| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza sistema za hitro vpenjanje orodij za brizganje plastike v podjetju geberit d.o.o.
Inja Škrinjar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Potrebe trga se spreminjajo in postajajo kompleksnejše, zato morajo biti podjetja organizirana tako, da so zmožna to uresničevati. Trend vedno manjših naročil različnih izdelkov je povezan z večkratno menjavo orodij na brizgalnih strojih. Vsaka menjava orodja zmanjša izkoristek opreme in predstavlja za podjetje izgubo. Iz tega razloga je potrebno čas menjave skrajšati na minimum, kar omogoča uporaba hitro vpenjalnega sistema za menjavo orodij. V diplomski nalogi sem analizirala klasično menjavo orodja in menjavo z uporabo hitro vpenjalnega sistema ter prišla do zaključka, da se s slednjo zmanjša 30 % časa. Pri ekonomskem prihranku se je izkazalo, da bi glede na tehnološke trende podjetja bila vpeljava hitro vpenjalnega sistema smotrna.
Keywords: vitka proizvodnja, metoda SMED, hitra menjava orodja, brizganje plastike
Published: 05.10.2020; Views: 291; Downloads: 56
.pdf Full text (2,13 MB)

2.
Razvoj nosilca senzorja mrtvega kota
Simon Zidar, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan razvoj plastičnega nosilca senzorja mrtvega kota v avtomobilski industriji. Nosilec je bil razvit na podlagi predpisanih fiktivnih vhodnih podatkov in zahtev izključno za namen magistrskega dela. Zbrane, opisane in upoštevane so bile omejitve in smernice, ki veljajo pri zasnovi brizganih plastičnih delov. Posebna pozornost je bila posvečena geometrijski stabilnosti 3D modelov, kar je omogočilo enostavno implementacijo popravkov in sprememb. Na modelu so bile izvedene analize debelin, kontaktov, kotov izvleka in trdnosti. S pomočjo le-teh smo potrdili ustreznost nosilca glede na naše zahteve in ga po potrebi izboljševali.
Keywords: razvoj, nosilec, brizganje plastike, plastični deli, omejitve
Published: 02.06.2020; Views: 435; Downloads: 72
.pdf Full text (4,45 MB)

3.
Načrtovanje ohišja elektronske naprave
Aleš Gradišnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan razvoj ohišja elektronske naprave, ki smo jo razvili v podjetju Emsiso d.o.o., imenovana TCU in spada v skupino GPS sledilnikov. Njene ključne komponente so GPS sprejemnik, GSM modul, baterija, integrirane antene, tiskano vezje in priključni konektor. Ker gre za velikoserijski izdelek, bo zanj sprava skonstruirano namensko plastično ohišje za izdelavo prototipov s 3D tiskanjem, ki ga bo kasneje zamenjal model za plastično brizganje. Na začetku diplomskega dela so predstavljene ključne funkcionalne elektronske komponente naprave in postopki za izdelavo ohišja. V nadaljevanju je predstavljen razvoj ohišja z delnimi funkcijami in določitvijo najoptimalnejšega modela s stališča tehnoloških omejitev in ekonomskega vidika za določeno vrsto izdelave.
Keywords: Konstruiranje, ohišje, prototip, brizganje plastike, razvoj, 3D tisk
Published: 21.09.2018; Views: 558; Downloads: 76
.pdf Full text (5,49 MB)

4.
UPORABA KARBONSKE TKANINE V DEKORATIVNE NAMENE V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI
Bojan Mestek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bo predstavljena uporaba ogljikove tkanine v dekorativne namene v avtomobilski industriji. Osredotočili se bomo na izdelavo notranjega interjerja v vozilih, od ogljikove tkanine, navite v bali, do gotovega izdelka, ki ima v vozilu tako dekorativno kot zaščitno vlogo. Razčlenili bomo prednosti in slabosti izsekovanja oziroma rezanja ogljikove tkanine, način priprave ogljikove tkanine pred začetkom obdelave, stiskanje oblike izdelka in tehnološke probleme oziroma rešitve v teh procesih. Prav tako bomo opisali dokončanje izdelka skozi procese brizganje plastike, brizganje poliuretana, brušenje, poliranje in montaža. Vsi ti procesi so potrebni za dokončanje izdelka.
Keywords: • dekorativne letvice • notranji interjerji • ogljikova tkanina • priprava ogljikove tkanine • brizganje plastike in poliuretana
Published: 05.10.2016; Views: 600; Downloads: 47
.pdf Full text (2,30 MB)

5.
Zasnova orodja za izdelavo pogonskih gredi programatorja štedilnikov iz termoplastov
David Šuc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova in izdelava orodja za brizganje plastike, za izdelek pogonska gred programatorja štedilnika. Najprej sem se lotil iskanja idejnih rešitev za zasnovo modulnega orodja, nato konstrukcijo orodja izdelal tako da je tehnološko izvedljiva in ustrezala želji po čim lažji zamenljivosti sestavnih delov. Pri izdelavi sem posvetil veliko pozornost kontroli sestavnih delov, kar mi je poenostavilo sestavo in optimizacijo orodja. Orodje sem testiral opravil korekcije, ter uspešno zaključil projekt.
Keywords: izdelava orodja za brizganje plastike, zasnova orodja, konstrukcija
Published: 01.07.2014; Views: 994; Downloads: 133
.pdf Full text (3,90 MB)

6.
Optimizacija linije za proizvodnjo metlic in gnetilcev
Jurij Pušnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava optimizacijo delovnega mesta brizganja konektorjev metlic in gnetilcev v podjetju Šumer d.o.o.. Med izdelavo diplomskega dela sem z različnimi postopki in orodji opravil analizo delovnega mesta, podal predlog končne optimizacije ter predstavil ekonomsko upravičenost predlagane rešitve. Delovno mesto bo po optimizaciji preprečilo zamenjavo levih in desnih izdelkov med sabo. Problem zamenjave izdelkov je predstavljal velik problem pri kupcu in vzrok reklamacij. Odprava reklamacij bo podjetju prinesla prihranek in napredovanje v višji razred dobaviteljev, kar prinaša dodatne ugodnosti.
Keywords: optimizacija, proizvodnja, reklamacija, brizganje plastike
Published: 10.12.2012; Views: 1572; Downloads: 219
.pdf Full text (4,48 MB)

7.
ROBOTSKA CELICA ZA INJEKCIJSKO BRIZGANJE PLASTIKE
Gregor Klavž, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Kovinoplastika Povše, s. p., smo že nekaj let izdelovali izdelek gred reduktorja z zobnikom. Te gredi se uporabljajo za montažo reduktorjev, namenjenih za proizvodnjo paličnih mešalnikov. Ker je v zadnjem času tržišče le-teh naraslo, smo se v podjetju odločili za nakup kartezičnega linearnega robota Wemo. Gredi je pri sedanjih, manjših količinah v sam stroj vstavljal človek (dve izmeni), vendar zaradi povečanega naročila, humanizacije dela in povečanja povpraševanja s trga nismo dosegali želenih norm. Robot je namenjen vstavljanju gredi v brizgalni stroj za brizganje plastike in pobiranje izbrizganih gredi iz samega stroja. Na ta način smo premestili delavca na drugo ergonomsko delovno mesto, zmanjšali ciklus brizganja, kar pomeni poleg večizmenskega dela tudi povečanje količine želenih izdelkov.
Keywords: brizganje plastike, kartezični linearni robot, robotizacija
Published: 29.08.2012; Views: 1757; Downloads: 245
.pdf Full text (1,91 MB)

8.
PREGLED PROGRAMOV ZA SIMULACIJO BRIZGANJA PLASTIKE IN PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE
Leopold Gajšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava v prvem delu teoretične osnove simulacij, osnove teorije brizganja plastike in teorije preoblikovanja pločevine. V jedru diplomske naloge sem proučil in na kratko opisal najbolj znane ter najpogosteje uporabljene simulacijske programe za področji brizganja plastike in preoblikovanja pločevine. Navedene so značilnosti, prednosti in novosti, ki jih ponujajo ustvarjalci posameznega programa.
Keywords: simulacija, CAD/CAM, simulacije brizganje plastike, simulacije preoblikovanja pločevine
Published: 13.10.2011; Views: 2498; Downloads: 600
.pdf Full text (2,27 MB)

9.
Model kalkulacije stroškov izdelave orodij za brizganje plastike v podjetju Vivapen
Boštjan Kovačec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri delu sem se omejil na kriterije, ki pogojujejo ceno in rok izdelave orodja za brizganje plastike. Izmed vseh kriterijev sem zaradi enostavnejšega izračuna določil najbolj bistvene, za le-te pa s programsko opremo PLAZET 8.0 izvedel regresijsko analizo, ki je podala ustrezno enačbo za izračun cene ter časa izdelave orodja za omenjeni izdelek oziroma polizdelek. Cilj diplomskega dela je izdelava preprostega modela za hitro izvedbo kalkulacije cene in roka izvedbe orodja za določen brizgan izdelek ali polizdelek, ki lahko ob manjših količinah naročila predstavlja velik odstotek celotnega proizvodnega stroška.
Keywords: model za izvedbo kalkulacije, regresijska analiza, vplivni parametri, izračun cene, brizganje plastike
Published: 01.08.2011; Views: 5270; Downloads: 377
URL Link to full text

10.
OPTIMIZACIJA APARATA ZA VROČE NAPITKE
Anton Tiršek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bom predstavil odpravljanje težav pri nastajanju malega gospodinjskega aparata za vroče napitke, ki ga vpeljujemo v podjetju BSH d.o.o. Podjetje se ukvarja pretežno z izdelavo malih gospodinjskih aparatov. Gre za izboljšave aparata Tassimo, tako v proizvodnji in tudi v razvojnem oddelku. Problemi, s katerimi sem se soočal so bili: funkcionalno ročno testiranje podstavka na predalniku, merjenje sile na kuhalni enoti, odprava pomika energetskega kabla, problem membrane in problem tesnjenja. Težave sem rešil z različnimi konstrukcijskimi spremembami, raznimi testiranji in izboljšavami.
Keywords: Brizganje plastike, konstruiranje, modeliranje, proizvodni procesi, aparat za vroče napitke, kontrola.
Published: 22.04.2011; Views: 2636; Downloads: 271
.pdf Full text (13,88 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica