| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRAKTIČNA UPORABA ALGORITMOV STISKANJA PODATKOV
Janko Herlah, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali in opisali aplikacijo za arhiviranje podatkov. Opisali smo algoritme za brezizgubno stiskanje podatkov RLE, LZ77 in Huffmanovo kodiranje, strukturo datoteke ZIP ter algoritem Deflate. Prav tako razložimo teoretične osnove računanja kode CRC. Za zapisovanje na medije CD/DVD smo uporabili programski vmesnik IMAPI ter opisali njegovo uporabo.
Keywords: algoritmi, brezizgubno stiskanje podatkov, algoritem Deflate, kode CRC, vmesnik IMAPI
Published: 16.07.2009; Views: 2522; Downloads: 267
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
Postopek brezizgubnega stiskanja razčlenjenih vokselskih podatkov
Denis Špelič, 2011, dissertation

Abstract: Doktorska disertacija obravnava področje stiskanja vokselskih podatkov. V uvodu naloge opredelimo problem stiskanja vokselskih podatkov, opišemo cilje naloge in podamo hipoteze, ki jih želimo preveriti. Uvodu sledi opis in definicija vokselskih podatkov, opis naprav, s katerimi podatke pridobivamo ter opis Hounsfieldove lestvice, s katero si lahko pomagamo pri razčlenitvi vokselskih podatkov. V nadaljevanju opišemo področje vokselske grafike Nalogo nadaljujemo s pregledom metod, ki se ukvarjajo s stiskanjem vokselskih podatkov. Opišemo dve metodi, ki sta bili objavljeni v zadnjem času, in podamo nekoliko podrobnejši opis metode QT-B. V jedru doktorske disertacije opišemo podporne tehnike, ki smo jih uporabili pri razvoju naše metode LoCoVox. Podrobneje opišemo standard JPEG-LS in standard JBIG. Sledi podrobnejši opis razvite metode LoCoVox ter njene spletne implementacije VoxelServer, VoxelClient in VoxelDecompressor. V predzadnjem poglavju lastnosti metode LoCoVox analiziramo z eksperimenti. Z metodo smo stisnili nabore vokselskih podatkov in rezultate primerjali s splošnonamenskima programoma ZIP in RAR ter z domenskospecifično metodo QT-B. Metoda je občutno boljša od metode QT-B in ZIP ter primerljiva z metodo RAR, v kolikor želimo prenesti celoten nabor podatkov. Če je dovolj, da prenesemo samo del podatkov (na primer, tkivo, tekočine, kosti), je metoda LoCoVox občutno uspešnejša.
Keywords: algoritmi, stiskanje podatkov, brezizgubno stiskanje, vokselski podatki, segmentacija
Published: 31.01.2012; Views: 1618; Downloads: 152
.pdf Full text (9,33 MB)

3.
ČASOVNO UČINKOVITO STISKANJE PODATKOV NA GPU
Robert Jerovšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi fizikalnih omejitev se je razvoj centralnih procesnih enot preusmeril iz večanja frekvence delovanja v večanje števila njihovih jeder. Tako je časovna učinkovitost algoritmov vse bolj odvisna od zmožnosti njihovega paralelnega izvajanja. V diplomskem delu predstavimo prilagoditev splošnonamenskega algoritma stiskanja podatkov za paralelno izvajanje. V ta namen najprej razdelimo vhodni niz podatkov v bloke in vsakega izmed njih neodvisno stisnemo. Izvajanje nato prenesemo na grafično procesno enoto s pomočjo programskega jezika OpenCL. Nadaljnje pohitritve dosežemo z uporabo pomnilnika konstant in pomnilnika tekstur. Z rezultati pokažemo, da lahko izvajalni čas v primerjavi s časom potrebnim za stiskanje na centralni procesni enoti tako tudi razpolovimo.
Keywords: GPGPU, brezizgubno stiskanje podatkov, LZJB, OpenCL, paralelno programiranje
Published: 12.07.2011; Views: 1505; Downloads: 96
.pdf Full text (1,94 MB)

4.
STISKANJE IN REKONSTRUKCIJA RASTRSKIH PISAV Z VERIŽNO KODO
Timotej Globačnik, 2011, dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji predstavimo nov način stiskanja rastrskih računalniških pisav, ki je primeren predvsem za nizkozmogljive računalniške sisteme. Postopek stiskanja temelji na tehniki ogliščne verižne kode v kombinaciji s Huffmanovim kodirnikom. Pri tem obliko posameznega znaka pisave predstavimo z verižno kodo, katere elemente dodatno stisnemo s Huffmanovim kodirnikom. Pri postopku rekonstrukcije znakov nastale luknje zapolnimo z algoritmom FloodFill. Ta omogoča omejevanje porabe pomnilnika med postopkom polnjenja lukenj in je zato primeren tudi za uporabo v vgrajenih sistemih. Prostorsko in časovno učinkovitost predlaganega postopka smo primerjali z najbolj razširjenimi postopki predstavitve rastrskih pisav in najpogosteje uporabljenimi postopki stiskanja bitnih slik. Analizo smo izvedli na več vrstah pisav različnih velikosti, pri čemer se je predlagani postopek izkazal kot prostorsko in časovno najučinkovitejši. Prav tako smo na laboratorijskem vgrajenem sistemu implementirali postopek rekonstrukcije znakov in časovno zahtevnost le-tega primerjali z nekaterimi postopki stiskanja bitnih slik. Tudi v tem primeru se je naš postopek izkazal kot najučinkovitejši. Na osnovi rezultatov opravljenih meritev, tako na osebnem računalniku kot na laboratorijskem vgrajenem sistemu, smo potrdili postavljene hipoteze. Glede na ugotovitve lahko zaključimo, da je predstavljeni postopek stiskanja rastrskih pisav zaradi prostorske in časovne učinkovitosti ter enostavne implementacije postopka rekonstrukcije primeren za uporabo v nizkozmogljivih računalniških sistemih.
Keywords: računalniške pisave, rastrske pisave, stiskanje pisav, rekonstrukcija pisav, verižna koda, ogliščna verižna koda, Huffmanovo kodiranje, brezizgubno stiskanje, stiskanje bitnih slik, vgrajeni sistemi, pisave v vgrajenih sistemih
Published: 31.01.2012; Views: 1716; Downloads: 126
.pdf Full text (5,27 MB)

5.
STISKANJE DIGITALNEGA VIDEA NA OSNOVI SLIKOVNEGA FORMATA PNG
Matej Šnajder, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na predstavitev slikovnega formata PNG, algoritmov stiskanja, ki jih ta format uporablja, in predstavitev brezizgubnih video kodekov. Predstavljena sta postopek stiskanja in razširjanja videa na osnovi slikovnega formata PNG ter preprost video predvajalnik, ki smo ga razvili. Zanima nas, kateri od video kodekov doseže najboljši faktor stiskanja. Primerjamo velikosti zaporedja datotek: PNG, nestisnjenega videa, stisnjenega videa s kodekom CorePNG in datoteke, ustvarjene s pomočjo našega programa. Raziskovanje je podkrepljeno s konkretnimi primeri in z grafično predstavitvijo.
Keywords: slikovni format PNG, algoritmi stiskanja, brezizgubno stiskanje videa, video kodeki
Published: 25.10.2013; Views: 1068; Downloads: 92
.pdf Full text (2,46 MB)

6.
BREZIZGUBNO IN IZGUBNO STISKANJE VEČKANALNIH POVRŠINSKIH ELEKTROMIOGRAMOV
Davor Gaberšek, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu podamo pregled izgubnih ter brezizgubnih stiskanj, ki bi se lahko uporabila za shranjevanje večkanalnih površinskih signalov EMG. Podrobneje preučimo posledice izgubnega stiskanja za izvedbo dekompozicije signalov EMG na prispevke posameznih motoričnih enot. Rezultata magistrske naloge sta prototip namizne aplikacije za stiskanje in razširjanje površinskih signalov EMG ter analiza uporabljenih metod stiskanja. Prototipna aplikacija omogoča odpiranje datotek s končnico OTB, branje metapodatkov o signalih iz pripadajočih datotek s končnico XML ter branje in pisanje vrednosti signalov iz in v datoteke s končnico SIG.
Keywords: izgubno stiskanje, brezizgubno stiskanje, površinski elektromiogrami, analiza poglavitnih komponent
Published: 04.07.2016; Views: 477; Downloads: 71
.pdf Full text (3,10 MB)

7.
BREZIZGUBNO STISKANJE MERILNIH PODATKOV
Boštjan Eferl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Delo obravnava brezizgubno kompresijo podatkov, temeljna obravnavana metoda je lastno razvita metoda, ki za komprimiranje uporablja celoštevilske ostanke pri deljenju števila n, ki predstavlja podatke z nekim številom m, ki je lahko naključno generirano. Komprimirane podatke predstavlja ostanek r, za zapis katerega je potrebno manj bitov, kot za zapis števila n. Dekomprimiranje se vrši tako, da se najde tisto število k, ki zadovolji enačbo n_domnevni =km + r na ta način, da dobljen nd prestane teste s kriteriji, ki jih pričakujemo, da jih bo izpolnjeval komprimiran tip podatkov. Števila n, nd, k, m in r so cela števila. Če stopnja kompresije ni prevelika, skoraj zagotovo obstaja samo en poizkus iz velike množice poizkusov, ki ta test prestane. Lažno pozitivnih rezultatov dekomprimiranja ni, ker se podatki po tem ko so komprimirani preizkusno dekomprimirajo, če obstaja samo en poizkus dekodiranja, ki prestane teste in so ti dekomprimirani podatki enaki izvornim, bodo tudi vsa nadaljnja dekomprimiranja pravilna, če se le uporabi enaka metoda dekomprimiranja.
Keywords: brezizgubno stiskanje, merilni podatki, Python
Published: 15.09.2016; Views: 372; Downloads: 32
.pdf Full text (1,51 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica