izkoristek krme. Glede na stalno prisoten trend povečevanja porabe piščančjega mesa se največji del teh piščancev proda razkosanih na glavne telesne dele, velika količina pa v produktih iz piščančjega mesa tako, da se danes le manjši del piščancev proda v obliki celih zaklanih trupov. Prodaja in kulinarična obdelava piščancev v celem trupu je značilna za piščance pripravljene na ražnju-grilu, to je način, ki je v zelo cenjen in predstavlja eno od variant hitre hrane, ki je okusna in poceni. Za pokrivanje potreb po lažjih trupih se današnji brojlerski piščanci koljejo stari že pri starosti okrog 30 dni, ko skeletna muskulatura še niso dovolj razvita, kar se kaže v vodenem in premalo čvrstem mesu. Namen diplomske naloge je bil testirati brojlerske piščance počasnejše rasti. Testirali smo piščance provenience Ross 308, Hubbard Flex in Hubbard F 15. Piščanci so bili vzrejani v hlevu v kontroliranih mikroklimatskih pogojih, po tehnologiji talne reje na globokem nastilu. Najvišjo telesno maso 1,943 kg so ob koncu testa dosegli piščanci Ross 308, sledijo piščanci Hubbard F 15 s povprečno telesno maso 1,826 kg, najnižjo povprečno telesno maso 1,823 kg pa izkazujejo piščanci Hubbard Flex. Glede na razvitost glavnih telesnih delov, to je delež prsi, beder in peruti na očiščen trup, z najmanjšim deležem prsi 34,33 % izstopa provenienca Hubbard F 15. Ostale provenience imajo višji odstotek prsi od 35,86 % pri Hubbard Flex, do 37,51 % pri piščancih Ross 308. Hubbard F15 ima večji delež beder 31,2 %, ostale provenience pa od 29,17 % Hubbard Flex do 29,25 % Ross 308. Doseženi rezultati kažejo, da je provenienca Ross 308 priporočljiva za večji prirast in ob najugodnejšem deležu prsi s tem primerne za običajno prodajo v celem trupu oziroma za razrez. Provenienca Hubbard Flex in Hubbard F15 je dosegla v starosti 35 dni nižjo telesno maso, manjši delež prsi. Brojlerji Hubbard F15 so tako po dobljenih rezultatih testa najbližje vrednostim za pripravo na ražnju-gril.
Keywords: brojlerji, telesna masa, konformacija
Published: 03.11.2010; Views: 2838; Downloads: 383
.pdf Full text (243,68 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica