| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Elektronski sistem za varno vključevanje v promet : diplomsko delo
Jani Preskar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj elektronskega sistema, ki nam omogoča varno vključevanje v promet iz nepreglednih parkirnih mest. Ko se vozilo želi vključiti v promet, vozila na cestišču na to opozorimo s pomočjo svetlobnega opozorila, ki je postavljeno na vidno mesto in ga uporabnik proži na daljavo. Elektronski sistem komunicira s pomočjo radio frekvenčne komunikacije pri frekvenci 433 MHz, ter sporoča aktivnosti preko Wi-Fi brezžične povezave. V delu je opisana raziskava predpisov, ki nas omejujejo, raziskava sistemov, ki uporabljajo podobno tehnologijo, razvoj našega elektronskega sistema, testiranje njegovega delovanja ter predstavitev in komentar naših rezultatov.
Keywords: elektronski sistem, brezžična komunikacija, RF 433 MHz, radio frekvenčna komunikacija, varno vključevanje v promet
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 185; Downloads: 20
.pdf Full text (2,60 MB)

2.
Razvojna platforma PlatformIO : zaključno delo
Vladimir Miladinović, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Eksplozivna rast področja interneta stvari in vseprisotnega računalništva je spodbudilo potrebo po boljšem ekosistemu za integracijo različne strojne opreme. V času pisanja diplomskega dela je večina razvojnih okolij, ki omogočajo združitev različnih razvojnih ploščic, pomanjkljiva na številnih področjih. Posledično je podpora kompleksnejših projektov slaba. Cilj razvojne platforme PlatformIO je združiti razvojne rešitve strojne opreme proizvajalcev v inovativen in bolj produktiven ekosistem. V diplomskem delu bomo primerjali razvojno platformo PlatformIO z ostalimi rešitvami in preverili, ali doseže zastavljeni cilj.
Keywords: brezžična komunikacija, razvojne ploščice, razvojno okolje, senzor.
Published in DKUM: 02.11.2020; Views: 299; Downloads: 28
.pdf Full text (1,12 MB)

3.
BREZSTIČNI KOMUNIKACIJSKI VMESNIK ZA MOBILNE APLIKACIJE
Ljubomir Ristikj, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektu smo razložili delovanje brezstične komunikacije, njen standard in protokol, osnove operacijskega sistema Android in mobilne aplikacije, mikrokrmilnika Nucleo in povezljivosti z brezstično značko. Izdelali smo projekt, s katerim demonstriramo delovanje teh tehnologij. Aplikacijo v Androidu, ki se imenuje Demo Aplikacija/FERI, smo povezali z značko M24SR, na katero smo uspešno zapisovali podatke in jih nato z nje tudi brali.
Keywords: brezžična komunikacija, značka, android aplikacija.
Published in DKUM: 05.02.2019; Views: 513; Downloads: 57
.pdf Full text (877,24 KB)

4.
Digitalni brezžični sistem za akustično kitaro
Tomaž Vidovič, 2017, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je bila izdelava vgrajenega sistema, ki omogoča enostavno in neinvazivno pretvorbo akustične kitare v elektroakustično kitaro. Sistem je bil sestavljen iz oddajnega in sprejemnega modula, med katerima je potekala digitalna brezžična komunikacija na nelicenčnem ISM -pasu 864 MHz. Na oddajnem modulu je bil za pretvorbo akustičnega signala v električni signal uporabljen magnetni odjemnik zvoka, katerega izhod je bil prilagojen z načrtanim avdio predojačevalnikom. Za pretvorbo prilagojenega analognega zvočnega signala v digitalno obliko je bil uporabljen 24-bitni AD -pretvornik. Za napajanje oddajnega modula je bila uporabljena LiPo -polnilna baterija. Na sprejemnem modulu je bil za pretvorbo digitalnega zvočnega signala v analogno obliko uporabljen 24-bitni DA -pretvornik, katerega izhod je bil namenjen priključitvi na ozvočenje oziroma ojačevalec. Na njem je bila tudi implementirana digitalna obdelava zvočnega signala za kontrolo glasnosti in tripasovnega avdio izenačevalnika. Vgrajena programska koda za realno-časovno zajemanje oziroma predvajanje in brezžično pošiljanje zvočnega signala ter koda celotnega digitalnega brezžičnega komunikacijskega protokola je bila izvedena na mikrokrmilniku oddajnega in sprejemnega modula. Iz rezultatov opravljenih meritev prototipnih vezij oddajnega in sprejemnega modula je bilo zaključeno, da realizirani sistem v večji meri ustreza predhodno določenim projektnim zahtevam. Na koncu so bile podane morebitne izboljšave in nadgradnje realiziranega sistema.
Keywords: vgrajen sistem, akustična kitara, digitalna brezžična komunikacija, digitalna obdelava signalov, avdio predojačevalnik
Published in DKUM: 29.11.2017; Views: 1016; Downloads: 155
.pdf Full text (5,66 MB)

5.
ELEKTRONSKI SISTEM ZA PREBUJANJE IZ PARASOMNIJ
Mario Lukić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je raziskati tehnologijo za brezžično komunikacijo in izdelati sistem za prebujanje iz parasomnij. Razdeljen je na dve enoti. Prva je senzorski modul, ki zaznava hojo med spanjem in prepoznava nočne strahove. Ta bo deloval s tlačnim višinomerom in mikrofonom. Drugi enota je postaja za prebujanje, ki bo s predvajanjem glasbe in svetlobnimi signali prebudila posameznika. Predstavljeno je teoretično delovanje tehnologij za izvedbo, poleg tega pa še opisani načrtovanje, sistem ter njegova možna nadgradnja.
Keywords: vgrajen sistem, brezžična komunikacija, parasomnija
Published in DKUM: 02.12.2016; Views: 1502; Downloads: 78
.pdf Full text (2,02 MB)

6.
UPORABA TEHNOLOGIJE NFC V PODPORNIH ŽIVLJENJSKIH OKOLJIH
Borut Kosem, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena brezžična tehnologija kratkega dosega NFC in njena uporaba. Namen diplomskega dela je prikazati možnost uporabe tehnologije NFC na različnih področjih v vsakdanjem življenju. Na začetku je nekaj besed namenjenih zgodovini in razvoju tehnologije NFC, na kratko je predstavljenih nekaj sorodnih brezžičnih radijskih tehnologij. Sledi opis tehnologije, radijskih signalov in signalnih vmesnikov ter delovanja naprav in značk NFC. Predstavljene so možnosti uporabe z prikazom na nekaj praktičnih primerih. Na koncu je podrobno predstavljen in praktično izveden preprost alarmni sistem z uporabo mikrokrmilnika Arduino in implementacijo tehnologije NFC.
Keywords: tehnologija NFC, značka NFC, brezžična komunikacija, brezstično plačevanje, alarmni sistem
Published in DKUM: 19.10.2016; Views: 880; Downloads: 100
.pdf Full text (2,21 MB)

7.
PRIKAZ PROFILOV ZAPOSLENIH NA ELEKTRONSKEM PAPIRJU
Bernard Gojzdnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, kjer je poraba energije elektronskih sklopov in naprav postala pomemben faktor. Pri zasnovi in razvoju je potrebno poiskati nek kompromis med hitrostjo delovanja naprave ter na drugi strani porabo energije za to napravo. Če se le da, je dobro zasnovati nek modularni koncept naprave, da se lahko uporablja ta ista naprava na večih področjih, ter se s tem poveča njena multifunkcionalnost. S tem pristopom si zagotovimo več financ za razvoj. Namen uporabe prikazovalnikov na principu tehnologije elektronskega papirja je predvsem zmanjšanje porabe energije pri napravah z baterijskim napajanjem in s tem podaljšanje avtonomije delovanja. Druga dobra lastnost elektronskega papirja pa je izredno dobra vidljivost in berljivost vsebine brez dodatne osvetlitve.
Keywords: elektronski papir, baterijsko napajanje, brezžična komunikacija, wifi, univerzalno serijsko vodilo, serijsko vodilo
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 626; Downloads: 51
.pdf Full text (4,43 MB)

8.
BREZŽIČNA TEHNOLOGIJA ZIGBEE V AVTOMATIZACIJI
Uroš Derstvenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena uporaba brezžične tehnologije ZigBee v kombinaciji z elektronskim plinskim števcem. Naloga je razdeljena na štiri dele. Prvi del opisuje arhitekturo sodobnega sistema za zajemanje, komunikacijo in posredovanje podatkov gospodinjskih energetskih priključkov. V drugem delu je splošno predstavljena merilna oprema, princip merjenja pretoka plina in brezžična tehnologija ZigBee. V tretjem delu sledi opis integracije brezžične tehnologije ZigBee v pametni plinski števec. V zadnjem delu naloge pa so nanizani še praktični rezultati.
Keywords: brezžična komunikacija, zigbee, avtomatizacija, pametno upravljanje z energijo
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1022; Downloads: 104
.pdf Full text (1,97 MB)

9.
KRMILNIK ZA NAPAJALNIKE LED S PULZNO-ŠIRINSKO MODULACIJO
Armin Čatak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana ena izmed rešitev krmiljenja napajalnikov svetlečih diod in s tem uporabo novejših in energijsko varčnejših svetil s svetlečimi diodami, ki za svoje delovanje potrebujejo krmilnike s konstantnimi tokovi. Prikazana je uporaba zatemnilne funkcije napajalnikov svetlečih diod z uporabo pulzno-širinske modulacije v obstoječih, žičnih povezavah, kjer pa žična povezava ni mogoča, pa krmilnik omogoča uporabo brezžičnih povezav. Srce krmilnika je mikrokrmilnik s štirimi ločenimi izhodi pulzno-širinske modulacije. Delovanje krmilnika je pogojeno s stanji na osmih vhodih in njihovim časovnim trajanjem. Štirje vhodi so krmiljeni z uporabo radijsko sprejemnega modula, drugi štirje pa so vhodi žičnih povezav oziroma tipk. Radijski sprejemnik deluje na frekvenci 433 MHz. Ima štiri logične izhode, katere upravljamo z radijskim oddajnim modulom s štirimi vhodi. Za preklapljanje stanj pulzno-širinske modulacije in krmiljenje optičnih izolatorjev na izhodih krmilnika so uporabljeni stikalni tranzistorji, za zaščito krmilnika pa so vhodi žičnih povezav zaščiteni z uporabo optičnih sklopnikov. Tiskano vezje krmilnika je načrtovano z uporabo programskega orodja za izdelavo tiskanih vezij Altium, programiranje mikrokrmilnika pa je izvedeno s pomočjo programskega orodja za pisanje programa in programiranje mikrokrmilnikov z imenom MPLAB, podjetja Microchip.
Keywords: LED, PWM, mikrokrmilnik, brezžična komunikacija
Published in DKUM: 06.05.2016; Views: 888; Downloads: 90
.pdf Full text (2,78 MB)

10.
CCSDS ZDRUŽLJIV KOMUNIKACIJSKI MODUL S-BAND ZA VESOLJSKE APLIKACIJE
Gregor Kirbiš, 2014, master's thesis

Abstract: Najbolj osnovna funkcija vsakega satelita je komunikacija z zemeljsko postajo. Zahteva po prenosu velikih količin podatkov v čim krajšem času je pobuda in izziv vsakemu načrtovalcu komunikacijskih modulov. Prisotne so še dodatne zahteve po zmanjševanju velikosti in teže. V vesoljskih aplikacijah se je v zadnjem času uveljavila miniaturizacija satelitov, ki dosegajo podobne zmogljivosti kot njihovi večji predhodniki. Kljub temu da se velikost satelitov vztrajno zmanjšuje, pa so komunikacijski moduli ostali primerjalno veliki. Zato je izdelava kompaktnega komunikacijskega modula delujočega znotraj S-band frekvenčnega območja strokovni izziv. Razvoj slednjega je predstavljen v tem magistrskem delu.
Keywords: CCSDS, brezžična komunikacija, FPGA, vesolje, radijske frekvence
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1034; Downloads: 116
.pdf Full text (2,96 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica